www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Пълен текст на грамата от "Уикилийкс" за сенчестото минало на Борисов

26 Май 2011

 

Амфетамини, пране на пари в банката на Цветелина, връзки с мафията; Не трябва да забравяме с кого си имаме работа, пишат от София до САЩ

Борисов се снима за спомен с Хилари Клинтън по време на посещението му в Бразилия. По нищо не личи, че държавният секретар на САЩ е чела докладите за него, но това е политиката. Снимка: ЕПА/БТА

В секретна грама на американския посланик Джон Байърли от 2006 г. се описват сенчестите връзки на бъдещия тогава премиер Бойко Борисов и се говори за участието му в незаконни дейности като търговия с амфетамини.
Пълният текст на грамата, който следва по-долу, е разпространен от сайта “Биволъ”, който е официален партньор на “Уикилийкс” (виж тук оригинала на английски). Посланикът е озаглавил раздела, разглеждащ криминално минало на Бойко Борисов “Мръсотията”.
В коментар на сайта се посочва, че тази грама има една особеност. Тя е една от малкото в масива от 978 доклада от София, която е прегледана и одобрена едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Байърли. Всички тези атрибути я превръщат в неоспорим и фундаментален документ, който разкрива образа на българския премиер в очите на водещата държава в света, пише сайтът “Биволъ”.
Грамата е колективен труд на почти целия дипломатически екип на посолството. Освен това за достоверността на информацията е посочен и конкретен източник, на който Байърли се е позовал. Това е загадъчното SIMO, което потвърждава “оперативните” данни за участието на Борисов в сериозни криминални структури и деяния. Проверка, извършена в публикуваните до момента около 13 000 грами в сайта на Wikileaks показа, че абревеатурата “SIMO” се споменава едва 4 пъти. От контекста на цитатите и съдържанието може да се направи предположение, че “SIMO” е американска държавна агенция, свързана със сигурността и информацията. В секретна грама от Буенос Айрес се споменава, че SIMO и DEA са представени в “правоохранителния комитет” към посолството, заедно с политическата, финансовата и правната служба на легацията.

Пълен текст на грамата

date: 5/9/2006 10:04
refid: 06SOFIA647
origin: Embassy Sofia
classification: SECRET//NOFORN

SUBJECT: Най-популярният политик в България: Големи надежди, сенчести връзки

Classified By: Ambassador John Beyrle, for reasons 1.5 (b) and (d).

1. (S/NF) РЕЗЮМЕ: Кметът на София и бивш генерал от МВР Бойко Борисов щурмува националната политическа сцена през последните седмици, основавайки ново движение, което бързо стана най-популярната политическа сила в страната. Борисов отрече слуховете, че ще се кандидатира за президент на есенните избори; той изглежда се е прицелил в по-влиятелния пост на министър-председателя и публично заявява, че не желае сегашното правителство да завърши мандата си. В миналото Борисов сътрудничеше тясно с Посолството в правоохранителната дейност, и, поне публично, остава силно проамерикански настроен. Борисов, обаче, е обвиняван в сериозна криминална дейност в миналото и поддържа тесни връзки с Лукойл и руското посолство. КРАЙ НА РЕЗЮМЕТО.

2. (C) Борисов беше избран за кмет през ноември 2005г., след кариера в МВР като главен секретар от 2001 до 2005г. От тази позиция той се катапултира към славата, след като лично предвождаше акции срещу наркотрафиканти и автокрадци и придоби почти героичен статус в медиите като най- големият борец с престъпността в България. Борисов, който веднъж описа себе си като „най-голямата придобивка на България” се харесва на публиката с обикновения си, но живописен език, непретенциозното си поведение и острата си критика към политическия елит на държавата. Той е най-популярната политическа фигура в момента, като поддържа постоянен рейтинг на одобрение от над 60% за последните пет години, въпреки противоречивите си успехи срещу организираната престъпност докато работеше в МВР.

