www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 25 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

На Златев ще му хвръкне главата, но май и Борисов ще си пати

30 Юли 2011

 

Колаж от Владимир Дойчинов - Ладо

След всичко изговорено по повод отнетия лиценз на рафинерията на “Лукойл” в Бургас, става ясно, че версията за тайна договорка между двамата приятели Борисов и Златев е по-скоро нереалистична. И двамата са изпаднали в ситуация “Каква я мислехме - каква стана”. Ще имат сериозни неприятности, защото са отговорни, че не са решили един технически проблем с някакви измервателни уреди, с което поставят на карта големи интереси и предизвикват сътресения на пазара с горива.

Случаят предизвиква международен отзвук, а Златев отправи косвени упреци към премиера, които не изглеждат да са театър. Остават обаче много въпросителни.

Позицията на Борисов е – откак съм премиер, нямам приятели, законът е еднакъв за всички и т. н. Звучи красиво, с грижа за народа и държавата. Но нещо не е наред. Защото Борисов постъпи по съвсем друг начин, когато министърът Трайков и Валентин Златев влязоха в пререкания през март тази година. Вместо да защити министъра си, премиерът смъмри унизително Трайков и каза загрижено, че ако рафинерията излезе в планов ремонт за четири месеца, това ще намали приходите в бюджета с 2 млрд. лева. Тогава мислеше за бюджета, за стабилност.

Защо сега не го е страх, че рафинерията спира?

Нещо е станало от март досега. Какво?

Ден, след като отнеха лиценза, Борисов май се уплаши и заприказва по-умерено - призова “Лукойл” да осигури авиационно гориво, за другото щели да се оправят. Призова ги да не тръгват на война с държавата. Междувременно някои от големите летища съобщиха, че имат гориво за 2 дни.
В резултат на този ход на Борисов, главата на Валентин Златев ще хвръкне рано или късно. И двамата признават, че са приятели отдавна. Златев трудно ще обясни на руските си олигарси що така ги излага неговият приятел.

Борисовата фирма “Ипон” е взимала милиони за охрана от “Лукойл” години наред. Шефката на връзки с обществеността на “Лукойл” Диана Дамянова (тя беше дори вицепрезидент на “Лукойл България”) работи за ГЕРБ. В някои популистки акции на правителството се чувства нейната намеса. В едно предаване “Референдум” тя застана твърдо зад показването на арестите на Цветанов по телевизията. Служителки от нейната пиар агенция “Д&Д” са назначени по министерства да помагат, една от тях е шеф на кабинета на Вежди Рашидов.

Скандалът прилича на семеен. Но е толкова тежък, че може да завърши с развод и мъчителна делба на пари и влияние.

Златев и премиерът, министрите се срещаха многократно официално и кой знае колко пъти са говорили неофициално в последните месеци - за цените на горивата и за измервателните уреди. Толкова ли беше трудно да решат такъв технически въпрос за поставяне на уреди, вместо да се стига до сегашния цирк?

Златев очевидно е засегнат. Това си личи и по пикантната забележка за играта на карти. В отговор на откровенията на Борисов в едно интервю, че “Вальо много лъже на карти”, Златев каза, че той трябва да се научи да играе.

Шефът на “Лукойл” Валентин Златев като младоженец и премиерът Борисов като булка бяха показани на плакат от протестиращи в Бургас. Снимка: Булфото

От съобщенията на сайта на “Лукойл Нефтохим - Бургас” от 22 юли става ясно, че уреди са монтирани на повечето места в производството, а ръководството на рафинерията се е договорило с Агенция “Митници” за отсрочка, за да монтират и останалите (виж тук). В изявленията си по случая Борисов подчерта нещо любопитно - че наредбата с измервателните уреди е била предложена от “Лукойл”, пък те не си ги сложили навреме. “Лукойл” наистина се обявяваше за технически контрол на бензиностанции и търговия с горива, затова не е много ясно защо точно те сега са изостанали с тази техника. Намирисва и на фатмашки номера от страна на Танов и Борисов.
Златев се оплака, че не могат да успеят за една година да монтират измервателни уреди, защото те били на 400 точки в производството. (Впрочем, изискването за такива уреди в наредбата на Дянков е доста милиционерско и несъобразено с технологиите. В алкохолния бранш бяха много недоволни винарските изби, които не правят високоалкохолни напитки, а също са задължени да слагат акцизни уреди (виж тук). Повечето експерти казват, че има недомислия в изискванията и неприложими неща. Това обаче са технически подробности).

Като се анализират внимателно думите на Борисов и Златев, става ясно, че между двамата избухна конфликт. Очевидно Златев и “Лукойл” са били подведени, че ще получат отсрочка, а изведнъж им сервират отнемане на лиценз. Точно такива съобщения дойдоха и от Москва – и там разбрали, че са получили отсрочка. Кой ги е подвел, след като преди 2 седмици шефът на митниците Ваньо Танов предупреди, че могат да останат без лиценз? Близо е до ума кой говори днес едно, а утре друго. Дори след отнемането на лиценза премиерът каза, че е възможна последна отсрочка.
Действията на правителството оставят впечатление за авантюризъм. Предизвикват риск от криза с горива, поне за самолетите. Създават условия за покачване на цените и объркване в доставките.

