В десетката: Започва предизборната война на клиповете

Боян Юруков. Снимка: личен блог

Днес сме на предизборна тема и реших да споделя с вас следния клип. За начало, не искам да дискутираме Кунева и кампанията й, въпреки че и до там ще стигнем.

Вижте клипа.

Това е нещо абсолютно различно в политическата ни реклама и то на много нива. Първо, изоставя героичните погледи и обещания. Второ, работата с камерата и цветовете са прекрасни. Трето, комбинира много добре историята на един човек, емоционалната връзка с музиката, чувството на самата музика и бедността в квартала. Четвърто, показва една различна картина за въпросния пенсионер освен клиширания, но за жалост до болка верен, разказ за бедните изстрадали пенсионери. Пето, заиграва с политическото послание. Това е наистина един много добър предизборен клип, който донася нещо ново е политическата реклама у нас.



Не че Кунева също няма клиширани клипове като този на Плевнелиев от днес. Има и то много. Разликата е, че тя има този един, който определено ми направи впечатление. Факт е, че той е първи и надали някоя от другите партии ще направи нещо подобно. Това ми прави впечатление по една важна за мен точка – свободомислието. То може да е качество не непременно на кандидатите, а на екипа им. Важно е обаче, че са го одобрили като арт проект, което само по себе си говори много.

Тук обаче има един риск. Отидох на страницата й във Facebook, за да я поздравя за клипа и забелязах, че точно два часа преди тази статия е написала следното:

„Благодаря за подкрепата! В понеделник сме в … Пътят към победата е дълъг, но ние ще го извървим – заедно с вас и с истинските герои на деня, като бай Кольо…“

Героите на деня. Следих внимателно кампанията в щатите и първото нещо, за което се сетих четейки това са „обикновените герои на Америка’. Това са хора, които предизборните щабове поемат като символи на една или друга реторика и впрягат като водачи на общественото мнение. Въпреки, че нито за момент не бих дръзнал да сравнявам бай Кольо с Джо Водопроводчика, ако приемем горния цитат за стъпка в тази посока, то тя ще е много грешна. Този тип издигане на една личност, която да олицетворява идеите и желанията на една цяла прослойка от обществото е отблъскващо за всеки здравомислещ човек. Искрено се надявам, че съм разбрал погрешно краткия й статус.

Но все пак вижте клипа. Наистина е добър. Искам да видя повече такива и от другите партии. Нека направим арт-политическо-медийна война. Малко да е по-интересно този път.

Ето още един такъв, който открих докато пиша това. Пак на Кунева.

От блога на Боян Юруков. Заглавието е на редакцията

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.