www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Ах, тази вечна малка черна рокля

13 Юни 2011

 

ДПА

Това е само една обикновена черна рокля, но е основна част от гардероба на почти всяка жена, защото не само е подходяща за всякакви събития, но може да бъде и секси. Когато Коко Шанел се облече в малка черна рокля, която сама бе измислила, тя бе попитана кого оплаква. Отговорът й беше: “Вас, господине!”. С обикновената си кройка и ненатрапващ се цвят, роклята наистина не би трябвало да привлича толкова много внимание. Но всъщност безброй дизейнери измислиха своя версия на роклята, откакто Шанел се появи с нея преди 85 години. Защо тази рокля бе толкова успешна?

Малката черна рокля на Шанел се появи през 1926 г. в епоха, когато дължината на роклите се скъсяваше и все по-често жените разкриваха по малко плът. Наречена в последствие МЧР (малка черна рокля), тя пожъна огромен успех. “Коко Шанел я създаде за вдовиците от Първата световна война. Тези жени обаче искаха да изразят своите надежди за бъдещето”, каза Грит Сеймор, преподавател по моден дизайн в университет за изкуства в Берлин.

“Вдовиците използваха роклята, за да покажат от една страна своята тъга, а от друга - своята готовност за нова връзка и своята сексуалност”, каза Герд Мюлер-Томкинс от Германския институт по мода в Кьолн, визирайки контраста между цвят и кройка. Антонио Манчинели, автор на книга за класическата мода, каза, че роклята е израз на “хармония в най-висша степен между нужда и удобство, класа и въздържаност, чистота и фантазия”.

Откакто тя се появи, вероятно няма нито една актриса в Холивуд, която поне веднъж да не е посягала към малката черна рокля в гардероба си. Повече от всяка друга актриса, Одри Хепбърн във филма “Закуска у Тифани” от 1961 г. я направи известна - в съчетание с шапка, ръкавици и перлени обеци. “Малката черна рокля е универсално оръжие, отговор на въпроса “Какво да облека?”, каза Сеймор. “С малката черна рокля сте облечени елеганто и стилно за всеки повод - от коктейл до бизнес среща”.

Изглежда, че дизайнерите не могат да надскочат МЧР, въпреки че непрекъснато се опитват да измислят нещо ново. Трудно е за вярване колко работа се върши по един проект, а резултатът накрая е просто една черна рокля, каза Миуча Прада. Няма ясна дефиниция какво е МЧР. Като цяло тя следва в близост естествените линии на тялото и е до коляното или по-къса, но не и по-дълга. В други отношения тя може да бъде променяна в зависимост от личния вкус. Шанел създаде класика, творението на МиуМиу е закачливо, а това на Галиано - ексцентрично.

“Тя може да бъде съчетана с много аксесоари - специално шалче, лъскави бижута, широк колан или дори дълги ръкавици”, каза Андреас Розе, моден консултант във Франкфурт. Младите жени носят мрежови чорапогащници и солидни обувки с класическата рокля, като я превръщат в ежедневна дреха. В съчетание с високите ботуши малката черна рокля е закачлива и готова за дискотеката, каза Розе. Със сако е готова за офиса. Дори е възможно да видите жени, облекли МЧР върху джинси с маратонки, разхождащи се в парка.

Класическият вариант обаче е с обувки на висок ток, а модни експерти твърдят, че така тя е най-ефектна. Не всяка жена постига този ефект обаче, каза Мюлер-Томкинс. “Чрез материя и цвят самата рокля е замислена да отстъпи на заден план и да изведе на преден изражението и излъчването на жената”, добави той. Манчинели споделя подобно мнение. Малката черна рокля подхожда на човека, който я носи, казва той.

БТА
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com