www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Червенокосата Илда - душманката на Берлускони

9 Април 2011

 

Франс прес

Илда Бокачини. Снимка: илджорнале

Илда Бокасини, съдията-следовател, която с двама свои колеги прокурори водеше разследването, довело до процеса “Рубигейт” срещу италианския премиер Силвио Берлускони, е известна в Италия с прякора Червенокосата Илда не само заради цвета на косата си, а и заради нейната безкомпромисност и упорство.

Родена в Неапол през 1949 г., Бокасини, която бяга от журналистите като от чума, приложи по време на разследването срещу премиера, обвиняван в секс с непълнолетна проститутка и злоупотреба със служебно положение, методите, които й спечелиха успеха на съдия-следовател, водил разследвания срещу италианската мафия.

Търпеливо Бокасини събра хиляди документи, които доказват, според прокуратурата, че Берлускони е платил за сексуалните услуги на мароканката Карима ел Махруг, известна като Руби, по времето, когато тя е била непълнолетна, и че е упражнил натиск върху полицията в Милано да я освободи след задържането й за кражба в края на май 2010 г.

Илда Бокасини, която има над 30 години опит в разследванията, е известна в средите на италианското правосъдие като сериозен и честен магистрат с непреклонен характер и е сравнявана с бойна машина заради нейните методи на разследване. Бокасини беше близка със съдията Джовани Фалконе, борещ се срещу мафията, който бе убит от Коза ностра през 1992 г. След убийството му Бокасини веднага се втурна в Сицилия и поиска да й бъде поверено разследването на това престъпление.

Само за една година тя успя да арестува Тото Риина, лидера на сицилианската мафия, който се оказа поръчител на атентата срещу Фалконе и срещу друг съдия - символ на борбата с Октопода - Паоло Борселино. Риина, известен с прякора Звяра, сега е на 81 години и излежава една от 18-те си доживотни присъди в строго охраняван затвор в Милано.

Пътят на Червенокосата Илда се пресича за първи път с този на Берлускони в началото на кариерата й, когато тя разследва случая, станал известен в Италия под името “Дуомо кънекшън” в превод: Връзката Миланска катедрала . Разследването касае проникването на мафията във фирми в Северна Италия и евентуалното изпиране на пари, придобити по незаконен път, в изграждането на квартала “Милано 2″, благодарение на който Берлускони започна бизнескариерата си.

След три години в Сицилия Червенокосата Илда се завърна в Милано и се хвърли с всички сили в разследването “Чисти ръце” за корупцията и незаконното финансиране на италиански партии. В края на 1994 г. Бокасини замени начело на това разследване прочутия съдия в борбата срещу мафията Антонио Ди Пиетро, който се посвети на политиката, следвайки примера на заклетия си враг Силвио Берлускони.

Бокасини ръководеше и обвинението по процеса срещу Чезаре Превити, адвокат и приятел на Берлускони, който беше осъден и принуден да се откаже от професията си. Неотдавна Бокасини разследваше случаи на тероризъм, главно срещу новите “Червени бригади”.

Червенокосата Илда тези дни беше обект на нападки от вестници, близки до Берлускони, например “Джорнале”. Това издание публикува снимки от 1982 г., на които се вижда как магистратката се целува насред улицата с крайноляв активист. Берлускони редовно твърди, че е жертва на преследване от страна на политическите си противници и политизирани леви съдии.

По делото “Рубигейт” той е съден по бързата процедура, което означава, че има очевидни и достатъчни доказателства срещу него, базирани на 20 000 страници свидетелски разкази и показания, банкови извлечения и разпечатки на подслушани телефонни разговори.

По БТА
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) НоваЗ
    ще ми се това да се случваше в моята България


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com