www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 25 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Бойкотът на “Лукойл” наистина може да му нанесе щети

 

3 Април 2011

 

Призивите за бойкот на “Лукойл” в интернет могат да се окажат не толкова безобидни, колкото изглеждаше първоначално.
Във “Фейсбук” има скромна група “Не зареждам в Лукойл”, но повече са потребителите, които си слагат вместо снимката аватар или значка с този призив.

Призивът се разпространява постепенно и може да достигне за месец до около 100-200 хил. потребители, а оттам - и до хора, които не сърфират из интернет. Ако само 50 000 души в рамките на няколко месеца спрат да зареждат на бензиностанциите на “Лукойл”, това ще нанесе на бензиностанциите на компанията чувствителни щети. Точно колко милиона ще е загубата не може да се изчисли, защото на бензиностанциите е важен и оборотът от магазина, а не само зареденото гориво.

От фирмата са се уплашили, защото се забелязва, че хора, очевидно техни представители, постоянно пишат по форумите в интернет колко е безсмислено да се прави бойкот на “Лукойл”, тъй като и на останалите бензиностанции се продавал бензин от нефтохима в Бургас. Това обаче е лъжа. Въпреки че на пазара на едро 70% от горивата са от “Лукойл” – Бургас, на бензиностанциите на ОМВ, “Шел”, “Еко”, “Ромпетрол” се продават и вносни горива. Всичките скъпи високооктанови бензини и дизел на “Шел” и ОМВ са вносни. ОМВ има рафинерия в Румъния, внася бензин и дизел и от Австрия,  “Шел” внася от своя рафинерия в Гърция. Много потребители предпочитат по-скъпите бензини и дизели на тези две вериги, които са с около 8% по-скъпи от обикновения, но с тях колите им харчат по-малко и разликата в цената горе-долу се компенсира. Сегашните призиви за бойкот могат да насочат по-просветения потребител именно към такива горива.
Но независимо от вида бензин, бойкотирането на бензиностанциите на “Лукойл” ще донесе загуби на фирмата.
Монополистът “Лукойл” се очертава като държава в държавата, още повече, че шефът на компанията Валентин Златев от скоро е консултант на руската страна и по строителството на АЕЦ “Белене”. Правителството прави услуги на “Лукойл”, каквото беше замразяването на цените на горивата на дребно - само в бензиностанциите на “Лукойл”). Така “Лукойл” веднага вдигна цените на едро, с което удари конкуренцията си. Тя е принудена за продава на цени на дребно близки до замразените на “Лукойл”, а на едро купува по-скъпо.

Другата услуга, който направи правителството на “Лукойл” беше, че отпадна до края на годината задължението да се добавят 4% биогориво в дизела. Така на “Лукойл” се увеличава количеството продадено гориво с 4%, а производителите на биогориво, което не е вносно, а се произвежда у нас, са ударени по време на най-голямата криза. Към 3000 работещи в тази сфера са заплашени да си изгубят работата.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) стоманий
  Не на бензиностанцийте на Fuckoıl Преди години когато Pетрол и Fuckoıl бяха скарани и по точно Денис и Валката разликата в цената на едро и дребно беше 40 45 ст но от Русия доиде Вагин и какво си говориха не знам но веднага разликата беше свита на 12 ст с единствената цел да закрият малките бензиностанций който както се казва на майчин език не били брандирани. Е убиха ни затова да им кажем на маичин ИДИТЕ В ПИЗДУ
 2. 2) tediF
  Само два пъти съм зареждал от тяхна бензиностанция и то случайно.Но сега вече категорично ме загубиха като бъдещ техен клиент.Бойкот!
 3. 3) чичата
  картата ми е от шел
 4. 4) pro-anti
  може и нещо да се промени с бойкот, но ми се струва, че печалбата от продажба на бензин винаги отива навън. А това, че от "другия" високооктанов бензин се постигат икономии на количеството бензин, е мит. Дори ако колата изисква 86 октана(регюлър, както го наричат тук), а започнеш да наливаш само например 95 октана, икономия от количеството бензин на 100 км няма.Разликата идва главно от добавките в бензина, които изчистват по-добре двигателя(което си е жизнена необходимост за някои двигатели).
 5. 5) pro-anti
  и моето последно изречение в горния коментар за изчистването е мит.Наистина разликата идва само от добавките в бензина и всички видове бензин доставят едно и също количество енергия(т.е. ако използваш бензин с по-висок октан от предвиденото, не намаляваш разхода на бензин за 100 км). Но високооктановият бензин има такива добавки, че умишлено да гори по-бавно и да е абсолютно невъзможно да се възпламени само поради повишеното налягане преди да се появи искрата. Ако в двигател, предназначен за високооктанов бензин, използваш бензин с по-нисък октан,възпламеняването му може да стане и предварително поради повишеното налягане, двигателя не работи синхронизирано ...още

