www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Я, мафията били Васил Божков - Черепа, Баретата, Батков, Пилето. А защо не ги закачат?

20 Юли 2011

 

Президентът Първанов, Тошо Тошев и Васил Божков. Снимка: Булфото

Според секретна грама на американското посолство в София до Вашингтон, разсекретена в сайта “Биволъ” и Уикилийкс, основните фигури на организираната престъпност в България към края на 2009 г., са:

Васил Божков-Черепа, братята Маргини, братя Галеви, Златко Баретата, Тодор Батков, Пилето, Данчо Пръча.

Срещу братя Галеви отдавна текат разследвания, още от предишното правителство, най-накрая неотдавна съдът ги осъди, те ще обжалват със сигурност. Златко Баретата също беше арестуван при предишното правителство и пуснат неотдавна.
За останалите, като Васил Божков - Черепа и Тодор Батков, сегашните на власт не издумват нито дума. Получава се едно разминаване – според американските доклади Божков е основният мафиот, а според българското правителство е почтен бизнесмен, който печели търгове и строи магистрали и излага на официална изложба антиките си в Националния исторически музей, с много похвали и адмирации от неговия директор и за кратко министър Божидар Димитров. А на откриването на изложбата му с антики присъства и зам.-министърът на културата, и спецове по борба с иманярството.

В e-vestnik от години пишем (виж тук), че Васил Божков – Черепа е най-малкото съмнителен бизнесмен, а никой не го проверява, не го разпитва и т. н. (виж например тук и тук). Давали сме примери основно с нахалното му колекциониране на антики, което на практика представлява изкупуване на продукцията от иманяри. Той нагло сам си призна това в интервю.

И години наред, правителство след правителство, Божков трупа антики, прави официални изложби, а никой не го разпитва дори. Същевременно полицията тараши дребни събирачи на монети и ги изкарва престъпници.
По-голяма институционализирана наглост не може да се измисли.

И ето, идва момент от чужбина да дойде директна оценка, че Божков е мафиот.
А сегашните не го закачат. Като дойдоха на власт, те представиха пред България версията, че Алексей Петров е Октопода, главата на мафията и т. н. Дай Боже да го осъдят, ако има защо. Но повече прилича на някаква разправия между бивши авери, каквито са били Борисов и Алексей Петров.
Защо мълчат за останалите екземпляри от зоопарка България?

В деня, в който сайта “Биволъ” пусна грамата, в която Божков е посочен като мафиот №1, във вестник “Всеки ден” излезе цяла страница, в която обяснява, че колекцията му е законна, а контрабандистите на антики са едни други, които ченгетата от ДС от 20 години наред се опитват да изкарат главни мафиоти. Нито е първата, нито ще бъде последната подобна статия в различни вестници.
Ето какво пише за Васил Божков Черепа в грамата на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джон Ордуей, ноември 2009 г:

“Засекретена от CDA Джон Ордуей по причини 1.4 (b) и .

(C) Общ преглед: …Българските мафиотски босове, които са по-известни с прякорите си – Черепа, Големия Маргин и Баретата, се смятаха за недосегаеми при предишните правителства. Предаването им на правосъдието би било съществена победа за новото правителство и демонстрация, както пред скептичната Европейска комисия, така и пред българското общество, която би означавала, че дните на безнаказаност са минало.

Българската организирана престъпност е особено активна в международното пране на пари, в трафика на наркотици и трафика на хора, във фалшификациите и поръчковите убийства. От 134 такива убийства, които посолството следи от 1993 г. насам, 73% не стигнаха по-далеч от полицейското разследване. Има само няколко ареста и още по-малко осъдителни присъди. (Ref A).

Черепа ———

(C) Най-печално известният гангстер на България е Васил Крумов Божков с прякор Черепа. Божков основа първата си компания през 1990 г., преди да създаде настоящия си бизнес NOVE HOLDING, който включва над 30 компании и филиали. Богатството на Божков се изчислява на 1.5 милиарда щатски долара – той е един от най-богатите хора в България и почти успя да влезе в списъка на 50-те най-богати източно-европейци за 2008 г. В момента, той бавно напуска бизнеса с организираната престъпност и основно притежава казина, хотели и медии. Но, както се твърди, все още е активен и в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета, и в незаконната търговия с антики. Поддържа близки отношения с много официални лица от бивши правителства. (Ref B).”

