www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 20 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Митко Станков поднесе сензация - откри на търг в Ню Йорк златна монета на хан Аспарух

19 Септември 2011

 

Подражателна монета на солида на император Константин Погонат, вероятно сечена от хан Аспарух, със знаци на български владетел. Снимка: от каталога на CNG
Златен солид на император Константин IV Погонат, сечен до 681 година. Снимка: от каталога на CNG

Преди ден e-vestnik обеща сензация от живеещия във Виена нумизмат Митко Станков. Ето я - на търг в Ню Йорк на 14 септември тази година е извадена рядка златна монета, от т. нар. варварски подражания на византийски солиди, която е идентифицирана от Станков като монета на българския хан Аспарух и е купена от него по интернет.
Това е историческа сензация, до момента се смята, че българското монетосечене започва при цар Иван Асен Втори. И на учениците в началното училище у нас е обяснено, че по времето на хан Аспарух не са сечени монети, защото в държавата е преобладавало натурално стопанство и за разплащанията са били достатъчни налични византийски монети.
Затова, когато от Виена се обади Митко Станков да каже, че е открил и купил на търг в Ню Йорк монета на Аспарух, това изглеждаше невероятно. От e-vestnik съобщихме сензацията на нумизмати, които първоначално също проявиха недоверие. Но, след като видяха снимките от каталога на търга и обясненията на Станков, те реагираха по друг начин (коментари от нумизмати публикуваме отделно).
Живеещият във Виена експерт Митко Станков, от години е обвиняван от  българските ченгета, че ръководи мафия за износ на културни ценности от България (виж за него повече тук). Противно на разпространяваните твърдения за Станков у нас, на Запад той е консултант на някои от най-големите аукционни къщи, за оценки и експертизи го търсят колекционери и търгове от цял свят. У нас някои нумизмати го смятат за най-големия български експерт в тази област.
Станков е забелязал монетата в каталога на търга на CNG - Classical Numismatic Group Inc. (виж тук)
Тъй като наистина става дума за сензационно разкритие и твърдение, мнозина ще се усъмнят, дали един колекционер просто не иска да вдигне шум около притежавана от него монета, затова първите въпроси са към него.

Митко Станков: Нека излязат смелчаци, да кажат, че не е вярно

- В каталога на търга монетата беше ли представена като принадлежаща на българския владетел Аспарух?

- Не. Специалистите (нумизматите) от CNG я бяха определили като монета на неизвестно германско племе, но бяха я датирали най-общо в VI-VII век. В описанието се казва, че представлява имитация на солид на византийския император Константин IV Погонат.

Митко Станков. Снимка: личен архив

- Защо твърдите тогава, че принадлежи на Аспарух? В такива известни аукционни къщи работят най-добрите учени и нумизмати. Възможно ли е да са допуснали грешка, неправилно да идентифицират монетата? Не мислите ли, че вие може да грешите?

- Тук не става въпрос за грешка . Те не са я „познали“, поради обстоятелството, че в периферията на Византия (Източно римската империя, както е редно да се нарича ), от това време са известни на науката различни т. н.„варварски имитации“ на официалните емисии златни монети. Някои от тези имитации са сечени в провинциални монетни ателиета . Те се отличават по различния стил на изображенията , непълните си, а понякога и погрешни надписи, по-малка тежина от стандартната или с понижено съдържание на злато. Но има и такива, които се приписват на на различни „варварски“ племена- лангобарди, хуни, ломбарди , остроготи и други. Поради „варварския“ стил на монетата и „безсмисления“ надпис, нумизматите от CNG са решили, че най-вероятен издател е именно „неизвестно германско племе“.

- Добре. Противопоставяте се на тяхното становище, твърдите, че монетата е сечена именно от хан Аспарух. Така малко излиза, че пренебрегвате мнението на едни от най-големите нумизмати, с цел да „обогатите“ доказателствата за историята на българската държава?

