www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Адвокат Хаджигенов: Цветанов е нeдоразумение; 1. - Как да се пазим от полицаи при проверка

2 Юни 2011

 

Николай Хаджигенов. Снимка: личен архив

Поради зачестилите случаи на полицейски произвол и насилие e-vestnik ще пусне на части под формата на интервю съвети от адвокат Николай Хаджигенов как да се държим и да се опазим от беззакония при различни случаи на проверки и задържане от полицаи.
Хаджигенов е от София, завършил е право в Нов Български университет. Работи като адвокат от 10 години. Половината му практика е свързана с наказателно право, занимава се и с данъчни, търговски дела и авторско право. Има блог, в който излага много казуси, които създава полицията

БлогА на Хаджигенов, един обикновен адвокат.

- Преди да минем към примерите с полицейско насилие и съвети как да се опазим от произвол на униформените, кажете - толкова ли е зле наистина положението с полицаите? В блога си цитирате шеф от софийско РПУ, който казва, че конституцията я отменят други закони?

- Да. Конкретно - Законът за МВР отменя конституцията! Колосален проблясък.

- Кои са най-големите гафове на полицията?

- Най-големия проблем, изобщо на МВР, не само на полицията, е неграмотността, некомпетентността. Защото именно МВР са тия, които работят по горещи следи и събират доказателства. В досъдебната фаза МВР е едноличен разследващ орган. Там не се допускат адвокати.
Затова е абсурдно тези камъни да се хвърлят на съда – негодни доказателства, неграмотно събрани  – това се прави еднолично от МВР и под прякото ръководство на прокуратурата. На този етап няма адвокати, няма съд. Безумията им се виждат едва в съдебна фаза, когато адвокатите и прокурорите имат равни права. Там се установява, че МВР и прокуратурата са си оставили ръцете.
Ама какво искаме, след като Цветанов преди седмица обяви, че съдът не помагал на МВР и прокуратурата в борбата с престъпността! Той не е чувал за Монтескьо, за разделение на властите, че съдът е независим арбитър… Когато говорим за обикновен човек, това не е проблем. Но когато говорим за вицепремиер и вътрешен министър, това е недоразумение. Оттук нататък какво да очакваме от униформения на улицата? В едно районно като Първо РПУ в София от 30 разследващи полицаи има не повече от 3-ма юристи.

- Някакви конкретни примери?

- Сега например има акции за незаконни залагания в интернет. В Наказателния кодекс няма такова понятие, няма такъв състав на престъпление – да залагаш в интернет. В ЕС тече дискусия за залаганията в интернет. Спорят дали една компания, която има лиценз в една държава, е незаконно да залагаш в нейните игри от друга държава. В ЕС няма единна позиция. В някои страни е незаконно да се залага въобще, в други – не. Тоест - какво прави в момента МВР с тези т. нар. незаконни залагания? Освен че се готви за избори?

- Случаят във Варна тия дни, когато тежко въоръжени полицаи нахлуха в погрешна къща и арестуваха човек пред малките му деца, беше свързан с тези незаконни залагания, нали?

- Да, затова е. Сбъркали входа. И насочват автомати срещу деца, едното на 9 години, другото по-малко. Майката казала – не насочвайте тия железа срещу децата. Ама те ги насочват. Децата са много страшни. Така се задържат терористи. Едното дете още хълца. МВР щяло да им окаже психологическа помощ. Оръжие, сила, белезници не се прилагат във всички случаи, а в определени от закона случаи.
Със злоупотребата с власт и полицейското насилие сега до такава степен стана страшно, че главният прокурор написа инструкция, с която уведомява МВР, че трябва да спазва законите – че са длъжни да допускат адвокат или да осигуряват служебен. Те лъжат хората, че нямат право на адвокат. Например масово отказват да допускат адвокатите при разпит на свидетели. Налага се да пишем жалби чак до главна прокуратура.

- И за насилието в арестите ли предупреждава главният прокурор?

