Убийството на Осама като най-голяма новина + фотогалерия

Френските вестници на другия ден след новината за смъртта на Осама. Снимки: „Фейсбук“, „Туитър“ и блогове

Сватбата в британския кралски двор е сред 10-те водещи събития в медиите през 21-и век, но вече е изместена от отразяването на смъртта на Осама бин Ладен, съобщиха световните агенции миналата седмица.

Проучване на компанията „Глоубъл ленгуич монитър“ показва кои новини са най-описвани и коментирани в медиите по света.
Оказва се, че ликвидирането на Бин Ладен е третата най-важна новина в медиите от началото на столетието. Компанията е използвала специален софтуер, за да проследи отразяването на водещите световни новини в 750 хил. печатни и електронни медии, вкл. блогове, “Фейсбук”, “Туитър” и други социални мрежи.

Ето класацията на 10-те водещи в медиите новини на 21-и век:

1. Възходът на Китай
2. Избирането на Барак Обама за президент на САЩ
3. Смъртта на Бин Ладен
4. „Уикилийкс“

Двата най-тиражни вестника в Ню Йорк на сутринта след убийството на Осама. Снимки:
Двата най-тиражни вестника в Ню Йорк на сутринта след убийството на Осама. Снимки: „Фейсбук“, „Туитър“ и блогове
Двата най-тиражни вестника в Ню Йорк на сутринта след убийството на Осама. Снимки: Снимка фалшификат, която показва морски пехотинец с тялото на Осама. В първите дни след смъртта на Осама в интернет се разпространяват няколко подобни фалшификата, тъй като търсенето в мрежата е голямо и с подобен ход се генерират много посещения в един ил идруг сайт. Снимки: Първата страница на Снимки: Сергия за вестници в Исламабад, Пакистан, в деня след смъртта на Осама. Снимки: Вестници от цяла Европа в деня след смъртта на Осама. Снимки: Първата страница на Вестник с новината за убиството на Осама, закачен на оградата край мястото в щата Пенсилвания, където падна четвъртият самолет, завзет от терористите през септември 2001 г. Снимки: Индийските вестници в деня след убийството на Осама. Снимки: Сръбските вестници в деня след убийството на Осама. Снимки: Основните вестници в Ню Йорк на сутринта след убийството на Осама. Снимки: Първа страница на в. Австралийските вестници в деня след убийството на Осама. Първа страница на Фланелка по повод новината, каквато може да се поръча в интернет. Снимки: Вестниците в Рио Де Жанейро, Бразилия, след новината за смъртта на Осама. Любителски снимки на американци, които се радват на улицата във Вашингтон след като е съобщена новината за смъртта на Осама. Снимки: Фланелка за смъртта на Осама, която може да се поръча в интернет на другия ден след новината. Плакат в стила на Дивия Запад от преди век, за Осама. Реалната награда, която даваше правителството на САЩ, обаче беше 25 млн. долара. И анонимен пакистанец ги получи. Снимки: Фланелка за смъртта на Осама, която може да се поръча в интернет на другия ден след новината. Любителски снимки на американци, които се радват на улицата във Вашингтон след като е съобщена новината за смъртта на Осама. Снимки: Първата страница на в. Френските вестници на другия ден след новината за смъртта на Осама. Снимки: Индийските вестници за смъртта на Осама. Снимки: Снимки от стаята, в която е убит Осама, извадени от телевизионен репортаж и разпространявани в интернет. Снимки: Снимки от стаята, в която е убит Осама, извадени от телевизионен репортаж и разпространявани в интернет. Снимки: Снимки от стаята, в която е убит Осама, извадени от телевизионен репортаж и разпространявани в интернет. Снимки:

5. Сватбата в британския кралски двор
6. Внезапната смърт на Майкъл Джексън
7. Терористичните удари на 11 септември 2001 г.
8. Опустошителното земетресение в Япония и причинената от него ядрена авария
9. Бунтовете в арабския свят
10. Глобалната икономическа криза

Банер в интернет за материалите за Осама. Снимки: от екрана
Банер в интернет за материалите за Осама. Снимки: от екрана
Банер в интернет за материалите за Осама. Снимки: от екранаСнимки: от екранаКорица на списание Корица на сп. Корица на сп. Корица на сп.

За по-малко от седмица след обявяването на новината за смъртта на лидера на „Ал Кайда“ това събитие е било обект на над 84 млн. публикации в печатните и електронните медии. Сватбата в британския кралски двор остана на 5-о място с близо 63 милиона публикации в световните медии.

От началото на века досега обаче най-голямата новина за световните медии е икономическият и политически възход на Китай – над 300 млн. публикации. Избирането на Барак Обама за президент на САЩ е отразено в 123 млн. публикации.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.