www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Чий е Александър Велики? Спорът между Гърция и Македония продължава

23 Август 2011

 

ДПА

Паметникът на Александър Велики в Скопие е висок 22 метра. Снимка: комитата

Археолози в бившата македонска столица Еге, а сега Вергина, в Северна Гърция, продължават разкопките в гигантския дворец на цар Филип Втори Македонски (382-336 пр н.е.) въпреки августовските горещини. Преди две години модерен музей бе построен в близката Пела. В центъра на цялото внимание е прочутият син на Филип, който написа световната история - Александър Велики (356 - 323 пр. н.е.)

Не много на север от това място Скопие, столица на модерната република Македония, се префасонира. Появиха се нови музеи, статуи и сгради в исторически стил, включително и триумфални арки. Една от статуите е 22-метров паметник, изобразяващ Александър Велики като античен войн на кон. Както Гърция, така и съседката й Македония, имат претенции към древния си прародител - спор, който доведе до застой в отношенията между двете държави.

Скъпото преуреждане на центъра на Скопие носи единствено посланието - вижте ни, ние сме истинските наследници на Александър Велики, който е бил не грък, а македонец. Политици и историци се опитват да докажат тази теза от създаването на малката балканска държава през 1991 г., когато Югославия се разпадна. Като “наказание” Гърция блокира каквото и да било приближаване на Македония към ЕС и НАТО. Гърция настоява балканската държава да промени името си. В международен план Скопие действа под дългото название “Бивша Югославска Република Македония”.

Паметникът на Александър Македонски в Солун, висок “само” шест метра. Снимка: Пибейз

Всеки прилежен ученик знае от уроците по история, че Александър Велики принадлежи на Гърция, така както и Акрополът в Атина. И все пак професорът по гръцка история Баси Гунарис в Солун казва, че “този конфликт никога няма да се разреши. Залагам парите си за това”, казва той. Това, което прави Скопие, е национализъм в стил 19 век, добавя Гунарис, осъждайки последните събития. А в Гърция нито една политическа партия не поема риска да реши проблема - историята е единственото нещо, което “държи заедно гръцкото население”, добавя професорът. “Античната история има такава огромна стойност за нас, че не можем да приемем никакъв компромис”, изтъкна Гунарис.

В музея в Пела археологът Анастасия Хрисостому обяснява абсурността на твърденията в Скопие. Всички надписи на колони и паметници са на древногръцки. Ангелики Котардиу, директор на разкопките в гръцката част на Македония, спори по същия начин. Предците на Александър били от дорийците, едно от главните племена в древна Гърция. Те говорели гръцки диалект и славели една и съща гръцка богиня като гърците в градовете-държави Атина, Коринт, Спарта. Претенциите на съседката за Александър Велики са груба популистка фалшификация.

В Скопие хората, които отговарят за новата столица, не са на разположение за коментар. На чуждестранните журналисти се отказват интервюта. Администрацията на община Стари град сочи към правителството. Правителството не отговаря на никакви въпроси. Изглежда очевидно, че главният архитект Оливер Петроски трябваше да отмени среща по нареждане от самия връх.

Историческа истина или не, гигантският проект “Скопие 2014″ цели да създаде веществени факти с цел да подкрепи позицията на Република Македония. В сърцето на новия исторически център на столицата е поставена колосална бронзова статуя на Александър. Но това не е всичко. Националният театър, археологическият музей, сградите на външното министерство, конституционния съд и финансовата полиция се строят в стил, копиращ античната класика. Гъста мрежа от големи статуи покрива центъра на града. Някои са от мрамор, някои са от бронз.

Бях шокиран, когато се завърнах от следването си в Германия, коментира Анастас Вангели архитектурната дейност в родния си град. Според проучвания на общественото мнение мнозинството от жителите на Скопие са против проекта. Те биха предпочели огромните средства да бъдат вложени в остарялата инфраструктура на града, лошото здравеопазване или занемарените блокове.

Докато правителството оценява проекта на 80 милиона евро, Вангели, анализатор в политически институт, смята, че истинската цена е значително над 200 милиона евро. Опозицията дори говори за 500 милиона евро. Котариду, гръцкият директор на разкопките в Пела, не оспорва всичко това. Тя е доволна от парите на ЕС, с които се плаща за разкопките в двореца на Филип Втори в Еге. Котариду и нейният екип в момента работят по виртуален музей на Александър, който ще събере на едно място цялата дейност на прочутия син на региона. На мястото на разкопките археолозите откриха повтарящия се символ на стилизирана звезда или слънце, към която също има претенции от Скопие. Звездата украсява флага на Република Македония.

