www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 27 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Руският скоростен влак: национална гордост, която взема жертви

13 Октомври 2011

 

Франс прес

Плакат на противниците на “Сапсан” го обявява за “дяволски влак”

Високоскоростният влак, с който се гордее Русия - купен от Германия и сновящ между Москва и Санкт Петербург със скорост 240 км/ч в страна, свикнала с железниците от друга епоха - бива критикуван за жертвите, които взема по трасето си.

Влакът “Сапсан” (”сокол скитник” на руски), проектиран от германската компания “Сименс”, беше зрелищно пуснат през 2009 г. по 700-километровата отсечка между Москва и бившата имперска столица. Той се движи по наличните пътища, а не по специално построени железопътни линии със специални стандарти за сигурност, както е във Франция.

Според специализирания адвокат Игор Трунов, който защитава интересите на семействата на няколко жертви, през 2010 г. железницата е причинила смъртта на 40 души - тревожни данни при положение, че Москва е амбицирана да увеличава броя на високоскоростните жп линии в страната.

В края на септември 45-годишен мъж беше смъртно ранен на пътя за Алабушево, селище край Москва. При Боровьонка, село в района на Новгород, влакът с аеродинамична форма и в цветовете на руското знаме - бяло, синьо и червено - прелита с пълна скорост покрай дървените хижи, предшестван от звукови предупреждения на местната гара.

Точно тук през септември миналата година загива 22-годишната Светлана Митрика. “Ужасна история. Момичето загина пред очите на баща си и брат си”, разказва 58-годишната жителка на Боровьонка Олга Василиева. “Тя пристигна от Санкт Петербург с брат си Саша с влак от предградията. Баща им беше дошъл да ги посрещне на гарата. Пресичаха линиите, когато беше съобщено, че преминава високоскоростен влак. Саша избърза, но Света, която беше със слушалки на ушите - не”, разказва Василиева.

Същия месец 24-годишният Максим Говязин бива отнесен от влака на гара Бурга, в същия район. През декември 2010 г. влакът блъска двама преминаващи близо до Санкт Петербург. През юни същата година 60-годишен мъж загива, докато пресича пътя за Твер (на 168 км северозападно от Москва), а през април 2010 г. 15-годишен юноша е ударен от влака при Поповка, в района на Санкт Петербург.

Пред Франс прес руската железопътна компания РЖД казва, че не е в състояние да предостави конкретни данни за жертвите на свръхскоростния влак. РЖД прехвърля отговорността за катастрофите върху самите жертви, твърдейки, че те са нарушили правилата за безопасност, пресичайки линиите на непозволени места. Компанията каза, че общо 2500 души всяка година стават жертва в Русия на катастрофи, свързани с железниците. “Значителна част от загиналите са били в нетрезво състояние”, отбелязва РЖД.

Руската железопътна мрежа е една от най-големите в света със своите 80 000 километра. Друга високоскоростна линия свързва Москва с Нижни Новгород (на 440 км на изток). Въпреки големия брой загинали, РЖД предпочита по-скоро да плаща смешни суми на семействата на жертвите, вместо да инвестира в безопасност, което очевидно ще й излезе по-скъпо, казва Игор Трунов, според когото съдът неотдавна постановил изплащане на обезщетения от 2000 до 4500 евро на семействата на жертвите.

РЖД казва, че през 2011 г. е инвестирала 360 милиона рубли (9 млн. евро) в допълнителни мерки за безопасност. Адвокатът обаче смята, че проблемът не е уреден. Според него средства за обезопасяване като защитните бариери, например, няма на достатъчно места, а много от прелезите за пешеходци в районите, през които минава влакът, са поставени на места, които не се използват от населението.

БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Вова
  Има и други скоростни трасета освен Москва -Петербург -"Сапсан"..има и Петербург-Хелзинки -"Алегро" , подготвят се трасета Москва-Киев,Москва-Берлин, Москва-Н.Тагил-Екатеринбург и т.н. Сименс съвместно с РЖД строят завод за скоростни влакови композиции . Слаба дисциплина имат понякога руснаците ,факт . Руските жп прелези по скоростните линии представляват страховити съоръжения . Когато ще минава скоростния влак , от асфалта се надигат половин метрови метални прегради, спускат се бариери, в същото време се затварят и две метални врати с тръбна конструкция . Трасетата по цялата си дължина са оградени с метални,мрежести огради , има надлези за пешеходците, всякакви сигнализации святкат, свирят, звънят. Обаче...когато алкохолът ...още

