www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Wikileaks: Овчаров и ядрените шефове лъгаха за инцидента в Козлодуй през 2006 г.

27 Април 2011

 

Шефът на АЕЦ заплашен, че ще бъде “изритан”, ако разкрие подробности

Спрените първи и втори реактор на АЕЦ Козлодуй. Доклад, поръчан от Европейския парламент, посочва инцидента в българската централа от 1 март 2006 година като “безпрецедентен пример в историята на ядрената енергетика”. Снимка: Булфото

Дипломатически доклад на американския посланик Джон Байърли от 19 май 2006 г., предоставен на сайта Биволъ от Wikileaks (текстът на английски може да бъде видян и в сайта Болканлийкс - balkanleaks.eu), разкрива нови подробности около инцидента в АЕЦ “Козлодуй” от 1 март 2006 г.

Преди пет години българското общество беше държано в пълно неведение за сериозна техническа неизправност в АЕЦ, която се прояви при аварийно изключване на реактора, вследствие на спирането на една от охлаждащите помпи на 1 март 2006 г.
За този инцидент стана известно след публикация на “Шпигел”, цитираща ядрения експерт Георги Касчиев. Той разкри, че не са сработили механизмите за спускане на 22 от 61 контролни пръти - поглътители, които трябва аварийно да заглушат реактора.

“Централната система за сигурност не се е задействала”, каза тогава Касчиев, като сравни инцидента с това да се кара автомобил на пълна мощност без спирачки.

Първоначално ръководството на АЕЦ и контролиращата го АЯР отричаха в хор сериозността на инцидента, оценен от тях със степен “нула” по скалата на INES. Шефът на АЯР Сергей Цачев, определи публикациите в западния печат като “преувеличения” в навечерието на 20 годишнината от катастрофата в Чернобил. Касчиев беше обвинен от министъра Румен Овчаров, че “прави всичко възможно, за да дискредитира българския енергиен сектор и цялата страна”. Самият министър Овчаров тогава каза, че в АЕЦ “Козлодуй” нищо не се е случило, а този инцидент по-късно в международен доклад и публикация в “Уолстрийт джърнал” беше определен като един от най-опасните в света (виж тук).

След разразилата се медийна буря, енергийният регулатор АЯР беше принуден да докладва за инцидента в МААЕ. В крайна сметка той беше оценен на втора степен по скалата на INES. Това разминаване с първоначалната оценка за сериозността на инцидента стана повод опозицията да поиска оставката на енергийния министър Овчаров.

Техническото обяснение за инцидента беше дадено на специална пресконференция на ръководството на атомната централа в началото на май 2006. Според него приводните механизми на поглътителите са се слепили от дългото бездействие, продължило 197 дни заради “безаварийна работа на реактора”. Решено е те да бъдат проверявани периодично чрез ръчно активиране, за да се избегнат нови слепвания. Към руската фирма-производител на оборудването “Хидропрес” бяха отправени и финансови претенции за неустойки.

Залата за управление на 5 блок на АЕЦ “Козлодуй”. Снимка: Булфото

Обяснението с дългата “безаварийност” води обаче до парадокс за сигурността на аварийната система на реактора. Ако инцидентът се беше случил няколко месеца по-късно, най-вероятно още по-голям брой механизми щяха да са блокирали и ситуацията би могла да излезе от контрол - посочват експертни източници на посолството, цитирани в доклада.

Освен техническа неизправност е имало и намеса на човешкия фактор. Управата не централата е оставила реактора да работи 6 часа след като е констатиран дефектът, което е “ясно нарушение на указанията за безопасност” - пише още в грамата.

Информацията за това стряскащо нарушение обаче беше спестена на българската публика и не е известно някой да е понесъл отговорност.

Друг контакт на посолството е съобщил, че шефът на централата Иван Иванов е бил заплашен с уволнение. Буквално: “да бъде изритан”, ако разкрие подробности за инцидента.

АЕЦ “Козлодуй” е държавно предприятие с принципал МИЕТ, и началникът, който може “да изрита” шефа Иван Иванов по това време, е министър Румен Овчаров, един от най-гласовитите противници на затварянето на малките блокове в Козлодуй и отявлен привърженик на проекта АЕЦ “Белене”.

Тези твърдения засилват подозренията, че чиновниците и политиците свързани с ядрения сектор се опасяват повече от течове на информация, отколкото от възможни течове на радиация.

