www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 26 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Как арестуваха Тихомир, Иво и Марин (ТИМ) за кражба на БМВ през 1994 г.

12 Май 2011

 

Прокурорът Колев пък арестува антимафиота, който разследва ТИМ, оправдават го след 10 месеца арест

Марин Митев (в средата) и Иво Каменов (вдясно) откриват свой хотел в курорта “Св. СВ. Константин и Елена”. Снимка Надежда Алексиева, Новини Варна

Варненската журналистка Невяна Троянска, дългогодишна кореспондентка на в. “Труд” в града, издава книгата “ТИМ – отборът, който превзе България”. Книгата съдържа факти, които се разкриват за първи път пред обществото. Досега за ТИМ в медиите е излизала постоянно повтаряща се, непълна и неточна информация. Журналистката разказва с подробности кои са и какви са основателите на групировката, какъв е бил

бизнесът им преди и сега. Невяна Троянска е съдена от ТИМ за свои публикации преди години и в книгата си се спира и на този епизод. Само да разгърне книгата, читателят веднага ще се убеди, че Невяна Троянска разкрива много повече за ТИМ от германския разследващ журналист Юрген Рот. Той многократно за последните години нарича ТИМ мафиотска групировка. Този въпрос се разисква нашироко в неговата книга “Гангстерска икономика”. Но фактите за ТИМ в книгата му са оскъдни. Както самата Троянска казва “Хвaна ме яд, че някой си Юрген Рот разказва за неща, които е прочел в Интернет”. Книгата на Невяна Троянска е значително по-съдържателна. В e-vestnik пускаме подбрани откъси от нея:

Всъщност, ако попитате някой варненец от средното поколение как ТИМ са започнали бизнеса си, той едва ли ще се ограничи само в рамките на проституцията, спомената в оперативната разработка. И ще бъде далеч по-словоохотлив в подробностите за “всички техни сфери на влияние”, отнети от “другите групировки”. Автоджамбазлъкът е само една от тях. И макар стотици жители на морската столица, станали по неволя пешеходци, да са убедени, че колите им са били задигнати от бригадите на ТИМ, никой от тях не се е добрал до доказателства за това. Собствениците на лъскави лимузини - изчезнали ненадейно и върнати обратно срещу тлъст откуп, също нямат черно на бяло, че покушението е дело на митичната абревиатура. Дори в случаи, когато заради авторекета е имало опасност да лумне международен скандал и полицията се захващала сериозно да издирва крадената кола, джамбазите от ТИМ пак са успявали да заметат следите си. Въпреки че преговорите се водели лично между хората на реда и бащите на групировката.
Това не е художествена измислица, а част от спомените на полк. Стамо Стамов - легендарният шеф на РЗБОП, както наричаха накратко Регионалното звено за борба с организираната престъпност. Предавам ги така, както ми ги разказа близо 17 години след “застрахователните събития”.

От кражбите на коли до охраната на “Дружба” (”Св. Св. Константин и Елена”)

“Бяха отработили канал за крадени коли - прекарваха ги през Румъния, Констанца. Прокурорът или шефът на МВР-то там беше в близки отношения с тях, плащаха му на него. На Лазар Анев от “Албион кар” откраднаха 4-5 нови БМВ-та. Лазар ги продава на някого и след 2-3-4 дена изчезват. Информацията беше на 100%, че те ги крадат и ги изнасят в Констанца.
През април 1994 г. в хотел “Мусала” отсядат две семейства руснаци, за една вечер. Всички бяха от “Мосфилм”. Жените - от старата московска буржоазия. Идват от Австрия с две БМВ-та, големи и нови. Понеже чули, че в България се краде, на паркинга ги слагат едно до друго. Двете жени и единият мъж се качват в хотела, вторият остава да спи в колите. Като се съмва сутринта, обаждят му се да се качи горе - да ползва тоалетна и да се измие, а след това да се приготвят да тръгват.

