Кризата залива Гърция с отчаяние

Асошиейтед прес

Атинското метро представлява лъскава витрина на съвременността, разработена с почит към миналото. Някои метростанции показват антични амфори и статуи от Партенона. На официалната страница на метрото се казва, че неговата „политика за работа е фокусирана върху пътника“.

С изключение на тогава, когато работниците стачкуват, както беше в понеделник. Това бе последният протест на работници срещу намаляването на заплатите от страна на правителството, което се опитва да се придържа към едно горчиво споразумение, което разменя въвеждането на икономии у дома за получаването на спасителни фондове от чужбина.

Тези протести са най-драматичният симптом на финансовата криза, която е проникнала във всички сектори на гръцкото общество. На практика тя се е разпростряла навсякъде. Като всеобхватен естествен план за социално организиране от зловеща невидима ръка.

Там са и цифрите, включително 16 процента безработица и икономика, която се очаква да се свие с около 5,5 процента тази година. Правителството иска да съкрати заплатите на 30 000 държавни служители като прелюдия към тяхното освобождаване, а за 19 октомври е планирана обща стачка в знак на протест срещу съкращенията и увеличаването на данъците.

„По-голямата част от средната класа чувстват, че са наказани във всяко едно отношение“, заяви Андони Кумидис – директор на базирания в Лондон брокер за недвижими имоти МакБейнс Купър, който се бори да намери финансова подкрепа за гръцки проекти за изграждане на училища, болници и центрове за задържане.

„Те имат чувството, че хората на върха на пазара, най-богатите, много богатите големи компании се измъкват от това, не плащат своите данъци. Има много от това неприятно чувство навсякъде“, посочи Кумидис.

Има също много лично отчаяние. Гръцкото здравно министерство съобщи миналия месец, че самоубийствата са се увеличили с 40 процента през първите пет месеца на 2011 г. в сравнение със същия период на миналата година. Психоаналитиците свързват това със стреса вследствие на икономическите проблеми.

Други данни показват, че има увеличение на уличната престъпност и злоупотребата с наркотици, едновременно с влошаване на качеството на здравните грижи. Бидейки развита западна държава, Гърция е много по-тиха и спокойна в сравнение с повечето останали страни в света. Агресията обаче се разпространи, подкопавайки стереотипната представа за Гърция, рекламирана някога от туристическия съвет, като слънчев и изпълнен с исторически забележителности оазис.

Сега има риск за работата на гръцкото правителство, което е широко обвинявано от своите граждани за подкупността и разточителността, които като цяло бяха колективно национално занимание през десетилетията. Някои гърци възприемат своите лидери като истински марионетки на Германия и на други международни кредитори, които поставиха сериозни условия за отпускането на спасителния заем на стойност 110 милиарда евро (146 милиарда долара).

През уикенда вътрешният министър Харис Кастанидис бе обсаден от студенти, които го замериха с йогурт, докато гледаше филм в кино в Солун. Според една информация хора от публиката са приветствали случката, ръкопляскали са на студентите и са освиркали министъра.

Протестиращите са се подиграли с Кастанидис, като му предложили да напусне с хеликоптер, ако кризата достигне до точка на кипене, точно както и президентът на Аржентина напусна сградата на правителството, след като подаде оставка насред икономическите вълнения в страната през 2001 г. Социалният хаос в Аржентина бе много по ясно изразен от този в Гърция до момента, а икономиката там се възстанови след болезнена девалвация на валутата и дефолт на дълга.

Черният хумор, съчетан с откровените оценки са действителността в момента в Гърция. Гръцкият министър на регионалното развитие, конкурентноспособността и търговския флот Михалис Хрисохоидис предизвика неочаквано аплодисменти миналата седмица на инвестиционен форум, когато сравни икономиката със зомби.

„В крайна сметка изглежда има живот след смъртта“, заяви Хрисохоидис, бивш министър на вътрешните работи, който ръководи успешните операции срещу леви активисти. Миналата година в кабинета му бе доставена бомба, скрита в кутия, от която загина негов близък сътрудник, а самият той остана невредим.

Вестник „Катимерини“ в броя си от понеделник публикува страховита карикатура за „подстригването“ – финансов жаргон за отписването на дълга, което може да се случи на притежателите на гръцки облигации. Карикатурата показва двама обезглавени мъже, седнали на пейка в парка. „Вървим към по-голямо подстригване“, казва единият от тях, четейки вестник. „Както и да е“, казва куче, седнало в краката му, което също е без глава.

Не всичко е толкова мрачно. Докато много фирми закриха бизнеса си, няколко популярни нощни барове в Атина дънят в събота вечер. Един от тях бе Бууз Кооператива, където купонджиите изпълниха боядисаните в светли тонове помещения, пийваха коктейли и игнорираха игрите на шах, които се разиграваха на дългата дървена маса.

Друг щрих на търсенето на удоволствие и амбиции, въпреки всичко, е Новият хотел – пищно ремонтиран стар хотел, който отвори врати през юли след дългогодишни ремонти. Двама бразилски дизайнери, братята Кампана, декорираха някои стени с реставрирани крака на столове и други части от мебели, други – с дървени кори, като включиха в дизайна и талисманите срещу „зло око“.

Мениджърът Димитрис Валиракис заяви, че има силен екип „за приходи“, който работи агресивно в посока продажби по интернет и се опитва да намери постоянни клиенти, които ценят художественото майсторство. Заетостта в момента е 30-40 процента, като той оцени, че ще бъдат необходими още шест месеца преди да се изясни финансовото положение.

„Не мисля, че е толкова трудно“, каза Валиракис за финансовата криза, изразявайки една гледна точка, която няма да се чуе често на протестите срещу това, че гърците трябва да променят разточителните си навици. „В известен смисъл това е добре. Сега те ще трябва да отрежат всички тези разноски“, посочи той.

Междувременно кризата се отразява на всекидневния живот. Протестите на работното място забавиха няколко полета на международното летище в Атина в неделя, като един полет до Кайро излетя с повече от пет часа закъснение. По думите на човек на борда вбесените пътници станали и започнали да се карат на екипа, а някои гневни египтяни заявили на гърците в самолета: „Вината си е изцяло ваша“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.