www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

1000 години – едно и също: бесене на кадърните + чушкопек на терасата

18 Април 2011

 

Вени Марковски. Снимка: личен сайт

Багдадският летописец и посланик на Багдад във Волжска България Ибн Фадлан пише за българите:
Ако [те] срещнат или видят човек, притежаващ енергичност и гъвкавост и познание за нещата, [те] казват: “Този има право да служи на нашия Господ.” И така вземат го, слагат му на врата въже, закачват го на дърво, държат го, докато не издъхне.
Преводачът на царя ми разказа, че някакъв синдиец* се спрял в страната им и отседнал при владетеля продължително време, като му прислужвал. Той бил много ловък и му сечало пипето. А на една група от жителите на страната й се приискало да тръгне на гурбет. Синдиецът поискал от царя разрешение да се присъедини към тях. Царят му забранил. А синдиецът продължил да настоява, докато накрая царят се съгласил и му дал разрешение. Речено-сторено. Той тръгнал с тях на кораба. Те забелязали, че той е подвижен и пресметлив, договорили се помежду си и рекли: “Този човек превъзходно може да служи на нашия Бог, нека го пратим да му служи.” Продължили пътя си покрай гора и те вкарали синдиеца в нея, надянали му въже на шията, вързали го на върха на едно високо дърво, оставили го там и продължили пътя си.

Писателят Кирил Христов цитира думите на Ибн Фадлан в своите спомени, за да докаже, че за 1000 години нравът на българина не се е променил. Аз ги цитирам, за да потвърдя наблюденията на големия писател, като само сменя числото – за 1100 години нравите не са се променили, освен, че в някои отношения са станали по-лоши.

А към настоящата статия ме доведе една дискусия във “Фейсбук”, за която използвах и думите на Вапцаров от стихотворението “Вяра”:
Може би искате
да я сразите
моята вяра
във дните честити,
моята вяра,
че утре ще бъде
живота по-хубав,
живота по-мъдър?

По времето на Вапцаровото “утре” животът не бе по-мъдър, нито по-хубав, а и дните не бяха по-честити. А днес сякаш е отново онова време и онази земя, от които той се оплакваше, че “простете, е чужда”.

През 1999 г. Димитър Ганчев в коментар в моя блог написа:

“Хванал ли е Вени Марковски Господ за шлифера?
Разглеждам сайта http://veni.com и не мога да разбера да му се възхищавам ли или да го мразя тоз човек?!

Димитър Ганчев, Вторник, 13 Юли 1999 – 14:46
Когато той (българина) се възхищава от някого, инстинктивно си казва: “Абе я! Тоя да не е по-добър от мен!”. И веднага си отговаря – “Не е!”.
А щом не е по-добър от мен, а въпреки това [ e по-богат | e по-известен | има по-хубава жена, кола, къща, работа ] (ненужното да се задраска), следователно трябва да го мразя, защото ако него го нямаше, аз може би щях да съм на негово място!

Нека всеки, четящ тези редове, да си сложи ръка на сърцето и да каже че не съм прав като твърдя, че ние българите мислим как да премахнем конкурента си, вместо как да станем по-добри от него.

Бай Ганьо никога няма да признае, че някой е постигнал нещо благодарение на собствените си способности. Винаги ще отдава чуждите успехи на [ връзки | мръсни пари | мръсни сделки | криминални фактори ], или в краен случай – на късмет. И това е нормално. Другото би породило у него комплекс за малоценност. За 50 години у българина така беше насаден шаблонът “всички сме равни”, че той по никакъв начин, дори подсъзнателно, не може да приеме противното…”

Но и Митко бърка – не са последните 50 (впрочем, вече 60) години виновни. Шаблонът “всички сме равни” е от над хиляда години, точно затова онези, на които им е сечало пипето са ги обесвали на първото дърво – не толкова да ходят да слугуват на Господа, колкото да не служат за лош пример на останалите. Българина не обича онези, които стърчат над него – в прекия или в преносния смисъл. Той намира смисъл повече да не обича, отколкото да обича.

