www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Парите на фамилията Живков и внучката Жени като силния човек

8 Септември 2011

 

Тодор Живков и Андрей Луканов 1989 г. След година Живков ще обави Луканов за главния си враг, който го е свалили то власт с интриги. Снимка: архив на Владимир Гаджев

Веднага след 10 ноември хората бяха убедени, че Тодор Живков е изнесъл милиони в швейцарски банки. Постепенно вълненията по този въпрос затихнаха и хората останаха с впечатление, че бившият едноличен господар на България е останал беден и скромен, живее във вилата на своята внучка. Само няколко години след 10 ноември 1989 г. разочарованието на хората от финансовия колапс, тежкия преход и беззаконието, ги накара да погледнат със симпатия на Живков. Тогава е било добре, сега стана зле…

Живков, като ловък стар демагог, веднага използва това и започна да пуска интриги, също като тези, които прави Борисов срещу политическите си опоненти. От интервю на интервю, от изказване на изказване, пусна теорията, че хората, които са го свалили, са откраднали авоарите на държавата. Например Живков се провиква пред журналисти, като го водят на разпити: „Аз като напуснах, в банката имаше 1,6 милиарда, къде отидоха?”. Теорията на конспирацията се развихря с пълна сила. Започват най-различни хипотези кой, кога, как, куфарчета с пари и т. н. Двама от приближените на Живков в Политбюро на ЦК на БКП - Йордан Йотов и Григор Стоичков - също в интервюта и на срещи с журналисти подхвърляха темата за куфарчетата с пари.

Лозунги на първия неформален митинг на 18 ноември 1989 г. Снимка: Иван Бакалов

От външнотърговските фирми и задграничните фирми на ДС със сигурност е имало много откраднати пари. Защото те са били под разпореждане на титулярите на сметките в чуждите банки - хора от съответните представителства и фирми. След разпада на социалистическата държава, те лесно са могли да извъртят разни сделки, прехвърляния, фиктивни плащания, и да присвоят парите. И така е ставало. Но по тези сметки няма милиарди.

В различни публикации се говори за суми по тези външни фирми и представителства, които са около 100-200 млн. долара, но и това е преувеличено. България не е износителка на петрол като Либия или Ирак, където хора на режима имат дебели тайни сметки в чужди банки. България в онзи момент е една фалирала държава. А да бъдат изнесени милиарди от БНБ или от сметки на държавата, без за това да останат следи и свидетели, е невъзможно. Най-малко, държава в състояние на фалит няма как да има налични милиарди.

Лозунги на първия неформален митинг на 18 ноември 1989 г. Снимка: Иван Бакалов

Изчезналите пари се свързват с Луканов. Неговите хора са ги присвоили, раздадени са от него на определени хора и т. н.
Но има и друга конспиративна теория - че не Луканов и хората му, а Живков е изнесъл милиарди. Журналистът Георги Ифандиев в свои предавания, статии и др. обяснява как Живков е осигурил всичките си наследници от фамилията, имало свидетел - зам.-външен министър, който видял с очите си, че над 1,2 млрд. долара отишли по сметки на Живкови. Всъщност имало борба между двете фамилии - лукановата и живковата. В момента живковата е надделяла. Хубава конспиративна теория. Днес е изведена дотам, че сега страната се управлява от едно тайно политбюро, което седи зад Борисов, в което важна роля играела Жени Живкова…

Привилегиите и наследеното от социализма

Едно е сигурно - фамилията Живкови, макар да изтъква за себе си, че е скромна и бедна, има достатъчно пари. Наистина, трябва да си глупак да управляваш 33 години и да не си подсигуриш семейството, да се подготвиш за момент, когато ще те детронират. Такъв инстинкт е заложен във всеки среден селянин, всеки среден българин, макар и издигнал се до лидер на държава. Грижите за родата му приживе, изградената система от привилегии, имоти и т. н. подсказва, че Живков не е оставил семейството си без нищо.

Лозунги на първия неформален митинг на 18 ноември 1989 г. Снимка: Иван Бакалов

Затова най-малкото, което може да си позволи фамилията на детронирания едноличен властник, е частна охрана.
И взаимоотношенията на Живков и Жени издават, че семейството не е безпарично. Жени Живкова е най-прочутата внучка на България. Родена през 1965 г., още като ученичка и студентка кара бял мерцедес - рядкост за София по онова време. Живее в кокетна нискоетажна къща с ограда на ул. „Сан Стефано” срещу Докторската градина. Брат й кара спортно БВМ и други коли, като успява да потроши някои от тях с катастрофи. Тогава се носят легенди за неговите пиянски изпълнения.

