www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 21 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Кой направи паметника на Тато и как му се надсмя Радой Ралин + априлски стихове

8 Септември 2011

 

Гербът на Правец с къщата на Живков е направен от бащата на Валентин Златев

Жители на Правец и почитатели на Живков поднасят венци на неговия 99-годишен юбилей през септември 2010 г. Снимка: Ботевград днес

Българите над 40-50 години ще си спомнят, че бюст-паметник на Живков му беше издигнат приживе и положен на площада в Правец през 1987 г. Имаше тържествено откриване, на което присъства самият Живков и членове на Политбюро на ЦК на БКП, излъчиха и репортаж по телевизията. Бюстът беше далеч по-голям от познатите в парка бюстове на бележити българи, издигнат на висок камък, и беше дело на скулптора проф. Величко Минеков.

Вдигането на паметника на Живков на площада в Правец през 1987 г. става във време на нарастващо народно недоволство от увеличение на цени, дефицит по магазините, и общо раздразнение от режима на Живков, който надхвърля 30 години към онзи момент. Само година по-късно паметникът е демонтиран тихомълком, след решение на Политбюро, което оценява като грешка издигането му и заедно с това раздава разни скъпи представителни сгради, главно в София, за поликлиники, болници, обществени заведения.

Популизмът не е от вчера. Днешните политици популисти има какво да научат от комунистите на Живков. Сред дарените сгради например беше сградата на “Булгартабак” на Попа в София, тогава от най-модерните в страната, която така и не беше предадена по предназначение за стоматология. Не бяха изпълнени решенията и за други сгради.

Паметникът на Тодор Живков в Правец, автор Секул Крумов. Снимка: Уикипедия

Но не този паметник, прибран от площада в Правец, се издига отново там. Сегашният паметник е в цял ръст, вдигнат е тържествено през септември 2001 г., с много почести и в присъствието на куп важни гости от София - назначеният само седмица преди това за главен секретар на МВР Бойко Борисов, лидерът на БСП Първанов, кандидат-президент, който печели изборите същата есен, депутати от левицата и др. Разбира се и Жени Живкова, и хора от семейството.

Скулптурата е дело на скулптора Секул Крумов. Историята е забележителна. Направена е през 70-те години, когато култът към Живков се развива и поощрява с бурни темпове. Изложен е за пръв път на една обща художествена изложба на ул. “Шипка” 6 в залите на Съюза на художниците.

Паметникът на Тодор Живков в Правец. Снимка: Музей на Живков в Правец

Организаторите на изложбата не забелязали, че недалеч от помпозния бронзов портрет в цял ръст на Живков е сложена малка керамична глава на сатирика Радой Ралин. По онова време той е известен критик на режима. Седял е 6 години без работа, уволнен заради своята книжка “Люти чушки”. Сред народа се носят легенди за Ралин, цитират навсякъде негови епиграми. Младият тогава скулптор Георги Чапкънов му е направил портрет. Главата попада на изложбата, защото сатирикът вече бил реабилитиран. Но на портрета Ралин е със закачливо-присмехулен поглед. Никой не обърнал внимание на това от организаторите на изложбата. И се оказало, че главата на Ралин гледа с насмешка от 7-8 метра право в помпозната бронзова фигура на Първия.

Първите посетители на изложбата веднага забелязали тази интрига. Някой вероятно се обадил в чужбина да разкаже тази смешка, защото на следващия ден по радио “Свободна Европа” бил излъчен язвителен коментар за изложбата, как Ралин се надсмива над Живков.

Още на другия ден главата на Ралин била преместена зад една преграда в съседство. Коментарите по чуждите радиостанции продължили и организаторите преместили скулптурата на Ралин на друг етаж. Махнали и един бронзов бюст на Георги Димитров, първоначално разположен до бронзовия Живков, защото коментарите се разпрострели и върху него - тоест, бившият вожд и учител на народа е почетен с по-скромен портрет, отколкото сегашният генерален секретар.

Гербът на Правец с къщата на Тодор Живков и цитат от него за девиз на града. Гербът е направен по инициатива на бащата на Валентин Златев, Васил Златев, който е бил кмет на Правец от 1968 до 1989 г.

