www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 24 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Как Византия създаде славянската писменост

24 Май 2007

 

cyrillmethodius.jpgПовечето българи погрешно смятат, че братята Кирил и Методий са българи. Няма никакви исторически доказателства за това. Погрешно се смята също така, че създаването на “българската” писменост (по-точно славянска) е някакво родолюбиво дело на “Солунските двама братя”. Всъщност това е поръчка на византийския император.
По повод днешния празник по-долу е-vestnik публикува накратко историята на създаването на славянската писменост, разказана от проф. Василка Тъпкова, историчка и преподавателка в Софийския университет, която е привърженик на идеята, че Св. Св. Кирил и Методий са от славянски произход:

През 9-и век Византийската империя е в разцвет. Тогава тя решава да привлече към своята култура славянския свят , като създаде писменост за славините в средна Европа, именно в Моравия и Панония.
Така започва историческото дело на Солунските братя Кирил и Методий, които са натоварени от византийския император Михаил ІІІ да създадат славянската азбука за тази нова политика на Византия, насочена съм славянския свят.

А кои са те? Според “Пространното житие” на Методий, императорът им казал: „Вие двамата сте солунчани , а всички солунчани говорят чисто по славянски” . Това означава, че те са били най-подготвени за тази задача. Оттам възниква въпросът за тяхната народност. Някои учени смятат, че те са гърци, но като са живели сред славянско население, каквото е имало около Солун, са овладели и славянския език. Други са на мнение (между тях и аз), че те произхождат от тамошното славянско население, но са получили високо образование. В историческата книжнина се знае малко по тези въпроси. Бащата на двамата братя - Лъв е бил на висока византийска служба в Солун, но той може и да е бил по произход славянин. Славяни-християни са били издигани във византийската служебна йерархия многократно.

Мисията на двамата Солунски апостоли започва в 863 г., когато те занасят в Моравия и Панония преведените от тях книги – за църковното богослужение в тези страни (днес – Чехия и Словакия). Целта е била тамошните славянски народи да не попаднат под влиянието на Западната църква и да не им бъде наложен латинския език.
Двамата братя минават през Рим, за да защитят своето дело и да получат благословията на папата. На Запад се е смятало, че църковното богослужение може да се извършва само на еврейски, гръцки и латински. Те обаче успяват да убедят папата, че проповедта може да се извършва и на други езици, понятни за населението, за което били предназначени.
Изтощен, Кирил умира в Рим. Остава Методий, който има голям успех в Моравия , главно в град Микулчице, където и днес има следи от изградената от него църква.
След смъртта на Методий – 885 г., обаче, се налагат баварските духовници и изгонват учениците на Кирил и Методи – Климент, Наум, Ангеларии, Сава, Горазд - т. нар. седмочисленици (заедно с Кирил и Методий). Те бягат по Дунав до Белград.
В този критичен момент Княз Борис I ги приютява в България. Взима Наум в Плиска и изпраща Климент в Охрид. Там те стават разпространители на славянската книжнина и въвеждат богослужение на славянски език - постепенно различията между прабългари и славяни се изглаждат. Така славянската писменост намира своето огнище в България, която вече не зависи от византийската империя. Българската държава става център на новата писменост , която започва да се разпространява навсякъде сред славяните. Тя постепенно достига и на север от Дунава до Румъния и Русия.