В последните години само двама политици посмяха да кажат истината, за което бяха тутакси нападнати: Симеон, който ни посъветва да си сменим чипа и Бойко Борисов, който обаче го направи половинчато, в Чикаго. Половинчато, защото се опита да раздели народа на две части – онези, които са влюбени в него и “материала”, срещу който трябва да се бори. Но Бойко Борисов трябва да помни, че любовта трае три години, както пише и Фредерик Бегбеде.

Така е, уважаеми читатели – ако искаме нещо да се промени в границите на Република България, трябва да почнем промяната от всеки един от нас, да създадем общество, което да наложи спазването на законите и правилата върху всички свои членове. И най-важното, може би: трябва да престанем да търсим читавите хора, за да ги обесим или – в по-мекия вариант – накараме да емигрират.

Ако само бесим читавите, никога няма да станем такива. В нормалните страни читавите са онези, които служат за пример; хората сами се стремят да постигнат повече в живота, а не да попречат на някой да постигне повече от тях.

В този ред на мисли беше и моята статия, която “Труд” препечата под заглавие “Гордеем се с Ботев и Левски, но не искаме да сме като тях”, в която дискутирах задочно с писателя Мартин Ралчевски, като тезата ми беше, че ако Би Би Си беше показало лошото лице на Сърбия, Македония и Румъния, това по никакъв начин не би показало България в по-добра светлина. Важното е не само да се сравняваш, но и да знаеш с кого да се сравняваш. Ако се сравняваме с тези, които са по-зле от нас – нещо, което сме правили хилядолетия – винаги ще се оправдаем защо не искаме да се променим към по-добро. Списание “The Economist” публикува наскоро статия под заглавие “Богатите, бедните и България“. Най-тъжното място в света по отношение на дохода на хората е нашата Родина. Или май трябваше да я напиша не с главно “Р”?

Разбира се, ние вместо да се хванем и да разберем какъв е проблемът ни, се нахвърлихме върху изследователите и списанието – а-у, какви сте лоши, как може да не забележите изконното трудолюбие… А, като казах за трудолюбието, вижте какво точно каза Симеон през 2001 г. “Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви.”

Някъде да виждате “Ще ви оправя за 800 дни”? Аз не – аз виждам, че човекът – очевидно заблуден поради живота си извън България – е казал, че разчита на “прочутото българско трудолюбие и предприемчивост“, които до 800 дни ще променят “живота ви”. Горкият Симеон – той не е знаел, че е трябвало да напише “прочутото” в кавички :) А и предприемчивостта бе уродлива – да направим бързите пари сега, веднага, да надуем сметките на чужденците, да ги изцицаме… на принципа “акъл не ща, пари ми дай”.

Защо се спирам на последните 20-ина години ли? Защото ги живеем заедно. Поуката от историята обаче трябва да е, че нищо не ни дава основание да мислим, че именно в този кратък отрязък от време нещата в България ще се променят към по-добро. Не за друго, а защото те, “нещата” не могат да се променят от само себе си. Те могат да се променят от граждани, от гражданско общество. Но ние сме били аграрна страна и при толкова много селяния трудно ще намерим критична маса граждани, които да променят живота. Гражданите успяват да променят обстановката в домовете си; понякога и в офисите, но никога не успяват да я променят по пътя между дома и офиса, защото там в гражданите заговаря селянията. И ако не сте съгласни с мен, драги читатели, само се огледайте какво се случва по пътищата в София и се запитайте кога беше последният път, в който дадохте предимство на някой пешеходец или – опазил Господ! – на някое такси, което излиза от улица без предимство.

