Бисерите на Бойко – от 2002 до 2011

Итгервю в „Стандарт“ с новия главен секретар на МВР, в което той изрича сакралната мисъл: „Държавата в момента е на ръба. Или ще тръгне напред, или ще се върне обратно.“

Следващите цитати от изказвания на Бойко Борисов са от времето му на главен секретар до момента. От 2001 г., когато медиите започват услужливо да го следват на всяка крачка, до сега, когато се натягат още повече. Въпреки еволюцията му на политик, в едно нещо се вижда постоянство – ръсенето на бисери. Читателят може да допълва във форума с линкове и цитати, които си заслужава да се наредят към избраните тук.

Държавата е на ръба…

„Държавата в момента е на ръба. Или ще тръгне напред, или ще се върне обратно” – в. “Стандарт”, март 2002 г.

Каквото сам си направиш…

„Какъвто сам си направи живота човек, такъв ще бъде той. Така е направил чичо Пейо, като казал “Дий!” на кобилката. Тя тръгнала и той паднал” – в. ”Стандарт”,  ноември 2002 г.

Полицаите да бъдат любезни…

„Непрекъснато говорим на полицаите да бъдат вежливи, любезни, внимателни. Да помагат на възрастни дами и на деца. И наистина повечето го правят. Но тежкото ежедневие им се отразява зле. …Дъжд, сняг, жега – те са на улицата и стоят по 5 часа. После ги пращаме на друго събитие. И накрая някой го среща и го пита колко е часът и полицаят му удря един шамар” –  декември 2004 пред в. “Стандарт”.

Работя до 21 часа

“Днес е събота и аз съм на работа, работя до 21 часа, имам срещи до 11 часа, а след това ще откривам паметник на Паисий Хилендарски. В 12 часа ще открия тържеството „Ретро”, а след това ще играя тенис” – пред журналисти от македонския в. “Дневник”, септември 2008 г.

За Сталин, Хитлер…

„…Путин от една изостанала държава направи в момента сила, с която се съобразяват всички. Погледнато за своето време, Хитлер и Сталин са номер едно. Или Мао – за това да водиш една империя толкова време в такива ситуации се изискват качества“ – в интервю за списание „Max“, август 2008 г. Неудобство идва не само от факта, че харесва диктаторите, а и защото нарича Русия изостанала държава, която Путин направил световна сила.

За “лошия” човешки материал

“Каква е основата на населението в момента – 1 млн. цигани, 700-800 хиляди турци, 2.5 млн. пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ. Пенсионерите с цялата си глупост ги води носталгията… И вие – милион и половина, дето избегахте… Материалът, дето се явява на избори или от който можем да избираме като кадри, никак не е голям” – на среща с българи при посещение в Чикаго, февруари 2009 г. Тези думи са цитирани по-свободно в някои медии, че Борисов е казал за населението, че е “лош материал”.

Когато говориш с мен ще мълчиш!

Бойко Борисов: „Моите кучета са страхотни, но са точно като българите – здраво трябва да се държат“. Снимка: Валентина Петрова

“От тези, които ме критикуват искам само едно – да не говорят и да не ме дразнят. Ще изведа държавата от кризата. Единственото, което искам е – мълчете!” – пред журналисти в министерския съвет, след заседание с министрите, октомври 2009 г.

Що е „електричен“ ток – минава и не се усеща…

„Имаме наши експерти, които познават този бизнес, защото той е много специфичен, а и, както е определението във физиката – насочен от движение на електрични товари – това е електричният ток, той минава и не се усеща” – пред журналисти от различни медии в отговор на въпрос за далавери в ТЕЦ-овете “Марица-Изток”, 2009 г.

Повече магистрали от Холандия…

„Всяка от следващите години в България ще се строят по 65 километра нови магистрали и с това ще надминем дори Холандия, където се изграждат по 55 км на година“ – на презентация в строителното министерство за инфраструктурните обекти, септември 2009 г.

Аз черен пояс, Путин черен пояс…

„Путин каза – знам, че имате черен колан по карате, аз пък имам по джудо. И така искал да водим разговорите – детайл по детайл“ – пред журналисти септември 2009 г. за преговорите за газа с Русия.

Как така банкерите ще взимат повече от премиера…

“Банкерите не може да вземат няколко пъти повече, отколкото премиера, независимо дали това съм аз или друг” – пред журналисти по време на посещение в Брюксел, септември 2009 г.

Във всяко село опера – стига с тая партийна политика

„…Не може да продължава така да глобяваме целия народ, за да съществуват някакви разни малки трупи… Някога всяко село е имало читалище, театър, опера – това е било партийна политика. Сега обаче времената са други” – пред журналисти преди мач в Южния парк, май 2010 г. (В отговор от театралните среди протестират, че ги изкарват разхитители, защото общо в България, във всичките 41 театъра, от които 10 куклени и др., целият персонал актьори и театрални работници е 1800 души).

