www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

По 45 тона годишно радиоактивен отпадък от АЕЦ „Козлодуй”. Къде отиват?

13 Юли 2011

 

Така изглеждат ядрените касети, с които се зареждат реакторите. Тези за АЕЦ “Козлодуй” са шестоъгълните. Снимка: от сайта на производителя

Всяка година от двата реактора на АЕЦ „Козлодуй” се натрупват около 45 тона силно радиоактивно отработено ядрено гориво - нето тегло, без обвивката на касетите.
Това съобщи за e-vestnik ядрен експерт, пожелал да остане анонимен. Агенцията за ядрено регулиране не съобщава официално този факт. Преди време от e-vestnik зададохме този въпрос на шефа на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев и той не отговори какво е количеството.
За това гориво България трябва да изгради ядрено хранилище за постоянно съхранение. Засега отработеното гориво заминава в Русия, където се преработва и по договор между двете страни трябва да започне да се връща в България още това десетилетие. Миналата година Русия поиска да увеличи с 8% сумата, която България плаща за преработката на употребеното гориво (досега плащаше 600 долара на килограм).
Колко тона силно радиоактивен отпадък ще се върнат и доколко опасен е той?
Ето какво научи e-vestnik. По 163 касети ядрено гориво се зареждат в реакторите на всеки от двата блока 5 и 6 в АЕЦ „Козлодуй”. Всяка касета е с различна т. нар. дълбочина на изгаряне. Някои са със съвсем свежо гориво, други са частично горени - 1, 2 или 3 години в различни позиции в активната зона на реактора.
Свежо гориво първо зареждане са 42-48 касети. Употребяваните над 1 или над 2 години са общо 80-100 касети. А употребяваните повече от 3 години са около 30.
По тази схема за 1 година от всеки реактор се махат като окончателно отработени общо 42-48 касети. Всяка от тях съдържа 490 кг ядрено гориво. А общо касетата тежи 730 кг с обвивката от специална циркониева сплав.
Така двата блока 5 и 6 произвеждат около 45 тона отработено ядрено гориво годишно – нето тегло.
Това гориво вече не е природен уран, обогатен за АЕЦ. В отработеното гориво се появяват изотопи, които не съществуват в природата. Освен уранът, в една отработена касета те са около 3-5% от масата на горивото (виж схемата). Тоест в една касета има 15-25 кг такива силно радиоактивни елементи (освен урана), според вида на свежото гориво и степента на изгаряне.
В тези 3-5% влизат общо хиляди видове изотопи на елементи от почти цялата менделеева таблица, в различни количества. Повечето от тях не съществуват в природата.

Схема, която показва съдържанието на свежо и отработено ядрено гориво в американска АЕЦ, с реактори, подобни на тези в Козлодуй. Снимка: Ню енерджи нюз блог

От тях най-опасни са изотопите на стронций, цезий и плутоний, с които Европа беше замърсена след Чернобил и още се намират натрупани в различни животни и растения.
Стронций 90 има период на полуразпад 28 години. Ако проникне в тялото с храна при замърсяване, се натрупва в костите. Силно радиоактивен, предизвиква рак.
Цезий 137 – период на полуразпад 30 години. Поглъща се от почвата в зеленчуци и плодове. Смъртоносната доза е 4 милиграма (4 хилядни от грама) на килограм живо тегло при човек.
Плутоний - период на полуразпад 24 360 години. Изчисленията на експерти показват, че в момента в света има над 1400 тона плутоний – изотоп, който не е съществувал в природата преди човечеството да започне строителството на АЕЦ и ядрени експерименти. 1200 тона от тях са получени само в ядрените централи по света.
Дори една милионна част от грам плутоний е отровна за човека. За дихателната система е достатъчна само 27-милионна част от грама, за да предизвика рак на белите дробове.
Ако плутоният проникне в организма чрез храната, той се натрупва в черния дроб и костите. В резултат на това поразеният е застрашен от левкемия, рак на костите и черния дроб – според количеството.

Касетите с отработено ядрено гориво – общо 45 тона на година нето тегло – се натрупват в басейн за отлежаване в АЕЦ „Козлодуй”. Веднага след изваждането им от реактора са силно радиоактивни и трябва да се охлаждат и изчакат да спадне радиоактивността им. След петата година заминават за Русия, където се преработват. От тях се извличат урановите изотопи и се използват отново. (Преди 2 години физикът Георги Котев, който е работил 17 години в АЕЦ “Козлодуй” като експерт по ядреното гориво, съобщи, че руският производител изпраща подменено гориво, което не съответства на документацията към него и вероятно е експериментално и рециклирано. Това твърдение на Котев още не е опровергано убедително - виж тук).

