Нито една нова книга не е постъпила в 90 на сто от библиотеките от 2008 г. насам

Национална кампания за възраждане на библиотеките

Снимка: Университетска библиотека

Асоциация Българска книга и други обществени организации започват Национална кампания за възраждане на библиотеките. Те разпространиха петиция до министър-председателя и министрите на образованието, културата и финансите:

Над 50% от младите хора на България са номинално или функционално неграмотни, с което се нареждаме на предпоследно място в Европейския съюз (на базата на авторитетното изследване PISA)! Българинът купува 0,56 книги годишно, европеецът – 11!

От 2008 година в 90% от българските библиотеки не е постъпила нито една книга! (Според стандартите на ЮНЕСКО и ИФЛА в българските библиотеки трябва да влизат 1,7 млн. библиотечни единици годишно.)

През последните 20 години училищните библиотеки са намалели наполовина, а в останалите почти не влизат нови книги! (Според Манифеста на ЮНЕСКО и ИФЛА училищната библиотека е част от учебния процес и 5% от годишната издръжка на всеки ученик трябва да постъпва в нея.)

Това е резултатът от двадесетгодишното неглижиране на книгата и на нейното базисно значение за грамотността и развитието на културата.

Докога ще сме последни?

Според документите на ЮНЕСКО обществената библиотека е информационният център за населението по места. Ние, хората, чиято професия и съдба е книгата, се обръщаме към вас за подкрепа на нашето искане за спешно приемане на Стандарт за библиотечно-информационно обслужване за обществените и училищните библиотеки, съизмерим с международния, и за незабавно подновяване на програмата на Министерството на културата за обновяване на библиотечните фондове. При изпълнението на тези стандарти държавата ще осигури правото на своите граждани на равен и свободен достъп до информация и знание, гарантирани им от Хартата за правата на човека.

Нека книгата да влезе в своя естествен дом – библиотеката! Нека четенето да стане достъпно за всеки гражданин на България! За грамотно и образовано младо поколение!

Можете да се присъедините към кампанията във Фейсбук и да се подпишете под петицията тук.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.