 2. 2) ГОШО
  Свако хайде
 3. 3) colonel K
  Не е събрал достатъчно отрова,почакай.
 4. 4) svako
  Таваришчи фатмаци, пенсионирани или натирени, не съм специалист по поездите, но за да не ви разочаром ще кажа няколко думи. Мужиците както обикновено пак са турили каруцата пред коня. В Испания също се движат скоростни влакове, но върху трасета специално изградени за тях. Също са на "Сименс" и при изпитания са достигали до 400км.ч. Високоскоростният влак Мадрид-Барцелона развива 350км.ч, и покрива дистанцията за 155 мин. В момента се изгражда трасе от Барцелона до френската граница. Преди да почнете да цвилите от удоволствие за расийския поезд стрела, "Сансан" ли "Сандукан" ли, или както там се казваше, дайте си сметка, че ...още

 5. 5) ГОШО
  Свако къде се затри бе докато се наканиш руснаците ново трасе ще построят
 6. 6) pro-anti
  и преди имаше някакъв скоростен влак от Москва до Петербург, качваш се късно вечерта и много рано сутринта си в Питър.Пътувал съм с него в 1980 г, наименованието му май започваше със "синият"?...
 7. 7) colonel K
  Гаджала емигрант в Испания изглежда е бил трудовак в транспортни войски,а после стрелочник на някоя гара.Преди роеше експертизи по авиационната тема ведно с неговия идол И.Инджев.Сега разказва за испанските железници.Като се връща в Руенската община сигурно е тамада на чаша шербет до дувара.Чудя се що дири в Испания,а не вземе пътеката към Османлъка?
 8. 8) Mitaka
  Ами то руските влакове са като българските, бавни и скапани. Ама имат повече пари от БДЖ-то , за да си купят германски бързи влакове. От оптит го зная, нали им карах локомотивите преди в Пловдивското депо, серия 07,а и мотрисите.... Пълен боклук ! Сега вкараха в бг Сименс-Дезиро мотрисите, дойде им акъла, най-сетне... То и тука в щатите, бързите влакове са френски модел,за Асела говоря.Сега има идея за супер бързи от Бостон до Флорида, ама сте видим. И тука влаковете трепат хора и удрят камиони. Ама тиквите не искат да чакат, а и невиждат сигналите...
 9. 9) Mitaka
  Ами то руските влакове са като българските, бавни и скапани. Ама имат повече пари от БДЖ-то , за да си купят германски бързи влакове. От оптит го зная, нали им карах локомотивите преди в Пловдивското депо, серия 07,а и мотрисите.... Пълен боклук ! Сега вкараха в бг Сименс-Дезиро мотрисите, дойде им акъла, най-сетне... То и тука в щатите, бързите влакове са френски модел,за Асела говоря.Сега има идея за супер бързи от Бостон до Флорида, ама сте видим. И тука влаковете трепат хора и удрят камиони. Ама тиквите не искат да чакат, а и невиждат сигналите...
 10. 10) svako
  В Пловдив съм служил. На бул."Малчика". Там навремето имаше едно елитно поделение, парашутно. Нищо общо с трудоваци "гаджали" и "османлии". Елементарен си като амеба.Да ме извиняват амебите.
 11. 11) Mitaka
  Свако, помня го това поделение, все от там минавах с велосипеда за гребната база.Все ги гледах как скачаха от вишката по онези въжета симулираха скокове.От сушата страна на кюшето в блока живее братвчеда...оше му е там апартамента , но сега е доктор в германия -гинеколог, а жена му,очен доктор , пак там .
 12. 12) Вова
  Митак, още симулират..не са спирали.. .Падането на глава е често явление..И на стари години ,пак им личи ..КАкто се казва: Млад глупак,стар мъдрец не става.
 13. 13) colonel K
  За потурнака работещ в Испания.В ВМФ съм служил.Фатмак не съм бил.Елементарен си като чехълче.Без извинения.
 14. 14) Mitaka
  До капитан Втори Ранг отгоре, и аз там служих, първи дивизион на флота.Първо на Безстрашни, после на Галата за 3 месеца и пак ме изритаха но на Смели. Ей , яа идете на you tube- и напишете: Amtrak Pacific Surfliner SMASHES a truck in Oxnard! Сте ви е много интересно! Обещавам! После след удара го докараха в депото при нас за поправка- локомотива де. Приятно гледане!
 15. 15) kinsev
  "Високоскоростният влак, с който се гордее Русия - купен от Германия " И руска водка произведена в САЩ или Китай
 16. 16) colonel K
  Митак,служил си тежка,истинска служба.На СКР-те бе най трудно.Аз бях на торпедни катери пр.123-К.
 17. 17) Soldier of Fortune
  Защо ли са им на тия хора такива високотехнологични превозни средства , като средата им не е готова за тях , самите те не са готови за това...
 18. 18) svako
  Митак, след като си служил в ВМФ и си запознат така да се каже от вътре, можеш ли да ми обясниш как от мичман се става colonel при това не какъв да е, а "К".
 19. 19) pro-anti
  свако, аз съм живял в този квартал доста дълго. Винаги играехме футбол в зелените площи между двете платна на "Малчика".
 20. 20) Soldier of Fortune
  svako , извини ме , но според мен това "К" е съсращение на "Куку" и още нещо от ефрейтор или от мичман в БНА или БА не е възможно да израстнеш до "colonel " , ако това е звание- в БНА ,или БА можеш и от торба да бъдеш произведен в полковник ,или генерал , но не и "colonel"...В армията на САЩ и ВВС на САЩ ,които наброяват около 1-милион, много малко офицери имат честта да стигнат до това звание и то след много труд учение и участия в мисии...Та, този анимационен "coloneЯl Куку" стопроцентово е комплесар от военните си ...още

