www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Шегите на Медведев: "Дейвид Камерън щеше да стане добър агент на КГБ"

13 Септември 2011

 

Дейвид Камерън и Дмитрий Медведев. Снимка: кремлин

Лондон и Москва се разминаха във вижданията си по сътрудничеството на спец службите на двете страни и налагането на санкции срещу Сирия, стана ясно в понеделник след срещата на руския президент Дмитрий Медведев и премиера на Великобритания Дейвид Камерън, който в понеделник започна официалното си посещение в руската столица.

Това е първата визита на британски министър-председател в Москва от пет години насам, след като отношенията между двете страни се обтегнаха заради убийството в Лондон на бившия служител на руската Федерална служба за сигурност Александър Литвиненко през ноември 2006 г. Великобритания няма да възстанови сътрудничеството си с Русия по линия на спец службите, което бе замразено след убийството на Литвиненко. Това заяви премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, цитиран от руски издания след срещата с Медведев.

В същото време обаче Лондон е готов да си сътрудничи с Москва по въпросите, свързани с борбата срещу организираната престъпност, каза Камерън. Двамата лидери все пак успяха да видят напредък в двустранните отношения. Камерън дори любезно подчерта, че и двете държави ще спечелят, ако укрепят своите отношения. Думите му дойдоха след изявление на Медведев, че е назряла необходимостта да се възстановят контактите не само между правоохранителните органи, но и между спец службите на двете страни. “Готови сме да обсъждаме различни варианти за това“, обяви руският президент на пресконференция.

Въпреки твърдо заявените противоположни позиции, на пресконференцията имаше и шеги. Британският премиер, с когото руските тайни служби установили контакт при негово посещение в Москва през 1985 г., е можел да стане добър агент на КГБ, пошегува се руският президент Дмитрий Медведев в отговор на журналистически въпрос. “Аз съм сигурен, че Дейвид щеше да стане добър агент на КГБ, но тогава той не е бил министър-председател”, заяви президентът. “Трябваше да се очаква, че няма да стане”, каза лаконично британският премиер, предизвиквайки смях в залата.

Британският премиер обаче подчерта, че позицията на Лондон по случая с Литвиненко остава непроменена. “Факт е, че две правителства не са съгласни с позициите си по дадения въпрос и аз по никакъв начин не се опитвам да скрия това“, каза Камерън. На свой ред Медведев призова да не се политизира това дело и то да се разглежда в юридическата му плоскост. Той също така подчерта, че руски граждани никога не са предавани на чужди държави и това няма да стане, тъй като е забранено от руската конституция.

Литвиненко бе отровен с полоний-210 в Лондон и британските правоохранителни органи обвиняват за това бившият служител на руските спец служби Андрей Луговой, който междувременно стана депутат в руската Дума. Случаят се очакваше да е сред най-обсъжданите теми при визитата на Камерън в Москва и непостигането на споразумение затвърди различията между двете страни.

Медведев също така отново даде да се разбере, че Русия е против приемането от Съвета за сигурност на ООН на резолюция за налагане на санкции на Сирия, предаде Франс прес. “Тази резолюция трябва да е сурова, но не бива да предвижда автоматично налагане на санкции, тъй като Европейският съюз и Съединените щати вече приеха голям брой санкции и няма абсолютно никаква необходимост от допълнителен натиск”, каза Медведев.

Той обаче подчерта, че различните подходи на Русия и Великобритания към редица проблеми не е задължително да се отразяват негативно върху отношенията между двете страни. “Между нашите страни има много повече неща, които ни обединяват, от тези, които по някаква причина ни разделят“, посочи руският държавен глава. Според него, ако по една или друга причина двете държани не са на едно мнение, това не е повод за драматизъм.

Според него най-важното от срещата в Москва е това, че с подписването на редица споразумения двете страни са направили важна крачка, за да бъдат техните отношения на високо конструктивно и плодотворно ниво. По-рано в интервю за ИТАР-ТАСС Камерън заяви, че макар разногласията между Москва и Лондон да са добре известни, може да бъде постигнат значителен напредък в двустранните отношения. Двете страни са жизнено заинтересовани да възстановят икономическите си отношения, посочва Камерън. По думите му нарастването на руската икономика надвишава средните европейски показатели, което “създава за британския бизнес огромни възможности”.

По БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) peregrinator
  Забравихте да напишите че обвинения за "убийството" е пожелал сега да се срещне в Москва с Камеран за да изяснят случая.Дали ще се осъществи не се знае знае ли се..
 2. 2) Soldier_of_Fortune
  Майчицее, президент- провинциален шегаджия ...
 3. 3) Вова
  По малко от милиард евро са английските инвестиции на руския пазар. Смешно малко, в сравнение с немските и френските . Само Рено има повече инвестиции от цяла микро-велико Британия. Това е зорът-да се спасява британската икономика. Руският пазар и руските клиенти са надеждата и спасителния пояс за доста закъсали европейски икономики. За България това не се отнася. Тук икономиката се развива според указанията на губернатор Уорлик.
 4. 4) Soldier_of_Fortune
  На множества спекуланти и представители на българо-съветската орг. престъпност им се ще Р.България да е скачена икономически с компаниите им , не толкова зарад печалбите (голяма част от тях те даряват на агентите и лобистите си) ,а зарад зависимостта - те искат да имат зависими от тях територии -да ги питаш защо...Нещо подобно на онази азиатска мания да трупаш имущества...
 5. 5) colonel K
  Последните две изречения дават отговор на много спорове напоследък.Благодаря на е-вестник,че ги пропусна по невнимание.Вече може да пуснете някоя статия за човекоядци от тайгата.
 6. 6) чичата
  сега ще ти обяснят че е печатна грешка а бакалина ще се извини на щощор
 7. 7) pro-anti
  не е печатна грешка, просто Камерън на свой ред се е пошегувал:)
 8. 8) White Snake
  Шегаджии и служещи на нацията си въпреки всичко...
 9. 9) Вова
  Про, никой не пътува 3 000 км, влачи със себе си бизнес елита на кралството...заради едната шегичка . Камерън беше в Русията с коленопреклонна молба за разрешение на нови инвестиции и отваряне на руския пазар за английските стоки .
 10. 10) чичата
  во, британецът е лазил 3000км, да се срещне не с олигарсите, които така и така са си накупували и британско и швейцарско и американско и сингапурско гражданство


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com