Тази триетажна сграда почти на ъгъла на “Оборище” и “Сан Стефано” е построена за висшата номенклатура на комунизма. В нея живееше Жени Живкова и паркираше вътре белия си мерцедес. В къщата по едно време живееше и Пенчо Кубадински. Сега обитателите се крият, няма имена по звънците. Снимки: e-vestnik

С Жени става законодателен прецедент - след внезапната смърт на майка й Людмила Живкова през 1981 г., тя е осиновена от дядо си Тодор – тогава председател на Държавния съвет на НРБ и генерален секретар на ЦК на БКП. Законът по онова време не позволява дядо да осинови внуче. Затова в парламента са гласувани промени в закона, специално в тази му част, за да може Жени да стане освен внучка на Живков, едновременно и негова дъщеря. За какво е било нужно това на Живков, не е много ясно и досега. Очевидно така е искал да я направи пряка наследница, да дели наследството му заедно със сина му Владко. И вероятно да ползва някои привилегии като дъщеря по онова време, за които има пречки.

По-късно Жени се държи като истинска дъщеря и внучка, става пазителка и гледачка на Тодор Живков до последните му години в нейната къща в Бояна. Която, разбира се, е построена в тоталитарно време, с помощта на всички привилегии на висшата номенклатура по онова време.

В края на социализма внучката-дъщеря е настанена на работа като научен сътрудник в БАН, заради образованието й на историк. Но веднага след 10 ноември тя зарязва науката и се захваща с мода. Тя, както и други адепти на Живков и социализма, години наред развиват тезата, че Живков нямал никакви пари, никакви сметки в чужди банки и т. н., не оставил нищо в наследство. Но най-малкото сметките на Живков в български пари със законно получени хонорари за безкрайните томове на съчиненията си, го правят милионер.

За това свидетелства ревизорът Кирил Лалов, който издаде книга с резултатите от проверките, възложени му от съда по делата „Дело №4” и др. дела срещу бившите властници („Власт, пари, комунизъм”, изд. „Труд”, 2007 г.). В тях най-подробно са описани всички хонорари, които е установила ревизията. Само през 80-те години Живков е получил хонорари от 1,23 млн. лева за издаване на негови речи и доклади. Оказва се дори, че е получавал хонорари от десетки хиляди левове само с разписка, без да ги обложат с данъци. По това време един 3-стаен апартамент в София струва около 15 000 лв. Милионер тогава не е като милионер сега, когато подобен струва 150 000 лева.

Жени Живкова разглежда експозицията в къщата музей на дядо си Тодор Живков в Правец, посветена на неговата 100-годишнина. Снимка: Булфото

По подобен начин през 30-те години Хитлер е станал милионер от своите близо 30 издания на “Майн кампф” (“Моята борба”). Разликата е, че Хитлер е написал една книга, която станала библия на нацистите. Докато Живков е събирал в томове всичките си речи и доклади, някои от които писани от други хора. Те са издавани на загуба и за тях той, със специални секретни заповеди, е получавал хонорари далеч надхвърлящи тогавашните ставки за авторско право. Това разбива мита за скромния Живков, който си отишъл гол и бос от властта.

Лалов е ръководил група от ревизори, която в един момент достига 400 души. Те вадят документи отвсякъде. Ревизията установила, че през 1985-1989 г. тогавашното Управление “Безопасност и охрана” (5-о управление на Държавна сигурност, известно като УБО) е доставило на фамилията Живкови 6 автомобила и 2 мотоциклета западни марки на занижени цени и без мито. По онова време вносът на западни коли в България се облага с 200 процента мито, с което на практика е забранен. А за коли руско производство като лада се чака ред за закупуване между 12 и 15 години.

УБО е доставило музикална уредба на внука на Живков - Тодор Славков (син на Иван Славков), плетачна машина (за 18 000 лв.) на Жени Живкова. На сина и внуците на Живков са отпуснати специални парични партиди към УБО и е продадена чужда валута на стойност над 100 000 лв. Като се има предвид тогавашната стойност на лева (официален курс 98 ст. за 1 долар), това са много пари. Общо всичките разходи само за Жени и Владко Живкови са близо милион лева за периода 1985-1989 г., установил ревизорът Лалов. Двамата са стрували на бюджета съответно по 467 900 лв. и 356 800 лв. за 5 години – за валута при пътувания в чужбина, за строителство на вили (което по онова време е 20 пъти по-евтино от сега), за подаръци, автомобили и др.