И тук е голямата заслуга на Княз Борис I, защото той осъзнава значението на Кирило-Методиевското дело не само за средновековна България, но и за другите славянски страни. Оръжието, което създава Византия – новата писменост – за да привлече към себе си народите от Източна Европа, Княз Борис I го обръща в своя полза. Чрез това оръжие България застава срещу самата Византия. Българската държава става водеща в развитието на славянската култура и я отдалечава завинаги от Византия. Това е историческият път на Българската държава и нейното културно и духовно израстване.
Празникът на славянската писменост се празнува след като братята Кирил и Методи са канонизирани - провъзгласени за светци. Това става около 9-10 век. Първоначално се честват по отделно – Кирил на 6 април – денят на неговата смърт, а празникът на Методи се чества на 14 февруари през втората половина на 10 век).
В края на 17-и началото на 18-и век се утвърждава 11 май като ден за обща прослава на солунските братя Кирил и Методи. По грегорианския календар празникът се измества на 24 май и се запазва не само като църковен, но и като светски национален празник за целия български народ. Тържествата постепенно обхващат училища, обединяват българските емигранти в Румъния и Цариград, през Възраждането го празнуват дори Диарбекирските заточеници. От тогава братята Кирил и Методи се неизменно се тачат като просветители и стават знаме в борбите за национална независимост.
В края на 1980 г. папа Йоан Павел II провъзгласи Кирил и Методи за съпокровители на Европа заедно със свети Бенедикт. Днес кирилицата заема място сред другите азбуки в Е С.
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  Хайде сега, и то от историк от СУ. Първо държава Византия никога не е съществувала. Второ - и децата вече знаят, че азбуката, на която днес пищем не е създадена от Кирил и Методий. Благословията на Папата е за ГЛАГОЛИЦАТА. И е време т.н. учени да дадат отговор каква е азбуката, на която днес пишем. Източници май има достатъчно, но нашенските "учени" постоянно опяват, че не били автентични. Защото, може би, съветските учени не са се произнесли дали са. Ми да седнат нашите да докажат - какъвто и да е резултата, а не да стават професори, като пишат по ...още

 2. 2) Перко
  Кирил и Методи са създали глаголицата, а учениците им Кирилицата
 3. 3) dido
  Делото а двамата братиа е тогава6ната форма на глобализациа, коиато винаги облагодетелства ( духовниа и материалниа смисал) своите иициатори и пурви поддурйници.Все пак Кирил и Методии са вун6нополити4еските емисари на Византиа за влиание отговор на католицизма. За6тото не само буквите, но и идологиата - наре4ена Чристианска религиа - са укрепили тогава6ното БГ об6тество и дурйава. Забелейката на Анонимус е много виарна
 4. 4) Бистра Величкова
  В отговор на Anonymous Първо Византия е съществувала повече от 1000 години!Византия е наследник на Римската империя.Византийската империя е съществувала хиляда години - от IV до XV. Това знаят всички деца в училище, които учат история. В материяла въобще не става дума за двете славянски азбуки, защото изложението щеше да бъде прекалено дълго.Но явно ще се наложи да засегна този въпрос, за да внеса яснота. Глаголицата е създадена от Кирил.Тя дава много добра представа за особеностите на българския език. Що се отнася до кирилицата, тя е създадена от преславски книжовници в края на IX век и е окончателно оформена през X ...още

 5. 5) Anonymous
  "Пък и да се отнася така нападателно към българските професори е доста неуместно. Историците работят с факти и данни от историята и чак тогава се наемат да доказват каквото и да било." Чудесно. Би ми било интересно да науча за древен източник, от който да е видно, че някоя държава е наричала себе си Византия (моля не от читанки, неотдавна в моята читанка пишеше РОМЕИ). Столицата на Римската империя в един момент е преместена в Констатинопол, но това не прави държавата друга. Има историци, които манипулират по-изтънчено и обясняват, че Византия е условно име, с което се цели да се разграничи ...още

 6. 6) петко
  В 9 век Дунав е бил българска, а не гранична река. Т.е. на север от него също е било България, а не Румъния, както пише в статията. Всъщност Византия постига главната си цел с превода на Библията на старобългарски: България приема християнството от Цариград, а не от Рим. След това, с помощта на българските духовници, привлича към християнството и другите славяните (на североизток), които по това време все още са езичници.
 7. 7) bulgarina
  Авторката - Византия не е съществувала никога! Просто защото е съществувала "(Източна) римска империя". Та самите поданици на империята се номират "ромеос" - т. е. "римляни". А "Византия" е изобретение на разни учени глави от ХІХ век. И не е лошо, когато полагаш усилия да разрушиш поредния български национален мит да попрочетеш малко ...
 8. 8) Georgi
  Vsichki ste provesori po istoria i snaete poveche ot avtorkata. Tova e napulno iasno na vsichki. Nasdrave
 9. 9) Иво Андровски
  Корени - http://www.duma.bg/2008/0508/240508/index.html Св. св. Кирил и Методий - родом българи Произходът на двамата първоучители се потвърждава не само от старославянските книги и ръкописи, но и от летописите на волжките българи Сведения за това намираме в редица средновековни летописи.Теофилакт Охридски пише в житие на "Климент Охридски": "...да открият азбука, съответстваща на трудността на българския език и да могат да преведат на езика на народа Свещените писания...", и още: "...И като сполучили да измолят това благо, те открили словенската азбука, превели Боговдъхновените писания от елински на български...", а на друго място летописецът уточнява "...словенския народ , всъщност българския..."(ГИБИ т.IХ; стр.12 и 13).В "Градишкия ...още

