www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 27 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Виктор Суворов: При пълна победа на Сталин щеше да се роди страшна империя

9 Май 2011

 

Виктор Суворов. Снимка: от тв екрана

Виктор Суворов (псевдоним на Владимир Резун) е автор на книгите “Ледоразбивачът”, “Разгромът” и др., в които разобличава тезите на официалната съветска пропаганда за причините и началото и хода на Втората световна война. Бивш служител на ГРУ (Военното разузнаване на СССР), който през 1978 г. бяга на Запад. Интервюто е дадено пред украинското онлайн издание ВВС. Предлагаме го със съкращения.

- Във всичките си книги определяте Сталин като “зъл гений”. И все пак той загуби най-важната си война - за земното кълбо. Къде даде засечка неговата гениалност?

- По мое мнение, това става през 1940 година. По това време Хитлер нанася удар по Франция, безпрепятствено окупира Белгия, Холандия, Люксембург, към Атлантическия океан се устремяват танкови клинове. Другарят Сталин има две възможности за избор. Първата – да не прави нищо. Нека Хитлер да продължава напред и да се въвлече във война с Великобритания. А когато той направи десант там, тогава ще го ударим. Вторият вариант - незабавно да нанесе удар по Румъния и гарантирано да отреже петрола на Хитлер. Това щеше да бъде край на войната. Но Сталин смята, че трябва да изчакаме малко. Хитлер  да затъне повече. И избира третия, фаталния вариант. Създаден е Южен фронт под командването на Жуков и ултимативно искат от Хитлер Молдова и Буковина. Червената армия влиза там и спира на 150-180 километра от петролните полета.

И тук Хитлер, това е документирано, се усеща. Той явно си е помислил: “Тръгнал съм на Запад. Всичките ми танкове, артилерия и цялата авиация са концентрирани срещу Франция и Великобритания. На Изток оставам с 10 непълни дивизии. Нито един танк, много малко самолети, много малко артилерия, малко боеприпаси. Всички най-добри генерали - на Атлантическия океан. А в това време Сталин върви напред. И какво, ако не спре?! “. Това е фаталната грешка Сталин. Тогава започва разработването на плана “Барбароса”. Преди това нацистка Германия няма никакви планове за нападение на Съветския съюз.

- Да се върнем към 22 юни. В книгата си “Разгром” разглеждате причините за пораженията в началото на войната и привеждате впечатляващи свидетелства как в първите дни на войната се деморализира огромна маса от войски. Това повдига въпроса: било ли е доброволното, често без нито един изстрел, предаване в плен на милиони резултат от натиска германците и от лошата организация на нашите войски или съществуват по-дълбоки причини?

- Разбира се, отразяват се и революцията, и гладът, и всички останали “прелести” на съветската власт. През лятото на 1940 г., Червената армия навлиза в Естония, Латвия и Литва. Официално, уж за да ги предпази от евентуално нападение от Хитлер. Веднага започва колективизация, разкулачване, унищожаване на интелигенцията. Армиите на балтийските страни непосредствено преди войната са превърнати в пехотни корпуси на Червената армия. И тогава напада Хитлер. Войниците от тези корпуси незабавно избиват червените командири и комисари и преминават на страната на Германия. По този начин отварят път на Трета танкова група покрай Западния фронт.

Същото се случва и в Украйна. “Освободителите” пристигат в западната част още по-рано и със същата мисия. Веднага хиляди хора са подкарани към Сибир. Затова народът посреща германците с цветя. А наборниците, които са насилствено взети в Червената армия, се предават масово. Когато един батальон се предаде, докато вторият продължава да се сражава, на втория му е много, много трудно. Т. е., това е масово доброволно предаване в плен.

Все пак има един важен момент. Ако Червената армия беше нанесла първа удар, нямаше да се стигне до този срив. Представете си, ние се подготвяме за изпит по съпротивление на материалите. Пристигаме и ни се казва: “Днес няма да има съпромат, а анатомия на паяка.” И ние не знаем нищо за това. Ето как Червената армия се оказва като пиле в кълчища. Тя подготвя за настъпление всичко, което може. Летищата са изнесени напред, складовете за боеприпаси са изнесени напред, командните постове са изнесени напред - всичко е подготвено за настъпление. Мостовете са разминирани… Всичко, което е подготвено за настъпление, се обръща срещу нас. Германците идват и пистите са готови за тях. Бомбите са подредени. Бензинът е докаран, има храна. Дори и сервитьорките седят в трапезарията и чакат освободителите. Ако не бяхме се готвили за настъпление, нямаше да бъде така. Задачата за германците щеше значително да се усложни – целият блицкриг щеше да заседне.