Нещо като феномен

—————————

3. (C) На 27-ми март, Софийски градски съд обяви регистрацията на свързаното с Борисов движение „Граждани за европейско развитие на България”. Въпреки че звучи странно за англоезичния слушател, името на движението е внимателно подбрано, за да отразява баланса между патриотизма и проевропейските ценности. Референцията към Европа го отличава от екстремистката евроскептична партия АТАКА, а българското съкращение „ГЕРБ”, с което то е познато, означава „герб” като хералдически символ и има силно патриотично звучене.

4. (C) Борисов не е съосновател на ГЕРБ, или дори член – официално той е съсредоточен върху задълженията си на кмет. На практика, обаче, той е публичното лице на ГЕРБ и пътува из страната, изнасяйки речи на събитията на ГЕРБ и официализира нови партийни структури. Неговите усилия са добре приети; „Гражданското движение”, което е само на пет седмици, зае челото на националните проучвания на общественото мнение. В изследване, публикувано през април, 24,22% от респондентите са заявили, че ще подкрепят „партията на Бойко Борисов”, ако парламентарните избори бяха днес. Водената от социалистите „Коалиция за България”, която спечели първо място на предишните избори, зае второто място с 19 процента.

5. (C) Метеоритното издигане на ГЕРБ изсмука подкрепа от радикалните националисти от АТАКА, чийто рейтинг спадна, от 11 процента през януари (septel), до 7 процента. ГЕРБ също привлякоха привърженици от партиите в център-дясно, които в последните години са твърде разединени от личностни конфликти между лидерите, за да могат да предложат някаква смислена противотежест на управляващата коалиция. Борисовите националистически заявки за „твърда ръка”, проевропейска реторика и популистки стил, карат много от политическите наблюдатели да го смятат за единствения, който може да обедини българската десница.

6. (C) Борисов не се старае да отхвърля тези идеи. По време на скорошна среща с Посланика, Борисов говореше пренебрежително за другите десни партии, като заявяваше, че „ще унищожи” АТАКА, и че Националното движение „Симеон Втори” (НДСВ), с което беше свързан в миналото, „се топи”. Ако би се съюзил с някого, каза, това би бил Съюзът на демократичните сили (СДС), дясната партия, която управляваше България през голяма част от 90-те години. Партията има в момента по-малко от 5% подкрепа в проучванията, според Борисов е „свършена”, той би се замислил за партньорство, „за да запази марката” жива.

7. (S/NF) Идеята за точния момент и за тактиката на следващия ход на кмета остават неясни, но скорошните му заявления подсказват в каква посока ще е той. На 2-ри май, в интервю за тиражния вестник „24 часа”, в подзаглавието се появи цитат „Тази коалиция трябва да си ходи бързо”. В скорошен разговор с нас, Борисов беше по-директен, като заяви откровено „Ще сваля правителството, след като се договорим за базите”.

Важен съюзник в установяването на военните бази.

—————————–

8. (S) Борисов многократно ни уверява, че подкрепя близките отношения със САЩ, включително и базирането на американски войски на българска територия. В статия на 5-ти май, той описа подписването на Споразумението за сътрудничество във военната област като „победа” за България, подчерта ползите от съвместните учения и от американските инвестиции и призова опонентите на базите „да си държат езика зад зъбите, за да защитят

Президентът Обама приема Борисов във Вашингтон. И той е чел всички справки за тъмното минало на Борисов. Снимка: Сайт на държавния департамент

националните интереси”. Понякога, обаче, Борисов променя посланието, особено когато се опитва да критикува непопулярния начин по който правителството се ангажира с инициативата. В реч в Хасково на 5-ти април, той каза на публика от няколкостотин човека, че лично той подкрепя базирането на американски войски в България, но описа нежеланието на правителството да проведе референдум по темата като „фундаментален пропуск”. Други коментари, в следващо интервю, бяха по-твърди. „В Ирак (правителството) казаха, че ще изтеглят войските ни незабавно. Не ги изтеглиха, изпратиха още една бригада там. Те дадоха и бази на американците, без да поискат нищо в замяна.” Писмо от Посланика, адресиращо категорично тези коментари, постигна желания резултат – кметът се отказа да критикува правителството по този въпрос, и в обширна статия, излязла на 5-ти май (повтаряйки дословно аргументацията на Посланика) изрази подкрепа за съвместните военни бази.