 10. 10) Пламен Иванов (3.14)
  Националният ни мит за Св.Кирил и Методий е обрасъл с много идеологеми, но това е нормално за една национална идеология, иначе не би могла да ни вдъхновява като народ. От научна гл.точка нещата са следните: 1) Византия е теократическа империя през средните векове. Важно е християнството, лоялността към императора и да си плащаш данъците. Затова думи като византиец, българин, славянин, арменец и т.н. са били в периферията. 2) По-важното в делото на братята са ПРЕВОДИТЕ на светото писание на славянски език, а не толкова АЛФАВИТА - тоест ЕЗИКА, а не ПИСМЕНОСТТА. Това превръща културата в народно-национална, а не в тясно ...още

 11. 11) дмк
  Повечето българи погрешно смятат... Няма никакви исторически доказателства... Погрешно се смята... ...проф. Тъпкова... която е привърженик на идеята... След цялото това очарователно отричане и вменяване на погрешност не мога да си обясня какво се опитва да ми внуши проф. Тъпкова, след като тя е просто "привърженик на идеята". Очевидно е станала професор чрез тъпо привързване към нечия идея?!
 12. 12) за Б. Величкова
  Това знаят всички деца в училище, които учат история. Това, което децата знаят е това, на което ги учат. Може и да не знаете, но нас десетилетия наред ни учеха, че комунизмът е светлото бъдеще и ние това "знаехме". Македонците почти столетие са ги учили, че не са българи, което те сега "знаят". Което обаче далеч не означава, че знанието съвпада с итината. И изобщо - избягвайте да ни налагате подобни груби внушения, при това едва ли не да ни обвинявате в невежество. Все пак Византия си е била просто източната Римска империя...
 13. 13) bog slunce :d
  абе незнам ама ме къдри всичко което сте измислили абе много ми помогнахте за даскалото
 14. 14) как кирилицата е създадена в България
  Защо г-жа Величкова е сложила такова заглавие? Както тя сама казва във форума Кирил е създал глаголицата, не кирилицата. Моравският княз поисква от византийците да изпратят свои свещеници, които да заменят римските, и иска азбука, за да могат да се преведат текстовете на тамошното славянско наречие. В Моравия славяните вече са покръстени от римски свещеници, които отказват да превеждат свещените текстове на славянски и които защитават интересите на Рим. Князът се страхува от засилващото се виляние на Рим и моли другия лагер - Византия за помощ. Византийците се съгласяват, виждайки възможност да откраднат Моравия от римско влияние. На Кирил е ...още

 15. 15) Anonymous
  Уважаема Г-жо Василка Тъпкова, през живота си не съм виждал по-голям родоотстъпник от вас, още повече, че ако беше жив византийския император би в посребрил, да не говорим, че изцяло заслужавате името Тъпкова и го доказва със цялата съдържателност на вашата изумителна мисловност, на която всеки не би завидял.
 16. 16) Anonymous
  И друго професор Тъпкова, в качеството си на ясновидка ли твърдите, че византийския император е поръчал азбуката - къде са ви историческите извори, къде са точните исторически препратки, и нещо повече, дори византийския император да е поръчал азбуката, не се ли досещате, че това е най-финния ход на една асимилационна политика, която не се отдава по силата на оръжието и за безсилния, изпаднал в криза монархически институт остава единствено силата на словото като способ за нлагане на влияние. Дори в началото идеята да е била една, важното е, че вие пишете вашите безлогични теории, на език, който дори не уважавате. ...още