Неотдавна зам.-председателят на НД “Екогласност” Петър Пенчев съобщи, че е бил заплашван от офицер на ДАНС за изнесени на конференция данни за радиоактивните емисии от АЕЦ “Козлодуй”, които според него превишават стотици пъти емисиите от европейските ядрени централи. НД “Екогласност” беше организацията, която изпрати сигнал до главния прокурор  за прикриването на инцидента от АЕЦ “Козлодуй” през 2006 г.

В коментар към доклада посланик Байърли анализира отказа да се даде навременна и прозрачна информация за инцидента в светлината на предстоящото еврочленство и раздразнението на българското правителство от европейския ултиматум да бъдат спрени старите блокове на Козлодуй.

“Всяка индикация, че пети блок на централата може да се окаже несигурен, би подкопала сериозно твърденията на официалните лица, че принудителното спиране на 3 и 4 блок на Козлодуй е несправедливо” - пише американският посланик.

Липсата на прозрачност и подозренията за корупция, които произтичат от тази тайнственост са една от най-често обсъжданите теми в дипломатическите грами от София, в които се разглеждат въпросите на енергийния сектор и АЕЦ “Козлодуй”, но също и проектите за АЕЦ “Белене”, Южен Поток и Бургас-Александропулис.

Виж целия текст и факсимиле в сайта Бивол.бг
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) peregrinator-su
  Всеки началник,от която и да е партия би си замълчал при подобни инциденти.В тази работа цвят и вкус няма.А колкото е по голяма,мощна и престижна е дадена държава толкова повече ще си мълчи.
 2. 2) Дървар
  peregrinator-SU ми звучи като porta vos SU Да не би д си самият Овч.
 3. 3) йосич
  колкото и хвалби да пишат за руските реактори ,истината е една - те са едни от най-ненадежните!А Р.Овч има голяма сметка да се мълчи- известни са неговите интереси в АЕЦ!Иначе как се забогатява от отработено гориво!Добре,че има независими международни институции!Иначе трябва атново да си спомним за Чернобил!
 4. 4) ???
  Няма ли друго за което да се пише, ами само за ядрени централи. Ами за аварията с нефта?
 5. 5) мда
  мда, наблюдава се известно вманиачаване по темата...
 6. 6) до ???
  Ами аварииите в АЕЦ са смъртоносни за милиони хора, докато авариите с петрола не са!
 7. 7) чичата
  в книгите на гинес може да се прочете за най-голямата експлозия извършена от човека/ рекорд поставен от ссср взривил най-голямата атомна бомба за всички времена/ много време, преди да се подпише споразумението за атмосферните опити с ядрено оръжие/ тогава нито един вестник по света, не се и опита да обвини руснаците за влиянието на този взрив, и пораженията му върху марулите, зелето и другите листни зеленчци/ взрив, чиято ударна вълна, обиколи три пъти кълбото, докато затихне/ тогава земята се населяваше от 4 билиона човеци/ африка все още не познаваше панталоните/ на япония и бяха забранили да произвежда самолети, и тя ...още

 8. 8) дръндер
  Един път да има полза от Уикилийкс!Докато громеше капитализма-беше добър!Асанж стана национален герой за всички левичарски откачалки по света и у нас! Ся,обаче,громи др.Овчаров и БСП,на власт,когато е ставал инцидента,дето уж го е нямало! Ко им стана на другарите от Уики-то,бе?Объркаха се?Уууууу!!! Оказа се,че за пореден път БГ-комунистите са пунтирали сАвецките другарЕ и са скрили и послъгали за Козлодуй! Както на времето за Чернобил!
 9. 9) Бегемот
  Всичко е дрънкане и плява! Принципно съм против смъртното наказание, защото извергите избили хора минават леко и меко с това. Но, когато става въпрос за изчадия, лъгали и тровили собствения си народ, тогава съм ЗА!!! По телевизията публично да ги разчленят и те да молят крещейки и умирайки за прошка. Трябваше да направим нещо за гадовете, лъгали ни да ядем салатки и да ходим на 1во майски манифестации. Да горят в ада!
 10. 10) SK
  Дръндер, защо обръщаш внимание на уикилийкс. Те ако знаеха много, щяха да кажат за 11 септември, или за войната в Ирак как и защо започна, щяха да кажат защо след като освободителите влязоха в Авганистан, количеството на наркотиците рязко се увеличи.
 11. 11) чичата
  съкъ
 12. 12) cobalt
  Дам. Работническо дело вече не разполага с информационния монопол и това не се харесва на всички. Някой ги хващат да дрънкат глупости. Да сравняват атомна бомба с АЕЦ, примерно. Но нека простим - политикономиката и физиката нямат много допирни точки...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com