www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Тайна ложа управлява Италия зад Берлускони

30 Юни 2011

 

Правда.ру

Мрежата на Луиджи Бизиняни. Схема от италианската преса

Само допреди седмица малцина в Италия знаеха кой е Луиджи Бизиняни. Сега обаче името му не слиза от първите страници на централния печат в страната. Разбра се, че този човек години наред е внедрявал свои хора във висшите ешелони на властта, събирал е компрометираща информация с цел шантаж и така е успял да сформира кабинет в сянка, който да управлява страната.

Италианската прокуратура разследва дейността на “масонска ложа”, поставила си за цел според следствието и някои вестници да лобира за премиера Силвио Берлускони. Италианският “октопод” обаче далеч не е уникален случай. Такива често се появяват в държави с нестабилна политическа система (Русия също не избегна пипалата им). Преди 20 години правоохранителната система в Италия организира “чистка” в структурите на властта. Последната й проява бе в началото на 90-те, по време на операцията “Чисти ръце”, когато се разследваха връзките на тогавашни политици с мафията. Наследниците на “Коза Ностра” и комисар Катани обаче не си дават покой и до ден-днешен. Ако се потвърдят прокурорските подозрения, ще стане ясно защо днешният премиер Берускони остава толкова дълго на власт, независимо от скандалната му репутация.

Прокуратурата в Неапол образува наказателно дело срещу централната фигура в скандала - новоизпечения масон Луиджи Бизиняни, поставен на 15 юни под домашен арест. Обвинението от близо 1500 страници в момента се проучва от адвокатите на подсъдимия. Прокурорите по делото разполагат с показанията на над 100 свидетели, 19 души са подследствени, а срещу трима са внесени дела в съда. Сред последните е и самият Бизиняни, обвинен в създаване на “криминална система” с цел да влияе върху властови и бизнесструктури, използвайки методи за действие “типични за терористични и мафиотски групи”, черпещи информация от “успоредна разузнавателна мрежа”.

Кой е всъщност Луиджи Бизиняни?

Според италианския печат - едър бизнесмен. Единственият му официален бизнес обаче представлява печатница, издаваща справочник “жълти страници”. Изживял е момент на слава, дарявайки чрез Ватиканската банка (IOR) голяма сума за бедни деца от името на благотворителна организация. Някои го помнят и като автор на добре продавани шпионски романи. Ето какъв е човекът, когото италианците, подбудени от в. “Република”, наричат вече посредник или “съучастник” на Берлускони.

Роден през 1953 г., Бизиняни бил член на тайната масонска организация П-2 (”Пропаганда-2″), действала в Италия в края на 70-те и вербувала чиновници от най-важните държавни учреждения. В сравнение с изобличената мафиотска структура на бившия многократен премиер Джулио Андреоти, тя бе далеч по-мощна организация.В списъка на членовете на П-2 бяха открити прочути и нашумели имена; мнозина впоследствие отрекоха да членуват в нея. Ще отбележим, че Силвио Берлускони също е бил член на масонската ложа с регистрационен номер 1816. Не е изключено бъдещият премиер още тогава да е развивал обща дейност със “сивия кардинал”.

Съдбата на мнозина предполагаеми членове остава доста мистериозна: да посочим например банкера Роберто Калви, управител на фалиралата банка “Банко Амброзиано”. Трупът му бе намерен през 1982 г. да виси от един лондонски мост. Обстоятелствата на смъртта му остават неизяснени и до днес. Скандалът около П-2 бе толкова сериозен, че италианският парламент гласува специални закони, допълващи член 18 от конституцията, който забранява да се създават тайни организации. Но какво от това?

Отношенията на Бизиняни с Берлускони и обкръжението му не будят съмнения. Не само поради общото им минало - същото сочат и личните им контакти. Бизиняни например поканил премиера на рождения ден на майка си. А има и стотици записи от прослушване на телефонни разговори, в които Бизиняни казва, че трябвало да се купят няколко гласа с цел лобиране в полза на “Кавалера”.

В разговорите участват министърът на икономиката и финансите Джулио Тремонти, президентът на компания “Ферари”, лидерите на други големи италиански компании, а също така висши чиновници от тайните служби, съдебната система и обществената телевизия РАИ. Съдиите смятат Бизиняни за приемник на Луиджи (Личо) Джели, Велик майстор на ложата П-2, който дори бил жив и се криел някъде.

Бизиняни е арестуван като обвиняем в създаването на тайно сдружение, но е имал и помагачи. Става дума най-напред за фигура номер две в правителството, Джани Лета (главен секретар на Министерския съвет - б. р.) - резервиран човек, смятан за дясната ръка на дон Силвио и уважаван от опозицията заради прословутата му умереност. Тъкмо той - “човек на Ватикана”, е бил прекият шеф на Бизиняни.Ще споменем и друго действащо лице - Алфонсо Папа, сенатор от управляващата партия “Народ на свободата”. Според показанията на “съучастника” Бизиняни, тъкмо Папа като бивш прокурор е бил “негови очи” в следствените органи. Скоро ще бъде задържан и той.

Неясно остава обаче кой всъщност е бил на върха на тази скрита пирамида. Възможно ли е истинският “стопанин” на Италия изобщо да не е бил Берлускони? Бизиняни - Лета - Берлускони… “Берлускони е бил Бизиняни, Бизиняни е бил Лета, Лета е бил Бизиняни”, резюмира ситуацията в. “Република”. В материалите от прослушването се чува как “съучастникът” разпорежда на директора на държавната петролна компания ЕНИ да сключи определено споразумение, на шефа на контраразузнаването - да назначи конкретен човек, а на редакторите на влиятелни вестници - морално да “ликвидират” неудобни лица; при това в случая с в. “Унита” Бизиняни се обажда направо от вътрешното министерство.

“Той е по-могъщ от мен”, казал Берлускони за своя “съучастник”. Същевременно премиерът нарекъл делото “измислено”. Все повече италианци обаче стигат до извода, че крахът на неговия “съучастник” вещае скорошен политически край и за самия дон Силвио.

БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
  1. 1) чичата
    католиците имат едни особени шапчици, които съвсем не са фесове/ сега защо ми говорите за тайни ложи и теория на конспирациите
  2. 2) Норд
    ако се проведе подобно разследване в България -кой кой е и къде членува сигурно картината направо би била плачевна.Примерно -партизански отряд Чавдар /синове, внуци и братчеди/ сега разделен на фримасони и тамплиери...Но тва са "конспирациии" и слънцето изгрява на Запад някъде от Бохемската гора а баварските илюминати са благотворителна организация лекуваща африканчетата от спин.Бай Ганьо с партийната книжка в задният джоб и с овчата престилка и вместо мускалчета предлагащ амфетки на "братята зидари"...Жалка картинка нали?


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com