Сега се отваря поле за действие на множество фирми вносителки на петрол. Кярът ще е голям. Особено ако някой е имал предварителна информация. Със сигурност има такива субекти, които планирано ще спечелят и техните “информатори” покрай тях. В тази посока на мисли, ето какво казва Валентин Златев на пресконференцията си вчера:

“При господин Костов половината горива бяха внос. И ако вие си спомняте, той назначи зам.-шефа на СДС София Будинов за шеф на митница “Кулата”. И когато ние му занесохме видеоматериала, показващ как се вдигат бариерите и минават цистерни без никой да ги спира, точно два дни след това в нашия офис бяха хвърлени 2 гранати и първият етаж беше отнесен. Аз не правя внушения, че той е имал отношение. Разбирам неговата носталгия да се отворят границите и да се внася. Разбирам какво означава изказването на министър Трайков “по-добре сива икономика отколкото никаква икономика.”

Дали Борисов има някаква политическа подкрепа от кръгове в Русия да удари “Лукойл” и Златев? Преди 2 дни написахме това като една от възможните версии. Но по поведението на Борисов изглежда, че е възможно той да е предприел тази авантюра на своя глава, за да направи ефектен ход. Подвежда “Лукойл”, че ще има отсрочка, а после – хоп, без лиценз. И сега май го обзе страх какво е направил. Малко вероятно е да го прави, за да се хареса на американците, както коментират някои.

Няма как обаче да повярва човек на Борисов, когато говори, че законът е над всичко, след като е чул оня запис – “Абе, Мишо Бирата ми се обади сега пак… обещал съм да не го закачам…”

А въпросният Мишо Бирата умря във вилаетите на Вальо Нафтата в Правец…
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  много е интересно защо си мълчи семейство уорлик/ може да се поразръчка уикиликс-софия и уикиликс-београд по тоя повод/ по закона за скачените съдове, който все още не е приет от народното ни събрание, декомпенсацията от прекомерната подкрепа на уош.диси за маркуча, се нуждае от платена сметка/ келнерчето от световната банка е помолило клиента да си плати/ така нещата с белене, козлодуй и тръбопроводите ще идат при реалните си стопани/ не е лошо да се провери и бориславова с кого се сношава напоследък/ наслагват се сложни комбинации, сложни та чак смешни/ шефът на спортното-герп-правителство е изправен в позицията на тежкоатлет, високо ...още

 2. 2) ven4e
  Спрях да се очудвам, защо всички мутри и политици станаха мнооооого религиозни - влизайте в църква и с една запалена свещичка от 20 ст и едно прекръстване- греховете са простени Всъщност като отидат на оня свят да не останат изумени, че нещата не са толкова прости :
 3. 3) svako
  Настъпило е "време разделно". Слу4ващото се с рафинерията показва, 4е полягането пред Рассия и после хлен4енето и оправданието пред ЕС и USA, 4е не може нищо да се направи, защото това сме заварили и трябва много време да се промени, ве4е не минава. Явно вси4ки са се облагодетелствали от тръбите, входящи и изходящи за сметка на хазната. Чи4ата правилно се е ориентирал кои са главните действащи лица и суровото му неодобрение показва, 4е те са на прав път.
 4. 4) gost
  чича...добро разсъждение,защо не го доразвиеш..??????????
 5. 5) pro-anti
  това си е конспирация, ако не е конспирация, Уорлик е виновен, ако не е и той, със сигурност е Костоффф
 6. 6) ziguli
  А,не.Виновни са масоните и евреите.
 7. 7) kironty
  НЕ ЧУВАМ ГЛАСЕВЕТЕ НА ГОЦЕ, КУНЕВА, КАЛФИН, СТАНИШЕВ И РАЗНИ ДРУГИ ДЕРУГАРИ ДРУГАРКИ. СКРИХА СЕ ПО ТЕМАТА КАТО МИШКИ!
 8. 8) svako
  Не са се скрили. Набиват кифтета и ло4ат бира на Бузлуджа.
 9. 9) чичата
  преди изборите, който е с шанс над 22%, мете лъса, чисти имидж/ оня с шанс под 18% в същото време, току дебне да се изсере на метеното/ та по делата им ги разграничете
 10. 10) svako
  Чи4а, не може гявол като тебе да не знае, 4е изборите у нас са еталон за полити4еска порнография. Опроста4ени субекти, затъпели от икономи4еска безисходица и славитрифоновска 4алга, тълпи безспросветни мангали и етни4ески турци от български произход обезсмислят всеки вот. Не може да има промяна без да се е.бе мамата на тази система. Ама как да стане това като вси4ки са вътре. Трябва някой шантав да си тури главата в торбата. Борисов е подходящ. Достатъ4но луд. Дано Уорлик не е сбъркал залагайки на него.
 11. 11) Кирцата
  До №8-и. Не разбирам какво лашо има да хапнеш кефтаци и да пийнеш студина биричка под някоя вековна бука на Бузлуджа.
 12. 12) pro-anti
  много интересно, в БГ до такава степен не се изпълняват срокове и няма последствия за това, че когато най-после има последствия за несвършена работа, това е направо като гръм от ясно небе.15 месеца не им били достатъчни да свършат работата, и това е фирма монополист с горива(т.е. имат пари). А сега нови хипотези, някой щял да спечели, ако е бил информиран предварително, и е готов да достави липсващото количество...добре, но това изисква поне някакво елементарно планиране, а тази думичка е доста непозната по нашата татковина, по-скоро ще има затруднение с набавяне на нужното количество, защото никой не мисли за последствия, ...още

 13. 13) чичата
  про, просто към бюджета на една друга сметка, ще се закачи загубата от таз
 14. 14) ГОШО
  Редакцията,нещо много изоставате от темата
 15. 15) pro-anti
  сега чакам ББ да каже:ние им взимаме линценза, те им дават обратно:)


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com