Корица на книгата “ТИМ - отборът, който превзе България”, издателство “Слънце”

След половин час, или колкото там е стоял, слизат и виждат, че едното БМВ го няма. За второто не са имали време да го задигнат. Или не са искали - най-вероятно… Багажниците на колите бяха пълни. В тази, която бе открадната, имаше резервен двигател и много скъпи кожуси, купени от Виена. Явно са ги следили цяла вечер…
Случая го пое Първо районно, което бе на по-малко от 100 метра от хотела. Единият от компанията имаше някакъв познат - руснак, който живееше до Спортна зала. Той остана за известно време - 4-5 дена, докато се намери колата, за да може да я върне в Русия, а другите си тръгнаха.
Двамата поддържаха връзка с оперативните в Първо РПУ. На третия-четвъртия ден някакъв българин им се обажда и им иска среща, като започва приказки за откуп. И тогава прехвърлиха случая към РЗБОП.
Понеже съм учил и горе-долу го знам руския, аз контактувах с колегите. Е, започна една игра, която продължи 2-3 дена, докато излезе на светло този, който иска парите. И дойде един строителен техник - здравословно не беше добре човекът.
Отначало го подхванахме: “Колата, като стойност, и туй, което има вътре, искаш откуп за тях. Твърдиш, че нямаш нищо общо с цялата тази работа - кой ще ти повярва?” После извиках една от прокурорките от районна прокуратура да присъства на разговора, за да му обясни - ако не вярва на мене, на нея поне да повярва. И тогава тоя човек каза:
- Аз съм само посредник. Тук едни момчета ме накараха, пък ще ми дадат някой лев, защото нямам пари за лекарства.
- Кои са тез момчета?
- Еди кои си.
Единия го каза. Момчето се оказа Иво Каменов. Аз Иво дотогава само бях го чувал, но не бях го виждал…
И за отрицателно време - значи това е било в сряда или четвъртък, в петък вече бяхме изяснили кръга кои са. И в събота сутринта рано-рано ги прибрахме и ги закарахме във Второ районно управление - Тихомир, Иво и Марин. И още един имаше, но го забравих кой е. Аз настоявах, исках да ги задържим, обаче прокуратурата…

Невяна Троянска. Снимка: личен архив

Те въртяха-сукаха, въртяха-сукаха, не издадоха къде е колата. Отидохме на пазарлък - да кажат къде е БМВ-то, да го върнат, и ще ги пуснем. Казаха: “Колата ще ви я върнем, обаче няма да кажем къде е.” “Няма значение, викам, поне я върнете. Този човек стои тука, чужденец е.” И в един момент - вече стана към 5 часа следобед, прокурорите си грабнаха шапките и се прибраха. Не подписаха постановление за задържане…
Няма какво да правя - последният работен ден от седмицата, идва 18 ч., колегите трябва да си ходят, а тях трябва да ги пускаме. И като поеха ангажимент (да върнат колата), аз до последния момент не им казах, че ще излязат. Викам: “На нас ни свърши работното време, вашето място е там (в ареста), ние си отиваме вкъщи.”
Това ни беше и най-силното оръжие. Казаха: “До два дни колата ще я докараме, пуснете ни.” В неделя, спомням си, имаше някакво състезание по кикбокс в Пловдив. Викат: “Имаме двама-трима души, варненци, които се надяваме да вземат медали. Ние даваме там някой лев, пари, спонсорираме, трябва да сме там, моля ти се…”, пак почнаха да се молят. Аз използвах момента, че се молят, и им казах: “Добре, хайде, споразумяваме се - пускам ви на моя отговорност, отивате в Пловдив. Обаче колата искам да е тук.”
Колата не я върнаха в неделя, не я върнаха в понеделник, никой не се показа. Във вторник се обадих на Марин. Викам: “Марине, разбрахме се колата да я върнете. Утре, вдругиден чакайте пак да ви приберем…”
Същия ден се обадиха. По магистралата, срещу Провадия, до отклонението за Ветрино, онзи, провадийския - Данчо Ментеша, беше направил едно малко заведение с паркинг. Обадиха се колегите - намерили колата там на паркинга оставена. Обаче изпразнена, нищо няма в багажника - кожуси-можуси, двигател резервен няма, даже бяха изкарали и касетофона.
Провадийците бяха отишли и оцапали цялата работа. Никакви следи! Качил се там един старшина - докато я запали, докато я закара в Провадия… Там експертът започнал да търси следи, вика: “Те са я окъкали отвсякъде.” И те (тимаджии) не признаха, че те са я закарали там колата.
Колкото до откупа, вървеше приказката за около 10 000 долара…

