Власт на простака – във футбола и политиката

„За мача с България треньорът на Англия Фабио Kапело викнал 6-ма от „Манчестър Сити“, 5-ма от „Юнайтед“, 3-ма от „Челси“ и 2-ма от „Ливърпул“. Лотар Матеус пък извикал 6-ма от „Син Сити“, 5-ма от „БИАД“, 3-ма от „Планета Пайнер“ и 2-ма от други софийски кръчми… Логично Англия ни би посред София.

Този виц е квинтесенция на положението с футбола у нас. И не само с футбола.

Спортните вестници радостно гърмят – Лотар Матеус уволнен, аут от националния и т.н. Треньор ставал Любослав Пенев. За такива играчи – такъв треньор. На българските футболисти Матеус не им подхождаше никак. Културен, не им дава да пият, глобява ги като в Европа, те правят бойкот, не играят. Сега иде човек на място – чичовото, дето се запомни с лафа пред телевизията – „На който не му харесва, да духа супата”. Каза го по повод провала си в един мач преди години.

Сега ще има ред в националния, възможно е зарадваните национали да си помръднат задниците и да поиграят. Но малко вероятно е България да има успеха си във футбола от 90-те години. Тогава имаше ярки звезди, играчи от европейски клубове, тренирани там, послушни пред тамошните треньори, които се събраха в един отбор и с български инат искаха да покажат на света, че и ние ги можем тия работи.

Сега има 2-3 играчи от европейски клубове в националния, които обаче въобще не си дават зор. Най-големият голмайстор Бербатов отказа да играе. Играта в националния му носеше само обиди от българската преса, постоянни критики, сякаш само той е виновен за общата слабост на отбора.

Някогашните най-успели играчи като Лечков, Стоичков и др. обаче показаха, че като бизнес и мениджмънт на футбола не стават. Уменията им като футболисти не могат да прикрият лошото им възпитание. Лечков се изежи на Бербатов: „Той да не е Анджелина Джоли, че ще се срещам с него”. Стоичков се ежи постоянно по всякакви въпроси – „Сега сме се събрали мъжкари като Плевнелиев, Бойко и аз, и ще доведем нещата докрай”.

Пази Боже да ги доведат докрай, както му се иска на Стоичков. Да построят още три стадиона (проектирани без обществена поръчка от негови приятели в Испания), които ще стоят празни и ще гълтат пари за поддръжка, както стадионите в ЮАР след Световното по футбол. В някои страни се е налагало след такива първенства да разрушават стадиони, защото не могат да ги поддържат.

Магистралите поне няма да са излишни. Ще се сбъдне вицът: „Тодор Живков е построил две Българии, а Бойко Борисов – три”. Но ще се сбъдне и прогнозата на проф. Боян Биолчев: „Държава, пълна с магистрали по всички европейски стандарти, които свързват големи градове, пълни с простаци по всички световни стандарти.”

И ще се възцари за десетилетия пожарникарско-футболисткият райх.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.