www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 14 декември 2017
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Ръката на Москва или кой натопи Вальо Топлото

4 Юни 2007

 

valio-toplobw.jpgrumen-ovch2bw.jpg“Моля, не ме наричайте Топлото”, помоли се Валентин Димитров, след като беше освободен от ареста. Милият. Няма как да изчегърта този прякор до края на живота си.
Но Топлото каза нещо по-важно, на което сякаш обърнаха по-малко внимание: “Румен Овчаров беше една от целите на заговора срещу мен”. Интересно. Топлото ли иска да се оневини по този начин, или да оневини Овчаров? И двете, най-вероятно.
Каква е сметката от целия скандал с “Топлофикация”? Мнозина ще кажат – един свален министър, няколко шефове обвинени, без сериозни доказателства, и пуснати под гаранция.
Но не е това.
Най-значимите последствия са други – “Топлофикация София” натрупа дълг от 170 млн. лв. към Булгаргаз, а дълговете от неплатени сметки към “Топлофикация” стигнаха грамадната сума от 260 млн. лв. С голяма вероятност част от тези пари никога няма да ги получи поради давност.
В момента парното си плащат под 40% от абонатите по официални данни. Цената на дружеството, за което предвиждаха приватизация, падна стремително. И приватизацията ще облагодетелства купувача. Кой е той, обаче? И какво общо имат с това Вальо Топлото и Овчаров?
Един голям потенциален купувач се обозначи сам през есента на миналата година – руския гигант Газпром. От там обявиха, че се канят да купят топлофикации и електроразпределения в България. За “Топлофикация София” били приготвили 100 млн. долара. Разбира се, поемат и дълга за газ. Това обаче е смешно малка сума – ако дружеството, отопляващо град от 1,5 млн. души, беше в едно добро здраве, цената му щеше да е между 2 и 4 млрд. долара (с броя на потенциалните си и реалните клиенти, с 15-те хиляди абонатни станции, инфраструктурата, част от която нова, ТЕЦ-ове и др.).
Но “Топлофикация” е обезценена. Как стана това? Спомня ли си някой десетките изявления на Овчаров против “Топлофикация” – че ощетява клиентите, че фалира. Помни ли някой призивите да не се плащат сметките – от политици, медии и т. н.? Корнелия Нинова (уволнената заместничка на Овчаров) обяви пред медиите, че в “Топлофикация” са откраднати 36 млн. лв. и са калкулирани в сметките на потребителите. После някой плахо се опитаха да опровергаят, че това е невъзможно, но никой не обърна внимание.
Голямото обезценяване на “Топлофикация” започна от арестуването на Топлото. Как се стигна до него? Дойде информация от Виена, че има сметки с милиони на негово име. Откъде дойде? Кой го е издал? Не е трудно да се отгатне.
Медиите у нас внушаваха, че парите на Вальо Топлото по банките са откраднати от “Топлофикация”. Никой не се замисли за обвиненията за пране на пари. А чак толкова пари Топлото може да има само ако участва в схема за пране на пари. Или ако парите са му дадени за “доверително управление”, както той твърди.
Топлото няма как да открадне толкова милиони, открити в сейфове и сметки, при тази инвестиционната програма на “Топлофикация” - всеки икономист или бизнесмен е наясно с това. Масовият потребител, обаче, на когото му е висока сметката, си мисли, че няма начин тя да не е надписана и парите му - откраднати. И политици, и медии силно подхранваха това му убеждение.

