www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 20 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Иван Кръстев: Не познавам майката на Бойко Борисов, няма как да съм му бащата

5 Август 2011

 

Голямото социално неравенство занапред ще бъде в здравеопазването, казва политологът

Иван Кръстев. Снимка: Булфото

Иван Кръстев е политолог, шеф на Центъра за либерални стратегии. Също така е директор на Международната комисия за Балканите, създадена от няколко големи фондове и фондации от Европа и САЩ, с цел да се подпомага интеграцията на страните от Югоизточна Европа в ЕС. За Кръстев казват, че е един от бащите на Бойко Борисов като политик – осигурил му е подкрепа от десни партии и фондации в Европа, подпомогнал е политическия му проект за партия ГЕРБ. От 2 години Кръстев живее и работи през повечето време във Виена. Член е на борда на Европейския съвет за външна политика.

- Г-н Кръстев, как гледат на България в Европа? От там сигурно изглежда другояче?

- Обществата са като костенурки, при криза се затварят в себе си и малко обръщат внимание на България. За България и Румъния по принцип има представа като за страни, които не е трябвало да влизат в Европейския съюз, но по някакъв неясен начин са се озовали в Съюза и сега вече не може да се направи нищо.

Другото, което кризата промени, е увереността, че постепенно центърът на Европа променя периферията по свой образ и подобие. Преди две-три години очакването беше, че Македония ще стане като Гърция - по-развита, по-богата, по-европейска. Но през последната години се наложи усещането, че когато става дума за институции и качество на управление всъщност Гърция не се различава много от Македония - статистиката лъже, данъци не си събират, гражданите са отвратени, а политиците са отвратителни.

Принципът е, че когато в западната преса нямо новини за България, това е добра новина. Но в момент като днешния, в който новините са пълни с анализи на Гърция, рискът е, че България изчезва. Трябва нещо драматично да се случи тук, за да се появим на картата.

Кризата направи така, че вече няма Източна и Западна Европа, има Северна и Южна. Южната е проблемна и бедна. Северната е богата и възмутена. Ситуацията в Европа наподобява ситуацията в Италия, където повече от век Севера и Юга не могат да намерят общ език.

- А някой в Европа забелязва ли Бойко Борисов?

- България е от онези страни, които създават проблеми на себе си, не на другите (смее се) и затова никой не се вълнува много за тях. Това, че в Европа всички се възхищават или възмущават от Бойко Борисов, е илюзия, създадена от нашите медии. В действителност в Европа повече са загрижени за състоянието на демокрацията в страни като Унгария, където национализираха частните пенсионни фондове, приемат антидемократични медийни закони и др. Всеки европеец знае поне един виц за Берлускони, но малцина в Европа знаят кой е премиер на Австрия или България.

- Значи Бойко Борисов само ние си го забелязваме и преувеличаваме значението му?

- Да. При тях всеки ден е без Бойко Борисов (смее се). Вие знаете ли кой е премиер на Чехия или на Естония, или на Белгия (те вече година не могат да формират правителство)? Защо мислите, че цяла Европа “нази гледа”?

- Какво според вас е бъдещето на Борисов?

- За това трябва да питате някоя гледачка, те обичат да отговарят на подобни въпроси. На мен ми е трудно да затворя очи и да видя бъдещето на премиера. Но мога да предположа, че през 2020 година той няма да е премиер.

- В перспектива България ще става все по-лошо място за живеене. Ще дам пример, който не коментират нито политици, нито социолози или политолози. В момента хората се пенсионират с пенсии по около 150 лв. и по-малко, защото в последните 10-20 години са работили на граждански договори, или на минимална работна заплата, или с прекъснат трудов стаж, или на нископлатена държавна работа. В момента 1,9 млн. души не плащат здравни осигуровки, което показва, че са без трудови договори. В близките години ще се оформи група над 1,5 млн. пенсионери с мизерни пенсии около 150 лв., в условията на едни по-високи цени. Това е социална бомба. Как виждате бъдещето?