 17. 17) Узунов
  Василка Тъпкова-Заимова, независимо от това, че в главата прилича на Руска Калчева от орк. Козари, е един от малкото български медиевисти, които имат контакти на Запад, вкл. отвъд океана, и се предполага, че е м състояние да си свиери часовника. Иначе какво зло куче е (или не е), аз не знам, не съм влизал в досег с нея. Малкото, което съм попрехвърлял от нея, изглежда прилично, без да съм се зачитал. По-скоро ми направи впечатление, че е позната и уважавана от колегите си на запад от Беч. Т
 18. 18) До дидо
  На какъв език пишеш? Нова азбука ли създаваш?
 19. 19) Аз само питам
  Каква е разликата от гръцката азбука ?
 20. 20) Anonymous
  НАЙ - СТРОГИЯТ УЧИТЕЛ Е ЖИВОТЪТ, НАЙ- МЪДРИЯТ УЧИТЕЛ Е КНИГАТА, НАЙ - ВАЖНИЯТ УЧИТЕЛ Е ПЪРВИЯТ ! НЕКА НЕ СТИХВА ЖАЖДАТА ВИ ЗА ЗНАНИЯ, ДУХОВНОТО ВИ ВЪЗВИСЯВАНЕ И СВЕТЛИЯТ, ГРАДИВЕН ЗОВ НА БЪЛГАРЩИНАТА У ВСИЧКИ ВАС! Нито една медия днес НЕ пише, че 24 май е официален български празник и ден на просветата! Вместо това се мъдри снимка на българския министър-председател, застанал пред един лозунг, написан НЕ на български, а на турски, който НЕ е официален език в държавата, на която той е премиер! ТОВА би трябвало да Е СРАМ И ПОЗОР за всички, които не смеят дори да се възмутят от поведението му, от ...още

 21. 21) КАВАНДЖЕ
  Братя и сести поне на този ден да се уважаваме.Сьвсем нормално е някои да са по образовани,други не до там относно историята на Бьлгаия.Не се гневете и обиждаите поне днес.Пожелавам на целия бьлгарски народ по света-4ЕСТИТ ПРАЗДНИК!
 22. 22) Колев
  В Новгородския Кремъл има един паметник, на който редом с други исторически личности са и статуите (в цял ръст) на светите братя. Това обаче не означава, че са руснаци, нали? И изобщо чрез подобни коментари, с или без нападки едва ли ще се стигне до истината. По важното е да съхраним езика и писмеността си! Честит празник! За мен един от най-хубавите празници след Рождество Христово!
 23. 23) дмк
  Честит празник на всички БЪЛГАРИ! Лично за мен това е може би най-българският празник, поне доколкото той е празник на нашите деца, а следователно и на бъдещето ни!
 24. 24) хамалин
  наистина прави впечатление,че газетарите не го отразяват светлият ден;да са честити Буквите
 25. 25) Българин
  Да ни е честит светлият празник!
 26. 26) Uagabunga
  Статията е ...мн. добра. Невъобразим хаос от и с т о р и и и митове обитава главите и на просветители и на просвещаващи се от населението ни- обяснимо е,но трябва да се подхожда без предопределени тези...Сега ,днес е много важно,че кирилицата е призната за сакрална азбука .Това е,езика ни е труден но атрактивен и най-вече п о п у л я р е н.Това е,какво повече.
 27. 27) чичата
  първо да ви кажа че брат методий и брат кирил, светиня им, не са от едно семейство, нямат общи роднини, да не говорим че 18те години разлика във възрастта е силно занижена а дори и да е чиста истина, в ония епохи жените не са ставали майки в бабината си възраст/ това е чисто биологичната завеса която таи един от наивните български митове/ комплексарщината на българите не ще да приеме че някой не българин ще говори български - добре де нека брат методи , че и брат кирил са българи, откъде тогава са изучили и гръцки и еврейски и латински/ ...още