Джипът “Лексус”, с който се возеше Вальо Топлото във волните си години. Проверка на в. “168 часа” показа, че той е регистриран на офшорна фирма на банкера Емил Кюлев. Никой не обърна внимание на тази топла връзка. Снимка: 168 часа

Така остана в сянка една по-достоверна версия – че парите на Топлото са основно от схема за изпиране. Чия може да е тази схема и за кого работеше целият пропаганден шум за “Топлофикация”?
Малцина обърнаха внимание през миналата година, когато в. “168 часа” публикува снимка на джипа на Вальо Топлото. Той се оказа регистриран на името на офшорна фирма на Емил Кюлев, покойният банкер. Топла връзка между Кюлев и Вальо Топлото. Много силно мирише на пране на пари. На руски пари. Кюлев беше ковчежник на Майкъл Чорни в България – “Росексим банк”, която се претопи в ДЗИ банк (продадена впоследствие от вдовицата Кюлева). С какво точно се е занимавал Кюлев може само да се предполага, след като го застреляха посред София.
С какво точно се е занимавал неговият бизнеспартньор Вальо Топлото, също може да се предполага, след като караше негов джип и държи милиони в евро и левове по сметки и сейфове.
Може също така да се предположи как в един момент някъде от руските потайности леко е изтекла информация за сметките на Вальо Топлото във Виена (които очевидно са били известни на перачите, кагебистите и прочее руски елементи), как той после е арестуван и така започва мощна кампания за обезценяване на “Топлофикация”. Започнаха изявленията на Румен Овчаров, неколкократните увеличения на цените на газа, но не и на цените на парното.

Румен Овчаров, който подкрепи руските интереси у нас (договорите за АЕЦ Белене и за доставките на газ до 2030 г.), във вестника на Майкъл Чорни – “Стандарт” - беше представян като голям защитник на българските интереси. Там дори написаха заглавие “Москва удари на камък при Овчаров”. Сега за “Стандарт” Овчаров е бита карта и дори участваха в събарянето му. Задуха друг вятър.
Президентът Първанов и разни крила в БСП открито изразиха мнение, че някои хора монополизират отношенията с Москва. Това се отнасяше за Овчаров. Очевидно в средите на БСП се сдърпаха за руски пари. Към това се прибави и интересът на ДПС в тая сладка област. Приближеният на Доган Ангел Александров нападна публично Овчаров. А той пък отвърна по най-глупавия начин - с контраобвинения на пресконференции на заместничката си Нинова и на шефа на “Булгартабак”. И стана, каквото стана.
Докато публиката зяпа кой кого обвинява, някой си изплете кошницата да купи на безценица “Топлофикация”. Друг някой пък замени Овчаров в енергийните взаимоотношения с руснаците.
Да влезе Фортинбрас.
Впрочем труповете сами ще се изнесат, червиви от пари.
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) М. Иванова
  Тц-тц-тц....
 2. 2) dido
  Дали "Топлофикация" не е закачена и към сделките с Държавния резерв, където пак блеснаха руснаци , ДПС и Милчо Циганина. Ако сега и Овчаров заеме шефско място в някои руски енергиен проект у нас /примерно като Шрьодер/ всичко съвсем ще си дойде на мястото. Може да излезе , че е имало не ръка, а ръце на Москва в цялата работа. За сведение на БГ служби защитаващи икономическата сигурност на страната
 3. 3) Captain Buddy
  В българското медийно пространство неграмотно се твърди, че по информация от австрийските власти били разкрити сметките на Вальо Топлото. В същност историята за разкриване на сметките е повече от тривиална. Сметките на Вальо Топлото в австрийските банки са сметки на т. н. Devisen Auslaender т. е. на чуждестранно лице, което не е данъчно задължено в Австрия. В следствие на това приходите от лихвите по тях са освободени от KESt – Kapitalertragsteuer (данък върху лихвите). При откриване на сметка в Австрия, лицето е длъжно да се легитимира (снима му се паспорта), от който е видно, че е чуждестранно лице, посочва ...още

 4. 4) Антиглупаков
  Не се знае! Може би пък с този гаден материял,"Часовете" да искат да напомнят за великятя корупция- невидима и за ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР! АЛО ВЕЛЧЕВ,КЪДЕ СИ И ДО КОГА ЩЕ СИ ЧОПЛИШ НОСА?


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2017® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com