Биволъ и Wikileaks: Жадна за страсти България в леглото с Газпром и Лукойл

Шефът на “Лукойл” Валентин Златев като младоженец и премиерът Борисов като булка бяха показани на плакат от протестиращи в Бургас. Снимка: Булфото

Като въображаема порносценка са обрисувани взаимоотношенията на България с големите руски енергийни играчи – ЛукОЙЛ и Газпром. България се олицетворява като млада жена, която е поставена в едно легло между двама мускулести мъжкари. Как и какво правят те (в случая ЛукОЙЛ и Газпром) заедно и поотделно с милата ни родина можем богато да си представяме. „Тройката” обаче не е заради изгаряща страст, а главно по принуда и липса на избор от страна на обладаваната страна в средата. Образната алегория е направена от Посланик Нанси Макълдауни в конфиденциален доклад през 2008 г. озаглавен „България и енергийния възел”

„Карикатурната картина, показваща жадна за страсти България в леглото с мускулестата двойка на Газпром и Лукойл е само частично вярна – тази любовна среща се движи по-малко от страст, отколкото от осезаемата липса на алтернатива. “ – така живописно се изразява американският дипломат в каблограма от 2 октомври 2008 г. предназначена за специалния посланик на Вашингтон за енергийните въпроси на Евразия – Бойдън Грей., разсекретена от Wikileaks.·[08SOFIA641].Докладът е изпратен и на вниманието на департаментите по търговия и енергетика, както и до ЦРУ.

Енергийната зависимост на България е определена, като доста тежка и обвързваща с факта, че 70% от нуждите на петрол и 90% на природен газ за България се доставят единствено от Русия. В тази реалност, принудителното затваряне на 3 и 4 реактори на АЕЦ „Козлодуй” причиняват 1.4 милиарда загуби за българската икономика и свиване на износа за съседните държави, които предварително са откупили електроенергията. Всичко това, еволюира ролята на Русия от основен доставчик в главен „играч” на българската икономическа и политическа сцена. В доклада се описва, че Путин директно притиска както Президента, така и Премиера с енергийните си проекти. Станишев лично се е оплакал на американците от „изнудване”, а бившият енергиен министър Петър Димитров е описал руската политика, като „психологическа война”.

През януари същата година при посещение на Путин в София беше подписан меморандум за големите руски енергийни проекти, наречен от Първанов „Голям шлем“. Той беше иронично апострофиран като „Голям член“ от вестник Комерсантъ. Не е ясно обаче дали верижните метафори на Макълдауни са свързани с по-грубия еротичен подтекст на руския делови ежедневник.

От грамата се разбира също, че посещението на Бойдън Грей е по молба на българската страна, която е търсила съвет за организацията на енергиен форум през април 2009 г., на който е обещал да присъства и Путин.

„Трудната реалност в днешната енергийна картина е, че Русия е не само доминиращ доставчик, но и доминиращ играч – вашата визита тук ще е първата на високопоставено официално лице на САЩ, докато Путин персонално се ангажира едновременно с Президента и Премиера по енергийните въпроси по време на многобройни срещи през последните десет месеца“ – поставя реперите посланик Макълдауни.

Подготвяйки посещението, Макълдауни прави подробен преглед на състоянието на българската енергетика и големите енергийни проекти: Южен Поток, Набуко, Бургас-Александруполис, междусистемните връзки (TGI) и АЕЦ Белене.

Дадени са и кратки портрети на официалните лица, с които предстои да се срещне Грей.

Президентът Първанов, който организира енергийния форум, има тесни връзки с руските политици и е провел не по-малко от осем срещи с Путин през последните седем години. Станишев е описан като „прогресивен социалист“, прозападен и добър приятел и партньор на САЩ, който разбира българската зависимост от Русия, но не вижда много възможности за по-голяма енергийна независимост. Калфин е близък и до Първанов и до Станишев, голям поддръжник на партньорството на България със САЩ и отворен за разговори по енергийните въпроси. Ново лице е министър Петър Димитров, за когото се смята, че следва насоките в енергийната политика от бившия министър на енергетиката Румен Овчаров, свързан с руските интереси и напуснал правителството след корупционен скандал.

Макълдауни препоръчва фокусът на разговорите да е върху дългосрочната енергийна стратегия, която да не е базирана единствено върху транзитът на горива и производство на електроенергия от руски ядрени източници. Като алтернатива са посочени възобновяемите източници, чистите въглищни технологии и енергийната ефективност.

С увеличаването на цената на енергията до рекордни нива, богатството породено от руските енергийни ресурси циркулира по-силно в българската икономика, правейки България още по-чувствителна за руския натиск – анализира посланик Макълдауни.

Единият инструмент за значително намаляване на руското влияние може да бъде залагането на енергийната ефективност и възобновяемите източници, а другият инструмент е прозрачността. Статусът на енергиен разпределителен център, в която и да е индустрия, е възможен само в места, които предлагат прозрачни и ефикасни услуги. Препоръките към България са да не се рекламира като тясно свързана с Русия, а като по-прозрачно място за енергийни сделки – завършва грамата.

В доклад за българската мафия на посланик Пардю от 2005 г. се твърди, че чрез Валентин Златев Лукойл е свързана с организираната престъпност.

Друг секретен доклад на посланик Байърли от 2006 г. набляга на тясната връзка на премиера със Златев със следните думи:

„14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България“ Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл“ в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда „танто-за-танто“, публичните договорки на Борисов с „Лукойл“ са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали.“

От сайта Биволъ

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.