- Да. Всеки ден като отворим медиите, знаем, че има полицейско насилие – от незаконно задържане, до тежки случаи на побой. Например случаят, за който се разчу с репортаж по телевизията – пребиха на улицата момче, което работи в телевизията. Най-обикновено момче се прибира от концерт, невъоръжен ((виж случая с Радослав Божинов тук). Сега на неговите свидетели е повдигнато обвинение за едро хулиганство, както и срещу него. Това е единственият начин да прикрият насилието.

Радослав Божинов след побоя, нанесен му на улицата от полицаи от Първо РПУ София. Шефът им твърди, че младежът е паднал на бордюра и се е пребил. Снимка: от екрана на БНТ

- В какви случаи полицията има право да бие, да слага белезници и да използва оръжие?

- Това са помощни средства и се използват само когато има активна съпротива. Законът за МВР е „щедър” и може да се тълкува, че едва ли не при всеки случай може да се използват такива средства. Но средствата трябва да са аналогични – като налита някой на бой, не трябва да го стрелят с автомат. Но вътрешният министър Цветанов излиза и казва – това е правилно, така се работи с престъпници.

- Когато един човек при пътна проверка го спрат с колата и насочат към него оръжия или му изкомандват строго, как трябва да реагира, какво може да очаква?

- За съжаление може да очаква всичко, в най-лошия смисъл на думата. Не препоръчвам на никого да се кара с полицаи, защото няма смисъл. Но препоръчвам да се звъни на медиите.

- Да вика адвокати?

- Като те задържат - да. Но когато човек го спрат за проверка трябва да знае, че всяка заповед „отвори багажника”, „извади си каквото имаш от джобовете”, „излез от колата да я претърсим”, е личен обиск, за който предварително трябва да има подготвен протокол, който да се попълни. Имат право да спират хора и да извършват проверки, когато има данни, че лицето е извършило малко преди това престъпление, или че прилича на издирван престъпник. А полицаите масово спират хора на улиците и им искат документите. Не знам с каква цел ги правят тези проверки, те са незаконни.
За всяко такова действие трябва да съставят протокол, да го подпишат провереният и полицаите. След това този протокол се валидира в съда.

- Може ли да откаже човек да отвори багажника или да си изпразни джобовете?

- Като ме спрат, аз първо им задавам въпрос: „На какво основание?”. Претърсване ей тъй, по преценка на полицая Х, е незаконосъобразно. Трябва да има данни, че това лице или автомобил е извършил престъпление.

- Колко време имат право да те задържат в районното?

- МВР – 24 часа. С постановление на прокуратурата – 72 часа.
Всеки един, който е задържан и пуснат след това, трябва да знае, че има право да подаде жалба срещу задържането си в съответния административен съд. Защото тия задържания в голямата си част са незаконосъобразни и ако не се обжалват, на практика валидират задържането. Второ – дават на МВР усещането, че могат да задържат всеки безконтролно. А това не е така. На практика единици са тези, които обжалват задържанията. Полицаите трябва да се научат, че не могат да задържат всеки, за който им е скимнало и не им харесва.

- На какви основания задържат?

- Например често се случва - правят справка и установяват, че имаш полицейска регистрация и те задържат. Полицейска регистрация означава, че някои е вкаран в регистрите без да е осъждан. Но защо те задържат – никой не знае. Трябва да има престъпление. В чл. 68 на закона за МВР са описани случаите (б. р. - виж долу извадка от закона), в които полицията може да задържа. А не във всички случаи – просто защото могат. Апелирам гражданите да се жалват в съда в 14-дневен срок. А не като ги пуснат, да се радват, че са се отървали. Това лека-полека ще доведе до намаляване на незаконните задържания.
Имах клиент, който има регистрация за футболно хулиганство. Регистрацията му е направена веднъж преди 2 години, когато ходил на мач, след мача станало меле и т. н. Там, на мачове, задържат „на кило”, вкарват ги в районното и им правят регистрация. Оттогава той не ходи на мач, пази се от всичко. Но всеки път, като го спрат с колата, правят справка, виждат, че е регистриран и го задържат за 24 часа. Това е произвол. Той допускаше типична грешка – като го пуснат, взима заповедта и си я прибира вкъщи, без да обжалва.
За съжаление в закона не е предвидена процедура „заличаване от регистрация”, както е в други страни.