Биография: От пожарникар до „Батман”

——————————

9. (S) Роден на 13-ти юни 1959-та година, Борисов е израснал в Банкя, предградие на София, където е бил замесен в местни банди и е придобил репутация на местен силов авторитет. След завършване на училище е посещавал Висшия институт на МВР (главната българска академия за обучение на служители в сигурността и полицията), който е завършил през 1982г. с диплома в областта на противопожарната охрана и противопожарната безопасност. Бил му е отказан прием във военната академия и в по-елитни факултети на полицейската академия, тъй като дядо му е бил екзекутиран от комунистите през 1950 г. след показен процес. След завършване на академията, Борисов, който има черен колан, е станал треньор на националния отбор по карате, преди да се присъедини към софийската полиция като взводен командир, а по-късно и като ротен командир. От 1985-та до 1990-та г. работи в МВР и получава докторска степен по „Психологическо и физическо обучение на оперативните работници”.

10. (C) След края на еднопартийното управление, Борисов се заема с бизнес. Основава собствена охранителна фирма и я превръща в една от най-големите в бранша по времето, когато „частната охранителна дейност” беше синоним на изнудване и силови действия. През 90-те години е бил личен бодигард на Тодор Живков (по онова време вече извън властта) и по късно е бил нает като бодигард на бившия цар Симеон Сакс-Кобург Гота по време на частните посещения на бившия монарх в държавата. Когато Сакс-Кобург се завърна в България за постоянно и беше избран за министър-председател, той назначи Борисов за главен секретар в МВР – пост, който Борисов превърна в най-силната позиция в правоохранителните органи в България. В добавка към традиционните правоохранителни агенции, Борисов също управляваше Националната гранична полиция, митниците и Националната служба за сигурност, която е отговорна за контратероризма и контраразузнаването.

11. (S/NF) Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му. Наричан „Батман” заради вездесъщото му присъствие, заради склонността му да носи изискани черни дрехи и заради внезапното му появяване на местопрестъплението, Борисов изгради PR машина, която му спечели подкрепа във всички възрастови и социални групи. Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи. Неговото поведение го превърна в „националния шериф”, въпреки 123-те показни убийства и липсата на арести на главните лидери на организираната престъпност. За негова чест, Борисов постигна нови нива в сътрудничеството с американските правоохранителни и разузнавателни служби и организира множество арести на наркотрафиканти, фалшификатори и трафиканти на хора. Той прави опити да използва тези свои връзки в своя полза, като често се хвали с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ. Редовните му срещи с представители на руското посолство получават по-малко публичност.

12. (S) В частни разговори, Борисов се представя като яростен антикомунист - епитет (комунисти, комунистически), който той прилага към съвременната Българска социалистическа партия, както и към бившия режим. Той често споменава смъртта на дядо си от ръцете на комунистите и ръмжи срещу водещата роля на потомците на „старите комунистически семейства”, като министър-председателя Станишев, главния прокурор Велчев и председателя на Народното събрание Пирински. Въпреки уличното си образование Борисов често изглежда наивен, както когато директно ни заяви, че очаква американска подкрепа за политическата си кариера, като знак на благодарност за нашето сътрудничество. Неговата енергичност и кратък диапазон на вниманието върху даден въпрос, понякога го карат да крачи напред-назад като тигър в клетка. Той е изключително чувствителен, когато става дума за публична или частна критика.

Мръсотията

——–

13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата”).

14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България” Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл” в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда танто-за-танто, публичните договорки на Борисов с „Лукойл” са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали.

Коментар: Влияние върху интересите на САЩ

—————————————-

15. (S/NF) Бойко Борисов е непредсказуема личност с необуздана политическа амбиция и очевидно блестящо бъдеще в българската политика. Той вероятно е способен да изпълни заканата си да свали настоящето правителство, макар и не без помощ отвътре от управляващото мнозинство. Във всеки случай, малко хора очакват той да предприеме стъпки преди президентските избори през ноември или преди планираното присъединяване на България към ЕС на 1-ви януари. Борисов силно подкрепя близки отношения със САЩ, и е в позиция да подпомогне някои американски интереси в страната. Неговото ясно послание към националистическите избиратели може да го вкара в конфликт с някои политики на САЩ, но той също е в състояние да предизвика по-позитивно разглеждане на образа на Съединените щати в обществото.

