www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Живков - 33 години власт с лъжи и фалшификации. И още го тачат

7 Септември 2011

 

Една от последните снимки на Тодор Живков на власт и в добро настроение през 1989 г. Снимка: архив на Владимир Гаджев

Днес има носталгия по Живков и някои го честват като голям български държавник. Но при свалянето му на 10 ноември 1989 г. избухна всенародна радост. По площадите излезе народ, който размахваше лозунги против омразния диктатор. Тогавашното ръководство на БКП изпрати Живков в пенсия „с благодарност”. Това беше витиевата формулировка, за успокоение на силни среди в БКП, които не искаха той да бъде махнат.

Но буквално седмици след пленума на 10 ноември новото политбюро на ЦК прие твърд курс срещу Живков и започна да отстранява верните му хора отвсякъде по върховете на властта. Народът се възмущаваше - как така първо благодарност, а после - изключване от партията. Това беше чиста тактика от страна на новите в БКП. Иначе беше невъзможно да свалят Живков и да започне преход в България, слава Богу, без кървави сблъсъци.

Живков остави страната във фалит

На първия конгрес на БКП след промяната, работна група беше написала доклад, който и досега съдържа верни оценки за Живков. Сега има хора, които си спомнят с носталгия за комунизма от 70-те и 80-те, но тогава, в края на 80-те, реалността беше пазена в тайна - България беше докарана до национална катастрофа. Държавата буквално беше във фалит още преди падането на Живков.

Фалитът се материализира още 1990 г. и принуди първото правителство на Луканов да спре плащанията по външният дълг. Живков беше натрупал близо 12 млрд. долара външен дълг, който е похарчен за стопански експерименти, не донесли никакъв положителен ефект. Оказва се, от анализа на документите от министерския съвет и политбюро, че в последните години на режима, Живков е взимал помощи от Запад, с които е купувал и внасял храни, защото вътрешното производство не може да покрие нуждите на населението. Дори картофи, лук, ориз, боб.

Официалният портрет на Тодор Живков, който беше поставян навсякъде из България в продължение на повече от 10 години до 1989 г. Официалните портрети на вожда са променяни само 3 пъти за всичките 33 години на неговото управление.

Това става в селскостопанската страна България. В няколко писма на последния шеф на БНБ при комунизма Васил Коларов, които излязоха от материалите по „Дело №4” (но години по-късно), се вижда, че държавата е била във фактически фалит около две година преди Живков да бъде свален. Коларов пише директно до Живков какви са балансите и как не може да се изплаща дългът. Всички данни за фалита се съдържат в материалите по „Дело №4”, с документи и показанията на живи участници в събитията, хора от висшето ръководство. На базата на тези материали журналистът Христо Христов написа документалната книга „Тайните фалити на комунизма” (изд. „Сиела”, 2007 г.).

Надмина диктаторите от Третия свят, по-дълга власт от императори и фараони

Сегашната носталгия по Живков е белег на изостаналост на обществото. Едно бегло сравнение с останали свят е показателно.
Може да изглежда странно, но 33-годишното царуване на Тодор Живков може да се сравнява в съвременността само с корейския Ким Ир Сен, албанския Енвер Ходжа и кубинския Фидел Кастро, които са управлявали повече от него (сравненията с английската кралица са несъстоятелни - тя няма реална власт, само представителна). Тоест - България е на културното и цивилизационното равнище на тези три страни.

Толкова дълголетна власт е рядкост въобще в човешката история през последните близо 6000 години. В античността само няколко фараона са царували по-дълго от Живков. И в Римската империя само първият император Октавиан Август и един от последните Теодосий Втори са властвали повече от българския Тато в 20-и век. Също и няколко царе в Европа по време на Средновековието, включително българският цар Петър.

У нас никой не е анализирал сериозно как в модерния свят, в Европа, България постигна такъв феноменален обществен модел. Сходствата с диктаторски страни са очевидни, а властта на Живков наподобява тази на диктатори в Третия свят.

На откриването на паметника на Тодор Живков в Правец 2001 г. Отляво надясно: Георги Първанов, тогава още лидер на БСП и кандидат-президент, Бойко Борисов, току-що назначен за главен секретар на МВР, Евгения Живкова, внучка и осиновена дъщеря на Живков, Младен Червеняков, депутат от БСП и бивш министър на правосъдието. Снимка е от личен архив, разпространява се в Интернет, след като е показана на изложба от музея на Живков в Правец.

При това става дума не за някакъв харизматичен народен любимец и добър оратор като Кастро, а физически грозен, нискообразован, говорещ с грешки и диалектни думи.

Приказките за социализъм, комунизъм и демокрация, които занимават българите от 20 години насам, прикриват факта, че в България имаше едноличен режим. Социалистическата система и т. нар. държавно-планова икономика бяха форма. Съдържанието беше диктатура на един човек. Десетилетия на политическа разправа, на отстраняване на всички конкуренти за властта и ограждане с послушни хора, които се подчиняват на вожда. Всичко това прикрито зад идеологеми за развито социалистическо общество, демократичен централизъм и т. н.