- Какво да правим като ни задържат в полицията?

- Веднага трябва да се потърси адвокат. Ако потърпевшите не могат да си го позволят, да поискат служебен адвокат. Съветвам клиентите си до пристигане на адвокат да не правят нищо, да не подписват нищо, да не приказват с никого. Да отказват учтиво да говорят, докато дойде адвокатът. Защото полицаите злоупотребяват – карат те да пишеш и подписваш.
Например това момче, което го пребиха полицаи – Радослав Божинов (виж случая тук). В районното той диктува обясненията си, а един полицай ги записва. След това ги носи при някой да ги чете, той не ги харесва и тогава застават на главата му двама и му диктуват какво да пише. В някои такива случаи пребитите се поддават на натиска, искат да свърши колкото се може по-бързо.

- Не е ли по-добре да не влиза човек в конфликт с полицаите, като се откаже от адвокат?

- Всякакви заплахи от сорта „адвокатите пречат”, „дойде ли адвокат – ще имаш със сигурност обвинение и ще влезеш в затвора”, „дойде ли адвокат, значи си виновен” – това всичко са приказки от 1001 нощ. Да, адвокатите наистина пречат – на беззаконията.
Защото, въпреки мнението, наложено от управляващите в момента, адвокатите сме служители на закона. Ние се грижим за спазване на закона. На прокуратурата и полиция им е служебно задължение да спазват закона, а се оказва, че останахме само адвокатите да се грижим да се спазват законите.

- Ремонтираха няколко пъти Наказателния кодекс (НК), Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), не се ли подобряват законите?

- Писането на закони у нас е ужасяващо, кърпи се на парче, прокарват се милиционерски идеи. Сега например премахнаха чл. 368 от НПК, изключително важен.

- Какво предвиждаше той?

- Той даваше право на обвиняемия за леко престъпление (с предвидено в НК наказание до 1 г.) или за тежко (с наказание до 2 г.), ако за 2 години не е приключило предварително производство, да поиска от съда да задължи прокуратурата да внесе обвинителен акт в съда или да прекрати производството. Сега, след премахването на този член, в следващите години ще има безброй присъди срещу България в Страсбург.
За да сложат законодателите този член, преди това имаше безброй осъдителни присъди за България за т. нар. „вечни обвиняеми”. Тогава у нас  приеха този член. Сега милиционерите на власт го махнаха – първата им работа. Защото 2 години не били достатъчно да разследват престъпления. Те за 2 години ако не се справят, няма да се справят никога.
Това става средство за натиск. Например в момента повдигат обвинения с оглед личността на обвиняемия, а не с оглед на обвинението. И конкретният човек може да е обвиняем 10 години. Могат през това време да ограничават правото му на придвижване. Ако той има най-леката възможна мярка, и е примерно софиянец, всеки път трябва да иска разрешение да ходи до морето, до Пловдив, до където и да е. Един пример за нарушаване на права и средство за натиск.

Следва - Какво да правим, като ни хванат с цигара марихуана? Как можем да получим по-лека присъда?

——————–

Справка от Закона за МВР - Кога могат да те проверяват?

Чл. 68 (1) Полицейските органи могат да извършват проверки за установяване самоличността на лица:
1. за които има данни, че са извършили престъпления или други нарушения на обществения ред;
2. когато това е необходимо за разкриване или разследване на престъпления и при образувано административнонаказателно производство;
3. (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2000 г.) при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната;
4. на контролен пункт, организиран от полицията;
5. по искане на друг държавен орган за оказване на съдействие при условия и по ред, предвидени в закон.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2000 г.) Установяване на самоличността се извършва чрез представяне на документ за самоличност на лицето, сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин за събиране на достоверни данни
.