 6. 6) СТЕФАН СТАМБОЛОВ
  .........НАЙ ЕВТИНИЯ И БОКЛУЧИВ НЕФТ Е ОТ СИБИР ТЮМЕН И ТАКА ПРЕРАБОТЕН НА НЕФТОХИМА УСПЕШНО ОТКРИТ 1963 ГОДИНА..СМЯТАЙТЕ ЗА КАКВО КАЧЕСТВО ИДЕ РЕЧ....В КОНСТАНЦА РУМЪНИЯ ИМА МОДЕРНА РАФИНЕРИЯ ОТ ТАМ ЗАРЕЖДАТ РОМПЕТРОЛ ...ГЪРЦИТЕ ОТ ЕКО СЪЩО ИМАТ ХУБАВИ ГОРИВА...ОТ ТЯХ СЪМ НАЙ ДОВОЛЕН....ЛЕКИЯ ПЕТРОЛ ТИП БРЕНТ Е В ПЪТИ НАД СИБИРСКИЯ БОКЛУК......БРАТЯ БЪЛГАРИ НЕ НАЛИВАЙТЕ ПАРИ В ДЖОБОВЕТЕ НА РУСКАТА МАФИЯ...ОТ ТЯХ НИЩО ДОБРО НЕ СМЕ ВИДЯЛИ..... :sm104
 7. 7) бат САЛИ
  Аз съм с карта на ШЕЛ. Доволен съм от горивото което предлогат
 8. 8) Мунчо
  А другите вносители са синове на майка Тереза. Трудно ми е да повярвам, как лесно се манипулира масата. Представете си, че утре Лукойл го няма - и какво бензина/дизела ще стане 1.00 лв. О, неразумний народе. Та нали така се разчиства конкурентната среда. Като че ли Шел, ОМВ са по-малко алчни - на затова пък "демократични". Ако Лукойл бе държавен - то можеше да влияее на цената. Но когато имаме уж свободен пазар, но държан от транснационални корпорации, когато валутата на борсата е фиксирана - долара, смятате ли, че ще хванете Господ за онази работа? Ако не е Лукойл, то ...още