 21. 21) svako
  Виж какво soldier, в интерес на истината не мога да знам по какъв начин и с какво е допринесъл за отбранителната способност на БНА въпросният както той се е нарекъл "colonel" на всичкото отгоре и "К" , в периода когато е бил в редовете на въоръжените сили. Предполагам, че си е изпълнявал служебните обязаности в камбуза. Сред тенджерите, тиганите и черпаците. Белене на спаружени картофи и рязане на търкалета на кромид лук са биле неговата форма на борба със световният джандарм NATO. Напоследък се чуват доста оптимистични възгледи за бъдещето на черноморската фауна. Предполагам, че това има някаква връзка с ...още

 22. 22) svako
  Pro, споменът ми е, че насреща в един от блоковете тогава живееше Хр. Бонев, за Братската могила на която в неделни дни младоженци си правеха снимки и на един ресторант на "Острова", който ако не ме лъже памета се казваше "Ловна среща". Също така си спомням за капанчето на тепето дето стърчи Альоша и където предпочитахме да се напиваме с водка, защото там комендантски не се качваха. И студентките от полувисшия институт по медицина или ученичките от Ана Маи.
 23. 23) colonel K
  Не твърдя ,че солджъра и свако са безнадеждни малоумници,особено последния на който даже съм обяснявал какво работя.Уверен съм ,че пишките ви не стават за игра,та сте се захванали да си чоплите злобата с моя никнейм.Сваковото едвали е гледал един отдавна въртян филм-"Апокалипсис сега".По вероятно е аскера-солджър Фортунчо да го е гледал,но щом се щипе по съмненията изглежда не е.Кво ви ВЛИЗА в работата?Като чета солджъра не ми се вярва да се е клел под знаме,но ...избрал си прякор ,пардон,никнейм,един от многото,какъвто си желае.Влечугото пък иска да го възприемаме свойски-Свако.По добре за него би звучало Ако,но така желае пълзящото недоразумение.И ...още

 24. 24) svako
  Драги ми colonnele, държа да те осведомя, 4е в никакъв случай не те възприемам като свой враг. От къде накъде. Глупаво е да мразиш някого и да го имаш за свой враг заради това, че не мисли като тебе.
 25. 25) colonel K
  Но да го псуваш или обиждаш е разбираемо и нормално,така ли?Не че и аз не го правя.Добре, да кажем "врагове" с условно наклонение.
 26. 26) svako
  Не съм съгласен да сме врагове. Но не мога да ти обещая, че няма да има майтапи.
 27. 27) colonel K
  О.К. Майтапи ще има.Ще намаля дозата отрова.
 28. 28) svako
  И ще настане една скука ...Бъди такъв какъвто си.
 29. 29) colonel K
  О.К. ТАКА Е ПО-ЛЕСНО.
 30. 30) чичата
  благодаря ви момчета(лелинчо и колю) за цивилизования разговор/ доставихте ми истинско удоволствие
 31. 31) Soldier of Fortune
  colonИЯl , голям аналитик си пич, евала , брависимо , машала , но както винаги анализите ти пораждат само комизъм , колко ли смешен си изглеждал на войската с която си служил ,мога само да предполагам...Аз съм бил войник в БНА и то много добър войник-бил съм в алпийска рота в полковете в Гоце Делчев , Гара Пирин и Девин , където съм изучил всички техники за оцеляване , включително и "паниката като характерно поведение за оцеляване" за в изключителни положения, усвоявал съм всички умения за "проникване" , практики , които сред това съм усъвършенствал на други места ...А ...още

 32. 32) Кирцата
  Мастар не лъже хората с Испания. Ние също сме ходили там и сме живяли там 5г. и полвина. Не са по китка от руснаците в момента.
 33. 33) Вова
  Човечецът е безработен . 25 % безработица си е страшно нещо .Форумът на този сайт е единственото място където може да се прави на голяма работа и всезнайко . В реалността,обаче, леля го навира в миша дупка ...в която, учудващо му но се чувства добре


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com