През 2000 година общинарите от Правец поискали от фондовете на СБХ въпросната скулптура и я разположила тържествено в долния край на пешеходната зона на града. Всичко е съгласувано с ръководството на БСП, както си му е редът. Местните нямат нищо против. Някогашното село Правец е превърнато в град от Живков. По негово време тук са построени цехове, заводи, китни жилищни блокчета, а за благоустрояване са хвърлени многократно повече пари, отколкото в което и да е друго градче от такъв калибър в България.

Готвачът на Живков (с бялата престилка) се снима заедно с Живков (в средата) и придружаващи го в ловната резиденция на яз. “Студена”, пред убита от Живков мечка. Вторият отдясно е генерал Кашев, шефът на УБО - охраната на Живков. Снимка: личен архив на Йордан Стоичков

През 80-те години е характерна всекидневна пропаганда на култа към Живков в тогавашните медии, но той не говори всеки ден пред камера и не присъства толкова често в новините, колкото сега Бойко Борисов. Вестниците, подобно на сега, публикуват постоянна протоколна информация за Живков - срещи, откривания и др. По-дразнещи по онова време са литературните и художествените произведения в негова възхвала. Те се четат и коментират с присмех и удивление в тесен кръг. Ето няколко примера по-долу от стихосбирката “Априлски сърца” 1980 г., които днес едва ли звучат толкова потресаващо, колкото по време на режима.

АЛЕКСАНДЪР ГЕРОВ

На другаря Тодор Живков

В тебе има нещо от Левски,
В тебе има нещо от Ботев
И мойто сърце ръкоплеска
Във името на живота.

НИНО НИКОЛОВ

Из Приветствие


Човешки прост, достоен и сърдечен,
и строг, и весел, а и младолик,
той идва с нас да бъде тази вечер,
защото ние сме до него всеки миг!

Какво е пълководец без писател?
Какво е вожд народен без поет?
Приятелят какво е без приятел
дори когато всичко е наред?

Но и поет без своя вожд народен
не е ли сам в жестокия ни век?
Писателят не е ли вик безплоден
без пълководец, като нашия човек?

Другарю Живков! Исках да Ви скрия
в дълбокото сърце на моя стих.
Но мина четвърт век. И ще открия,
че все заради култове Ви крих.


Другарю Живков! В петилетки бойни
априлско племе крачеше до Вас,
писателите бяха Ваши войни,
поетите - на Партията глас!

И нека тук, в най-старата държава,
върху най-древния човешки континет,
една България да каже: Вечна слава!
И да си спомни след години: Беше ден!

И нека светлият единен комунизъм
да ни говори с ботевския глас,
че в бъдещето с подвизи се влиза.
И с хора, Тодор Живков, като Вас!

***

ЛЪЧЕЗАР ЕЛЕНКОВ

Вървеше Янко* върху гърбицата

на Витиня заледен, а всъщност

беше Тодор рожденото му име.

—————-

* Нелегалното име на Тодор Живков

***

ГЕОРГИ ДЖАГАРОВ

Пред празника новогодишен

и верен пак на своя нрав,

аз искам стих да ви напиша.

Бъдете жив! Бъдете здрав!

Да, жив и здпав! С деца и внуци!

С приятели и цял народ!

Размахвайте дори юмруци,

но ни водете към възход!

Защото вие сте обречен

и от живота сте избран

мига, деня, самата вечност

да преустройвате по план.

България да изведете

по нейния изстрадан път

до блясъка на върховете

да гледа изумен светът!

Поетът има своя слава

и задължения в запас

но той сърцето си отдава

за истината! И за вас!

За всички! За делата наши!

За пътя ни необратим!

Честито! И да вдигнем чаши,

до дъно да ги пресушим!

———–
Стиховете са писани специално за сборника “Априлски сърца”, 1980 г.
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) peregrinator
  Те много от тези поети бяха свестни и освен хвалебствия(част от служебните задължения,така да се каже) са писали и други по стойностни и възвишени неща.Когато го питаха преди време Джагаров какво ще каже за Живков,то той мълчеше и казваше че е още рано да се говори за това.После пък стана късно,поета си отиде и погреба тайните със себе си. Земя, като една човешка длан... Но по-голяма ти не си ми нужна. Щастлив съм аз, че твойта кръв е южна, че е от кремък твоят стар Балкан. ... Земя като една човешка длан... Но ти за мен си цяло мироздание, че ...още