Чл. 70. (1) Полицейските органи могат да задържат лица:

1. (изм. - ДВ, бр. 17 от 2003 г.) за които има данни, че са извършили престъпление;
2. които след надлежно предупреждение съзнателно пречат на полицейски орган да изпълни задължението си по служба;
3. които показват тежки психични отклонения и с поведението си нарушават обществения ред или излагат живота си на явна опасност;
4. малолетни нарушители, които са напуснали своите домове, настойници, попечители или обществените домове, където са били настанени;
5. при невъзможност да се установи самоличността в случаите и по начините, посочени в чл. 68;

(3) Задържаното лице има право да обжалва пред съда законността на задържането. Съдът е длъжен да се произнесе по жалбата незабавно.
(4) От момента на задържането им лицата имат право на адвокатска защита
.
Етикет: , , , , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Oт USA
  Адвокта говори логично и правдиво. Сигурно е така и съм склонен да вярвам. Какво ще ни посъветва нас , които идваме в БГ за няколко седмици и попаднем на тъпи мутернски фуражки?
 2. 2) чичата
  когато си дойдеш за 2-3 седмици, първо се обади в юес посолството че си тук/ после ако имаш проблеми се свързвай с тях по телефона който ще ти бъде даден от посолството/ не се поддавай на глупостта че си горд, дето си българин/ гордеят се лузерите които не умеят нищо друго
 3. 3) Джери
  Бития бит Е....я, е..н.Компенсация няма и извинения не вървят.
 4. 4) Bolgari
  Здравейте, градски - аз съм от Русе и смятам, че в днешните гиблени времена само хора като Волен могат да оправят нещата,по темата направих сайт-\'отворено писмо\'-показвам истината-дадох интервюта,моля ви,предлгедайте го и ако го одбрите,го разпространявайте,за да не бъде удавено в блатото на цензурата.Помогнете на нашето дело! хттп:\\\\болгари.хостои.ком bolgari.hostoi.com
 5. 5) Name
  Много обичам категоричните хора: "Цветанов е недоразумение"... А ти какво си? Разумение??? Щом с такава лекота раздаваш квалификации, май ти си недоразумението...
 6. 6) до Name
  Name,прочетете статията, а не само заглавието!Очевадно е, че става дума за изказването на Цветанов, което е недоразумение, а не за самия Цветанов като такъв,въпреки, че лично за мен той е нещо повече от недоразумение!
 7. 7) 6
  'такъв,въпреки, че лично' да се чете '...такъв, въпреки че лично...
 8. 8) mika до ЧИЧАТА
  Чича, когато си идваме в БГ,и сме с ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО , като наша Родина ние сме отговорни пред нейните закони. Нямаме право да търсим правна и всякаква помощ от друго посолство. Друг е случая , ако се намираме в някоя друга държава в особена ситуация, там имаме право да изберем закрилата на България , или на тази от която имаме второ гражданство.
 9. 9) чичата
  защо ти е двойното гражданство/ ти си се "гордей" с българщината, но шансът ти е оня паспорт/ бъди гражданин на света/ това е единствената придобивка на прехода/ свободният избор
 10. 10) Anonymous
  ДО ОКРЪЖЕН СЪД ПЛОВДИВ ВНОХД Д О П Ъ Л Н И Т Е Л Н А Ж А Л Б А от адв. от като защитник на подсъдимия от гр.в присъда на ПРС от 24.02.2010г. по НОХД №3. ГОСПОДА/ ГОСПОЖИ /ОКРЪЖНИ СЪДИИ, Моля на основание 318,ал.1 и чл.336,ал.1,т.3 от НПК да отмените присъда на ПРС-15-ти наказателен състав от 24.02.2010г. по НОХД №32009г.15-ти н.с. и да постановите нова,като оправдаете осъдения подсъдим. И сега след като се запознах с мотивите на първоинстанционният съд считам, че доказателствата по делото не подкрепят обвинението и осъдителната присъда. Според съда обвинението е доказано със свидетелските показания на свидетеля Запрян Панов ...още