 28. 28) шшшт
  трай бе чичоооооооо. земи млъкни поне по една тема...
 29. 29) КАВАЛ
  ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ, ЧЕ ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ ПО ТИЯ ВРЕМЕНА НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛА! БЪЛГАРИЯ Е ОСНОВАНА ОТ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ПРЕЗ 1878 Г. С ПОМОЩТА НА РУСИЯ!
 30. 30) .dru
  Трудно сѣ преодолѣват стереотипитѣ. А тая госпожа дори не прави опит да ги преодолѣе. И продължава с червенитѣ бисери, че Кирил и Методи били родени от баща лъв и майка славянка. Трѣбва да минат 40 години скитане из пустинята, докато всичко, което е било набивано в кратунитѣ на разни пишман професори изчезне от бѣлия свѣт!
 31. 31) Alarming report
  Най-голямо знаечение имат резултатите от труда на Кирил и Методий...
 32. 32) Anonymous
  и какви са тия резултати
 33. 33) опонент
  статията на тази историчка е смехотворна. Тя не е могла да прозре нищо извън фалшифицираните жития на Кирил и на Методий. В тях са написани формени небивалици: императорът на Византия ще поръча да се изготви азбука, различна от гръцката за някакви си склави, папата ще разреши да се служи литургия в римските храмове, братята ще отидат да се отчетат пред папата, а не пред този, който им е поръчал славянската азбука, императорът не е допуснал в "славянска България" "славянската писменост", византийската хроника изолира "техните" "агенти" в продължение на 200 години, братята били изпратени в северната Моравия на 2000 км. ...още

 34. 34) Bulgar Bulgar
  От баща лъв и майка славянка-това като кучешко родословие-така ги продават циганите Бащата от Берковица майката от Албена-ПУУ..дави се не види и историците
 35. 35) Bulgar Bulgar
  Да Опонент-седят си вкъщи и пишат за баламите и така до пенсия
 36. 36) Омуртаг
  Всъщност определящият въпрос за всеки българин е - къде се намира гробът на кан Аспарух - и защо е там а не в границите на т.н. царство Дунавска България? Отговорът е само един - гробът е в рамките на сегашния град Ставропол , защото това са били границите на царство България на Аспарух.
 37. 37) Формоза пратеник на папата
  Вие българите трябва изключително да се гордеете с делото на братята Св.Св.Кирил и Методий които в девети век извоюват с научни факти сакралността на старобългарския език - т.е. правото да се превежда Библията и да се водят литургии на български. Тези права са извоювани за Западна Европа чак по времето на Мартин Лютер, т.е. близо 600 години след делото на братята Св.Св.Кирил и Методий.
 38. 38) чичата
  какъв аспарагус какви два франка/ командосите на аспарух са се перчели по нашите земи, че строят автомагистрала за пътуването на марко поло в историческото бъдеще, че владеят онуй от където са ги натирили, че знаят 2 и 200/ вземете се в ръце и сериозно разговаряйте с джипито си/ всякакви теории на "проесионалисти" като божидим, увреждат нежната ви психика/ цял свят знае(независио грешн или верно) че русите са взели буквите и езика си от българите/ от какъв патриотизъм го опровергавате/ повече памет ли ви дойде
 39. 39) интелектдиам
  прочетох мнението на ОПОНЕНТ и намерих 100% покритие с тезите ми от "Непознатите Кирил и Методий". Тъжно е, че нашите преподаватели по история нямат критичен поглед към фалшификациите на българската историография и не учат българчетата на алтернативно (съжалявам за думата) мислене. Около измислената история на Великите български Просветители има натрупани не само византийски лъжи и фалшификати. Вижте какво пишат днес т.н. македонци. Да се преписват житийни предания като биографични творби е ненаучно и смешно. Един голям съвременник казва:Ами няма друго. Така не може. Уморен съм да споря със зомбирани индивиди.
 40. 40) Стоян
  Прочетете "За буквите" поне на Черноризец Храбър. Произведение написано през Х в /началото/ със стотици преписи от Х и ХІ в и там пише на 10 места, че българите са славяни. А дали Кирил е славянин е второстепенен въпрос. Славяните са били толкова много и толкова силни тогава, че всеки ги е искал за съюзник. Затова и Борис избива 52 от 100-те "Прабългарски рода" - защото по това време вече прабългарите не са били никакъв фактор. И четете източници от Х в, а не глупостите и фантасмагориите на Петър Добрев, Христо Маджаров и кариеристичните салтоморталета на Божидар Димитров, който преди ...още