Ядрена касета, с каквито се зареждат блоковете на АЕЦ “Козлодуй”. Снимка: от сайта на производителя

Но проблемът е с остатъка с най-опасните радиоактивни елементи, някои от които се разпадат за хиляди и милиони години. Този остатък се топи в стъклени блокове, които при процедурата се нагорещяват и поради високата радиоактивност изстиват с години. Те са толкова силно радиоактивни, че обработката им се прави от механични роботи. Тези стъклени блокове трябва да се върнат в България.

Например от 2000 година досега само блокове 5 и 6 са произвели към 500 тона отработено радиоактивно гориво. Трудно може да се изчисли точното количество в тонове, което ще се върне в България. Остъклени те ще са пак  тонове.
Към това количество трябва да се прибави и отпадъкът от спрените блокове на АЕЦ, отделян в продължение на над 30 години. Количеството, което трябва да се върне в България е стотици тонове. В договора с Русия не е уточнено от кой момент стъклените радиоактивни блокове ще идват обратно. Досега ядрени шефове са споменавали различни години – в първите години след 2000 г. говореха за 2015-2017, сега говорят за 2020 г.

Европейският парламент в края на юни тази година прие износът на ядрени отпадъци към страни извън съюза да бъде забранен, освен ако те не се изнасят за рециклиране и после обратно се внасят в общността. Износът в рамките на ЕС ще бъде разрешен само на базата на двустранни споразумения, реши Европейският парламент.
Засега България има хранилища за временно съхранение на високорадиоактивни материали на територията на АЕЦ. То може да се използва до 50 г. Предстои да бъде изградено ядрено хранилище за постоянно съхранение на тоновете силно радиоактивен материал. То трябва да бъде за хилядолетия и да се избегне рискът за замърсяване на подпочвени води.
За цената му експертите също мълчат. Споменават се предварителни изчисления, които се въртят около 1 млрд. лева.

(следва скоро – Къде в България ще построят ядреното хранилище?)
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Анти чичата
  Статията впечатлява. Благодаря за свръх полезното инфо, което, иначе, не се предлага от поддръжниците на АЕЦ "БелеНЕ"!
 2. 2) чичата
  е-вестникът се превръща в едно от малкото научни издания в бегето, специализирано в областта на атомните централи
 3. 3) Гочо
  Къде са платените писачи на Богомил Манчев и Вальо Златев да дадат отпор?
 4. 4) Панайот
  За АЕЦ всички медии са купени. Спомнете си след катастрофата във Фукушима как напълниха всички телевизии и вестници с експерти и политици да обясняват как АЕЦ Белене ще е най-безопасната в света.
 5. 5) Ядрен боклук
  Тия дебели вратове ще оставят след себе си тонове ядрен боклук, който следващите ще се чудят какво да правят.
 6. 6) Божо
  Бе тия анонимни "експерти" малко не звучат сериозно. Ето нещо по-сериозно: http://dialozi.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=795:%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%86%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82&Itemid=222
 7. 7) Христова
  Ха, ами то това е фундаменталният въпрос, дет викаше бай Тошо. Защо мълчат ядрените експерти, нямат ли отговорност за поколенията не само за сегашните, ами и за бъдещите. Ами те като мълчат трябва непрекъснато обществото да ги пита и да иска ясен отговор, защото мълчанието по такива жизнени въпроси е равносилно на заговор. Прехваленият евтин ток да не излезе свръхскъп.
 8. 8) Куку
  На това му се вика манипулация. Накратко - в остъклените отпадъци не се предвижда да има плутоний, така че срока за съхранение не е хилядолетия, съответно цената не е милиарди. Това което би струвало толкова е хранилище за погребване на ядреното гориво без да се преработва. Но дори и при тази цена, ако отчисленията от продажбите на енергия от АЕЦ във фондовете за закриване и за радиоактивни отпадъци се ползват по предназначение, пари ще има за всичко, че и ще останат при тези проценти на отчисленията. Що се отнася до смъртоносните дози - автора бърка химията с радиацията :-)
 9. 9) Хммм
  Колегата отгоре може би смята, че остатъкът, след извличането на уран и плутоний е чист 100% от тях? Един от изотопите на урана има период на полуразпад 27 млн. години. Има поне няколко изотопа в тоя остатък с период на полуразпад хиляди години. За човек е все едно дали 30 г. или 1 милион години, като глътнеш веднъж някой милиграм...
 10. 10) Куку
  Не е нужно да се чисти на 100%. Достатъчно е да влезе в съответните норми... не е толкова сложно, а и от всички трансуранови елементи проблем е само плутония, погледни внимателно справочника - за него комбинацията период на полуразпад-концентрация в отработеното гориво е най-неблагоприятна. Колкото до гълтането на някой милиграм - не знам представяш ли си колко е като активност един милиграм...
 11. 11) българофил
  -------- Ред. Админ. запознайте се с условията на форума ------- Отработеното гориво от Козлодуй се рециклира(преработва със специализирани методи) и прави годно за повторна употреба в АЦ. Този процес се повтаря многократно, като количеството на вредните отпадъци съответно многократно намалява. От тонова не рециклиран уран, се получават тонове рециклиран, годен за повторна употреба. Как става, какво е тношението на обемите на не рециклиран към рециклиран уран т.е., от колко тона нерециклиран уран се получава 1 тон рециклирна уран, зависи от прилаганата технология,което е производствена тайна. Прилагат се различни технологии, като руската е една от най-модерните според специалисти. Някой си, койт бил работи там ...още