Жени Живкова пред къщата музей на дядо си в деня на неговата 100-годишнина. Снимка: Булфото

Самият Живков за същия период по специалната си сметка към УБО е похарчил за валута, подаръци и др. 434 279 лв., установила ревизията. Така той няма как да е похарчил много от спечелените си хонорари. При такива представителни разходи сигурно и заплатата му е оставала непохарчена… Всичко това съвсем не показва скромност и аскетизъм у бившия държавен глава.

Изчезнали ли са парите на Живков? Очевидно, че семейството, което има добри съветници и сътрудници, е обърнало тези пари навреме във валута и недвижимости. Най вероятно Живков да е притежавал и други средства на името на далечни роднини и подставени лица - нещо обичайно за България. Не става дума за откраднато от държавата, а за щедри подаръци от чужбина за различни услуги, каквито може да направи един държавен лидер.

Жени - лице на фамилията

Самата Жени демонстрира успешна кариера на моден дизайнер, изкуствено преувеличавана от клюкарски издания. За нея подхвърлят квалификации, че тя диктувала модата в България, а реално почти никой в елита не разчита на нейните дрехи - има световни имена в модата, каква ти Живкова. В магазина й на бул. „Патриарх Евтимий” в София дълги години влизат по двама-трима души на ден. Той е само витрина с името Jeny Style. Дори държавните поръчки, които печели - за тоги на съдии и прокурори, (същите, които възмутиха магистратите и предизвикаха сред тях масови недоволства от качеството), за облекла на българските олимпийци за поредна олимпиада и др., не са достатъчни да издържа такава модна къща. По-скоро тя е фасада, както мутренската агенция за модели „Визаж” на Жени Калканджиева.

През 2001 г. Жени е избрана в 39-ото НС за депутат от Коалиция за България, без да е член на БСП. Изкарва и още един мандат в следващото Народно събрание. Малко преди изборите за 41-вото НС обаче Живкова отказва да се кандидатира отново за депутат и уж обръща гръб на политиката. Конспираторите твърдят, че този отказ е за да не попречи на победата на Борисов на предстоящите избори и да не се окаже в отбора срещу него в парламента.

Вуйчо й Владимир Живков е доста по неадекватен от нея и не става нито за депутат, нито да говори в интервю пред медиите. Вероятно следва мъдър съвет на приближените на фамилията и се покрива дълбоко. Години наред остава скрит за обществото и медиите.
Внукът Тодор е компрометиран с делата за изнасилване. Участието му във ВИП Брадър го осветли и с пиянски изпълнения като баща си и вуйчо си. Неговият баща Иван Славков Батето също е със спорен авторитет. Известна личност, дългогодишен шеф в телевизията и в спорта, но също и пияница, бонвиван и шут, орезилил се като корумпиран член на Международния олимпийски комитет, за което го изключиха от там.

Поради всичко това Живкова стана основната фигура на фамилията - сдържана, затворена, некомпрометирана, по-представителна.
Теорията на конспирацията я сочи за силния човек, който седи зад Борисов… Повече е конспирация, отколкото теория.

Все пак - смешки на времето. В Албания дълги години управлява личния лекар на бившия диктатор Енвер Ходжа. В България - телохранителят на българския диктатор. Нещо като продължение на живковизма с нови средства.
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) peregrinator
  Томовете съчинения на Живков,до колкото си спомням бяха също така фиансирани от английския милионер и филантроп-Максуел,който така загадъчно умря на яхтата си в началото на 90-те.Той имаше много връзки с нашия соц лагер и раздаваше пари наляво и надясно. А Миша белязания,също в момента се издържа от томовете си и лекциите,които изнася навън та и фонданция даже си има. Какъв е извода господа?Ами пишете повече,продавайте,печелете и трупайте.Важното е да има аудитория и читатели. Тато има една много вярна пророческа мисъл важаща в днешно време - "Добрия журналист не е този ,който пише за това за което се говори,а този ...още

