Българските филми „Аве“ и „Втори дубъл“ с престижни награди на „Сараево филм фест“

Актрисата Анжела Недялкова, режисьорът Константин Божанов, продуцентът Димитър Гочев и актьорът Ованес Торосян получават Специалната награда на журито в Сараево за филма „Аве“. Снимка: официален сайт

Игралният филм „Аве“ на режисьора Константин Божанов получи Специалната награда на журито на седемнадесетото издание на „Сараево филм фест 2011“, който се проведе от 22 до 30 юли в в столицата на Босна и Херцеговина. Късометражният „Втори дубъл“ на режисьорката Надежда Косева заслужи специално отличие от журито.

Голямата награда Сърцето на Сараево за игрален филм отиде при „Дишане“ на Карл Маркович (Австрия), а за късометражен филм – при „Мецанин“ на Далибор Матанич (Хърватия).

Брад Пит и Анджелина Джоли на фестивала в Сараево. Снимка: официален сайт

Почетното Сърце на Сараево за цялостен принос беше връчено на Анджелина Джоли, която премина по червения килим заедно със съпруга си Брад Пит. Сред гостите на фестивала бяха Вим Вендерс, който представи филма си „Пина“, Шарлот Рамплинг, Нани Морети и др.

Седем български филма бяха представени на фестивала, а четири от тях участваха в състезателната програма – игралният „Аве“, документалните „Манчестър Юнайтед от Свищов“ на Стефан Вълдобрев, българско-финландската копродукция „Правилата на ергенския живот“ на режисьора Тонислав Христов, както и късометражният „Втори дубъл“.

„Подслон“ на Драгомир Шолев, който взе голямата награда на 15-ия „София филм фест“ и бе определен за най-добър филм за 2010 г. от Българската филмова академия, „Островът“ на режисьора Камен Калев, чиято световна премиера бе тази година в рамките на „Петнадесетдневката на режисьорите“ в Кан, анимационният „Хромони“ на Райна Атанасова и Ина Николова, победител във филмовото предизвикателство на „София филм фест“ 2011, бяха включени в извънконкурсната програма и предизвикаха изключителен интерес и положителни отзиви.

Основният акцент на фестивала, който по традиция представя новаторски филми от цял свят, са филмите от Югоизточна Европа – Австрия, Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Косово, Македония, Малта, Румъния, Сърбия, Словения, Турция, Унгария, Хърватия, Черна гора, които се състезават в категориите игрален, документален и късометражен филм.

„Сараево филм фест“ е един от 49-те филмови фестивала, признати от Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти. Фестивалът в Босна и Херцеговина е акредитиран в категорията „специализиран състезателен фестивал“ и се провежда всяка година в края на юли.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.