 12. 12) Бай Ганьо Балкански
  Тук един "българофил" ръси "мъдрости". 1-во той няма как да е българофил, след като е тотално скаран с българският език. 2-ро, абсолютно нелогично и непотвърдено с нито един факт, декларативно и с неграмотен правопис отхвърля твърденията на експерт, който е в бранша от 20 години. Ами то всеки може така, ама не хваща декиш. 3-то, за неграмотници, като него, нещо може и да е строго охранявана тайна, защото още живее в епохата, когато монопола над истината се държеше от ЦК на БКП. Още не се е събудил, горкият И 4-то, много по-коректно би било, ако същият се именува ...още

 13. 13) свако
  Много ми е интересно каква песен ще запеят тия като единайстия, ако хранилището за радиоактивните отпадъи се изгради наблизо до местоживеенето им. Ман4евци и ов4аровци ще гушнат па4ките и щe се изнесът на Запад, не към Рассия, а ние ще им пазим лайната със хилядолетия.
 14. 14) cobalt
  Има просто решение - да се направи един референдум за изясняване коя община иска да приеме отпадъка. Ако никоя не иска, няма да се строи нов АЕЦ. Иначе докато не започнат да се връщат стъклените кубчета все ще има "експерти", които лаишки ще ни обясняват, че съхранението е безопасно.
 15. 15) Куку
  На този етап горивото от Козлодуй не се рециклира, на руснаците им е по изгодно да го съхраняват. Затова непрекъснато се отлага момента когато ще започнат да ни връщат отпадъците от преработката.
 16. 16) свако
  Руснаците са доказани престъпниди в отношението си към околната среда. Огромната територия на РФ позволява мужиците да заравят боклуци от всякъкъв вид и произход. Те не трябва да ни бъдат партньори най-ве4е в ядрената енергетика и още по-малко за пример. България е прекалено малка за да допуснем те и техните мекерета ов4и да се вихрят.
 17. 17) Мето Кмето
  Така-ааа, да ги зарежем рашъните и да зае.ем ядрената енергетика. Дотук добре. каква е алтернативата? Шистов газ от Попово? А Свако? Или биодизел от кравефермата в Горно Нанадолнище? Че е опасна ядрената енергетика е ясно и на малките япончета вече и не само на тях, но каква е алтернативата? Чичката сега ще изломоти че перки и фотоволтаици му е майката, знам си човека аз. Но те са само алтернатива, поне на този етап в технологичната еволюция на човечеството, с други думи целогодишно и само това, няма как да стане. Какво остава? Само с "и така не е" няма да стигнем ...още

 18. 18) тотю
  Да неутрализират радиоактивните отпадъци с браунов газ - толкова ли не могат да се сетят?!!
 19. 19) чичата
  ако е руски брауновият газ - няма да стане/ трябва да е от фокушима и да е юес отлежала пратка
 20. 20) По повод Мето Кмето - 17
  Голем публицист, големи разсъждения, само да каже защо Германия, Италия, Швейцария се отказаха от АЕЦ. И защо има други, които не допускат АЕЦ въобще. Що не иде и на тях да им дава акъл, с умни разсъждения.
 21. 21) Мето Кмето
  "Съгласно приетото решение от Федералния съвет, който изпълнява функциите на швейцарско правителство, атомните централи на територията на Конфедерацията ще бъдат изведени от експлоатация, след като срокът им на експлоатация изпълни 50 години. Така най-старата АЕЦ в Швейцария ще престане да продава електроенергия през 2019 година, а най-новата към 2034 година." Сега ясно ли е как точно се е отказала Швейцария? Интересно колко ли тона радиоктивни отпадъци произвеждат тези 5 реактора в Швейцария?
 22. 22) До горния
  И Германия, и Швейцария закриват АЕЦ. О мозъци като теб разсъждават тук, че не може без АЕЦ. Германия вече спря 7, ей така, от раз.
 23. 23) Ге.
  Тия лайнари ще ни зарият с радиоактивни отпадъци, за да си начешат егото, че искат АЕЦ. Тъпанарите ще се пъчат, че цепят атома, а дебелите вратове на Манчев и руските му другари ще напълнят гушата. И всички те ще пукнат, а след тях ще останат тонове радиация.
 24. 24) Мето Кмето
  Правителството на германския канцлер Ангела Меркел се съгласи да удължи живота на атомните електроцентрали в Германия средно с 12 години след изтичане на настоящите им срокове на функциониране. Правителството на германския канцлер Ангела Меркел се съгласи да удължи живота на атомните електроцентрали в Германия средно с 12 години след изтичане на настоящите им срокове на функциониране.Това е през 09/2010г.После следва трагедията във Фукушима. Германия временно ще спре за три месеца седем атомни електроцентрали, започнали работа преди 1980 година, заяви германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от световните агенции. След среща с премиерите на пет провинции Меркел изтъкна, че всички германски ядрени ...още