Златен венец на тракийски владетел. Изкопан от неизвестна тракийска могила. Цената му на търг може да стигне милиони. Божков не го е купил на търг. Снимка: Булфото

Ето и за Батков:

Руската връзка ———————-

“(S/NF) Тодор Батков, познат с прякора Борат, български адвокат и бизнесмен, служи за пълномощник и представител на бизнеса и интересите на прочутия руско-израелски бизнесмен Майкъл Черни или още Михаил Чорни. Българското правителство обяви Чорни за заплаха за националната сигурност през 2000 г. и му забрани да влиза в страната. Чорни обаче поддържа влиянието си над своите компании – включително футболния клуб “Левски”, вестник “Стандарт” и хотела Банкя Палас – като прехвърли собствеността върху Батков. Батков има здрави политически връзки – през 2008 г. президентът Георги Първанов го награди с най-високото българско отличие – орден „Стара планина” за дейностите му по насърчаване на българската култура, изкуство и спорт. Батков прави сериозни дарения на благотворителни организации за деца с тежки заболявания, на сираци, на спешното отделение на „Пирогов” и на местни университети. През 2007 г. той дари 1 милион лева на кампанията „Не сте сами”, за да помогне за освобождаването на българските медици, които по това време бяха в либийски затвор и 11 автомобила на Министерството на вътрешните работи. Батков е все още член на борда на българския мобилен оператор MTel и е управляващ директор на адвокатската кантора Батков, Стоев и партньори. Той беше и близък на вече починалия български банкер и бивш съветник на президента Емил Кюлев – застрелян в София през 2006 г.”

Следват подобни справки за братя Маргини (от които единият беше оставен от сегашната полиция да избяга), братя Галеви, Пилето, Данчо Пръча (виж целия текст и за останалите в сайта “Биволъ”).

(Като дребен детайл – през юли 2007 г. вестник “24 часа” пусна на две страници възторжен очерк със заглавие “Коя е тази светска личност” за Николай Методиев – Пилето, срещу когото тогава течаха разследвания и дела за контрабанда (на пилета, естествено). В статия не се споменаваше дори прякорът му, защото не го обичал. Типична, отявлена, нагла пиар статия).

Но ето как Цветанов се слага на американците. По-точно ги будалка как ще преборят престъпността. Следва цитат от сайта “Биволъ” по грамите на посланиците Макълдауни и Уорлик от 2009-2010 г.:

Цветанов прочиства МВР

Действията и изказванията на посланик Уорлик често оставят впечатление, че той персонално фаворизира министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. От секретните доклади на предшествениците му обаче личи, че Уорлик просто провежда политиката на Държавния департамент, дефинирана при предишния посланик Нанси Макълдауни, която беше повишена в първи зам.-помощник държавен секретар в Бюрото по европейските и евразийските въпроси.

…Само седмица след като ГЕРБ печели изборите, Цветанов обсъжда с посланик Макълдауни първите ходове, които възнамерява да направи като бъдещ вътрешен министър и пита за съвети [09SOFIA389]. В отговор посланик Макълдауни му връчва доклад, изготвен година и половина по-рано от експерти в американското Министерство на правосъдието, който предишното правителство изобщо не е взело предвид.
Цветанов разкрива пред посланик Макълдауни плановете си да реформира ДАНС, като смени Петко Сертов с Цветлин Йовчев и изгони Алексей Петров, описан като “много опасен човек”. Той хвали шефа си Борисов с думите “няма по-голям про-американец от него”. Двамата обсъждат и мерки за подобряване на координацията между прокуратурата и МВР.

Както може да се очаква, Цветанов получава аплодисменти за устрема, както и обещания за пълна подкрепа. Той е оценен като “отлична връзка” на посолството и изглежда сериозен в намеренията си за реформи, за което заслужава подкрепа.

“Завещанието” на Макълдауни

Любопитно е, че американците не настояват пряко за неутрализирането на Алексей Петров, за когото коментират, че “известните му връзки с организираната престъпност правят присъствието му в ДАНС много спорно”. Петров е известен на американците още от грамата на посланик Пардю за организираната престъпност в България от 2005 г., редовно цитирана във всички доклади на посолството за организираната престъпност у нас.
Като цяло обаче, Петров е доста по-рядко споменаван от други фигури на подземния свят. В горецитираната грама на Ордуей името му не изплува дори покрай бившия му съдружник Златомир Иванов - Баретата. “Биволъ” разполага с информация, че за ареста на Петров са настоявали не американските, а британските служби. Информацията не е проверена чрез втори независим източник, но може да обясни липсата на настойчив интерес у американците към особата на “Трактора” преди операцията “Октопод”.