А така войната тръгва по други сценарии. Поради това Червената армия я приключва само в Берлин, Кьонигсберг, Букурещ, Будапеща и Виена. Ако нашите бяха нанесли първи удар, би било съвсем различно. Щеше да бъде истинска победа на сталинизма.

- И ние щяхме да живеем сега, вероятно, в истинска Съветска империя, която свършва неизвестно къде …

- Да, особено след като почвата за изграждане на комунизма в Западна Европа беше предварително “наторена” - Комунистическите партия в западноевропейските страни не бяха слаби. И във Франция, и, разбира се, в Германия. Германците си сменят полюсите като магнит. Ако Съветите бяха завладели Германия, немските нацисти щяха да станат много добри комунисти. Това го отбелязва още Гьобелс: “От социалдемократ не става нацист” - казва той. А от комуниста се получава много добър нацист.

Наскоро се върнах от Берлин. Там е музеят на Щази, тайната полиция на Германската демократична република. Тъй като бях техен специален гост, ми показаха малко повече от обичайното. Целият комплекс от сгради на спецслужбите сега е  превърнат в музей. Водиха ме в бункера за ръководния състав, дадоха ми да седна на стола на председателя на това германско НКВД, дори ми показаха подземията за разстрели. Даже ми подариха ключове от килиите за смъртници. Казват, ако се наложи да бягаш, ето ти ключове. Е, това за мен е скъп подарък. Тогава си помислих: “Благодарение на известния немски ред при тях всичко е било много по-зле, отколкото в НКВД. А също така, защото те практически нямат никакво чувство за хумор.” Т.е. германските тайни служби Щази са били ужасна организация.

Ако бяхме завладели цяла Германия и Щази я беше получила в свои ръце … Сливането на немския “комунизъм” със съветския би било ужасна комбинация. Като стоманобетон. Стоманата се огъва но не се чупи. А бетонът се чупи, но не се огъва. Нашите ресурси плюс немската дисциплина - ако се бяха обединили в една критична маса, под ръководството на другаря Сталин, щеше да се роди страшна империя.

- Е, слава Богу, че не се сбъдна.

- Да, слава Богу …
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Холмс
  Спомням си по Горбачово време с какъв интерес четях "Московские новости","Литературная газета" и "Огонек".На фона на "дело","село" и "знаме" това направо си беше информационна революция.Та в тези издания често срещах и такива трактовки за Втората световна война.По-късно прочотох и книгите на Виктор Суворов.Мисля,че той посети и България.През последното десетилетие все повече се омаловажаваше ролята на Съветската армия и преувеличаlаше тази на съюзниците.Това вгорчи самочувствието на руснаците и те все повече чувствуват ,че са извоювали пирова победа.А иначе хипотетичната комбинация сталинизъм+немска дисциплина в цяла Европа би било ужасно.Честит Ден на Европа или День победьi!Както ви харесва!
 2. 2) чичата
  другарят чърчил има една известна реплика: съжалявам,чене пуснахме руснаците в париж/ всеки е свободен да си я тълкува, според боята си/
 3. 3) Петре
  Ужасен ден за цяла необединена България! СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ! @Холмс...здрасти,караш ли в Австрия?
 4. 4) Алхимик
  Не знам каква ми е боята - не съм се интересувал, но Чърчил може би е споменал такова нещо съвсем в края на живота си, когато де Гол изгонва НАТО от Франция. Де Гол искаше Европа "от Атлантика до Урал", без Америка - само че вече го нямаше Йосиф Висарионович да работи за каузата. Ще кажете - защо де Гол да иска такава съдба за родината си, сталинистка европейска империя? Не, не е искал подобно нещо, но и най-големите държавници се оплитат в собствените си парадокси когато амбициите надхвърлят значително възможностите. Де Гол иска Франция да бъде велика сила, ако ...още

 5. 5) Историк
  Липсата на социализма се чувства най-добре в момента от целия свят. Милиарди хора са осъдени на гладна смърт. Хитлер, както и Сталин бяха социалисти. Единствената разлика между социализма на Хитлер и този на Сталин е, че социализма на Сталин беше интернационален, докато хитлеровият беше само за немците. А разликата между Хитлер и Сталин е също огромна. Сталин не спаси само евреите от лапите на Хитлер, но и много други нации и цялото славянство, което трябваше да стане тор за немската нация. Ние българите щяхме да бъдеме третирани от нацистите така, както ние третираме циганите. Сталин по всичко личи е бил ...още