След 1-2 месеца (тимаджии - б. р.) подхванаха “Дружба” (по-младите го знаят като курорта “Св. Константин”). И се показаха на 2 коня качени. Обаче почнаха да пищят търговците от алеята към “Черноморец”, че ги рекетират да сключват договори за охрана. Викам: “Кои са тия?” “Ами, една фирма, тук договори са сключили с директора, фирма ТИМ.”

Двама от основателите на ТИМ Марин Митев (вдясно) и Иво Каменов на откриването на свой хотел в курорта “Св. СВ. Константин и Елена”. Снимка: в. “Черно море”

Като ми казаха ТИМ, на мен ми се наостриха ушите. “Каква фирма ТИМ, бе! Ведомствената полиция стоят там. Държавата плаща на 20-30 души джандари да охраняват този район. На каква друга фирма ще плаща?” Имах там възможност да получавам информация от стопанския сектор. Видях договора за какви пари е - Наско Рафайлов (директор на РДВР - Варна, от 1997 до 1998 г.) беше още в “Кадри”. Отидох при него и му викам: “Наско, тази сума колко полицаи подсигурява - продоволствие, дрехи, храна, заплати, санаториум, те имат там някакъв норматив?” Той ги изчисли - за 33-34 полицая. “Как бе, 10-12 охранители има там и два коня.” Чак по-късно през лятото се появиха с 3 джипа.
И започнаха едни приказки, че шефът на курорта ще им прехвърли 3-4 от малките хотелчета около Гранда, и т.н. Бяха подготвили скритата приватизация на тези хотели. Даже бяха изпратили предложението в София. Обадих се там и прекратиха работата…”

Как прокурорът Колев смачка антимафиота Стамов заради ТИМ

Скандалът с охраната на “Св. Константин”, макар и косвено, даде старт на една вендета, която преобърна живота на полк. Стамов, разби здравето му и го пресели в отвъдното на 66 г. Спряганият за идеолог и покровител на ТИМ шеф на Прокуратурата на въоръжените сили полк. Николай Колев тогава го взе на мушка и не миряса, докато не отстрани полк. Стамов от пътя си.
Антимафиот №1 на Варна бе арестуван на 25 август 1995 г. В петък, в 17 ч. Постановлението за задържането му бе подписано лично от Николай Колев, още преди са бъде повдигнато обвинение срещу полицая-арестант. Нито абсурдността на основното обвинение срещу полк. Стамов - че е “баща” на финансовите пирамиди, нито обостреният му диабет и високото му кръвно обаче успяха да го извадят от ареста. Той остана зад решетките 10 месеца, един от които - в Плевенския затвор. През януари 1998 г. обаче Военната колегия го оправда по всички обвинения, а полк. Стамов осъди държавата за незаконния си арест.
След като излезе на свобода, той призна в интервю за “Труд”: “Николай Колев беше консилиери на групировката с трите букви. След задържането ми тя се стабилизира. Заради тази групировка през 1997 г. Колев свика всички от подземния свят, за да ги уговаря да спрат престрелките, предизвикани от конкуренцията между отделните фирми.”
Година преди смъртта си Стамо Стамов ми разказа: “Николай Колев започна работа в Сливен като военен следовател. След 2-3, или 4 години го направиха военен прокурор на региона. Тогава Иво Каменов е служил в едно сливенско поделение - обикновен войник. Като конфликтна личност, скарал се с военния си командир, някакъв капитан, сбили се двамата, а Колев водел делото срещу Иво. И оттогава датират познанството и връзките им. Колев имаше това качество - да се прилепва към хора от контингента. Макар че това ни е била работата, на оперативните по криминална в БОП-а, в тези среди да се ровим цял живот. Николай Колев обаче се заиграваше много с тях…”
Арестът на Стамов наистина сякаш даде тласък на възхода на ТИМ. Заедно с краха на ерата на варненските фараони. “През 1995 г. започнаха масово да гърмят финансовите пирамиди и да се строят новите кооперации. Те изкупиха тогава несъбираемите дългове, бяха събрали над 150 фирми. И се разраснаха много”, коментира бивш полицай, разработвал групировката по онова време, далеч преди някой и да подозира, че само след десетина години “обектът на наблюдение” тотално ще излезе извън контрол. А медиите ще бъдат обзети от амнезия…