Съветът на Макълдауни към Цветанов е, да се захване сериозно с престъпниците, които вършат измами с еврофондове. Добър старт ще бъде, ако те бъдат изправени пред правосъдието след толкова години безнаказаност и такива действия ще имат широк и позитивен отзвук както в страната, така и за връзките на България с ЕС - смята Макълдауни.
Този съвет не е случаен, тъй като посланик Макълдауни е на пост в София именно по времето на най-критичните доклади и действия на ЕК и ОЛАФ срещу злоупотребите с европейски пари, които стигнаха до блокиране на еврофондовете и международно бламиране на правителството на Тройната коалиция. Година по-рано, през септември 2008 тя се среща с директора на отдела за разследвания на ОЛАФ - Тиери Кретен, който споделя, че повечето от разследванията водят към Васил Божков - Черепа, изключително богат и влиятелен бизнесмен с известни връзки с организираната престъпност и много високопоставени политици.
“Ако България свали Божков, това ще е прогрес”, казва в прав текст директорът на ОЛАФ [08SOFIA631].
До момента обаче “свалянето на Божков”, Батков, ТИМ (б. р. - за варненските бандити има в отделна, по-раншна грама) и други добре свързани с високопоставени политици криминални босове, описани в грамите на Пардю и Ордуей, не изглежда да е сред приоритетите на вътрешния министър Цветанов и на правителството. Тези “престъпници” не само, че не са най-търсените, а изобщо не са търсени за нищо от правоохранителните органи. Няма и публични изявления на американския посланик по техен адрес. Въпреки подозренията на ОЛАФ, фирмите на “най-печално известният гангстер на България” - Васил Божков продължиха да получават обществени поръчки за строителство на магистрали с европейски пари и при правителството на ГЕРБ.
Две години след изготвянето на “списъка на Ордуей”, последвал по-ранният и по-пълен “списък на Пардю”, постиженията на България в борбата с организираната престъпност изглеждат по-скоро скромни.

Виж още в “Биволъ
Етикет: , , , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) BG
  България е в ръцете на няколко клана, начело с тройката от ТИМ, Васил Божков, Валентин Златев и др.. Целта е да бъде установен тотален контрол над държавата, включително на целия трудов, медиен, застахователен, образователен и др. сектори. Общото, което обединява всички тези кланове е топлата им връзка с централното управление на Русия и руската олигархия. Борисов е в пълна услуга на няколко от тези кланове, за които се осигурява полицейски чадър, обществени поръчки и възможности за изпиране на мръсни пари, контрабанда и огромни далавери с ДДС. Всички крупни проекти като АЕЦ-Белене са под техен контрол чрез подставени лица, ...още

 2. 2) Л С
  БАТКОВ ЩО НЕ ПОСТРОИШ ЕДИН НОВ СТАДИОН?
 3. 3) минувач
  "Керванът си лае,кучето си върви!".На юнайтетстейтците слабо им пука какво става в сивата зона наречена Р.България,а може би това е и целта,слабо подготвени и малокултурни индивиди за обслужващата сфера и карантинна зона, за тълпите от близкия и далечния Изток.
 4. 4) всеки знае че
  злият Костов е виновен
 5. 5) GB
  ПЯНА 1. Край лазурния морски бряг тихо се плискат вълнички. Нежно галят пясъка и се издърпват навътре и пак прииждат и се отдръпват, оставяйки след себеси тънка и ефирна, като брюкселска дантела бисерна ПЯНА. Нежният бриз тихо милва бисерните мидички, които ПЯНАТА оставя на брега. Шумът на прибоя кротко гали ушите... 2. Баба Станишка вари на двора черешово сладко в голямата бакърена тава. Поривисто бръква от врема на време с голямата дървена лъжица, като с лопата за да отдръпне нежната рубинена ПЯНА към края на тавата. Наоколо се разнася нежен и топъл черешов аромат... 3. Селските деца тичат и вдигат гюрлутия до бога ...още

 6. 6) Боко е прав за материала
  Като чете човек горните коментари, се сеща за качеството на матриала. Ни му говориш за мафия, то ти вика Батко, що не построиш един стадион. Ти му говориш за мафия, то ти вика - аааа, Видехте ли сега, Костов ли ви е виновен. Друг говори колко са лоши американците. Качествен матриал. Точно с такъв най-добре вирее мафията.
 7. 7) чичата
  след малко клакьорите на черепа ще ни залеят с доказателства за невинността му и за любовните му отношения с маркуча и божият дар
 8. 8) читател
  Това от грамите на щатските посланници си го знаем отдавна и отдавна си знаем , че няма как да го променим.След двадесет години "правилно" гласуване, ефектът по отношение на родната мафия е този. Мафията няма признаци на залиняване , напротив - пълнее и хубавее.Това , което силно ме притеснява тези дни , е информацията пак от прочулия се "Биволъ", за рециклираната руска машина , с която родата на г-н Батков , по точно съпруга и тъща, облъчвали някакви семена - какви и защо -не се уточнява.Хапва ли си народът от продуктите произведени от тези семена и това не се обяснява. ...още