Мнозина си мислеха, че като България стане член на Европейския съюз, това ще промени държавата. Няма как да се случи. Членството на страната в ЕС не означава, че българите са станали европейски граждани. Ние сме европейци – по географски признак – но не сме европейци в онзи смисъл на думата, който съществува в Англия, Германия, Франция или Австрия. Нашенецът иска да преметне, да изиграе “Европата”. Той не иска да спазва правилата и затова ми е странно учудването, че ЕС не иска България да бъде член на Шенгенската зона. За да станем истински европейци не е достатъчно държавата България да изпълни някакви формални критерии – например да купи осем хеликоптера за охрана на границата. Или да въведе нова компютърна система. Защото ние хеликоптерите сме ги купили, но – нали сме хитри, а? – не сме осигурили бензин, резервни части и пилоти за тях. И сигурно управляващите са си мислели: “А, бе, да дойдат от ЕК да видят, че отговаряме на условията (пък ние ще си я караме както досега)”.

Васил Левски – човекът, който самичък отсрамва един цял народ казва пред турските съдии: “Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия”. Можем да заменим думата “свободата” с каквото поискаме и ще бъде също толкова вярно. Не просто българите желаят разни неща, но – забележете – ги приемат само и единствено, ако те са им поднесени на тепсия, при това в къщите! Ако някой им остави нещото, което те желаят пред къщата, ако им каже: “Трябва да поработиш малко, за да го получиш”, те ще го погледнат в стил “Ей, ало-о, да не си слънчасал, бе?”

Нито един от днешните “лидери” и “водачи”, нито един от политиците не посмя да излезе и да каже:
“Членството в ЕС не означава, че ние сме европейци. Ние, уважаеми сънародници, трябва първо да се научим да работим с онази производителност на труда, каквато има в Германия, пък сетне няма да има нужда да доказваме, че сме европейци не само по география, но и по дух.”

Вместо това всички политици – без изключение – ни казваха, че сме по-големи европейци от останалите, защото сме имали писменост по времето, по което “германският император Карл Велики говорел на немски само с конете си”. Че България е люлка на европейската култура (и никой не се досети, че ако е люлка, то тя става само за детската градина, нали?) и т.н., и т.н. А, да не забравя – и “ние сме четвъртите в света” (футбол).

Впрочем, това не е чисто българска черта, колкото и да знам, че ни се иска да сме уникални. Спомнете си какво каза немският канцлер Ангела Меркел: “Добър европеец не е задължително този, който предлага бързо помощ. Добър европеец е онзи, който спазва европейските закони и правата на другите държави, така че стабилността на еврозоната да не пострада”.

Кажете сега, както Митко Ганчев иска по-горе, с ръка на сърцето: спазваме ли ние европейските закони и правата на другите държави? Или напротив – искаме да прецакаме всяка друга държава?

И ще завърша с една карикатура, за съжаление не си спомням автора й, в която бай Ганю гледа към портрета на Левски и казва “А, бе, Апостоле, нека аз да спечеля, пък ако ще и цял народ да загуби”. Не знам защо, но винаги, когато видя портрета на Васил Левски, който седи закачен зад бюрото на нашенския политик си мисля, че се изисква особен вид гьон-суратлък, за да сложиш зад себе си точно този портрет да “виси със страшна сила“.

Но имаме ли право да искаме нещо друго от нашенеца, след като ние всички избрахме за най-голямо българско събитие на XX век… чушкопекът!?! По-важно от електричеството, автомобила, телевизията и мобилния телефон.

Народе???? Чушкопек!!!!

Виж още текстове в блога на Вени Марковски

* – Жител на страната Синд, намираща се на долното течение на р. Инд и по делтата й.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) peregrinator-su
  А всъщност кои са читавите.От публичните личности почти не останаха такива.Все се повтарят магичните думи-производителност на труда,та от там идвали проблемите с доходите.Стига с тези спекулации.Как да се увеличи производителноста например, на шофьора на автобуса,на продавача в магазина,на касиера в банката,на чистача по улиците,на адвокат,на певеца,на художника,на спортиста,учителя...списъка може да бъде безкраен.Значи ли че гореизброените трябва за да догонят западните си колеги е нужно да карат по бързо автобуса,да продават по живо в магазина,да чистят бягайки,касиера да брои мигновено парите като машина,адвоката да мисли за по кратко време и всиччко да бъде по кратката процедура,певеца като пее да няма паузи ...още