 2. 2) TOMANOFF
  -------- Ред. Админ: Нарушавате изискванията на форума ------
 3. 3) Soldier_of_Fortune
  Да те заболи стамаха от смях...нещастници...
 4. 4) БОФОРТ
  Една сутрин забелязали Тодор Живков да излиза от апартамента, пресича ул. Оборище и започва да събира камъни в Докторската градина. На следващата сутрин действието се повторило. Когато и на третия ден излязъл да събира камъни, от охраната се обадили направо в Кремъл, обяснили случая и поискали спешна медицинска помощ от Москва. След няколко часа дошъл следния отговор: Товариш Живков е в много добро здравословно състояние. Грешката е наша - вместо програмата на КПСС сме му изпратили програмата на Луноход.
 5. 5) Силвърмен
  Ако алтернативата е да останете бедни и подчинени на по-некадърни от вас, или да чакате напразно за жилище, дали и вие няма да напишете някоя такава гадост? Като гледам около мен - кандидати за нови стихове колкото искаш. Но не съм сигурен дали ще се справите с римуването.
 6. 6) Soldier_of_Fortune
  Аз бих написал нещо в стил Сашо Дончев на внучката на този тарикат , но ...има ли изобщо смисъл...Тези типажи са минало и скоро ще бъдат напълно забравени или изтрити от времето...
 7. 7) pro-anti
  като са им възложили да пишат стихове те какво трябваше да направят? Да, блудкаво звучи да пишеш глупости в прослава на един тъпак и сатрап, все едно си захапал жаба и тя още мърда...аз съм проектирал конструкцията на пречиств. станция на Правец, единствената сграда в БГ, която съм проектирал със стомана(изискваше се специална разрешение от нЕкой отгоре за да се използва стомана за бълг. сграда, стоманата отиваше директно за експорт на запад). За тази сграда заедно със заданието дойде разрешението за стоманата. Почти всички други пречиств. станции в БГ бяха с бързи филтри(т.е. с естествен филтър от пясък, през ...още

 8. 8) Холмс
  Като чете човек тези неща,особено ако е около тридесетте,няма как да разбере за какво става дума.Това е от друга епоха,която едва ли може да бъде разбрана от тях.Сега е лесно-да се подсмиваш,да ругаеш,да псуваш.Едно време можеше да се правят тези неща само насаме-СРС-тата не бяха толкова напреднали.Иначе дупе да ти е яко.От очите,ушите и меча на партията отърване няма.Отделни творци се правеха на интересни и пишеха метафорично,иносказателно и уж критично,но за тях кариерата беше всичко,та им се налагаше да ходят дори на лов с първия.Сега целият свободен свят ни се чуди на акъла как можем да живеем с носталгия по ...още

 9. 9) читател
  На Путин му се налага да си играе на демокрация , та отстъпи за кратко властта , Чавес е обикновен подражател. Автентични дългогодишни комунистически диктатори в днешни дни вече няма.Е в Сев.Корея полагат усилия да се докажат и усилено морят от глад населението по стар комунистически обичай , но са сами. А от тъй , наречената ни "интелигенция" , представителите на която бяха готови , в случай , че ги удостоят с присъствие в ловната дружинка на тато им и да лаят като кучета , за да вдигат дивеча, няма как да очакваме в демократичните времена някакви ...още

 10. 10) Khánh thành tượng đài Todor Zhivkov « Đoàn LHS Bulgaria 1976
  [...] Кой направи паметника на Тато и как му се надсмя Радой Ралин + априлски стихове [...]
 11. 11) slavek
  Преди да се говори за ТЖ-(Тежкия живот)трябва да се казва, че той е двоен национален предател! Искал е два пъти да ни закрива като държава да ни предава за 16-та република на СССР. Първия път това става по времето на Хрушчов а втория път през управлението на Брежнев! Да не говорим за подарените 23 тона злато на руснаците, пак по време на неговото управление. Разни исторички като Скарида Изкариодска днес го превъзнасят! Само да се запитаме кой ги подплаща? Както казваше Радой Ралин: "Каквото обядват - това изповядват! п.с. Защо в емотиконите няма свинска опашчица?
 12. 12) ziguli
  Ма,ньидей тьй бье човьек,ма той сье шьегувал,това било правешки ход.
 13. 13) slavek
  Всяко поколение си има своя Юда. Между всички Юди ти ще бъдеш пръв! Ще сервират в твоята посуда, леща - не, човешка кръв.
 14. 14) slavek
  Четиристишие от Радой Ралин


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com