5 риалити шоута, които скандализираха света

Шоуто „Има нещо гнило в Мириам“ накара 6 мъже да припадат по страхотна манекенка, която се оказва мъж.

Преди дни холандският тв канал BNN обяви, че на 1 юни ще излъчи риалити шоу, в което неизлечимо болна жена ще избере един от трима души, на когото да дари бъбреците си. Тази новина предизвика противоречиви реакции в страната и по света, а някои политици се обявиха против излъчването на предаването. От ръководството на телевизията обаче са на мнение, че то ще има благоприятен ефект, тъй като ще хвърли светлина върху проблема с липсата на донори. Това не е първият път, в който риалити шоу предизвиква толкова вълнения. Ето кои други тв предавания разбуниха духовете в последните години.

“Има нещо гнило в Мириам” (There’s something about Miriam) – Великобритания

Сюжетът: Шестима мъже са поканени да прекарат няколко седмици с привлекателна жена, която да се опитат да спечелят
Предаването е излъчено през февруари 2004 г. по телевизия Sky, а главно действащо лице в него е привлекателната 21-годишна манекенка Мириам. На финала на шоуто обаче е обявено, че тя всъщност е мъж, който преди това си е направил транссексуална операция. Шестимата мъже, участвали в предаването, впоследствие заплашват да съдят организаторите. Те обаче излизат с оправданието, че участниците са били предупредени за възможни стряскащи изненади. Някой критици изказват мнение, че “Има нещо гнило в Мириам” е “най-жестокото риалити шоу, правено някога”. “Това предаване изобщо нямаше за цел да призове за толерантност към транссексуалните – смята британски публицист. – Единствената му цел беше да предизвика ужас у победителя, когато разбере, че обектът на сексуалните му желания се е родил с пенис”.
Въпреки всичко шоуто се радва на огромен интерес и Мириам е поканена да участва в австралийското издание на “Биг Брадър” през 2004 г.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/09RaRuvgr2c“, width=“425″, height=“350″ [/swf]

“Сериозно, пич, гей съм” (Seriously, dude, I’m gay) – САЩ

Сюжетът: Двама хетеросексуални мъже трябва да убедят своите приятели и близки, както и всички останали зрители, че са гейове.
Шоуто е планирано да стартира в началото на юли 2004 г. по един от каналите на тв компанията “Фокс”. Но поради масовите протести от страна на различни гей и лесбо организации то така и не се излъчва. Иначе организаторите планирали да настанят двамата участници в шикозен апартамент, който да обитават с истински хомосексуалисти. Освен това те щели редовно да посещават гей-клубове и да излизат на срещи с други мъже. Победител щял да стане този, който се представи по-убедително като обратен. Предвижданата награда била 50 хиляди долара.

“Островът на еротичните танци” (Lapdance Island) – Великобритания

Сюжетът: 10 мъже са пратени на екзотичен остров в компанията на 40 танцьорки, които не е разрешено да докосват.
Кастингът за шоуто е обявен по тв канала Channel 4 и предизвиква огромен интерес. За отрицателно време за участие се записват над 200 хиляди мъже. Кандидатите трябва да изпратят писмо до телевизията, в което да обяснят най-подробно как смятат да устоят на жените, които ще танцуват в скута им. Обясненията, естествено, са повече от забавни.
Впоследствие обаче се оказва, че цялата история с предаването е просто шега, измислена от сценаристите на The Pilot Show, излъчвано по Channel 4.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/xPb_zlCaGnY“, width=“425″, height=“350″ [/swf]

“Кой е твоят татко?” (Who’s your daddy?) – САЩ

Сюжетът – хора, които са били дадени за осиновяване още като деца, са изправени пред 25 непознати мъже и трябва да познаят кой от тях е истинският им баща.
Предаването е излъчено през януари 2005 г. по телевизия “Фокс”. Правилата са такива, че ако участникът познае истинския си баща, печели 100 хиляди долара. В противен случай парите отиват при мъжа, който е посочен. Една от участничките успява да се досети кой е истинският й баща и в добавка към спечелените пари се събира с истинските си родители и заживява с тях. Но шоуто не се радва на особено висок рейтинг и не просъществува дълго. Освен това е тотално оплюто от Щатската национална служба по осиновяването. Оттам изказват твърдението, че предаването “осквернява и комерсиализира един много личен и значим процес, какъвто е осиновяването”.

“Космически кадети” (Space cadets) – Великобритания

Сюжетът: 12 британци са излъгани, че пътуват в космоса, но всъщност са настанени в имитация на космически кораб в увеселителен парк
Предаването е излъчено по Channel 4 в периода 7-16 декември 2005 г. и е смятано за най-голямата шега в телевизионната история. На 12-те участници е съобщено, че са първите британски космически туристи. Организаторите съставят перфектен сценарий. Те обясняват на участниците, че при полета няма да бъдат безтегловни, тъй като ще се намират в “близкия космос”, при който се получава само 30% загуба на гравитацията. Тези проценти щели да се компенсират от специални “генератори на гравитация”, вградени в кораба. Абсурдното обяснение е прието безусловно от кандидат-пилотите, тъй като те са избрани по такъв критерий, че да нямат особени познания за космическите полети.
След края на шоуто участниците получават по 25 хиляди паунда като възнаграждение за усилията и смелостта си. Но до един са обидени и разочаровани от това, че публично са направени на глупаци.

(по Би Би Си)

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.