 2. 2) минаващ наоколо
  Четох, четох, ама като стигнах до Симеона /не Великия/ спрях.Вени, умнико наш, напиши нещо за новото амплоа на фаворита ти- Горски, Дървар и прочие. Ще ми бъде интересно да чета това, а не този пасквил който си написал. Има верни неща /слагам ръка на сърцето/, но зачатието е порочно....
 3. 3) cobalt
  Пеленгатор, за всички гореизброени професионални групи би било напълно достатъчно да работят по-мотивирано и с по-малко паузи. Това би вдигнало производителността драстично. Разликата между добрия и лошия продавач не е в скростта, а в мотивацията и компетентността. Така че, нека не го увъртаме - Марковски за пореден път напипва много точно причината за разминаването между претенции и възможности у нас.
 4. 4) Ибн Фадлан
  Естествено моите животоописания на българите не се отнасяха до тези от Дунавска България - христиените а до народът от Волжска България - правоверните от Казанското княжество
 5. 5) ИМПЕРИАЛИСТ
  Искам да съм като Филип Тотю, а не като аджамиите Ботев и Левски. Марковски не живее в България, а във Виена и съди за нас с предубеждения.
 6. 6) чичата
  за будителите за пръв път разбрах, преди повече от 30 години, когато бях на гости на мои приятели от варненския квартал аспарухово, защото живееха на улица "народни будители"/ тогава помислих, че това е някаква диалектна варненска дума, нещо като будилник/ по-късно, някой се сети да прави празник, с обратна дата/ всъщност, будител е всеки, който се опитва да те извади от състоянието ти на дрямка/ чест и почитания, г-н марковски - будителю
 7. 7) sgt.Hale
  Марковски не беше ли ибрикчия на Станишев?
 8. 8) Прав е Вени! Българин-богат е символ в цял свят на гений и честен човек!
  Сакса се е заблудил с изказването си за чипа - както и за тези 800-дни, много се надценява и себе си и другите народи.. А иначе Марковски е прав за Бойко Борисов - че той е гений - а ние искане да му наденем въжето, пази боже, та той е по гениален от Айнщайн и дори Вени Марковски, съжалявам Вени ама Бойко е по умен и способен от теб - въпреки че съм съгласен с теб - а България богаташите винаги са били гении - Бойко е повече от теб..
 9. 9) Никола
  Как така,ние засегнати от оная власт, днес сме червени. За ония, дето бяха повече от червени тогава и посиняха днес...срамят се да се нарекат българи, а се викат най големите ни демократи. Браво! А..., Който каже истината за гадната ни наложена демокрация е ляв и... червен... а гаднярите съсипали икономиката ни са най умните демократи..., даже назначиха ликвидатори... но животът показва, на тези които мислят, че сме употребени. Не защитавам соца, искам демокрация за страната, а не диктата на жандармите на света, които днес са в пореден ход да убиват само за да наложат своите интереси.
 10. 10) Вени е пъблик-рилейшън към олигархията!
  Нека да сменим чипа, да станем като царя - да крадем и лъжем.. Нашите богаташи са гении ненагледни - само че тази гениалност се наказва на Запад??!
 11. 11) Ген.
  Масони контролират информацията на държавата (7-7-2004) Ива Николова ПЪЛНИЯТ ДОСТЪП ДО тайната и явна електронна информация, с която работи държавната администрация у нас, се контролира от български масони, установи разследване на вестник "Политика". Това е възможно благодарение на специалния т.нар. затворен код в операционната система на "Майкрософт" -"Windows", с която са оборудвани компютрите на министерствата и останалите държавни ведомства. "С кода разполага само производителят "Майкрософт",а фирмата-доставчик може да се възползва от слабостите на системата и да проникне във всеки от компютрите на държавната администрация", обясни шефът на "Българското интернет-общество" Вени Марковски. Системата на "Майкрософт" бе наета от кабинета "Сакскобургготски" през 2002 г. по предложение на министъра-масон Димитър Калчев. И с посредничеството на ЦАПК (Център за автоматизация на проектирането и конструирането) "Прогрес", която е доставчик на системата. За шефа на ЦАПК "Прогрес" Пламен ...още