 11. 11) siq
  Това е някоя нова мутра за пьрви пьт го виждам.
 12. 12) М.Д.М.
  Представител на най-безскрупулната и уядена част от населението на България ни съветва !!!!! Ами по неговата логика бандити и нарушители пирувайте,никой за нищо не може да ви хване,а ако някой си позволи да ви спре докато пренасяте дрога за невинните деца или пък карате пияни моля звъннете ми на телефона за да ви измъкна адвокат Хаджигенов - само срещу еди колко си заплащане и доказан убиец измъквам !!!!!!Хайде сега граждани спете спокойно и се радвайте на живота,чингитата не може да ви влизат в дома,не може да ви проверяват и тарашат на улицата,а за това кой какъв е – бандит или ...още

 13. 13) Anonymous
  Трябва да ви е ясно, че ние не сме държава.
 14. 14) а
  Напротив, държава сме. Полицейска. Като гледам как Сашо Диков гони Цветанов из коридорите на парламента да го пита за тъста му и шестте апартамента и двестате хилядарки, и оня буквално търчи като изоглавен да избяга - е това ако не е цирк, какво е? Цветанов не бил недоразумение. Вярно е - той си е направо една жалка карикатура. Представете си как някой журналист гони Ангела Меркел из коридорите на Бундестага и тя търчи като коза да избяга и да не отговори. Или Саркози.
 15. 15) бат САЛИ
  Що да не сме народ бе 13-и.Крайно време е отново БЕЛЕНЕ да отвори врати.
 16. 16) Гео
  Защо не говорите за набезите на циганите навсякъде по селата , че не останала къща необрана и то по няколко пъти. А защитавате крадците,рекитьорите дори и убииците. Те могат да си позволят да стрелят и убиват, да режат части от тяллото, но не смеете да говорите за това.Говорите за полицията, нали..
 17. 17) COLONEL K
  Гео,Гео,хората на Сорос,комитетчето Хелзинки и др.ракови разсейки ни занимават с кво ли не,но не и с трагедията на потъващите в ново робство остатъци от народа.Само хрипкав лай и зловонен дъх на анарходемократи и предатели.
 18. 18) Петър
  Полезна статия!
 19. 19) Панчо Панев
  Точно така е. и нека да допълня, обичат да спекулират именно най-вече с "несъдействието" от последния член - като не си изпразниш джобовете, ти казват, че не съдействаш, и че ще те задържат. няма такова нещо. Никой не е длъжен да съдейства за такова нещо - да показва личните си вещи. Според конституцията.
 20. 20) freefen
  четейки цитираните закони.... ако ме спрат за прожерка, но нямам ж себе си докумен за самоли4ност, но пък съм ж компанията на близък или роднина, който да потвърди данните които цитирам за себе си... могат само да ми съставят акт, но не и да ме замъкнат в районното.. така ли !?!?! (2) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2000 г.) Установяване на самоличността се извършва чрез ..... сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето.....
 21. 21) УРКО* | БлогА
  [...] Писахме, за недоразумението на таралежа, писахме за мащабната, вселенска тъпота, но тва е…………………..не знам, баси къФ нещо? Чувствам се толкова прост, че ми ида да се запиша треньорски профил в Спортната академия, белким поумнея малко. [...]
 22. 22) АФЕРА.БГ | УРКО*
  [...] Писахме, за недоразумението на таралежа, писахме за мащабната, вселенска тъпота, но тва е…………………..не знам, баси къФ нещо? Чувствам се толкова прост, че ми ида да се запиша треньорски профил в Спортната академия, белким поумнея малко. [...]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com