(Следва)

—————

Заглавията са на редакцията
Етикет: , , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) pesho
  Това, че са мафиоти е публична тайна. Сега публичност на чужд гръб ли търсите ? Коя е тази журналистка, дето никой не я знае ?Доказателства за такива стари удари няма да намерите. Яд ви е, че само те останаха живи ли ? Естествено, че ще ви съдят.
 2. 2) чичата
  на лицето на цигането маринчо е изписано мотото на тимаджиите: "смърт на просветата и културата"/ "бизнесът" и властта(разбирай организираната престъпност), искат да сте тъпи, безпросветни, лумпени, покорни, и определено десни и преди всичко антикомунисти, за да няма народен съд
 3. 3) До 1 Pesho
  Пич, ходи ги цункай по гъза твойте идеали Тихомир, Иво и Марин. Няма как да си скрият миналото.- Доказателства искал, умника. Искаш доказателство, че гъзът ти е отзад и е насран? Те другите виждат, ама на теб ако не ти се вярва, обърне се и виж. То даже мирише, няма нужда и да се обръщаш.
 4. 4) Хаха
  Първия като не я знае коя е тази журналистка, то се е негов проблем. На някой като не му е ясно под шапката, каквото и да му обясняваш, няма да му се изясни.
 5. 5) Супер
  Доволен съм, пуснете повече откъси от тая книжка
 6. 6) калайджийко
  ТИМ е друга концепция на бандитска групировка. ВИС и СИК бяха начело с обществено активни бандити, които на определен етап взаимно започнаха да се изтребват. ТИМ е креатура на ВКР, а тези бандити на снимката са до известна степен подставени лица. Зад тях освен ВКР стоят руски бандитски пари, говореше се за Марк Рич и т.н. Лошото е, че Б.Б.много ги цени - близки са му по душа. От тях цяла Варна е пропищяла, но хората са безпомощни да ограничат произвола им.
 7. 7) Венци
  Браво, че се осмелявате да публикувате откъси от тази книга. Ха познайте дали някъде дружаде ще излезе нещо?
 8. 8) пъци
  Както един мой приятел го формулира - "Преди беше държавен монопол и частен рекет а сега стана частен монопол и държавен рекет."
 9. 9) Tech
  Супер, но какво ни вълнува какво правят някакви дебилни мафиоти, които в една правова държава щяха да са в затвора и една тумба негри щеше да ги опъва. Ясно е, че няма да ги арестуват, такива завършват с куршум Иначе са много забавни с тези трибуквия - ВИС, СИК, ТИМ
 10. 10) Силвърмен
  --------Редактирано от Админ. Запознайте се с условията на форума --------------- , благодаря за новата интересна поредица, само да кажа, че вече забравих за какво ставаше дума в началото на другата за Инвестбанк, дето още не е завършена.
 11. 11) Силвърмен
  Бих искал да поздравя Невена Троянска - симпатична ми е, защото ми припомня неща, които навремето следях и които останаха неизяснени дори след насилствената смърт на Николай Колев. А става дума за важни неща.
 12. 12) чичата
  10, по другата поредица се постигна телефонно споразумение
 13. 13) Скенера
  Открийте разликите...
 14. 14) Скенера
  Ал Капоне: http://johngushue.typepad.com/.a/6a00d83451f25369e20120a854a3f5970b-800wi
 15. 15) Organized crime
  http://en.wikipedia.org/wiki/Varna Както и в други български градове, някои сектори на икономиката, включително хазарт, корпоративната сигурност, туризма, недвижимите имоти, и професионалния спорт, се смята, че се контролира част от бизнес групи с връзки към служби от комунистическата епоха тайна или на военните, а ТИМ група е един добър пример. : sm91:
 16. 16) U.Ra
  Това са цигански барони!
 17. 17) Ал
  Браво!Най-после се намери журналист,който да разрови боклука,наречен ТИМ .
 18. 18) Фюрера
  Няма законен начин от 100% държавна собственност за десетина години да се премине към 100% частна собственност.На комунистическата партия не и стигна само да назначи своята номенклатура за милионери, но и унищожи службите за да краде безнаказано и безпроблемно да замита следите. Така се създаде среда в която престъпността избуя. Всякакви кухи глави с по-яки мускули и нисък морал грабеха страхливите беззащитни и безинициативни граждани безнаказано. И нагло парадираха и с пълни шепи пилееха откраднатото. Постепенно тези тикви поизчезнаха. Не защото полицията ги постави на мястото им, ами по икономически причини. Лесните пари изчезнаха, тези които придобиха ...още