16 (S/NF) Егото на Борисов може да е най-силния ни лост за влияние върху него - той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ. Ние трябва да продължим да вървим по тънката линия между това, да бъдем експлоатирани от пропагандистката машина на Борисов или да отблъснем един изключително популярен и видимо проамерикански политик, който вероятно ще бъде следващият български лидер. С други думи, ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа.

Край на коментара

Байърли

———————–

Виж тук още и коментар на сайта “Биволъ”
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Dirk Struan
  Това SIMО e нещо като Signal Intelligence .... Office... вероятно служба да електронно подслушване и следене от разстояние - може би малкото братче на NSA.
 2. 2) НОСОРОГЪ
  БИВОЛЪТ МОЖЕ ДА СИ СПЕСТИ ПРЕВОДА. ВСИЧКИ ЧЕТЕМ АНГЛИЙСКИ ВЕЧЕ
 3. 3) до Носорогъ
  Абе много не можем да четем.. Особено толкова тежък текст!
 4. 4) Холмс
  Още вчера прочетох в "Биволъ"материала който е-вестник не поднася.У читателя веднага възникват два въпроса.Вярно ли е всичко това?Ако да,кой има интерес да се тиражира точно сега? Публична тайна е,че изнесеното отговаря на истината.Значи съвсем актуален е лафът от Тошово време,че ни управляват бивши,или бъдещи затворници.А относно вторият въпрос,от бившата тройна коалиция потриват доволно ръце и мечтаят като/ако/ отново дойдат на власт да превърнат сегашния премиер в най-видния затворник.От същите мечти е обхванат и кандидат-президентът Алексей Петров.Ех мечти,мечти!
 5. 5) зрител
  Сега става ясно, защо Бойко не защити "приятеля" си Георги Коритаров, когато Валнтин Златев на бланка на Лукойл поиска уволненито му. Същото се случи, след като в предаването KORITAROV LIVE /ноември 2008 г./ Светла Василева "освети" част от деянията на фамилията Златеви в Правец.
 6. 6) чичата
  за да спази десетте божи заповеди, когато добрия християнин отиде в публичен дом, следва ли преди съвокуплението с поредната шафрантия, да се венчава за нея
 7. 7) Митака
  А бе къде го видехте това "SIMO" бе ? Аз вече трети път го чета и немога да разбера откъде го видяхте....и на английски не го виждам..!
 8. 8) SIMO
  The Dirt -------- 13. (S/NF) Accusations in years past have linked Borisov to oil-siphoning scandals, illegal deals involving LUKoil and major traffic in methamphetamines. Information from SIMO tends to substantiate these allegations.
 9. 9) пиралски
  Б. Борисов да отговори - обвиненията са сериозни. Да каже свързан ли е с търговия на амфетамини и пере ли пари чрез банката на Ц. Бориславова. И ако е истина - кои кръгове от партийната номенклатура храни (макар че е повече от ясно).
 10. 10) SIMO
  Systems Integration Management Office (SIMO) Solicitation Number: H92241-10-R-0009(SOA-STS) Agency: Other Defense Agencies Office: U.S. Special Operations Command Location: Technical Applications Contracting Office (TAKO)
 11. 11) калинка малинка
  Струва ми се, че нещо не е наред с българските медии :-). Щом напише някоя баба стихче за Бойко и почти всички отразяват "новината". А сега, когато Уикилийкс пуснаха цяла грама на посолството на САЩ за ББ и почти никой да не публикува...