 12. 12) ...
  "Има една поговорка в Япония която гласи, че пиронът, който стърчи над останалите, получава удар с чук" - от документалния филм The Cove
 13. 13) Стоянова
  Това последното-портрета на Левски над бюрото на селските тарикати,които ни управляват-трова е нещото,от което и на мен ми се повръща.Всеки тиквеник,който го е окачил,изглежда си мисли,че по някакъв начин се приравнява с Него.Този портрет го има зад всички бюра на властници от всякакъв калибър почти без изключение.За съжаление народът ни е възпитаван в покорство най-вече/ както децата да слушат/и всяко непокорство се плаща.Липсват каквито и да е морални корективи-след като църквата също е представена от хора,които по-добре изобщо да не познаваш.Обикновения човек няма опора в доброто,защото то отсъства.Отсъстват и институциите-те обслужват-и винаги са обслужвали-същите тези,зад чиито гръб е Левски.В ...още

 14. 14) Стоянова
  От баща си знам какъв празник е бил Денят на будителите-наравно с 24-ти май.За факлите,за шествията.Будител сега може да се нарече всеки журналист,който не си плюе на занаята и не се продава за жълти стотинки,за да лъска имиджа на някой крадец.Не останаха много такива.Такъв е и Иван Бакалов.
 15. 15) МАКЕ?
  Вени Марковски е роден в Скопие , Македония . Син е на писателя Миле Марковски и внук на Венко Марковски . Завършва 114 Английска езикова гимназия "Лиляна Димитрова" в София през 1987 г., а през 1993 година право в Софийския университет “Свети Климент Охридски” . От 1990 до 1993 г. работи като системен админстратор в Асоциация " Съобщения". Системен оператор е фидонетската система 2:359/101 - MicroComm BBS в София (1990-1993 г. ). През 1993 г. заедно с ...още

 16. 16) ime
  Първо, дали е българска черта да сечем главата на по-способните от нас. Категорично не. Това е общочовешка черта. Българите като част от хората също я притежават. Отделен е въпросът доколко е разпространена. Второ, за сравняването с другите. Сравнението с по-способните може да поражда завист и отмъстителност, но може да предизвиква и други чувства, зависи какъв е този, който прави сравнението. Трето, в къщи сме граждани, а навън селяния. Гражданинът не е жител на града. Гражданинът е член на общност, общество. Именно като такъв той спазва законите и реда и се бори за наличието на такива. Иначе много добра статия! Точни и верни ...още

 17. 17) Boatswain Spyder
  Добра статия, с три забележки: 1) несериозно е да се търсят хилядолетни характерологични черти, издаянили през континенти и държави - сякаш са вписани в генетичния код - за несериозно четиво би било много гот, но четивото е сериозно - тоест - смесване на стилистики и жанрове става с тази политика, която е част от генетичния код 2) Симеон Борисов Фердинандов може да е прав за чипа - предполагам, че и "добър ден" ако каже, и навън е ден, ще е прав - но защо трябва да бъде цитиран един провален политик? 3) гражданско общество не означава просто граждани - "Но ...още

 18. 18) MacAllister
  Вени, кажи на брат си да се поправи пръв, щото тая българска черта си има продължения. Него като го потъпкаха брутално взе да вижда врагове в ония, които би трябвало да са му съюзници и вместо да пищи срещу бруталното беззаконие почна да се чуди кой го бил поръчал. То няма нужда от поръчка, щом на един министър може да му хрумне да приложи един закон един път и после да забрави за него няма нужда от причини и поръчки, но поръчката е очакване на "българина" другите да са също "българи" в смисъла описан от тебе и средство да не ...още