“Шоуто на Слави” щях да го приключа, от мен да мине

“…Шоуто на Слави” беше отвратително. Толкова помия по мен в национална телевизия – аз можех отдавна да го приключа, но считам, че не е демократично” – пред журналисти, юни 2010 г. В отговор сценаристите на шоуто зададоха 25 въпроса на премиера, един от които беше – “Как точно си представяхте, че може да ни приключите – юридически или физически?”

Мишел Обама – пипната отвсякъде

“Мишел е много хубава жена, с приятно излъчване, със силно присъствие, висока, отслабнала – пипната отвсякъде” – за първата дама на САЩ, по време на посещение там, пред журналистката Валерия Велева, в. “Труд”, септември 2010 г. (По този повод във форума на e-vestnik.bg започна дискусия как ли са превели в американското посолство думите “пипната отвсякъде”).

Уникален “Ролс Ройс”, не разбрах на кой е

“Нали съм любител на колите и техниката, като видях златните лайсни и бялата тапицерия, идеше ми да питам шофьора може ли да го разгледам. Ама уникална машина!” – Борисов за бял “Ролс Ройс”, който видял пред ООН по време на официалното му посещение там, септември 2010 г., пред журналистката Валерия Велева, в. “Труд”.

Тато е велик

“Една стотна от това, което е построил той за България и което е направено за тези години да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко едно правителство” – в отговор на въпроса на журналиста Карбовски за сравненията между него и Тодор Живков, ноември 2010 г.

БАН ли са най-умните?

“Ако им дадем още 25 млн. на БАН, ще са най-умните в света. Ако не им дадем, значи ги убиваме” – пред бТВ по повод протестите на БАН, че бюджетът им е орязан до степен да закриват повечето дейности и изследвания, ноемри 2010 г.

Картофи всеки да си насади

“Питате ме за хляб, питате ме за картофи. Моето семейство, откакто аз се помня – от дете до ден-днешен, картофи не е купувало. Винаги сме си ги садили, копали, гледали и не сме ходили в плод и зеленчук, за да си купим – нито майка ми, нито баща ми, нито баба ми, нито аз. И мога да ви кажа как се садят, ако не знаете.
…И толкова пустеещи земи, всеки може да си насади.”
–    в интервю на Диана Найденова за “Нека говорят” по бТВ март 2011 г.

Дюнерът като доктрина за национална сигурност

Коментар на Борисов за терористичния акт на летището в Москва, направен пред журналисти по време на посещение в Токио януари 2011 г.:
“…С арабския свят и с Палестина, и с всички държави там сме в изключително близки и приятелски отношения. Арабският свят прави бизнес в България – на всеки ъгъл има дюнер… Надяваме се да го отчитат хората, които вземат решение за подобни актове, защото те се вземат централизирано и се наблюдава и поведението на дадени държави.”
Казаното беше оценено като дипломатически гаф, защото определя тероризма като дело на арабския свят (и то след атентат в Москва от кавказци). Думите, че наличието на дюнери ще се “отчита” от терористите, роди прякора Бойко Дюнера и се появиха вицове от типа:
“Изяж дюнер, спаси дете”
“Доктрината Дюнер”
“Дюнерът – най-верният щит на мира и гарант за националната ни сигурност!”
“Във всеки дюнер – бира ММ, във всеки дюнер – музика на Веселин Маринов”
“Министър Найденов да въведе стандарт “Стара планина” за дюнерите, министър Дянков да намали ДДС за дюнерите.”
“Дюнерите – бомбоубежища”

Целувка за кметица от опозицията

“Ела да те цунем” – към кметицата на Перник (от БСП), преди церемония за откриване на ремонтирания път до Брезник, юни 2011 г.

Аз, сирачето, сам станах кмет и премиер…

„…Кой ми е помогнал на мен, сирака, да стана кмет, премиер?” – на лекция пред студенти за развитието на селските райони и бъдещето на България, юни 2011 г., с. Падина край Девня. (Забележка: Борисов не е бил сирак, майка му умира, когато е на 38 години, а баща му – когато е на 48).

Какво IT, ставайте овчари

“…Нямало работа? Как да няма? Търсят се овчари! Агнешкото месо и овче така се търсят в цяла Европа. В зеленчукопроизводството. Ама той нямал (работа), защото бил IT-специалист…“ – в отговор на въпрос на студенти, пак там.

Казах за кучетата, не ме разбраха

„Мойте (кучета) са страхотни, но са точно като българите – здраво трябва да се държат.“
–    реплика към жена, която хвали кучетата на премиера, докато той хвали нения лабрадор, по време на посещение в Созопол за преместване на мощите на Св. Йоан Кръстител в края на юни 2011 г.
2 дни по-късно Борисов обяснява, че не са го разбрали: “Ако сте чели интервютата ми, които съм давал, за българското овчарско куче, че е много силно, смело, своенравно и трябва да се държи здраво, докато нейното куче на въпросната госпожа – лабрадор, беше като агне. Викам: виж това какво кротко куче. Това сме си говорили с кучкарката.“

Началника помага, ако пипнеш мощи

„Да пипнете мощите, че Началника горе да помага“
–    Пак там.

––––
Б. р. – Финалът е отворен, читателят може да допълва с линкове и цитати (с точен източник), за да обхванем творчеството на Борисов.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.