 12. 12) соня
  ПОГЛЕДНЕТЕ СНИМКАТА ,КАК СИ ПОЗВОЛЯВА ДА ФАМИЛИАРНИЧИ ДОРИ КОГАТО ПОЗИРА!Прегърнал е г-жа Клинтън сякаш е братовчетка му от Подуене .Липса на абсолютно всякакво възпитание за етикет и обноски не може и да говорим !В историята на нашата родина той ще остане като характерен за времето на мутрите образ!Откровено тъп с високо самочувствие треторазрядна мутра!Простак до мозъка на костите си ,да си ходи in medithly
 13. 13) Норд
  винаги съм се чудил на чуждите политици -как може да се срещат и снимат с наши политици???Ми тва си е жив компромат изхождайки от факта че голяма част от нашите политици са за затвора.И Меркел и г-жа Клинтън и дори Обама не знаят ли кои са тия хора с които се ръкостискат, прегръщат и целуват???Нямат ли си разузнаване което да ги светне да пазят дистанция???А в техните държави няма ли опозиция която да изкара миналото на техните съюзници и приятели???Или просто и там са същите крадци и лъжци???
 14. 14) УЧИТЕЛ
  НЯМАМ ДУМИ ПРОСТО..................НАЦИЯТА НИ ЗАГИВА И НЯМА НИКАКВИ КАДЪРНИ ХОРА,КОИТО НАИСТИНА ДА МИСЛЯТ ЗА РОДИНА И ХОРАТА В НЕЯ.
 15. 15) cobalt
  Норди, западните политици са достатъчно възпитани да уважават избора на хората. Щом ние в България си избираме мутри и престъпници - глас народен! Личното мнение или събраната информация за дадената персона нямат значение. Въпрос на уважение. Вината не е тяхна - никой не е длъжен да се грижи за теб, ако ти самият категорично отказваш да мислиш за себе си.
 16. 16) Конан Дойл
  Ето, и кобалта навремето щеше да се целува с Брежнев ако му падне - все пак генерален секретар на КПСС. СЕНЧЕСТО МИНАЛО ИМАТ ВСИЧКИ СЕГАШНИ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ. ТАКА ЧЕ ОТНОВО ПИТАМ - КЪДЕ Е ТУКА НОВИНАТА? Може би в това че Уикито взе да подбира времето за побликуване на секретни материали за дадена страна - вече там се прави бизнес с информация. Бъдете сигурни че и на Уикито не му е чиста работата.
 17. 17) По повод горния Конан Дойл
  Конан Дойл твърди, че всички политици са маскари и всички имали тъмно минало. Не е вярно. 1. Никой не е мутра като Борисов. Никой няма тези контакти съдружия и т. н. ------ 2. Къде е новината? Новината е, че банката на Цветелина пере пари. Че Борисов прави далавери в този банка. Че Борисов търгува с амфетамини. Че това всичко не е от един вестник писа, ами анализ на целия екип на посолството и данни от службите на щатите.
 18. 18) Норд
  ...акцента е -че тва не са нови неща и информацията от уийкиликс не е новост /поне за мен/.Книгата на Юрген Рот и докладът на американските конгресмени не са от вчера.И Бойко нито е първия нито ще е последният представител на организираната престъпност.Така че не знам кой се "изненадва"???Въпросът е как червените журналисти станаха демократични медии???Въпросът е -имаме ли демокрация след като основният стълб на демокрацията липсва а именно свободните медии?Имаме правителствени медии -СМИ обслужващи червената мафия и олигарсите и.Сменихме соц управление с олигархично управление.Ей тва тва трябва да се промени.Защото ако не се промени политиците и партиите ще ги създава ...още