БТА
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) мда
  Доста повърхностна статия.
 2. 2) RD
  Един народ, който няма история трябва да си я измисли или да я открадне. От нас ще откраднат Цар Самуил, от гърците Александър Велики, а останалото ще си го измислят. Колко му е! Те македонците от край време действат по този начин. А в измислянето нямат равни! Даже и бог Македон са си измислили.
 3. 3) чичата
  дори и да фалира, но здравната каса е длъжна да въведе клинична пътека във връзка с македонизма и сходните на него исторически халюцинации
 4. 4) peregrinator
  Ама те македонците са оправдани бре хора,те се намират в друг исторически етап и закъсняват с около 100 години от модерното развитие,при тях сега е възраждането,както при нас е било преди световните войни.Затова бъдете снизходителни към тях и техния национализъм.Нас войните,ни съкрушиха идеалите,на тех пък ще им се случи нещо друго и ще изтрезнеят.
 5. 5) Ладо
  Гриша Петела | 29.01.2010 15:03 Vyzantinos ....... Знам, че още щом си започнал да разбираш думи на тебе ти е внушавано, че гърците са най-древния и мъдрия народ..... Изобщо не се съмнявам в това, че са ти казали това безброй пъти. Вземи обаче да прочетеш "Срещу Апион" на Йосиф Флавий! След това ми дай един-единствен старогръцки исторически извор, в който мога да прочета, че траките са роднини на гърците. Такъв извор няма, но аз ще почакам да ми дадеш някакъв. Срамно е, че си приписвате всичко. Преди македонците да ви покорят им казвахте варвари, а после изведнъж завоевателя Александър стана грък? Верно е, ...още

 6. 6) Кирцата
  Както е казал един наш възрожденец ЩО Е МАКЕ СЕ Е ЛАЙНО.
 7. 7) Свободен
  Тук отново проблемът е по-дълбок. За да бъда разбран правилно, искам да направя няколко уточнения: Първо, безапелационно смятам, че днешните "македонци" категорично са Българи, на които сръбският шовинизъм (и Титовизъм) успя да им насади с терор и насилие измисленото, мегаломанско македноско самосъзнание. Второ, Александър Велики Македонски е грък само поради гръцката политика и измислени претенции на теория. Практически някогашните македонци са били трако-илирийско население. А самия Александър е очарован от някогашната Елинска култура, която, между впрочем съвсем не е Гръцка, а е на практика Балкански конгломерат от културите на множеството Антични народи на Балканите, завладяни и после погърчени, асимилирани от ...още

 8. 8) Ладо
  Ех, Раковски, Раковски...Всуе писа, че гърците са ни най-големите душмани ! НемА кой да те чете, още по-малко да помни.
 9. 9) Ладо
  Браво, Свободен! Все още имаш нерви да просвещаваш зомбираните! Поздрави!
 10. 10) чичата
  погледнете на огромния бронзиран скопски кон, яхнат от санде величкофски, от естетическа гледна точка/ пропорцията, преди всичко/ челният ракурс/ вероятно има ъгъл, откъдето статуята има много по-естетически въздействия, от това на снимката, извън количествените си измерения/ знаете в солун, хората казват на паметника на александър, предкулата: статуята на буцифал/ а тоз момък, връз вардарския шарколия, си е досущ като митничарче от албавската граница.../ на границата между европа и азия, има една огромна статуя на матушка/ дори и лелинчо ще признае, че е пропорционирана добре, имайки се предвид, че от там до тихия океан и беринговия проток е 7/8 от земния ...още

 11. 11) Кирцата
  Свободен хубаво си го написал но колко ще го прочетат пък колко ще го разберате едно на ръка, но се радвам че понякога могат да се прочетат макар и рядко , умни неща. Обикновено ни залива некомпетентнос и простащина. Вземете например писанията на Свакото.И ако е само той с мед да го намажеш.
 12. 12) peregrinator
  Чича,до онази огромна статуя не успях да стигна,но един генерал от строителните-Делчо Делчев,ми разказваше с възторг за нея и за да си представя за мащабите и големината и,ми даде пример че зърното на изобразената жена има диаметър-един метър!Да,такива фундаментални,грандиозни проекти вече не се строят.Вучетич,когатое намерил прототипа за статуята в лицето на една жена,предварително я състарил на скицата за да изглежда по внушителна и сурова.Иначе женичката си била млада и хубава
 13. 13) Поглед от Вихрен | Спорът между Гърция и Македония – чий е Александър Велики?
  [...] Преди две години модерен музей бе построен в близката Пела. Статуя на Александър Велики в Солун [...]
 14. 14) napaDokc
  господин Ладо и Свободен, моля ви да спеделите източниците си с мен (като линкове/статии/файлове), защото дискусията тук ме заинтригува. Благодаря! :) Аз лично също смятам, че Александър Велики няма нищо общо с днешните "гърци" или "македонци".


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com