 6. 6) Йордан Ганчовски
  При цялото си уважение към Виктор Суворов за антисъветизма му, влизам в категорично разномислие за варианта на изгражадне на някаква непоклатима империя.Империя се гради с производствени сили, не с диктатура и идеология. Евентуална победа на Сталин над Германия щеше да издигне желязната завеса по Ламанша.Зад нея щеше да се вихри постепенното но сигурно изоставане от останалия свят (както стана, само че зад Одер)Технологиите на Изток щяха да изостанат от САЩ и Великобритания и студената война щеше да придобие много по-динамичен облик.Социалните процеси на съпротива срещу диктатурата щяха да придобият ясно изразен,контрастен характер и с помощта на по напредналите в технологично ...още

 7. 7) peregrinator
  Точно на 9 май трябваше да се публикува статията на Резун,този който толкова много се стара с измислици и полуистини да омаловажи Деня на победата и ролята на СССР.Това се нарича подигравка с читателите.Самия Резун си противоречи като все заявяваше че Сталин щял да нападне,пък сега твърди че се забавил бил,Ама в крайна сметка не нападнал.През 1940 това нямаше как да се случи защото съюза се превъоръжаваше,нямаше ресурс и всичко е само болна фантазия.Ако не бяха немците и Хитлер,съветската империя щеше да си остане в предишните и граници.Затова който не му харесваше наложения социализъм да се благодари на татко Адолф, ...още

 8. 8) дмк
  Отдавна не съм се ровил в историята, защото не ми е работа, а и защото сега нещата непрекъснато се "преобръщат". Но ми прави впечатление, че авторът твърди
  Тогава започва разработването на плана “Барбароса”. Преди това нацистка Германия няма никакви планове за нападение на Съветския съюз.
  . В същото време исторически е доказано, само че около появата на Хитлер и неговата "дружинка", че основната цел, с която му е предоставена "властта", е да се противопостави на "червената напаст". Казано по друг начин - авторът е всъщност политик, прикриващ се зад маската на историк.
 9. 9) Стоянова
  Този Суворов ми прилича на нашенските ченгета,мимикриращи като политици-иска да се хареса и на едните,и на другите.
 10. 10) чичата
  който е ял веднъж от боровинките на мецана, не се е и опитвал да повтори
 11. 11) Us
  Малллиииййй колко луди и гладни имало! Ми вий сте полудели от глад бре другаре! Къде забравяте атомната бомба? И когато Америка е пуска над Япония "великия" сталин се е насрал в бункера си А ми това че Америка му опази гърба от Япония? А? Ами това че запада го е подпирал с храни лекарства бомби танкове и т.н. за да спре плана Барабароса на Хитлер щото му е разпрал гъза ами само вижте съотношението в загуби бе червени малоумници айде стига с тая пропаганда сталин ха ха ха ха и суворов намери тука да ми плещи врели некипели ...още

 12. 12) дмк
  Us, много ти остава да прочетеш, преди да си в състояние да коментираш нещо по подобна тема
 13. 13) Станимир
  Честит 9 май А такива като US само могат ми го цункат
 14. 14) US
  Да бе другаре да видя се/вижда се ... Само, че де е се се сере-то дето извоюва тази победа? А? Де е бре другаре? Не тази русия от днес! Се се сере-то де е? Щото без държавите от източна Европа и западните съюзнически сили щяхте да се поздравявате днес с победа знаете ли кога айде ръцааа невежи
 15. 15) Норд
  Виктор Суворов и Игор Бунич показват истинската история -такава какато е била.Планът "Буря" не е измислица а планът Барбароса му е просто противодействието...Съжелявам хората признаващи като свята истина "съветската история" и които днес празнуват върху костите на поне 100 000 българи избити в България и поне още два пъти по толкова избити в Сърбия, Македония и Гърция от червената чума.Честит "празник"...
 16. 16) BAT SALI
  DO 14 I 15
 17. 17) Do Bat Sali
  Bat Sali, остави ги. Простотията няма граници.
 18. 18) WW II
  CCCP-8640000 ubiti voinitzi DOICHLAND-4700000 ubiti voinitzi USA-300000 ubiti GB-260000 ubiti voinitzi
 19. 19) местен националист
  Благодарности на другаря Резун, да е жив и здрав и дълги години да ни радва с лакърдиите си, които до голяма степен са истина
 20. 20) До WWII
  Цифрите ти показват кои имат най-голям принос за победата във войната. Тези които се качиха последни във вагона дадоха най-малко жертви.
 21. 21) lyluil
  tylotyio
 22. 22) iv4o
  Когато на руснаците им кажеш, че Сталин е най-зловещия масов убиец в историята, те вдигат рамене и казват:"Ама, той е грузинец"
 23. 23) истината
  когато на края на войната 10 милиона въоръжени до зъби съветски войници са стояли на одер мислите ли че е имало сила в света която да ги спре.трябва да благодарите на сталин който е успял да спре съветското отмъщение за 26 -те милиона жертви .сега нямаше да има идиотията наречена 'демокрация' под чието знаме сащ и съюзници грабят света.но всичко си има край и той дойде.идва такова отмъщение на грабените ,което грабителите не могат даже и да си представят......
 24. 24) чичата
  кавказ е известен още от времето след потопа, когато "боговете", във връзка с енергийните проекти на гърците, изтезават атланта прометей на кавказкото му разпятие
 25. 25) Савов
  Ей,Истина, направо ме изкефи!!!
 26. 26) истината.
  причинителите на двете световни войни са империалистическите държави начело със сащ,а главната цел е заграбването на сибир във който са 2/3 от световните запаси на суровини.след декабристката революция и абдикацията на николай втори еврейските банкери ротшилд и рокфелер заплащат октомврийската революция в русия надявайки се чрез ленин и троцки да докопат лелеяния сибир.след като не успяват и с антантата след това въоръжават най-големия престъпник хитлер за същата цел.хитлер обаче става заплаха и за тях.затова западнярите трябва да строят паметници на сталин за това че съществуват.сега обаче понеже капитализмът е система която за 200 разхити и унищожи голяма част от подвластните ...още