 19. 19) Една
  Аман от вашите оплакваници, все някой ви виновен.
 20. 20) гост
  сигурно повечето тук са чували,че този и в средите на мутрите е бил смешник/пунта мара/ боко никой не го е вземал на сериозно ,като спортист е още по трагичен приказките за великият спортист са долу горе както приказките на жорж ганчев за неговите успехи ......пожарникар ...сакън дори и връзките на баща му не са помогнали ,за полицейската му кариера легенди се носят срам за пагона ..... кметуването му е пълен провал София потъна в боклуци и корупция .... е драги ми българино тези неща едва ли ги чуваш за първи път и сега сигурно цакаш ...още

 21. 21) Българин
  КАК СЕ ПРАВИ СЕКС С БОЙКА БОРИСОВА, РУСКАТА ПОДЛОГА Разбира се, само анален! Щото тя си има пишка и ... мъжка физиономия. Абе, откъдето и да я погледнаш, руската подлога е отврат. По- отвратително е, че тя се има за мъж- стопроцентов. При все, че любимата и поза е партер. Любимата и фраза :”Давай, колкото повече ме .... толкова повече се втвърдявам”.И така се втърдвява, че не може да се изправи. Пълзи, лази ,но ...втвърдена! Пояснение: Бойка Борисва е произволно име. То може да бъде всяко друго, например: Гоценка, Руменка, Сергейкa, Валентинка... Подлоги – много, мъже – няма.
 22. 22) Майка ви
  Някой бил казал,носели се някавкви слухове,някаква полулегална агенция била потвърдила..в медийното пространство се пишело нещо си..ебаси и сериозната информация,без нито едно конкретно доказателство,нито една конкретна незаконна дейност.А защо ,,честните и безпристрастни'' БГ-медии,не побликуват едно към едно,изнесеното от Уикилийкс за Бащицата Агент Гоце,за Доган..Р.Петков и още цяла плеяда знайни и незнайни агенти..не е като да няма информация,ама нещо не е модерно да се критикува партията-майка напоследък..защо ли?
 23. 23) гост
  така по леко ли ще ти стане ,ако публикуват за гоце моце и така на татък ,боко по малка мутра ли ще е ако и за другите прочетеш .... това ли е основното той е мутра ама и другите не са цвете не приемам такава логика но какво от това при нас е важно и на вуте да е зле. ужас ние не мърдаме и сантиметър в развитието си, толкова сме наведени ,че няма значение ,кой ще е следващият и лошото е ,че колкото по лош е избора ни толкова ни е ...още

 24. 24) Петрова
  Имаше един пишман-политик от БСП,който през 1995-1997 г. беше зам.председател на МС и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов. Иде реч за Румен Гечев. Та този корифей на икономическата мисъл колчем си отвореше устата пред медиите,доларът мигновено скачаше нагоре. И така от дума на дума и от скок на скок - та ударихме дъното. Сега се случва нещо подобно, но с обратен ефект. Колкото повече ругаете Борисов - толкова по-висок става процентът на подкрепящите го. Що се хабите залудо, джанъм?
 25. 25) cobalt
  Интересно реагира нашенеца на изваденото от Лийкс. Известно било. Добре - знаем го, а и Уикилийкс не е информационна агенция, за да пише новини. Пишела само за тиквата. Глупости! За никого не пише - публикува написани материали. Написани от хора наблюдаващи нашенската политика. Един вид точно Лийкс е виновен за българската нищета - те са ни избрали премиера сигурно. Но когато няма как да закриеш поср**** задник на боко, се налага да нападаш източника на информация. Забавното в случая е, че защитата на боко напомня защитата на воленчо и атакистите. Във футбола има термин - глуха защита. ...още