 9. 9) Стоянова
  недоумявам как е възможно тези гореизброени хора да са "мафията">По определение тя е в държавата-а те не са в нейните органи.Следователно трябва да се търси кой обслужва Божков и сие.Точно там е "мафията".
 10. 10) благо
  Няма честен милионер на тази земя, така че не унивайте.И те си имат своите грижи.Вие си гледайте семейството и работата и не позволявайте да ви мачкат, дори с цената на живота.Майната им на всички тези "играчи".Те са по-скоро за съжаление, защото не са разбрали, че парите и лукса не могат да заменят душевното спокойствие и чистата съвест. Бъдете здрави и късмет.
 11. 11) fiala
  тракийските съкровища на черепа са ограбени от държавата! позорно! не може така да се приватизира историята! това е беззаконие и е недопустимо. Как може черепа да е по-богат от националния исторически музей?..и нямало данни от къде са находките? кои са културно-историческите центрове, от където са откраднати и които може би са вече унищожени?
 12. 12) Стоянова
  След стотина години "неговите"съкровища сигурно ще ги показват на идните поколения.С какъв знак ще бъде споменвано неговото име-само можем да гадаем.
 13. 13) UK
  Поздравления към кометар Но1 на BG-абсолютно точен!След такъв доклад би трябвало да започнат незбавни разкрития подобно на тези,които тресат Англия само заради скандала с един вестник.Тук би трябвало пресата и медиите да се се пукат от дикусии.Някои да е забелязал нещо подобно?Дали ще дойде някога този ден за нашата изстрадала държавица не знам?
 14. 14) неспонсориран
  Защо не ги закачат ли? Че кой си закача спонсорите:)
 15. 15) Anonymous
 16. 16) MacAllister
  Да, коментар 1 е най-близко до същината, макар че не може да не се добави, че типичната българска неподреденост се прояви и в тоя случай с пълна сила. Най-озадачаващото (за мен не, но на теория) е поддръжката за такъв проект от запад и югоизток. Както и да е, българката хаотичност и дребнав егоизъм най-вероятно и ще провалят операцията по начин вероятно доста неочакван за повечето, които залагат на ГЕРБ по една или друга причина. За "САЩ" (кавичките не са случайни) не е важно това, което се казва в правия текст, а отварянето на икономиката (по "правилния" начин), което всъщност би ...още

 17. 17) свако
  "Ледът се пука господа съдебни заседатели", както казва Остап Бендер. "Руската държавна компания "Атомстройекспорт" е подала иск за 58 млн. евро към Националната електрическа компания (НЕК) заради неизплатени, но изпълнени дейности по проекта АЕЦ "Белене", съобщи РИА Новости. От пресцентъра на НЕК отказаха да коментират пред "Дневник" преди да се запознаят с искането на руската страна. Подобен отговор получихме и от пресцентъра на икономическото министерство. Оттам обясниха, че икономическият министър Трайчо Трайков ще може да коментира след като бъде уведомен официално за подадения иск." Информация на в-к Дневник. Дойде време ГЕРБ да се определят дали наистина са граждани за европейско ...още

 18. 18) Калистрат
  И тия "готини" момчета затварят с охраната си заведения, магазини, дискотеки, където отидат, гонят хората, затварят и все едно ти си пълен нещастник, а те - богове. Не се е чуло и видяло някъде в закона да се споменава, че някои могат да вършат такива неща, без да са на държавна позиция.
 19. 19) Справедлив-Ати
  До #16 хубав ви е коментара,малко филосовски,разясняваш икономиката в по широк аспект,но незнам защо казваш че нетрябва да се раздрусат мафиотските кланове. Вярно мафията е тумор който неможе да се изкорени напълно,но по лошото е когато (мафиоти са облечени във власт)и паралелно с това човек си задава няколко въпроса: защо след като пилета, патки, трактори,черепи, бай ганьовци,тим мим др. никой не ги закача,а се котират като бизнесмени,спасители на бъл.култура,подържащи икономиката,кой се страхува от тях???....Скакво те държат бъл. политици?(не казвайте,че ако иска и се задейства дър. машина няма да ги смачка),но нестава!!!-Кой тогава е по лош Черепа ...още

 20. 20) optimo principi
  01.10.2011, 17:01 След КСНС: Проверяват незаконно забогателите у нас Президентът свика съвета заради събитията в Катуница. ДА ВИДИМ КАК АГЕНТ ГОЦЕ ЩЕ ПРОВЕРЯВА БОЖКОВ! ИЛИ ПАК „ШМЕНТИ КАПЕЛИ“...


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com