Пакистан изчерпва търпението на САЩ

в. Дейли телеграф

Сергия за вестници в Исламабад, Пакистан, в деня след смъртта на Осама. Снимки: „Фейсбук“, „Туитър“ и блогове

Сваленият от власт военен диктатор на Пакистан Первез Мушараф заяви вчера пред „Дейли Телеграф“, че САЩ трябва да приемат, „принудата на Пакистан“ да използва терористични групи като инструменти във външната си политика.

През последните 10 години САЩ правеха тъкмо това, дори изправени пред нарастващи доказателства, че Пакистан е отговорен за дерайлиране на войната в Афганистан и убийствата на съюзнически военнослужещи. Висшият военен офицер на Америка обаче сега свали ръкавиците.

Адмирал Майк Мълън, смятан за един от най-пропакистански настроените служители в американското правителство, информира Сената, че мрежата на Хакани – свързана с талибаните бунтовническа група – е „реално крило“ на ИСИ – пакистанската Междуведомствена служба за разузнаване. С подкрепата на ИСИ мрежата на Хакани бомбардира американското посолство в Кабул по-рано този месец, каза Мълън. За първи път в историята един съюзник, който е взел 22 млрд. долара помощ от САЩ от 2002 г. досега, е обвинен, че води ефективна война срещу САЩ.

Ставаме свидетели на предсмъртните спазми на съюз, който е в период на разпад от деня, в който бе създаден. Пакистан помогна за извеждането на бойците на Ал Каида от Афганистан след 11 септември и прекара следващите години, помагайки на талибаните да възстановят силите си. САЩ се опитаха през 2009 г. да поправят това, като обещаха милиарди долари и стратегическо партньорство между равни. Но серията събития тази година – от арестуването на американски шпионин до акцията, при която бе убит Осама бин Ладен – подчертават дълбокото разочарование на поколение американски служители.

Все по-ясно става, че никаква сума пари не може да накара излязлата извън контрол армия на Пакистан да спре да помага на бунтовници като мрежата на Хакани и на международни терористи като „Лашкар-е-таиба“, отговорни за атаките в Мумбай през 2008 г. Дори на фона на разкъсващите Пакистан джихадисти, генералите не могат да се откажат от пристрастеността си към милициите. Но ако те продължават да действат като враг, американците няма да имат друг избор, освен да се отнасят с тях като с такъв.

И така, какво предстои? САЩ ще действат внимателно, знаейки че евентуален драматичен ход ще даде на генерал Каяни, командващия въоръжените сили на Пакистан, претекст да изземе властта от цивилните. Самоназначилите се пазители на Пакистан никога не са се справяли особено добре с кризи на легитимността и могат да размахат камшика в отчаянието си, вместо да се върнат в казармите.

Изправени пред преобладаващото твърдоглавие на Пакистан обаче, САЩ няма да имат друг избор, освен постепенно да увеличат натиска. Вероятно ще видим още нападения с безпилотни самолети и акции на специалните сили в племенните райони на Пакистан. Един от вариантите е да се използват афганистански милиции, подкрепяни от ЦРУ – тези преследващи отряди за борба срещу тероризма са извършвали многобройни тайни операции през годините.

Пакистан няма да приеме това с примирение. Ще има повече публични нападки, по-голям натиск върху американски и британски разузнавачи вътре в страната и ескалиране на насилието вътре в Афганистан.

Това е, защото пакистанските военни са еднакво склонни както да засилят използването на терористи, така и да обърнат курса. Каяни и неговите колеги смятат, че държат всички козове. Те мислят, че ако Пакистан може да сдържи нервите си до изтеглянето на САЩ от Афганистан през 2014 г., нещата ще продължат по обичайния начин. Те залагат на това, че президентът Обама не може да извади „тежката артилерия“, тъй като това би навредило на шансовете му да бъде преизбран следващата година.

Това е погрешно мнение, не само защото други държави като Иран и Русия няма да стоят безучастни, докато Афганистан гори, а защото този въпрос е толкова крещящо публичен. Мълън може да е на ръба на пенсионирането, но даде да се разбере, че приемниците му не могат да пренебрегват провокациите от Пакистан, без да понесат удар по репутацията си. В продължение на 30 години Пакистан води тайна война срещу Индия от Пенджаб, през Кашмир, до Афганистан. Но да вземе САЩ на прицел е нещо различно.

Пакистанският външн министър предупреди в отговор на Мълън, че САЩ ще изгубят съюзник и че не могат да си позволят да се отдалечат от Пакистан. Но все повече политици определят това като пакистански блъф. Вече не е сигурно, че държавата, която е опорната точка на американската стратегия в централна Азия, не е също така най-явният спонсор на тероризма. Наричам това дуелиращи се фикции: Пакистан претендира, че го е грижа за борбата срещу тероризма, а САЩ претендират, че ги е грижа за пакистанския суверенитет.

Да смятаме, че сме неизбежно и вечно заклещени в една арогантна връзка с Пакистан, означава да подценяваме размера на американския гняв, но също и начините, по които се променят лостовете за влияние на всяка страна върху другата.

Докато 130 000 войници на НАТО в Афганистан се нуждаят от храна и гориво, доставяни през Пакистан, има ограничения доколко може да бъде оказван натиск. Но влиянието на Пакистан намалява с всеки изминал месец, тъй като САЩ преминават към северни маршрути на доставка. През 2010 г. 70 на сто от доставките минаваха през Пакистан. Днес тази цифра спадна до 35 на сто.

Военният управник на Пакистан от 1978 до 1988 г., генерал Зиа ул Хак винаги се тревожеше, че тайната му война срещу Съветския съюз ще изкуши Москва да отвърне на удара. Той обичаше да казва на ЦРУ, че „водата в Афганистан трябва да заври до нужната температура“. Изглежда приемниците му засилиха огъня твърде много.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.