- Аз имах на разположение достатъчно време, за да анализирам и обмисля всичко, което би подкрепило или би отхвърлило твърдението ми, че монетата от аукционния каталог на CNG е сечена не от друг владетел, а именно от кан Аспарух.
За пръв път видях тази монета преди повече от осем години. Показа ми я човек, който имаше и други монети. Обясни ми, че са намерени в Добруджа. Какво ли не му предлагах, за да ми я продаде, но не се споразумяхме .
След време я видях в аукционен каталог на „Фрийман и Сиър” (Freeman & Sear 10, 11 February 2004 г.), под номер 511. За съжаление това стана след като търгът вече беше минал. И там тя беше описана, както сега в каталога на CNG – неизвестно германско племе. Опитах да науча кой е щастливият купувач, но както всички колеги от бранша, така и Freeman & Sear отказаха да издадат своя клиент. За мое щастие, преди около два месеца получих аукционния каталог номер 88 на CNG и видях, че същата монета отново се предлага за продажба. Оценката на монетата беше 1500 долара. Чаках търпеливо до датата на търга. В последните секунди изпратих по електронен път моето предложение - бях написал една значително по-висока цифра. Спечелих монетата за 3750 долара.

- Какво доказва, че е на хан Аспарух?

- Ето първия аргумент: местонамиране - Добруджа. През седми век там няма германски племена. Добруджа се намира в границите на държавата на кан Аспарух. Дори и да нямаше никакви надписи, една хипотеза за квалифицирането й като българска не би била по-малко логична , отколкото като германска.

Втори аргумент: На реверса (опакото) на монетата ясно се четат буквите С, А, N и V . На аверса (лицевата страна) – буквата А, монограм и V. Моето четене на надписа като цяло (опако и лице) е CAN CV A(SPAR)V. = ASPARV(H) . На известния златен медальон на кан Омуртаг надписът е CANE SYBHГI WMORTAГ. Васил Златарски казва: От официалните надписи на гръцки език, дошли до нас от езическо време, ние узнаваме, че така е изписана титлата на българските канове на известните каменни надписи, носещи техните имена.

Трети аргумент: Солидите (златните монети) на византийския император Константин IV Погонат (668-685 г.), които са прототип за монетата от аукциона, са сечени в периода 674-681 г. След 681 г. този тип никога повече не се произвежда в монетарниците на империята. Науката нумизматика го е доказала по безспорен начин, но не е тук мястото да го коментирам. Това е гарантирано. Следователно „суверенът“, който е сякъл „имитациите“ е бил съвременник на този източно римски владетел. Както коментира византийският хронист Теофан: В невъзможност да се противопостави на българите, император Константин IV “сключил мир с тях, като се съгласил да им плаща годишен данък, за срам на ромеите”. Чудно било този (т. е. императорът), “който направил свои данъкоплатци всички, на изток и на запад, на север и на юг, да бъде победен от този мръсен и новопоявил се народ”. Според историците мирният договор между Източната римска империя и българският владетел бил сключен през лятото на 681 г. С този акт Византия санкционирала едно незапомнено поражение и за пръв път признала възникването на една нова държава – България.
Това е и дата на отсичане на златните солиди на кан Аспарух. Сеченето на солидите на кан Аспарух е започнало веднага след сключването на мирния договор през лятото на 681 г. Качеството на металното съдържание е чисто злато. Тежината й отговаря на тегловния стандарт и нормите на съвременните византийски монети (на Източната Римска империя) . Новооткритата монета е безпрецедентна научна сензация.
Ще спомена и няколко други, вече известни паметници, които имат някои съществени общи елементи с новооткритата златна монета:
1. Оловният печат на кан и цезар Тервел . На лицевата страна Тервел е представен по същият начин , както и неговия баща кан Аспарух.
2. Златният медальон с образа хан/кан Омуртаг, намерен във Велико Търново , на който се чете надпис :CANE SYBHГI WMORTAГ. Титлата е както при златния солид на кан Аспарух.
Ако на мен самия ми бяха казали преди години, че има монета на хан Аспарух, щях да се изсмея. Но, ето, тя е факт.

- Скептици у нас ще кажат, че искате да вдигнете цената на притежавана от вас монета?