 2. 2) чичата
  забелязал съм че когато някой блъсне на пътя куче, трупът остава да лежи там със седмици/ каква е тая стръв тук нож да вадим и се зъбим на миналото си/ това прави ли ни по-малки послушковци от времето на баатошо
 3. 3) Soldier_of_Fortune
  От много посоки се опитват да ни подскажат "Живков намаше отношение към парите" ,"Шиехме му чорапите и гащите", "Беше се вкопчил във власта заради нас и токива като Луканов"-обикновени манипулации и пещопешевизми...
 4. 4) Vel
  Вентилатор - №1 погрешно намесва Максуел. Чул нещо и пише по форумите. Максуел не е финансирал никакви томове. Те са изцяло от джоба на народа. Максуел издаде на английски биографиите на всички лидери от източния блок, включително на Тодор Живков. На загуба ги издаде, макар и в малък тираж. Да има Живков да раздава на чуждите гости. Това е финансирал Максуел. И срещу това кой знае какво е получил от Живков.
 5. 5) Heat
  Страхотна статия!
 6. 6) Керенски
  Браво Бакалец
 7. 7) Bubrek
  Добре премерен и трезв анализ -- аман от жълти метани и конспиративни шмекерлъци. И не съм съгласен с №2: обикновенно нещата написани и казани за Тато са пълни с омраза и/или завист. Тук не виждам нищо лично, даже има положителна оценка на достойнствата на литературния герой
 8. 8) ГОШО
  Тази триетажна сграда почти на ъгъла на “Оборище” и “Сан Стефано” е построена за висшата номенклатура на комунизма. В нея живееше Жени Живкова и паркираше вътре белия си мерцедес. В къщата по едно време живееше и Пенчо Кубадински. Сега обитателите се крият, няма имена по звънците. А сега де ????
 9. 9) knoki
  За куфарчетата с пари вярвам със сигурност,защото мой много близък човек ми разказа още по онова време,че са му предожили подобно,за да стане само и единствено бригадир на строителна бригада за съвместна дейнос-БГ И СССР,КОЯТО ОщЕ СЪщЕСТВУВАшЕ ТОГАВА....човекът се побоял,да не го претрепят като куче щом изнесе уж законно парите и отказал...В първите години след демокрацията на куцо,кьораво и сакато регистрираха фирми за всякаква разрешена от закона дейност,на този човек или името на фирмата съвпадаше с друго име такова,или нещо в документите не беше наред,или площта на гаражчето 22 в м. не беше подходящо за дейността му... чак през 1998 ...още

 10. 10) pro-anti
  много е лесно да се провери кой живее на ъгъла на Сан Стефано и Оборище, необходимо е някой газетар да застане там с камерата и да чака няколко часа...но не се прави, защото току-виж се окаже, че вътре живеят спонсорите на газетара, и му изстине доходецът:)
 11. 11) pro-anti
  knoki, Луканов беше от най-опасните, защото беше тиха вода, а тихата вода е най-дълбока...тихо и незабележимо преди 1989 г си преживяваше, и даже минаваше за скромен-например вилата му беше мижава, а не като на номенклатурчик и потомствен партиец от върховете-намираше се в с. Мала Църква, зад много висок дувар, но се виждаше от хълма непосредствено до нея, съвсем обикновена сглобяема дървена(най-вероятно от запад или по западен модел направена в БГ) с верт. напречно сечение като буквата "А", направо сиромашка в сравнение с имотите на Кубадински например...
 12. 12) Soldier_of_Fortune
  Вилата на Луканов я знам (до игрището е) имам вила в същото село..., но не е изобщо сиромашка -погледнете само какъв огромен терен притежава , по голям от стадиона...
 13. 13) pro-anti
  Солджър, вилата му не е сиромашка(спрямо простосмъртните), но е сиромашка спрямо вилите на тогавашната номенклатура( а пък те са нищо в сравнение с вилите на сегашните новобогаташи). Парцелът му беше по-голям от другите, спомням си го, но далеч не най-голям в селото:като се тръгне от шосето към водната централа, лукановата вила беше отдясно, малко след нея, отляво на пътя, имаше друг собственик, Събчо, беше купил 5-6 парцела един до друг и махнал оградите, селяните наричаха местото "Събчовата губерния":)Е това се казва истински голям парцел.Говоря за неща преди 20 г, сега не зная какво е там.
 14. 14) pro-anti
  даже не преди 20 г, а преди 25-30г
 15. 15) vvilly
  За сведение на някой, който има интерес-в апартамента на Ж.Живкова живя до смъртта си със семейството Николай Дамянов, лека му пръст. Казваше, че го е купил и беше много горд с това.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com