 25. 25) Мето Кмето
  Не съм от дебелите вратове, нито от ядреното лоби. Просто като всеки нормален и мислещ човек се опитвам да огледам нещата от повече страни, най-добре от всичките. За тоталното отричане на АЕЦ казвам само - "И така не е!" Може би трябва да се зарови тоя "гьол" Белене, сигурно е непосилен за нас в тези тежки години, но дайте сега да спрем напълно всичко в т.ч. и изграденото само за да се харесаме на някого, това вече е безумие.
 26. 26) нов
  След промените 1989г. временно бе спряно извозването на ОЯГ / отработено ядрено гориво /. След сключен договор бе възстановено при условие високоактивните отпадъци от преработката да се връщат за погребвате в България от 2011г. Сигурно е подписано някакво тайно споразумение за отлагане на връщането. Нищо не се прави за постоянно хранилища за високоактивни отпадъци защото има няколко геоложки проучвания / вкл. и едно финансирано по ФАР/ доказващи липсата на подходящи геоложки формации за погребване на ВАО / високоактивни отрадъци /на територията на България. Въпреки тези проучвания се планират нови, но само за усвояване на пари. Геоложките формирования не ...още

 27. 27) cobalt
  Мето, стари са ти новините (или избирателно копирани). И в двата цитирани случая има заключения - немците вече изведоха окончателно от експлоатация седемте най-стари реактора, останалите ще бъдат спрени поетапно до 2021-ва. Швейцария спира също поетапно до 2023-та. Нови няма да се строят. Изкушавам се да те цитирам: "чети бе, Мето!"
 28. 28) свако
  Алтернативата кмете е да си топлоизолираш жилището. Като на4ало запо4ни с дограмата. Шампиони сме по хабене на енергия всякаква. Мужиците имат интерес да си продават скапаните атомни 4айници, а консултантите ов4и се канят да направят удара на живота си. И такива балами като тебе им се връзват.
 29. 29) Мето Кмето
  Изолирал съм се Свако и дограмата съм сменил и инверторни системи имам. Но това не оправя нещата. Както и да е, ни искам да се джафкаме, защото в тоя "спор" няма да родим никаква истина. Трябва обаче да сме малко по-далновидни при вземането на сериозни решения. А то провокацията лъснала още в заглавието. Кобалте, нарочно съм постнал откъсите от новините по този начин, виж какъв "катарзис" е изкарала лелята Меркел. А как ли щяха да се развият нещата ако не беше случката от Фукушима? Чета, не ме мисли, но само с четене не става, трябва и...
 30. 30) cobalt
  "Лелята" Меркел си мислеше, че никой няма да и обърне внимание и удължаването ще мине малко незабелязано покрай вълненията за "Шутгарт 21". Все пак, и без Фукушима нямаше да мине - на съботата в която се взриви "Фукушима 1" в 4 Германски града се състояха най-големите демонстрации срещу атомната енергия (и конкретно удължаването на живота на централите) от 25 години насам, с общо близо милион и половина протестиращи - събития организирани месеци преди японската катастрофа. Едно потресаващо съвпадение. В Германия просто дискусията никога не е приключвала. Но в Германия има мислещо, гражданско общество. У нас преобладават мързелите, убедени че АЕЦ-ът ...още

 31. 31) свако
  АЕЦ-ът не само ще работи за тях Cobalt-e. Това технологи4но 4удо ще ги превърне от простаци хвърлящи си боклуците през терасите в същите негодници, но с АЕЦ. Какво му пука на ганю за последствията. Той иска далавера. Ефтин ток. И така е затъпял от парцуца, 4е не може да си даде сметка за това, 4е когато Путин напише сметката на него няма да му остане нищо друго освен да киха и ефтиният ток ще му излезе през г.за.
 32. 32) pachangel
  Това което е било да го забравиме защото новите доставчици на ядрено гориво които Борисов ни уреди не мисля че ще превозват до щатите отпадъците и тогава не се знае руснаците на каква цена ще се съгласни да ни спасяват от този "малък" проблем.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com