 19. 19) тц,обърка се...
  Какъв сериозен бизнес бе Фюрерченце? Само сериозни пари се перат,но после резултатите са плачевни. Отиди до Варна(ако не си някой местен клакьор на старшинките) и виж как града запада,задушен и загрозен от Отбора.
 20. 20) ziguli
  Ама у нас фатмаците не са ли генерали?То и образователния им ценз е еднакъв,както и простотията.
 21. 21) FoX

  ------- Редактир. Админ -------

 22. 22) пенчо
  Новият стадион "Младост", със супермодерна лекоатлетическа писта, който може да бъде използван за международни състезания, техен ли е? Извинете, че не съм в час.
 23. 23) читател
  Ако наистина са спрели цикъла Клептокрация за Петя,Митко и останалите емблематични със законните си кражби,ще съм наистина много разочарован,защото се възхитих от смелостта да се бръкне в една от най-гнойните рани на прехода...
 24. 24) аха...
  Тяхната визитка е стадион"Варна",бивш "Юрий Гагарин"... само един от паметниците на глупостта им в града!
 25. 25) дебелия митьо
  Браво на тая жена!!!
 26. 26) ало,ало
  За крадлата Петя --------- Редактирано от Админ. Запознайте се с условията на форума ------------.
 27. 27) добре,де
  какво става с клептокрация
 28. 28) Фюрера
  Много е лесно да облекчаваш неудовлетворението от личните неуспехи като плюеш по-успелите и омаловажаваш постигнатото от тях. Тц, тц. ц.ц.ц.
 29. 29) Мария
  http://www.webcafe.bg/id_1579217495_Topkite_na_Moysey - Имаме най- невежи бизнесмени, простаци!
 30. 30) Anonymous
  Най-жалкото е,че има боклуци,които им се радват! Много евтини момченца и момиченца без интелект,но алчни за "лъскаво" са техен персонал и участват в PR акции в полза на "Холдинга"(така наричат в града ТИМ-аджиите,по името на Холдинг Варна-една от фирмите,които управляват и която иска за завземе Морската градина). Алчни,нагли,бездарни и некадърни... Фюрерченцето е поредния клакьор. Аланкоолу,те ако бяха кадърни,щяха да успеят по честен начин(без да съсипват човешки живот и съдби) и щяха да направят така,че града да запази традицията и културата си,архитектурните паметници щяха да бъдат в чудесно състояние,а не да се рушат целенасочено,за да се построят на тяхно място грозни ЖК. Града щеше да тъне ...още