 9. 9) 911
  Гледам, че OMV затворили рафинерия в Румъния. Това мина като новина на 25.3 , но е пропуснато в България..
 10. 10) ммда...
  Абсолютен факт е, че ако не зареждаме от Фъкойл, ще ги принудим да намалят цените!
 11. 11) Д-р Лекува Герболеза
  Абсолютен бойкот така само можем да постигнем целите си. Не знам колко от вас знаят израза "За бога братя не купувайте". Не е дошъл от България, не се лъжете. Внос е от Мароко. Когато там повишили цената на хляба и останалите продукти, хората просто спрели да купуват,докато продавачите не започнали да изхвърлят месото на улицата, тогава отново върнали старата цена даже с леко намаление. Аз предлагам да започнем и бойкот на топлофикацията и оставалите монополисти. Аз например смятам да мина на геотермално отопление, майната им на топлофикация и всички монополисти. Винаги има алтернатива.
 12. 12) Реалист
  Само да уточня, че не съм агент провокатор на Лукойл, нито пък лобист на на някоя друга петролна фирма, но съвсем реалистично искам да ви успокоя, че с или без Лукойл евтин бензин и нафата в България няма да има, пък вие ако искате си прилагайте на практика народната поговорка, че луд умора няма .
 13. 13) Реалист
  А сега понеже в тоя вестник се определя Бойко Борисов като прост и нагъл, защото покровителствал Лукойл, неясно защо. А аз да попитам кой друг политик продаде Нефтоим Бургас на Лукойл? И защо и този политик не се плюе със същите епитети в този вестник? Може би да продадеш Нефтохим е дреболия в сравнение с това да го покровителстваш неясно как?
 14. 14) чичата
  13, оня политик май не набута елена в спалнята на валю - лопатата от фурната
 15. 15) misho.eu
  Аз не мога да се оплача от "Лукойл"-ските бензиностанции. Въпреки това - след като са собственост на мошеническата рафинерия - бойкот до дупка !
 16. 16) Конан Дойл
  Бойкота винаги има ефект - па макар и символичен,за протест. Подкрепям напълно тази инициатива. Фен съм обаче на Електромобила. До 10 години той ще завладее шосетата. Бъдещето е в електомобила.
 17. 17) pro-anti
  бойкотът понякога има ефект, но той може да бъде и обратен
 18. 18) toi
  Съдейки по името им нека ходят в Русия да продават лук,а тук ние ще си намерим кой да ни продава бензин!БОЙКОТ!!!
 19. 19) Силата | БлогА
  [...] Факт, неоспорим обаче е, че именно ние с мижавият си протест и групичка във Фейсбук, донесохме до реални загуби и стреснаха сериозно петролният владетел. И има защо. Представете си, че сме не повече от 50 000 души, които един месец не сме сипали по 50 литра гориво произведено от петролната планета ЛуденарияОйл, а? И сме им спестили колосална загуба от по 12 стотинки на литър, зареждайки другаде? Защо не се радват обаче, представа си нямам? [...]
 20. 20) дръндер
  В.Златев е приятел на Костов точно толкова,колкото и на Борисов! Това не означава,обаче,че не трябва да има бойкот-напротив!Това е начинът да се покаже на рашките,че настъпват котето по опашката!
 21. 21) пезевенк
  Аааа,и сега тия от Лукойл бришат потни чела,кършат пръсти и стискат в треперещите си ръце шестак барабанлия и го опират в слепоочието си.Ха.Като изтормозихте няколко бензинджии и касиерки,си мислите че бензиня по другите бензиностанции не се бърка в общият казан на нефтохима ли?Само му слагат разни 'добавки' и му пляскат бомбастични имена-Ви Пауър,Карера,Форс и прочие дивотии...
 22. 22) Нет
  И аз спирам да зареждам от ЛукОйл! Може безина от другата бензиностанция пак там да е произведен, но надценката на дребно няма да я оставя в бензиностанцията на Лук-а!
 23. 23) Норд
  Пълен бойкот на Лукойл...Война с мафията и боклука!!!Нова рафинерия и арабски петрол!!!За кво духаме хамериканската супа в Ирак, Афганистан и Либия???Петрол срещу кръв и военни разходи.А рашаните да си ядат скапаният петрол.
 24. 24) Вал
  Аз имам карта за отстъпка, но се присъединих към идеята и не зареждам от Лукойл, но колкото пъти мина покрай тяхна бензиностанция в града, виждам по 3, 4 коли там. Мразя некоректните играчи и винаги ги бойкотирам, дори и да не беше тоя призив. 'Данон' са другите такива, лично аз не съм дал и една стотинка на 'Данон' от 90-те години насам и никога не съм вярвал на продуктите им. Както четох някъде, че 'Лукойл' са съдени няколко пъти в Русия за некоректно, монополно положение, така и Данон бяха осъдени в САЩ за невярна реклама. 21 милйона долара и то след ...още

 25. 25) Мунчо
  Хм, намери се още един освен мен, който не купува нещата на Данон ...
 26. 26) вап
  Само ЕКО
 27. 27) Bate Zarko
  Едно не разбрах - защо с вносния бензин се харчи "около 8% по-малко". Да не би да са измислени нови въглеводороди?
 28. 28) Bate Zarko
  Искам да допълня - не съм апологет на "Лукойл" или на която и да е била компания. Просто, когато се отправя призив, или се коментира нещо сериозно (не колко зрители е имало на концерта на лейди гага в село Гол тупан например) автора трябва да внимава много с оценките, защото една такава глупост обезценява (а понякога и обезмисля) едно сериозно твърдение.
 29. 29) Вал
  За чуждия бензин - Факт изпитан през годините лично от мен: В Норвегия разхода на 100км намалява с литър бензин, а на пропан с литър и половина. Дания, Германия, Австрия - 8,6 до 9,5/100 пропан по аутобаните (120 - 170 км/ч)с натоварена кола, а в България същия разход при 40 до 120 км/ч.
 30. 30) Anonymous
  'pro-anti' 3 Април, 2011 в 5:00 pm "... А това, че от "другия" високооктанов бензин се постигат икономии на количеството бензин, е мит...." Не знам каква е разликата, може да не е от октана, може да са някакви примеси, но при мен икономията е факт. Освен това, веднъж се върнах с пропан от Норвегия в бутилката (повреди се и се прибрах с пълна бутилка) тук в сервизите, газаджиите казваха 'както в това, това не е пропан' когато го помиришеха. Явно онова е пропан, а нашият е по-мръсния му братовчед.
 31. 31) Вярно е - по повод 27-30
  И аз мога да потвърдя, че произведените на запад бензини дават по-малък разход. Най-напред 27-28 Bate Zarko нещо ни може да чете. В статията по-горе пише, че високооктановите бензини са по-скъпи с 8%, а не, че разходът на вносните е с 8% по-малко. Аз твърдя, че разходът с високооктанови бензини, произведени в Австрия, Германия и др., дава дори 10% по-нисък разход на гориво. И аз като 30 съм го усетил с колата си.
 32. 32) КАк беше при соца
  При соца през 1986 ходихме с ладата на вуйчо ми до Гърция за седмица, и сипвахме там бензин. Ладата тръгна по друг начин, а разходът сякаш спря, помислихме да не се е развалила стрелката на таблото, която показва разхода на бензин. Първо сипахме гръцки Fine, после сипахме "Шел" и беше още по-добре.
 33. 33) Василев
  Пробвал съм различни бензини 95 на разни фирми (Shell, OMV, Eko), но с този на ”Лукойл” двигателят на колата работи най-добре. Може и да е от добавките, не знам. Не виждам смисъл да сменям бензина.
 34. 34) pro-anti
  а пък аз едно време в БГ(през 80-те) като карах много пъти по магистралата от София до Пловдив и обратно, винаги с един бензин (А93) разбрах, че всеки път разхода на бензин е различен...след това прочетох книжката, която дойде с ладата, и разбрах, че когато скоростта на извънградско е 80 км/час, разхода(според книжката) е около 7,5 л/100 км, а когато скоростта е 120 км/час, разхода е около 10 л/100 км. Значи, 33% разлика само поради скоростта при еднакъв бензин и абсолютно еднакъв път.Сложи сега другите фактори като температура, качество на магистралата, колко пъти спираш или се отбиваш в град, ...още