 19. 19) ТОНИ ДУКОВСКИ
  вени добре си го написал,това което всеки го мисли ти го казваш в прав текст ,но ти го гледаш от Америка където живееш и праиш сравнение с нас,За нас българите това си е в реда на нещата и не виждам скоро по какъв начин ще се оправим как да промениме гена,Нали знаеш че човек е щастлив до тогава докато узнае че има нещо по добро от товакоето тои притежава и почва да мвисли за новото
 20. 20) До МАКЕ
  Тоя Вени какво работи?
 21. 21) pro-anti
  като изключа забележката на МакАлистер за роднината на Вени, напълно съм съгласен с неговия постинг(изключвам я не само защото не го познавам, но и от някакви принципи, всеки отговаря само за себе си). Положението сред най-широките маси е вярно описано в статията, гръмотевиците падат най-често върху високите дървета, и почти никога върху септични ями. Чужденци, попаднали в БГ, за доста кратко време се балканизират, т.е. придобиват болшинството от тези андрешковски и бай ганьовски черти, защото в БГ такива са правилата на "играта".Ами нали чужденците идват от цивилизовани страни, нали те са били част от гражданското общество в ...още

 22. 22) pro-anti
  да допълня горното, за съжаление, в конкретния пример с Ковачки, не можем да си измием ръцете и с дежурното обяснение за прости ченгета, които не са си свършили работата, обвинението е изцяло на основата на ревизорски актове за нарушение, написани от служители на НАП........ А това е направо брилянтно изявление на МакАлистер, че е по-лесно да се справиш с конкуренцията(особено ако няма кой да те види, както е в БГ) , вместо да я догониш...това си е човешката същност, а не типична българска черта...малко история, дори в древна Атина, при най-демократичното (за тогава) управление, са прилагали остракизъм, ...още

 23. 23) Мариян Валачев
  Вени от интернет общество.... Беше се скрил в някоя дупка доста време. Скоро пак изпълзя...широко усмихнат показвайки розови венци Вени скрий се отново в дупката си Pls!!! 10x
 24. 24) ZoSo
  обречени сме
 25. 25) SoZo
  облечени сме
 26. 26) Само че Вени не е Левски нито Бойко или Царя - те са антиподи на Левски!
  Ако не съществуваше Левски… До Края на живота си Галилео Галилей не е съумял да докаже пред съдниците си, че Земята е Кълбо и се Върти. Затова е заплатил висока цена за „ нелепото“ си твърдение. Любопитното е, че процесът пред Светата инквизиция се води през 1531 –1533 г., а 11 години преди него е завършила Магелановата експедиция, т.е. Твърдението е доказано експериментално. По доктринерски съображения обаче за римската църква е било удобно да твърди, че Земята е плоска и неподвижна. Силата е била на нейна страна и ...още

 27. 27) Левски не е ли българин? Левски не е ли казал баста на богаташите?
  българската история. От гледна точка на прагматизма Паисий Хилендарски си е прахосал живота — вместо да се опита да стане игумен на манастира (а защо не и нещо повече!), както постъпват порядъчните монаси, той се е захванал да пише История славяно-болгарска. От позициите на съвременните представи за ефективност също не е постигнал нещо съществено — обикаляйки страната пеш, Като гламав, той е оставил на различни места няколко десетки преписа на своята история, които са били прочетени най-много от неколкостотин човека. Капка в морето. Откачен ...още

 28. 28) IYI канасюбиги Аспарух IYI
  Ама много кадърен този Марковски бе... Ей от такива хора има нужда Тангра. Казах!!!
 29. 29) МАКЕ?
  Вени ли? Нали гледаш - тоест четеш неговата работа - труд - тук и сега.... Бих могъл да кажа: - той работи предател! . . И няма да сбъркам.. Може да работи такъв още от казармата.. Но може и да се води по документи че работи в момента за НАТО, ЦРУ или нашите съюзници - управляващи световното мнение и информация!
 30. 30) Петков
  Проблемът не е от вчера. Още преди 20 години Ноам Чомски алармира, че засилващата се манипулативна роля на медиите по отношение на “ обърканото стадо” (гражданската аудитория) рано или късно ще предизвика противодействие. Хората няма да търпят дълго истините за собствения им живот да бъдат скривани под “купища от добре построени лъжи” и ще потърсят своя алтернатива, предупреди известният социолог. Такава алтернатива се роди през втората половина на миналото десетилетие. Технологично тя беше улеснена от бурното навлизане на интернет и мобилните ...още

