11 септември: 10 години теории на заговора

Франс прес

Плакат за филма „Loose Change“

Бин Ладен няма нищо общо в случая: 11 септември е заговор на администрацията на Буш, целящ да оправдае нахлуванията в Афганистан и в Ирак. Десет години по-късно доста американци продължават да вярват твърдо и непоколебимо в многобройните теории за заговор около атентатите от 2001 г.

Пренебрегвайки безбройните официални разследвания – независими или журналистически, а твърде често и здравия разум, авторите им твърдят, че американски или дори израелски агенти са поставили предварително експлозиви в кулите на Световния търговски център и в Пентагона – още преди да бъдат ударени от самолетите на ислямистките командоси.

Други внушават, че дори ако администрацията на Джордж У. Буш не е разпоредила да бъдат убити нейни собствени граждани, не е сторила и нищо, за да възпрепятства атентатите, макар да е била подробно осведомена за подготовката им. С каква цел ли? Да разпали войни и да потисне обществените свободи в САЩ.

Тези различни теории имат и свои привърженици: анкета на „Скрипс Хауард“ разкри през 2006 г., че 36 на сто от американците вярват в заговор, организиран от върхушката на федералната държава. Те процъфтяват в мюсюлманския свят, а и другаде, по-специално във Франция, където се разпродадоха 200 000 екземпляра от „Ужасната измама“ – книга на Тиери Мейсан, публикувана малко след атентатите.

Независимият документален филм „Loose Change“ е бил гледан 125 милиона пъти чрез Гугъл и 30 милиона пъти на сайта ЮТюб, сочат данни на режисьора му Дилан Ейвъри. Лентата обобщава различните теории, които са в разрез с официалната версия:

– Кулите близнаци в Ню Йорк не са могли да се срутят само от удара на един пътнически самолет.

– Развитието на ситуацията на Уолстрийт преди атентатите сочи, че някои брокери са били предупредени.

– Пентагонът е ударен от американска военна ракета, а не от самолет.

– Самолетът, извършвал полет 93 на „Юнайтид еърлайнз“, не се е разбил в Пенсилвания, а е бил свален.

– Множество сдружения на университетски преподаватели, архитекти и инженери бранят „истината за 11 септември“ и се представят като авторитетни изследователски екипи, целящи да разобличат най-мащабната манипулация в историята на САЩ.

Според тях истинските луди са онези, които вярват в официалната версия, както казва например Дейвид Рей Грифин, автор на книгата „Новият Пърл харбър“.

„Ако определим понятието чудо като нарушение на научните принципи, по-специално във физиката и химията, значи са станали поне десетина чудеса – стига да вярваме на официалната версия“, заяви той пред калифорнийското радио Кей Пи Еф Ей.

Теориите за заговор имат дълга история в САЩ – от убийството на Кенеди до съмненията от каква националност е Барак Обама. Привържениците им все още са малцинство и противниците на конспирологията ги критикуват на сайтове като debunking911.com.

Според историчката Кати Олмстед от Калифорнийския университет в Дейвис разбираемо е някои нейни сънародници да се съмняват в официалната версия. Самата администрация на Буш също разви теории за заговор относно връзките между Саддам Хюсеин и Бин Ладен и оръжията, притежавани от бившия иракски президент, напомня тя.

„Администрацията на Буш взе да жонглира с фактите, за да не кажем, че лъжеше безочливо по време на войната в Ирак. И хората се питат кой казва истината за 11 септември“, отбелязва Олмстед.

Според Рич Хенли от университета Куинипиак в Кънектикът теориите за заговор дължат своя успех отчасти на удара, понесен от общественото мнение в САЩ. Десет години по-късно мнозина все още „трудно схващат как 19 въздушни пирати, въоръжени с макетни ножове, са могли да причинят такъв огромен шок“, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.