За разлика от времето на римските императори политическите конкуренти на Живков, техните деца и роднини не са били убивани (макар че има отделни случаи), а само отстранявани от властта, понякога вкарвани в затвора, изселвани.

Фалшификации на историята

Биографията на Живков е фалшифицирана в продължение на три десетилетия. Накрая той написа едни мемоари, които довършват окончателно мита за него с фалшификации. Или по-скоро с премълчаване на неудобните моменти. В мемоарите му няма отговор на нито един от острите въпроси, поставяни за неговото минало и за управлението му.

Най-напред нито един историк или изследовател не проучи какво точно е правил в онзи период от края на 30-те години до 9 септември 1944 г. Например за периода 1938-1942 г., когато уж се криел при жена си лекарка, разпределена на работа в Говедарци и околните села. За този период за него навремето е излязъл виц “Той се криел, ама никой не го е търсил”.

Стари комунисти, отстранени от Живков от властта, привеждат многократно свидетелства от комунистически функционери от 30 години в софийско, че към Живков е имало съмнения, че е агент на полицията и затова е бил изолиран. Тоест – държали са го настрани от важните дела в нелегалната партийна дейност, без да го обвиняват открито. Съвсем естествено, тези факти по време на неговата власт не са видели бял свят никъде. Но след 1989 г. имаше още живи свидетели за тъмните петна в миналото на Живков, които си умряха без някой да проучи чрез тях по-задълбочено фактите.

Тодор Живков посреща Кадафи във Варна. Снимка: архив

Така или иначе, дали е бил агент или не, неговата роля в нелегалната комунистическа дейност е тотално преувеличена от 50-те години насам. До тогава името му почти не присъства в книги за историята на комунистическото и партизанското движение. След като взима властта той постепенно се появява във всички исторически издания и справочници като едва ли не основен двигател на нелегалната борба в района на столицата. Титулуват го за шеф на партиен район в София, на окръга, пълномощник на партията и др.

Има един документален кадър, заснет на 14 септември 1944 г., който го е уловил да се ръкува с партизани на площад в София, самохвалски излязъл като някакъв важен посрещач. Този кадър е показван милион пъти във времето на комунизма, включен в стотици филми, телевизионни репортажи и т. н. Като единствено свидетелство, което може да илюстрира, че е бил някакъв важен функционер на партията тогава.

След 9 септември Живков за няколко месеца става политически ръководител в щаба на Народната милиция. Казват, че ровел лично архивите на полицията. След това става един от секретарите на градския комитет на партията в София, а от 1948 г. – първи секретар там. Въпреки че е имало хора, които са изразявали съмнения, че Живков е агент (колко това напомня сегашното време с досиетата).
По това време Живков се вижда на една снимка зад Георги Димитров на балкона на двореца, по време на някаква реч. И тази снимка е превъзнасяна като доказателство за голямата му биография.

Покойният фотограф Ганчо Стоянов е разказвал на свои колеги любопитна случка от това време – към края на 40-те. Викнал го Живков в кабинета си в градски комитет на партията, а на бюрото му три различни фотоапарата. И го помолил да го научи да снима. Ганчо почнал да обяснява, показал му, с този, с онзи. А после Живков специално го помолил да му покаже как се снимат документи. Казват, че полицейският архив и компроматите, които е извадил от него, са му послужили да се издигне и по-нататък да отстранява свои политически конкуренти в партията.

Сатирична версия на картината ΄Тайната вечеря΄ с Тодор Живков и членовете на Политбюро, по време на изложба в столична галерия преди няколко години. Платното е от началото на 80-те, авторът е неизвестен. Снимка: Ройтерс

Има бели петна в историята му, които не са описвани достатъчно и до сега. Самото възцаряване на Живков на т. нар. Априлски пленум през 1956 г. е организирано като заговор и осъществено като безкръвен преврат – по време на провеждането му са приведени в готовност военни поделения, части на милицията, а преди това Живков е имал тайни срещи с партийния лидер на СССР Хрушчов и е съгласувал с него завземането на властта. В следващите две години той отстранява един по един всички в ръководството на партията, които са имали съмнения в него и качествата му да бъде партиен вожд. Периодично отстранява и всички свои конкуренти във властта, които добиват популярност и влияние.