- Да, искам да я направя 100 милиона, ама няма луди да платят толкова (афектирано). За мен е гордост, че съм разкрил такъв исторически факт и документ. За това се обаждам да съобщя. Стефка Костадинова е скочила 2 метра и нещо, аз съм скочил 5 метра, ако трябва да сравняваме. За мен това е постижение. Аз го заявявам открито, от мое име.

- Не се притеснявате, че много хора, ще помислят, че е фалшификат?

- Не е ли достатъчно, че най-големият специалист, който се казва Дейвид Сиърс, я е продал тази монета веднъж през 2004 г.? Сега друг авторитетен търг я продава отново. Нека кажат българските авторитети проф. Юрукова и т. н. дали е автентична. Който иска по света нека застане срещу това мое твърдение. Нека излязат смелчаци, да кажат, че не е вярно. Това, не че аз го казвам, но е излязло като автентично от световни авторитети. Нека някой каже „Такова животно нема”.

- Съвременни методи анализ могат ли да докажат, ако това е фалшификат?

- Аз се отказвам да дискутирам. Който желае да вади обратни тези. Има лаборатории, който иска да проверява, аз не желая да налагам моето становище. Аз трябваше да го публикувам това в едно западно научно списание и толкова. Въобще не трябваше да споменавам, защото в тази пропаднала държава ще кажат, че „такова животно нема”.
Аз съм експерт в нумизматиката, произнасям присъда. Това е.

Описание на монетата от Митко Станков:

Златен солид с тежина 4,21 гр., 18 мм, разположение на лицевия спрямо опаковия печт 1 часа. На аверса (лицевата страна ) на монетата е представен бюст на мъж с къса брада насреща (в анфас), облечен в ризница и с шлем с гребен и перлена диадема на главата, държащ копие на дясното си рамо. В полето вляво от бюста е разположена голяма буква А, а вдясно монограм и буква V. Над буквата А се виждат двата края на лентата (връзките) на диадемата.
На реверса (опаковата страна) на монетата е представен висок кръст на четири стъпала, от двете страни на който стоят две стилизирани човешки фигури, облечени в тоги и въоръжени с мечове (саби). В полето вдясно е разположена латинската буква С (негативно) и под нея буквата V, вляво буквата А, а под кръста буквата N (негативно).

В допълнение от e-vestnik:

CNG е международна компания със седалище в Лондон, която прави търгове там и в Ню Йорк. За нея работят най-големите експерти по нумизматика и антично изкуство, особено византийско. На техен търг е малко вероятно да се появи фалшификат. CNG работи с лаборатория с най-високотехнологични методи за анализ - химически и др., към която се обръщат за проверка на експонати музеи от цял свят. С новите методи на изследване в последните години времето на фалшификаторите на монети приключи (поне за по-ценните - все още вървят по-евтини ментета, за които не си струва да се прави анализ).
В описанието на историята на монетата в самия търг6 се казва, че е продадена преди 7 години - през 2004 г. на друг авторитетен аукцион в Европа „Фрийман и Сиър” (Freeman & Sear 10 (11 February 2004), lot 511), на който също е малко вероятно да се продаде фалшификат. И тогава монетата е била купена за цена около 1000 долара, също без да се разбере точният й произход.

Сред нумизматите са добре известни т. нар. подражателски монети, които са секли племена и владетели в периферията на древна Гърция, на Римската империя и др. Този вид монети са имитация на монети на империята или на някой град държава (например Тасоска тетрадрахма), но с по-груби, наивистични изображение. Спазени са някои основни елементи от оригиналната монета, но със символи и белези на владетеля, който сече подражателската монета.
Известни са такива подражания на гръцки и римски монети, сечени от тракийски владетели. Известни са подражания и на византийски солиди, каквато именно се явява монетата на хан Аспарух. Тя е подражателство именно на солид на император Костантин IV Погонат, който царува по това време. Тя е описана в търга със забележка „изключително рядка”, но приписана на неизвестно германско племе.

След като самите организатори на два авторитетни търга и тези, които са предложили монетата, не са разбрали каква точно е тя, това намалява вероятността за фалшификат.