 31. 31) Кил
  Тия болкуци що народ изтрепаха във Варна и околията за ди си построят своя собствена Губерния от съветски тип не е истина. Надали има все още хора в града които да не са били засегнати по един или друг начин, дали ще е роднина или приятел или познат. Няма такава друга държава в Европа, само бившите Съветски сателити са подобия на нашата. Така и не разбрах Броксел какъв интерес има от такъв Троянски кон на територията си.
 32. 32) rex
  Е-е нема друга такава държава! А тоя Иво прилича на Ал Капоне! Одрал му е кожата!
 33. 33) FoX
  авторката защо не спомене хилядите жалби в страсбург срещу тим
 34. 34) за Бакалов
  Малко последни новини за "стила на ТИМ": http://football.sportal.bg/news.php?news=304574 А ето малко инфо за въпросния "юнак" и дружките му: http://www.chernomore.bg/index.php?catid=62:2009-03-18-08-38-41&id=8845:2010-10-30-11-59-55&option=com_content&view=article Споменава се и дама на важен пост със същата фамилия...интересни факти. Между другото ето и едно инфо от преди 6 години за едно никак не маловажно събитие във Варна,а именно решението да се даде на групировката едно възлово за града място.Вече го застроиха и го използват(и пак е намесено името на Шабан,уж в странична фирма,но както се разбира-всъщност свързана с ТИМ): http://www.vlastta.com/nivo1.php?id1=&id2=&id3=119&table=oshte&sluchai=1
 35. 35) софка маринова
  оле, ми то единия много циганее бе...
 36. 36) pacifista
  Ах колко е лесно да се плюе.Ами като сте толкова възмутени от ТИМ ами направете нещо против тях бе.Ама е толкова лесно да си ербап пред компютъра и да плюеш наред.А и другото нещо което ме нервира е ,че мине не мине време и се появява някой пишман "Журналист"който прави поредните НЕВЕРОЯТНИ РАЗКРИТИЯ за този или онзи и какво по дяволите от това? НЕЩО успява ли да промени?Отговорът винаги е един и същ "НЕ". Поредния нашенски "бестселър" пошумява ден до пладне и заминава в небитието.Пък така наречения "писател" прибира една сума в джоба си и..... ...живота продължава. Относно ТИМ,като ги ...още

 37. 37) Chavo
  @Pacisifilistika, Да живее ТИМ викаш. От тия тримата познавам само Иво, рядко просто и надуто същество. Бил завършил два унивесситета: право и икономика във Варна и Благоевград, малиии. Ей ги тия са от така нареченото разузнаване( специални части ) на флота - Тихина. Директно се отчитат в Русия, на тримесечия, а понякога и по-често. Тръгваха за Москва бледи, тихи като насрани. На връщане доволни, че са още живи, двойно по-надути. Големи предприемачи били. Дрън та пляс. Цялата им игра е да унищожат всякаква конкуренция по легални и нелегални начини и с помощ на продажни политици, после съответния бизнес отива в ...още

 38. 38) pacifista
  А бе Chavo ,(след като ще се обиждаме)явно на тебе чавки са ти изпили мозъка та не можеш и да четеш,за капак си тръгнал и да ме цитираш и то цитати на думи които даже не съм изрекъл(написал).Онова което се опитвам да кажа е ,че като има ербапи да плюят то поне да имат доблестта да го правят face to face,а не в разни форуми и то напълно анонимни. Относно ТИМ,никога не съм казвал "ДА ЖИВЕЕ ТИМ",но това е едно голямо "НО"(пък явно някои хора не могат и да четат и както е казал народа"кой не дочува той си измисля")никой никога ...още

 39. 39) Кои банки са „гнили ябълки”? От какво да се пази потребителят? | Ловеч Медия - Новини от регион Мизия
  [...] Централна Кооперативна Банка – банката на ТИМ. В грамата се обяснява какво е групировката ТИМ, че присъства в различни сектори – застраховане, търговия, речен и морски транспорт, авиокомпании, медии и т. н. Какъвто и да е бизнесът на групировката сега, нейните собственици в началото на 90-те години са били охранители и са правели рекетьорски акции (виж тук – „ТИМ започват с рапани, проституция, кражби и рекет”, също и тук – „Как арестуваха Тихомир, Иво и Марин за кражба на БМВ през 1994 г.” В по-късни години се специализират в събиране на дългове и изкупуване на бизнеса на длъжници. Дали ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com