- Една от любимите ми книги е романът на Жозе Сарамаго “Смърт с прекъсване”. Романът разказва историята на една страна, в която на 1 януари хората престават да умират. Отначало всички се радват. А после започват проблемите. Първа опасността усеща църквата – ако никой не умира, значи никой не възкръсва и въобще, краят на смъртта е краят на вярата. След църквата застрахователните компании и пенсионните фондове разбират, че в свят, в който никой не умира, те са обречени на фалит. Младите изпитват трудности да гледат своите възрастни и болни родители. Появява се мафия и започва да изнася тайно възрастни в чужбина, където да умрат. Накрая съветниците казват на царя” Ваше величество, ако не започнем да умираме, загиваме”…

Романът на Сарамаго е фантастика, която много прилича на бъдещето на Европа. Ние всички живеем в стари и остаряващи общества и това, което ние е изглеждало естествено и нормално вчера, е невъзможно днес. Не знаем колко бездомни ще има в резултат на ситуацията, която описвате. Не знаем как ще изглежда обществото, което не може да отиде в болница… Голямото социално неравенство занапред ще бъде не кой колко има и какво яде, а в здравеопазването. Един ще може да си позволи лечение, друг – не. Неравенството ще се проявява не толкова в това какво потребяваме, а в това кога и как умираме.

Преди време попаднах на интересно изследване свързано с употребата на алкохол в Полша преди и след 1989 година. Изследването е правено на базата на разпространението на чернодробни заболявания. Резултатите са повече от интересни. Като цяло не се е променило колко алкохол се консумира в Полша. Това, което се е променило е кой пие. Преди 1989-а пият всички и пият еднакво. Консумацията на алкохол не се влияе от разликата в образование или доходи. Днес, ситуацията е променена. Бедните и необразованите пият повече от преди, богатите и образованите пият много по-малко. Алкохолът е разделил богати и бедни в Полша почти толкова драматично, колкото разделя вярващите мюсюлмани и невярващите в Турция.

- Казват, че вие сте един от бащите на Бойко Борисов. Легитимирали сте го като десен и европейски политик, развили сте го като проект, какво вярно има в това?

- Наскоро Алексей Петров ни съобщи, че Душана Здравкова е политическата майка на Бойко Борисов. Аз не познавам майката, така че няма как да съм бащата. И въобще с риск да разочаровам любителите на конспиративни теории ми се струва, че авторът на проекта Бойко Борисов се казва Бойко Борисов.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) svako
  Последното изре4ение от интервюто е лъжицата с катран в кацата с мед. Никой в държава с демократи4ни избори не може да заеме висша длъжност без зад него да стои партия. Партиите се създават от група хора с еднакви интереси, и много пари.Верно, 4е изборите могат да се манипулират или фалшифицират, но за тези неща също трябват много мъни. БКП-БСП са кремльовски, ДПС е на ДС, а ГЕРБ кой ги създаде? Много е важно това да се знае, защото днешните мисли на тези които са ги създали и финансирали са утрешните герберски действия. Г-н Кръстев не казва, а сигурно ...още

 2. 2) pachangel
  В много от преценките си Кръстев правилно вижда обстановката у нас.От страни и когато вече си навън е по лесно да изразиш преценките си за неща които у нас почти никой не смее да коментира.Ако не беше подкрепата на цялата американска машина на Борисов много по бързо от предишните щеше да е свален от пиадестала.Черния хумор на Кръстев че вижда до 2020 година Борисов на власт звучи страшно.
 3. 3) Холмс
  Обективен анализ на нашата България.Наистина отвън подробностите не се виждат,пък и там не се интересуват особено от нас.По-скоро гледат да преодолеят кризата с възможно най-малко загуби.Няма как да забележат как юпито Дянков със замах "се справя" с кризата като увеличава броя на бедните и болните без да им предоставя кой знае какви възможности.Неговият патрон Борисов, който бил проект сам на себе си/в което се съмнявам/, е вдигнал високо главата си и също не забелязва досадните подробности за някакви си бедни.Прави магистрали,по които западняците ще прекосяват България за по-кратко време,а ние ще ги обслужваме,ако благоволят да ни удостоят с внимание.Ето вчера ...още