От e-vestnik се обърнахме към двама от най-добрите експерти в нумизматиката за коментар. И двамата на „първо четене”, след като видяха снимките и описанията, приеха, че е възможна такава сензация. Господин Жеков, който е експерт по средновековни монети, каза, че няма съмнение, че монетата е автентична и по символите може да се направи извод, че е на хан Аспарух.

Виж тук още обяснения и исторически бележки от Станков и първи коментари на нумизматите Господин Жеков и Ставри Топалов.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  иди им вярвай, ако ти харесват манипулациите им/ време е да предложа на археологическия музей, пишущата машина на константин преславски - латиница ъндерууд
 2. 2) Донкихот
  "Обясни ми, че са намерени в Добруджа." - хубаво е да обясни по-подробно как точно е намерена и изнесена тази монета, щото иначе става съучасник в престъпление. Или като съвестен родолюбец доброволно да предаде монетата на "тази пропаднала държава", щото: Чл. 35б. (Нов, ДВ, бр. 55 от 2004 г.) Който изнесе движим паметник на културата в нарушение на разпоредбите на глава шеста “а”, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер от 12 000 до 24 000 лв.
 3. 3) marti.z
  Износът на антики от България не е от вчера! Още от преди 10.11.1989 г.! Другарите бяха най-големите крадци на такива неща. Чувал съм дори името на Богомил Райнов да се намесва в такива истории, и го вярвам, защото той беше "персона нон грата" във франция, доста години и сам признава, че е влизал в страната нелегално! Защо? Имаше и история с някакви картини. И за Иван Славков се говореше съвсем сериозно, че е припечелвал от това покрай Людмила. Защо не? Нали цялата държава беше тяхна! Да беше сега една монета, с мед да я намажеш. Но ние няма как да ...още

 4. 4) White Snake
  Попитайте чичаевна и останалите селяци , които бяха произведени в полковнишки и генералски звания ,тези интернационалсоциалисти знаят много за трафика на артефакти от българия и изобщо , както и за амфетамините , калашниците и останалите "благинки"...
 5. 5) pro-anti
  може и да е от Аспарух, а може и да не е.Слабата част на обясненията е историята с намирането на монетата в Добруджа, защото ако не се свърже с Добруджа, шанса са се свърже с българите е минимален.Интересно е как някой няма да иска да я продаде в БГ директно на богат човек, но ще мине през прекупвачи, които си взимат лептата от антиката, а тази лепта е лъвския дял от крайната цена на всяка антика, продадена на търг. Както и да е, дано да не съм прав и монетата наистина да е свързана с българите.
 6. 6) чичата
  в българия никой няма да се върже на подобна легенда/ разчитат на хора с пари, които изкупуват количества/ аспарух никога не е сякал пари/ как ще ги сече, като е дошъл с отряд от 2800 командоси, от гвардията на баща си(той е изтърсъка в семейството - произнася се исперих)/ никой не е мислил, че отсам дунава се прави държава/ просто "хохолите" са се държали нафукано/ а за да сечеш пари, трябва уседнал начин на живот/ да си произвел и златна ламарина, и щанци и калъпи, дори чук не са имали, защото конете им са били неподковани/ намали дори парче плат ...още