 26. 26) Бастун
  А бе то хубаво за Батман пишат,ама аде нещо за Гоце,СерГейчо или Дългия инкасатор.Така излиза,че това е мероприятие.
 27. 27) Гочо
  По повод горния - то това е концерт по желание - дайте и за Гоце. Какво мероприятие, бе? Това е човекът който ще спечели изборите, за него пишат посланиците. И познаха - спечели, мутрета. Гоце е всякакъв, ама не е мутра, жена му няма банка, не пере пари, а на Гоце гащите.
 28. 28) 666
  Иво Инджев,изкара на светло цялата олигархична мръсотия на Първанов..странното му имотно състояние,на него и на синовете му..едни подарени мезонети,едно комуване на разследвани от ОЛАФ ,,бизнесмени''..високата смъртност сред съветниците му,и странната за непосветените им биография...обаче в медийното пространство-,,ни стон,ни ек'',гледат си пъповете честните и неподкупни журналисти,а какво хубаво разследване само може да стане по въпроса-кой точно контролира медиите в България: агент до агента мила моя майно ле,юнак до юнака..и все проруски юнаци,съвпадение някакво може би..
 29. 29) Холмс
  Изнесените притоплени факти слагат началото на предизборната кампания в България.Прав е онзи умен англичанин,който е казал,че демокрацията е процес,при който избираш диктаторите си,след като са ти казали това,което искаш да чуеш.
 30. 30) йосич
  Оти се косите,бе ора?Като че ли сега за пръв път чувате,че Боко е мутра?Ами то всичко е известно от много години насам!Самата реакция на Боко за написаното отговаря на съдържанието - фактът,че се позовава на американските служби също е описан в сайта!Просто вече Боко няма полезен ход,но за съжаление ние сме пишман-държава и след СРС-етата и тези публикации е редно да си ходи,но не би...!
 31. 31) Уотсън
  Предлагам ново име на Уикилийкс-КГБлийкс-платени публикаций.
 32. 32) До слугите на Трактора? Трактористи?
  ------- Редактирано от Админ -------
 33. 33) Българският народе няма значение. Само бъдещето на американската и европейска аристокрация е от значение.
  Пазарна Република България Не можем да не признаем, че Вашингтонският консенсус отпреди 20 години, който даде предписанието как да се развиват т.нар. икономики в преход, днес се доказва като грешно лекарство. Да не говорим за паричния резултат – образованието, здравето, сигурността, щастието на населението спадат, ако една държава се управлява според приоритета „приключване с общите блага и премахване на публичните услуги“. Неолибералните гурута вече също признават – да, недооценихме ролята и важността на институционалните фактори. Но тяхната грешка, която изплющя като камшик ...още

 34. 34) bat SALI
  Viva
 35. 35) bat SALI
  Viva
 36. 36) пожарогасител
  честито, ГЕРБ-ови марки!!!
 37. 37) До #17
  Конан Дойл е напълно прав. Уики е клон на ЦРУ.
 38. 38) ФБР знаели, че ще убият Емил Кюлев, но си траели » БЪЛГАРИЯ ОТБЛИЗО » Скандално
  [...] На четвърто място в един такъв списък е бил банкерът Емил Кюлев. Половин година след попадането му в черната графа, той бил показно ликвидиран в центъра на София. Американците са предупредили Ахмед Доган, лидер на ДПС, да избягва контактите с бизнесмена Илия Павлов, който бе застрелян няколко месеца след това. Тази информация никога няма да се появи в „Уикилийкс„. Тя няма да излезе официално и от български източници, свързани със службите, защото у нас тази практика е почти непозната. В средите на службите, обаче се знае каква е достоверността на подобна информация. Докладите, които излизат в „Уикилийкс„, са същите, ...още

 39. 39) Алооуу, Премиерчето! | БлогА
  [...] Аха, ‘начи казал си! Сигурен бях! Тва, като с Мишо бирата и СРС-та, като с Уикилийкс, дето били жълта преса и с всичко останало. Ма, най ми е любимо тва дето си бил кръгъл сирак? Сигурно за кръгъл сирак имаш предвид, тва, че комитата са утрепали прадядо ти и ти си раснал без един прадядо? Ма, как им отмъсти после, а? Стана достоен и верен член на партията майка и се бори до край за нея, чак пожарната напусна зарад партийните си пристрастия! И кат се сетя за гуминетките и филията с мас и ми се доплаква, чак……. [...]
 40. 40) Anonymous
  ееееееииииииии никои не казва за програмата РАН АТ ааааа за разорqването на балгариq
 41. 41) andro
  Това, че българските държавни ръководители не свирят на българска гайда и българска музика личи от хала на държавата и народа ни след толкова години "демокрация". Какво да се прави? Силните държави затова са силни, защото смучат от малките като нас. При сегашния световен ред няма надежда нещо да се промени Капитализмът си е капитализъм, затъва бедните ще си бъдат бедни. "Златният милиард" никога няма да се смили над нас, защото и ние го правим "златен" Това, дали ще ни ръководи ББ, или някой друг, важно е да слуша "Големия брат", а защо не и други "Големи братя"? Не слуша ...още

 42. 42) SeoKungFu
  МУТРИЯ КЕ ПАДНЕ 2013 ! ! !
 43. 43) komunista
  Я ми кажете кой аджиба гласува и качи бат Бойко на власт?


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com