No he Kahn’t*: Арестът на Доминик Строс-Кан – гръм от ясно небе във Франция, бедствие в МВФ

Доминик Строс-Кан в съдебната зала. Снимка: АП/БТА

Всичко си бе на мястото, за да позволи на шефа на МВФ Доминик Строс-Кан да обяви идния месец кандидатурата си за участие в предварителните избори на Френската социалистическа партия преди президентските избори догодина. Социологическите сондажи неотклонно сочеха, че той е най-популярният кандидат на социалистите и най-добре поставеният, за да победи президента Никола Саркози в балотаж. Но арестът на Строс-Кан на 14 май в Ню Йорк по обвинения в сексуално посегателство изхвърли всички тези планове през прозореца и почти сигурно ще провали политическото му бъдеще.

Строс-Кан бе арестуван в самолет на „Ер Франс“ на международното летище „Джон Кенеди“ минути преди излитането. Нюйоркската полиция заяви, че той е обвинен в „престъпен сексуален акт, опит за изнасилване и задържане на човек против волята му, свързано със сексуално посегателство“ срещу камериерка в хотел в Манхатън. Според сведенията от полицията Строс-Кан е напуснал панически хотелската си стая. Неговият адвокат Бенджамин Брафман заяви пред Ройтерс, че клиентът му няма да се признае за виновен.

Новината разтърси политическата класа в Париж. Лидерката на Социалистическата партия Мартин Обри я нарече гръм от ясно небе. Други я определиха като катаклизъм. Дори ако Строс-Кан бъде в крайна сметка оневинен, перспективата за съдебен процес и вглеждането под лупа в личния му живот ще направят практически невъзможно той да се върне във Франция, за да се бори на предварителни избори. Още през 2008 г. той бе обект на вътрешно разследване във връзка с аферата му с негова подчинена. В крайна сметка фондът стигна до заключението, че Строс-Кан не е злоупотребил със служебното си положение, но уличеният прие становището му, че е направил „сериозна погрешна преценка“. Съпругата му Ан Сенклер – популярна френска телевизионна журналистка – застана зад него. Тогавашното решение на МВФ да го задържи вече изглежда колебливо и необмислено.

Дори преди последния шок ставаше ясно, че президентската кампания във Франция се очертава като мръсно упражнение по вулгарна политика. През последната седмица, несъмнено подкокоросвани от десницата, френските медии започнаха да преливат от съобщения за стила на живот на Строс-Кан, придружени от снимки на къщата му в Маракеш и скъпите му апартаменти в Париж. Фотография как се качва в Порше, собственост на негов съветник, разпали във Франция яростни и мъчителни дебат дали е възможно да си ляв и същевременно богат.

Всичко това обаче бледнее пред новините за обвиненията срещу него в сексуална агресия. Французите са добре известни с равнодушието си към личния живот на техните политици и смятат извънбрачните връзки на политическите лидери за нещо обичайно. Но сексуалното насилие е съвсем друга работа. Ако обвиненията се окажат верни, трагедията е, че във всички останали отношения Строс-Кан е силен и привлекателен кандидат, разполагащ с необходимия международен престиж и икономически авторитет, за да хвърли ръкавицата на Саркози през 2012 г.

Сега изглежда вероятно или Обри, или бившият лидер на партията Франсоа Оланд да си осигури номинацията на социалистите след гласуването на партийните поддръжници през есента. Без Строс-Кан социалистите няма да загубят шансовете да спечелят за първи път след 1988 г. президентските избори догодина, но надпреварата внезапно започна да изглежда много по-оспорвана.

Каквито и да са отраженията от скандала върху френската политика, арестът на Строс-Кан разтърси МВФ. Негов представител го окачестви като „бедствие“. И въпреки че се очакваше сам да напусне поста след няколко месеца, Строс-Кан вероятно ще бъде принуден да си тръгне много по-рано, освен ако бъде оневинен в най-скоро време.

Това оставя фонда без „тежка артилерия“ на върха в разгара на най-важните преговори с европейските политици за дълговата криза на Гърция. Строс-Кан трябваше да се срещне с вчера с германския канцлер Ангела Меркел и да участва днес в ключова среща на финансовите министри от Еврогрупата. На тези срещи се очакваше шефът на фонда да даде да се разбере, че МВФ няма да се занимава повече с празни приказки и шикалкавене по отношение на кашата с гръцкия дълг. Европа трябва да даде на Гърция повече пари по най-бързия начин или ще се наложи гръцкият дълг да бъде преструктуриран. Дори ако фондът изпрати друг емисар, позицията му в преговорите около дълговата криза ще олекне значително в отсъствието на водещ играч с тежест.

Ако Строс-Кан си отиде, поста му ще поеме първият заместник-изпълнителен директор Джон Липски. Но Липски не само не е от (досегашния) политически калибър на Строс-Кан, той самият е нещо като неудачник: само преди няколко дни, на 12 май, Липски обяви, че планира да напусне през август. В кратко изявление на 15 май говорителката на МВФ отказа да коментира ареста на Строс-Кан, но подчерта, че „МВФ остава напълно функциониращ и оперативен“. Това може би е вярно. Но на върха ще зейнат празнини.

По БТА

*Заглавието на статията No he Kahn’t (звучи като „No he can’t“ – Не, той не може) е непреводима игра на думи с презимето на шефа на МВФ, изписано на латиница – Strauss-Kahn – и предизборния девиз на Барак Обама „Yes, we can“ (Да, ние можем).

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.