 41. 41) Anonymous
  Админ: Крилица!
 42. 42) трезвомислещ
  Тя и статията е пълна с глупости и неточности - нали видяхте, както е писал някой по-горе, че незнайно коя точно, но създадена от Кирил и Методий азбука била отишла в Румъния... Даки (власи) и българи (словени) по това време надали са сънували за Румъния... А за това, че всеки добър специалист по старобългарски може да познае кое е писано на старобългарски и кое - на моравски - да се мълчи ли, или да се сваля шапка на горните авторки (професор и разпространител на идеи)...
 43. 43) До горния
  Абе вие, всезнайковците от форумите, разбира се, че знаете повече от професор в Софийския университет.
 44. 44) Наблюдател
  В статията са объркани датите на смъртта на двамата братя. Св. Константин Кирил Философ, умира на 14 февруари, а брат му Св. Методий на 6 април, а не обратното.
 45. 45) Kostadin
  Интересно какви книги саизучавали в Херсон
 46. 46) Изумен
  Ех, невежество, което има външен израз на Национален нихилизъм!!! Първо, св. братя Кирил и Методий не са гърци… Второ, те не са и славяни… Правилно забеляза в поста си един от пишещите, че Славянизма се появява късно, само че през 18 век и не от хърватски свещеник, а от страна на Павел Шафарик – чехо-словак. Тогава чак се ражда Панславянската идея, при това тя не е руска, но скоро е присвоена от Руската империя, защото ловко обслужва имперските й интереси… А по онова време в солунските земи са живели различни народи, най-големият от които е Българският. Затова един летописец точно от същото време ...още

 47. 47) ЖВ
  Авторката е права, това е една диверсия на Византия чиято цел е покръстването и "усмиряването" на България. Осебно голяма е грешката на Борис че приема последно християнството от Византия - от най-големия си враг, а не от Рим, където цената му щеше да е много по-висока. Симеон се усеща за грешката на баща си, но късно, едва в 927 г. след войната с хърватите. Той иска да премине към Римската курия, само че умира преди да дойде папскиото пратеничество. Синът му слаб и безхарактерен остава като придатък на Византия...и края в 1018 г. го знаете всички! --------------- А иначе глаголицата има много ...още

 48. 48) до ЖВ
  ЖВ, според учените историци ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ СТАВА основен книжовен център за народите от Югоизточна и Източна Европа и това я превръща в едно от големите европейски цивилизационни огнища през Средновековието, което има съществен принос в изграждането на европейската християнска цивилизация. Старобългарският език се превръща в църковен език за народите от посочения регион. Върху неговата основа възникват съвременните руски, украински, белоруски и сръбски език. Българската православна църква е църква "майка" на руската, украинската, беларуската, сръбската и румънската православна църква. Първият митрополит на Киевска Рус, Михаил, е българин по произход.
 49. 49) учуден
  Коптската азбука удивително прилича на кирилицата само че е доста по стара 3 век сл.Хр.ето ви един линк http://en.wikipedia.org/wiki/Coptic_alphabet
 50. 50) Anonymous
  Братята, макар и със славянски произход, са ни повече, ни по-малко ромеи, а не българи! Защо? Те са поданици на ромейския император, заемат длъжности в Ромейската империя, изпращани са на мисии от василевса и т.н. Да не говорим, че баща им също е заемал висок пост точно в ромейската държава, а не в България. В Източната империя етническият произход не е от съществено значение - други са определящите фактори, част от които споменах по-горе.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com