 31. 31) хамалин
  плитко,повърхностно:изброяват се неодостатъци(известни на всеки що-годе гранично интелигентен:повтаряме го до втръсване)стилът на поднасяне също е от разговорния кръчмарски.позоваването на двамата ни управници е смехотворно:те нямат аторитет на умни и начетени(за хитри да.за да се осмилява човек да ги дрънка тия негативни обобщения,поне трябва да е леко запознат със световните постижения на колективната и социалната психология.като психиатър,не чета блогари:в ел-газетата им хвърлям поглед,защото я посещавам.за да се говри какъв е един народ,трябва да се проучи(на бг еик му викате анализира)езиковият му субстрат(поговорките са друго нещо),да се изследва топонимията на геогравските му обекти, да се проследи развоят на народното му творчество ...още

 32. 32) ВБК
  Вени, обади се когато си тук.
 33. 33) Ангелов
  Корените на съществуващите проблеми са в самата същност на западните индустриални общества и са предмет на обсъждане от момента на възникването им. В капиталистическите демокрации се наблюдава определено напрежение по отношение на притежаването на власт. В една демокрация управлението по принцип принадлежи на народа. Но привилегията за вземане на решения в определени сфери на живота е в ръцете на тесни кръгове, което оказва съществено влияние върху цялостния обществен порядък. Един от начините за облекчаване на напрежението би бил разширяването на демократичната ...още

 34. 34) Аз знам
  -------- Редактирано от Админ. Запознайте се с условията на форума. Ще има бан ---------
 35. 35) Аз знам
  ---------
 36. 36) Ти знаеш!
  @Аз знам - пиши тук: http://www.baidalai.org - ако имаш какво да кажеш
 37. 37) Холмс
  Статията е в стила "Защо сме такива?".Много просто-защото сме българи.Щях още малко да напиша-защото сме социалисти,ама това го казва оня очилатко,дето се кани пак да взема властта.Другият възможен отговор може да бъде,че открай време основният принцип за българина е "прееби другарче".Няма значение кое е другарчето може да е и собственият му брат-важното е да бъде прецакан.В междудържавен план това може да бъде съседна нам държава,или наш партньор.Много обичаме да сме прави,дори да сме криви като рак.Яд ни е на циганите,че нехаят за правилата в държавата,ама и ние сме станали като тях.Само че го даваме малко по-културно.В европейските очи обаче ние ...още

 38. 38) хапчето.. Хапчето..
  @Холмс! Първо си вземи хапче за нерви, след това хапче за психоза, и накрая приспивателно - и лека нощ - да сънуваш работни американци-капиталисти - но жалко че капитализма няма ценности..
 39. 39) чип за смяна ли?!?
  Някога „елитен“ бе синът на „най-смайващото бездарие, каквото някога се е появявало в родната литература – Венко Марковски“ ─ Миле.[31] Понастоящем внуците на автора на най-дългата партийна поема „Орлицата“ продължават традицията. И те са част от „елита“. По-големият се подвизаваше във „Всяка неделя“ под крилото на друго леко момиче на компартийната журналистика ─ агент „Димитър“. Днес трупа милиони от търговия с произведения на изкуството. Вторият внук потъна в ласкавата пергръдка на американското Братство. Но не пропуска често предоставения му шанс, за да ни чете морал и да ни наставлява от телевизионния екран. Някога дядо им, „елитният“ македонист, произведен от Тато ...още

 40. 40) алтернатива
  http://forumat-bg.com/politika/1196-istinata-e-vse-taka-neudobna
 41. 41) SK
  Нека всеки, четящ тези редове, да си сложи ръка на сърцето и да каже че не съм прав като твърдя, че ние българите мислим как да премахнем конкурента си, вместо как да станем по-добри от него.
  Абсолютно не си прав господин еди кой си. Ние българите за разлика от теб мислим с какво ще нахраним утре децата си, защото тази капиталистическа демокрация ни доведе до просешка тояга. Не сме виновни ние нещастните българи, а умниците като вас господин еди кой си, които нямат и срам да ни учат на морал, а също така и тези които превърнаха една цветуща страна
  ...още