 4. 4) Холмс
  Между впрочем,Иван Кръстев вместо да се скатава удобно във Виена,защо не си дойде тук и да даде едно рамо на сините,за да излязат от черната дупка,в която се намират?
 5. 5) peregrinator
  Такъв мозък е Кръстев,дето винаги има хляб за него в БГ-то пък се оказва че и той вече е в странство.. Севера по принцип не имал предпоставки да бъде по добре и по богат от юга.Една от причините за паданенето на Римската империя е нахълтването на северните варвари в богатите южни земи с цел изхранване.
 6. 6) чичата
  всъщност, г-н кръстев,"едно към едно" го казва, но лелинчо не го вижда: че зад маркуча е бившата институция на кристалин дянков, а тя има много пари и джепане/ и другото, което е математически просто обяснено са двата президентски мандати на любимецът на каракачанските овчарки - държани изкъсо, независимо от селският свян с който се твърди обратното
 7. 7) ecohunter12
  Е това вече ми идва в повече! Б.Б. - проект на самия себе си!Чудовището няма родители! Възможно ли, г-н Кръстев, с цялото ми уважение към Вас и Вашия опит в т. нар. политология/каквото и да означава това в България/ да вярвате на тази версия?ГЕРБ, Цецо Апартаменто и Боко Тиквата са се пръкнали от нищото, без съучастието /не само подкрепата/ на В. Златев, Мишо Бирата, безславно подналите Илия Павлов, Кюлев и още близо двеста креатури на БКП, ДС и БСП, които населяват вечните ловни полета. Странно е, че в двете десетилетия на ПОДМЯНАТА /вж. Иван Бакалов/нико не се нае да изследва ...още

 8. 8) svako
  Нали и аз това казвам. Те не могат на две магарета сламата да разделят без да уморат едното от глад, а г-н Кръстев ни убеждава, 4е са способни да направят партия и да упрявляват държава.
 9. 9) хамалин
  с политката може да оригиналничиш,с действителността-не
 10. 10) БОФОРТ
  Чудим се, кой е проектанта на ГЕРБ? А забравихме проектанта на СДС-ДСБ, ДПС - интернационалиста Луканов; На БСП - Сталин. Партийните водачи са слуги на създателите си. Важно е на кого служиш - на дявола или на Господ. Колкото и на високо да стоиш двамата са над теб.
 11. 11) Борисов – таен проект на живковистите – от конспирациите до действителното 10 Септември 2014 - АЛАРМА
  [...] Политологът Иван Кръстев директно отговори пред мен на въпроса смята ли се за един от бащите на Бойко Борисов и как гледа на конспиративните теории. Когато разговаряхме, в медиите някой беше нарекъл съдийката Душана Здравкова “майката на Бойко Борисов в политиката”. Тя беше евродепутат, една от основателките на ГЕРБ, но ги напусна и се кандидатира като вицепрезидент с Алексей Петров. И Кръстев отговори: „Няма как да съм бащата на Бойко Борисов, след като не познавам майката”. Той каза още: „И въобще, с риск да разочаровам любителите на конспиративни теории, ми се струва, че авторът на проекта Бойко Борисов се ...още

 12. 12) Борисов – таен проект на живковистите – от конспирациите до действителното - АЛАРМА
  [...] Политологът Иван Кръстев директно отговори пред мен на въпроса смята ли се за един от бащите на Бойко Борисов и как гледа на конспиративните теории. Когато разговаряхме, в медиите някой беше нарекъл съдийката Душана Здравкова “майката на Бойко Борисов в политиката”. Тя беше евродепутат, една от основателките на ГЕРБ, но ги напусна и се кандидатира като вицепрезидент с Алексей Петров. И Кръстев отговори: „Няма как да съм бащата на Бойко Борисов, след като не познавам майката”. Той каза още: „И въобще, с риск да разочаровам любителите на конспиративни теории, ми се струва, че авторът на проекта Бойко Борисов се ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com