 7. 7) Ладо
  CANESYBHГI - Ето така са писали, без шпация. Няма пунктуация . Не се знае къде свършва и започва думата. Аз чета канес - княз, то така си и пише в "Именника..." Най-важното е ,че излизат истините една по една. Обърнете внимение на Жеков - там има много истина относно историята ни, но не тази на Златарски. Мошеника Златарски. Жеков на практика казва ,че сме федерати на ИРИ. И няма ханове, нито канове, нито Византия. Но още сте малки, като пораснете, ще разберете! :)))
 8. 8) peregrinator
  Ако е истина всичко това за монетата,то честито на е-вестника,че първи го съобщават.Ще има и редакции в историческите учебници.Ако е не е истина,то здраве да е,ще мине,ще се забрави,както и много други лъжи се забравиха или пък станаха истина. Бе казано за друга страна но донякъде може да се каже и за нас- че България е държава с непредсказуемо минало и неясно бъдеще. Иначе прабългарите са имали байряци,конски опашки веещи се на обръснатата им глава.
 9. 9) pro-anti
  правили сме примитивни неща, Чичата, но сме правили...ето един печат от първото българско царство,и то от първата половина, явно е имало и кореспонденция, за да се подпечатва и да има нужда от печати http://www.ebay.com/itm/Late-Roman-Bronze-Rabbit-Seal-circa-5-6th-Century-AD-/350489690250?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item519ad0408a
 10. 10) чичата
  про, ти поне стъпваш стабилно по земята/ най-често става въпрос за копчета, изляти по макет на оригинално сечена монета/ и защото рисунъка върху сечените монети е много фин, се е налагало да се нанасят по-релефни корекции, са се получили тия "сензации"/ вече съм свикнал с добродушните пристрастия на домакина, към виното, нарко-темите, "светите" места, иманярските "секти", хазарското русофобие, великата пустош оттатък океана, темата "отоманлъ", все неща покрай които му тече алъш-вериша, и я на турне го поканят, я някой му надене юлара на меценатството
 11. 11) pro-anti
  Чичата, по принцип монети са се секли 1.когато е имало нужда от монети в търговията 2.когато владетелят е имал нужда да декларира своята власт, дори когато не е имало реална нужда от негови монети в търговията, по-скоро това са медалиони, а не истински монети. Възможно е да е вторият случай, не е копче със сигурност. Ние сме си били бързи подражатели, а и кой ли не е искал да подражава на Византия по онова време, та да обвиняваме прабългарина, слизаш от коня с изкривените си от езда крака, току-що наял се с пастърма, "сготвена" от стоене под затопленото от задника ...още

 12. 12) The Call Catcher
  Я бабушка чичаевна как сее развихрила , каква желязна логика вади , брей...
 13. 13) Вова
  Чичата , по точно не може да се каже...Популярност чрез провокация май е целта
 14. 14) peregrinator
  Многониковия,много често почваш да си мениш имената,сега пък The Call Catcher.Може ли да чуем твоята желязна логика?Или да чуем какво ще кажат психиатрите за това ти състояние.
 15. 15) The Call Catcher
  ънджипляктор-ке ,Ето какво казва Теофан: …. Те като избягали от своята земя дошли в областта Скития и Мизия и изпратили пратеници при Юстиниан с молба да ги приеме … (като федерати)...А , аз смятам , че са били федерати ,които периодично са били и рекрутирани в Имперската армия-Хуни и анти, вземат участие в кампанията на Велизарий в Лазика и именно хуните, побеждават персийския цар Хосрой Първи при Дара.Мога да попиша още и за копчета , монети и т.н. , но какъв е смисъля за теб ,ти си пропагандираш великата съветофилия и лекарства срещу нея не са ти нужни...
 16. 16) Петър
  Хубава история! Благодарности на г-н Станков и е-вестника!
 17. 17) ГОШО
  Конгрес да археолози Разговор между двама -При разкопки в моята страна намерих парче жица Това е свидетелство че мой те прадеди са имали телефони - Аз при разкопки в моята страна не намерих нищо .Това е свидетелство че мой те прадеди пък са имали мобифони
 18. 18) optimo principi
  „Защо кашляш чичо“? Беше попитал един от героите на известен български артист. Въпросът беше зададен по повод опита на чичото да отклони отговора на неудобен нему въпрос. Та и ти  ------------ -----------  криещ се под псевдонима „чичо“ ,се мотаеш като муха без глава и неуместно се пробваш да даваш акъл по всякакви теми.Опитай се поне да проумееш написаното в статиите и в коментарите , на по-мъдрите от теб. Помисли си само, защо всеки път те дразни логичното и закономерното. Не си ли се замислял- защо си си избрал псвдонима „чичо“? Ще ти отговоря: защото вътрешно (в слугинското си подсънание) принадлежиш ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com