(Следва  - Чети утре „Парите на фамилията Живков и внучката Жени като нейно лице”)
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) ziguli
  Колкото до глупостите ви за 9-и,не ми се изброява колко европейски държави без нея са на космическо разстояние от нас.И не виждам какъв е смисъла да се радва човек на съветската окупация на народа ни.Вие явно сте мазохисти.
 2. 52) Кирцата
  Абе те гърчулята не бяха в соц системата пък едни светлинни години са се задали за тях жална им майка. Португалци , Испанци, Ирландци,Италианци и те към тия свет. години са се устремили . А матушка Хамерика е изпаднала в хронично разтройство от известно време насам и току притърча до китайците да види немогат ли да я позатегнат малко. Останалите европейски държови току по пръцкват и те по малко кат наш свако. Няма да е далеч времето когато ще се разнесе голямата воня идваща от запада.
 3. 53) pro-anti
  жигулкин, не са мазохисти, а болшинството са от тази категория келепираджии, които просто са се възползвали 100% от ситуацията(както във вица от предишния ми пост).Е, сред тях има и малък % идеалисти, които не искат да осмислят реалностите.
 4. 54) Кирцата
  ------- р по горе беше писал че Тошката направил външин далг дванадесет милиарда.А кво да кажем за външния дълг на Гърците и по горе изброените държови , пък за хамериканския не ми се мисли.----- Ред. Админ -------
 5. 55) cobalt
  Хехе. Чичата пак се е изцепил, чий кози сме щяли да пасем без девети. Пише се и той фактор някакъв за развитието на страната. Сигурно помага срещу собствените комплекси за малоценност. А и развеселява. Всеки ден се ражда по един наивник. Най-много ме весели обаче кирцата. Двадесет години след края на онуй недоносче човекът още взривява влакове и чака края на капиталистическия империализъм. Само така кирца! Вече кроя планове да отворя страница посветена на теб в facebook-а. Не е честно само ние тук във форума да се забавляваме - нека се посмеят повече хора.
 6. 56) ГОШО
  Кобалте в всеки случай нямаше да са твоите кози
 7. 57) cobalt
  Право думаш гоше - не съм козар. Нито съм имал амбиции да ставам животновъд. Боже, колко веселяци има у нашенско...
 8. 58) Кирцата
  Кобалтов не забравяй че сме имали още в зората на зараждащата ни се държава ЦАР СВИНАР \ивайло го думат\. Но на теб няма кой да ти повери такава отговарна задача , да гледаш добитък. То акъл се иска за това . Тебе ще те наемат да чистиш оборите. Ти препяваш ли си оная песничка" Когато бях овчарче".
 9. 59) Soldier_of_Fortune
  Дойде един бръснар от Канада (Капустин)и за отрицателно време изсмука от българските балъци десетина милиона зелени -та ний отдавна сме си известни като "долината на наивниците"...
 10. 60) s6966
  В цялата история на България единствено при социализма е имало истинска средна класа ! Работническата класа си е позволявала да ходи на почивка всяка година , да построи един апартамент и една къща , да си има кола и да прави влог ! И ако ми говорите колко народ се е изтрепал по лагери (основно цигани и престъпници ) , то през последните 22 години " демокрация " мутрите изтрепаха 1491624951 повече ( основно нормални хора ) ....
 11. 61) Soldier_of_Fortune
  Извини ме , това 69 след "S"-ката , секуален репер ли е (бях те попитал вече) и понеже ,вероятно главата ти е заета със "слъчевото затъмнение" не си забелязал много от реалноста , сегашната , че мутрите и милиционерите и назначените капиталисти и добре облечените "бизнесмени" са си колеги от различни отдели , но с един център , онзи на БКП-ето..., нали???
 12. 62) cobalt
  Средната класа има възможност да избере, дали с парите си да построи къща, да отвори влог, да отиде на почивка в чужбина или да си купикола (също по избор). Средната класа има възможност да избере къде да живее и къде да работи. Средната класа има възможност да избира. В този смисъл у нас след девети никога не е имало средна класа. Само нещо като затвор с по-лек режим за някои и по-тежък за други.
 13. 63) Soldier_of_Fortune
  Множества от питомците на който са гепили много яко синдрома-Хелсинки...
 14. 64) Петър
  Според Георги Марков, който е убит по поръчка на Тодор Ж, режимът е бил феодален, като Тодор и неговите предшественици са били пионки на Съветския съюз. Ето нещо много хубаво по върпоса за формата и съдържанието на режима, което някой беше пуснал вчера в коментар под статия за Георги Марков в Дневник: Георги Марков, из "Задочни репортажи за България" "...Но налагането на съветския образец у нас доведе до катастрофални изменения както по отношение на формата, така и по отношение на съдържанието на нашия живот. Мисля, че приблизително най-точното название на съветския режим е — социалистически феодализъм, както веднъж гневно го нарече един от ...още

 15. 65) Петър
  Дългите коментри (като моя Nо. 64) се четат по-добре на страницата за писане на коментари. Е-вестник ми изтриха Но. 65, защото ги критикувам май... не е тук като във форума на Дневник.
 16. 66) чичата
  могло е да дадеш само линк вместо да си играеш на копи-пейст
 17. 67) s6966
  Админите бръщолевят едно и също . На вас комунистите за всичко са ви виновни ,те сигурно и за глобалното затопляне са виновни както в един култов клип
 18. 68) peregrinator
  Девети септември е.Спомням си с каква мощ се празнуваше 40 годишнината от народната власт.Тогава над софия прелитах много военни самолети в чест на парада.Бе красива гледка като ята от птици.Преди другарите празнуваха откак станаха господини се засрамуваха и отрекоха.нямам лошо.Тамън да има пречистване. И нещо хубаво за някои уши... http://www.youtube.com/watch?v=K6Yo0UrfiKc&feature=related

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com