 35. 35) alabala
  и тук агитатори на Лука
 36. 36) Коко
  Появи се агитката на Лукойл! Бойкот на вас, изнудвачи!И капка бензин повече от вас няма да купувам.
 37. 37) Марти
  Да мрат братушките "новите ни стари поробители" . Никакво зареждане на ЛУКОИЛ !
 38. 38) слона
  Валентиний Златевич иди дамой!Продайтени нефтозавода!Ама за същите пари за които го купихте!
 39. 39) Anonymous
 40. 40) Anonymous
  Аз пък не съм попадал на един и същи пропан два пъти на която и да е бензиностанция. Всеки път колата се държи различно, дори ако сипвам от едно и също място... Най-зле е била газта от АИТ-газ, 125 конч мотор макс 70км/ч по магистралата и 2 пъти просто спиране на мотора както си се движи по пътя, а най-добрата газ съм сипвал на Петрол... : ))) не знам... всеки път ми е като първи
 41. 41) maistora
  Аз откакто преди 4 години на бензиностанция във Варна ми напълниха 40 литров резервоар с 47 литра бензин не зареждам на лукойл!
 42. 42) Senna
  По-скапан бензин няма , а цената е безумна карам 3 км за да заредя сшел , отскоро открих че има на 1 км от нас сшел и си направих карта в лук оил никога няма да ступя повече , тя и колата ми неиска такъв бензин
 43. 43) Борис Петров
  Много сьм навит за СТИКЕР , Аз и без това не зареждам от там вече няколко години И ИСКАМ ВСИЧКИ ДА ГО ЗНАЯТ !!!!!!!!!
 44. 44) vessela
  От години не зареждам от тях. Точно заради причините заради които сега се обявява бойкот. И мисля, че и много други правят същото. Дано най-после да станем повече.
 45. 45) Красимир Тодоров
  когато зареждах на лукоил колата ми запчваше да прекъсва.сего го няма този проблем
 46. 46) Мария
  И аз съм за призива "За бога братя не купувайте",но не само за бензина,а и за другите скъпи продукти на пазара необходими за всяко домакинство.Нека най-после се пробуди българина от дълбоката си дрямка,20 години стигат мизерия.
 47. 47) Хипи Пепи
  Настрадин ходжа тъкмо научил магарето си да не яде и то умряло :(
 48. 48) Вал
  34 - pro-anti Не можеш да сравняваш лада (4 скорости, карбуратор) с който и да е 5 скоростен с инжекция...разбира се че разликата над 80км/час ще е голяма, без значение какъв бензин зареждащ. Точно засичане се прави на много километри и зареждания, иначе е компромис - неточно. Пълня от първата газ станция на немска територия и до края на германия, смятам километри и литри, на магистрално каране 120-180. В бг също от празен до празен резервоар от една и съща помпа (запознат съм с колонки, помпи, налягане) А Да ти напълнят 47л в 40л резервоар, могат на всяка бензиностанция .. ...още

 49. 49) бу
  Кучетата си пишат... кервана си върви на безнин


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com