 42. 42) SK до Ангелов
  Ангелов, демокрация при капитализма не съществува. При капитализма имаме диктатура на капитала. Там където на изборите е позволено да се дават пари от частни лица, отделни групи и партии, това не е демокрация. Също така нямаме демокрация, когато пресата е в ръцете на частни лица или партии. Но дори и да имаме демокрация, това няма да е най-добрия начин за управляването на държавата. При идеалната демокрация, мнозинството печели, а малцинствата - като циганите в България, или помаците или турците ще бъдат на произвола на мнозинството. Затова най-правилният начин да се управлява една държава е чрез закони и принципи, които да ...още

 43. 43) Olleei
  Прав си SK, но едно малцинство също влияе в една демокрация - нали знаеш колко пъти в едни избори са решаващи няколко гласа!? Но не само това, малцинството може да убеждава - това няма да е забранено - стига да не лъже.. А в демокрация има и стачки! Просто трябва да се знае истината - защото това е демокрация.. Демокрация=Народовластие=Християнство=Комунизъм! - кой може да го отрече
 44. 44) Комунис
  Преди не е имало уравниловка. Спомнете си че имаше номенклатура.. Комунизма е за това да няма касти. През всички революции исканията са били да няма касти, но след това тези искания са потъпкани и революцията е обявена за буржоазна - Американската(чаена), Френската революция, Гарибалди, Боливар.. Така че не чудно че от компартията днес са буржоа.. А целта винаги е била сваляне на аристокрацията и след това на нейното издигане.. Буш са аристократи Рейгън и всички други олигарси са аристократи - това е целта на всяко богатство. А целта на народа е да няма касти!
 45. 45) чичата
  комунар си ти сине не си комунист
 46. 46) попа
  сине сине и тебе са те гонили манафите.икакто виждам са те стигнаали.
 47. 47) SK
  Ollei, при капитализма има два вида малцинства. Едните са на върха, а другите са на дъното. В България както чувам, тези които са на върха плащат на тези които са на дъното по едно две кебапчета за да гласуват за тях. На запад, малцинството на върха хвърля огромни средства по време на изборите да промива мозъците, както на малцинството на дъното, така и на мнозинството. А пък стачките поне в САЩ се организират от профсъюзите, които са в ръцете на бивши мафиоти. Истина е, че тези които са в профсъюзите, получават много повече от тези които не са в профсъюзи. ...още

 48. 48) Clog
  Плод на миналия век са новопоявили се манипулационни професии като „Връзки с обществеността“ и обикновенния човек е често беззащитен срещу информационните атаки, заливащи го от всякъде. Често всичко се свежда до филтриране на голямата лъжа от по- малките лъжи. Може би 21 век ще се появи нова професия „Анти PR“, занимаваща се с търсене на „чистата истина“ с обработка на множество лъжи и харектерните за лъжата грешки.
 49. 49) Н. Костов
  Вени, Всичко, дето си го написал, са или полуистини, или пълни неистини. Твоя си работа - така мислиш, така пишеш. Бих могъл да те оборя теза по теза, абзац по абзац, ама едва ли ще се получи смислена дискусия, пък нямам много свободно време да се чеша по клавиатурата. Това, обаче, което никак не ми харесва е, че по същество повтаряш доста елементарни, повърхностни и отдавна износени тези, повечето от които са заемка от арсенала на националните нихилисти. Не беше такъв човек преди години - какво стана с теб ? От живота в чужбина ли е или пустото интернет общество ? ...още

 50. 50) Н. Костов
  А, и снимката ти. Ще прощаваш, ама изглеждаш досущ като младите пасторчета евангелисти, дето кръстосват софийските улици през последните 20 години.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com