 27. 27) ps
  която за 200 години
 28. 28) чичата
  истински, нали не твърдиш че декябристите са шетали през февруари 1917
 29. 29) одисей
  Чича,нещо ти куца древногръцката митология.Прометей не е ,,атлант'' а титан,син на титана Япет и океанидата Климена,иначе си прав че е прикован във Кавказ.
 30. 30) Българин
  Че Сталин е животно в човешки образ,е пределно ясно и на самите руснаци.Погледнете само биографията на едно от най-доверените му оръжия Лаврентий Берия.И приказки от сорта че Сталин е спасил Европа от Хитлер,щяха да са прекрасни,но не са верни.На някой прави ли му впечатление,че Хитлер е избран със избори от самите германци,докато Сталин е превратаджия,бивш крадец при това.Не Сталин спря Хитлер.спряха го милионите руснаци пратени на фронта под дулото на руско оръжие,и под заплахата за пълно родово ликвидиране.Вижте само зверствата в Катинската гора,и ще ви стане ясно за какъв психически урод,става дума.
 31. 31) чичата
  одисейчо, много преди да се прибереш при пенелопа, след троянските ти похождения, е имало потоп/ потопът е голяма вода, нахлула от световния океан, в низината на сладководното езеро понт(сега черно море)/ от потопа пострадали най-вече атлантите, населяващи днешния континентален шелф на черното ни море/ мащабите на потопа били катастрофални за тяхната култура, защото всичко им било струпано под кота нула/ самите атланти били яки и едри момци-атлети и от всичко отбирали/ в илюзиите на елините, те били титани на силата и мъдростта/ бъди верен на хубавия си ник и упражнявай мозъчето си, сине
 32. 32) Anonymous
  @Историк - ти си ----------- Ред. Админ. Спазвайте изискванията ------- Когато комунизмът бъде определен като престъпление срещу човечеството и забранен със закон - тогаво може би светът ще види лъч светлина
 33. 33) Историк
  Анонимчо, комунизмът вече е забранен със закон. Можеш да спиш спокойно. Когато държавата е в ръцете на капиталиста, комунизма е извън закона.
 34. 34) съжалявам 15
  Човек , който съжЕлява трябва още много да учи
 35. 35) Гоче
  Паметник на Хитлер трябва да се издугне във всяка Евростолица. Копелето беше достатъчно смело да спре временно Батюшката с цената на унищожението на страната си. На всички, които плюят В. Суворов им предлагам да надраснат фанатизма си и да попрочетат по задълбочено книгите му.
 36. 36) tseko
  1938 година.Ежегодната класация на списание "Time" - Личност на годината.Познайте от три пъти кои е той тогава.Няма да ви мъча-казва се Адолф Алоиз Хитлер !Според мен Хитлер заслужава да бъде провъзгласен за личност на столетието.Защото ако не беше 22.06.1941 година сега ние щяхме да сме Българска ССР,и щяхме да крачим в лагерния строй заедно с колегите от Британската ССР , Испанската ССР и така нататък.Така че , каквито и недостатъци да има Хитлер убедително твърдя, че този човек спаси света от превръщането му в един световен концлагер пардон Гулаг!!!И кога най после руснаците ще си отворят архивите??Минаха вече 67 години ...още

 37. 37) pro-anti
  предния, личност на годината по критерия на Тайм, обяснено съвсем за неразбиращи, не значи избор на добър човек, а на такъв, който най-много е повлиял за положителни или отрицателни промени в световен мащаб.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com