www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Пощенска картичка от Мутралевци

31 Октомври 2011

 

Спомени от Южната дъга

Булевард “България” до правителствената резиденция след дъжд. Снимка: София нюз ейджънси

Тръгнахме си от България със смесени чувства: оставихме много добри приятели, интересна, макар и много объркана страна, която символично винаги е била на кръстопът, с богата история, тежко настояще и неясно бъдеще.

Живяхме осем години както в София, така и в някои от сателитите й край Витоша: Бояна, Симеоново и Драгалевци. Описаните тук картини са сбор от всичко, което сме видели и почувствали в течение на годините, прекарани в България и нейната столица.

Държим да кажем, че се надяваме читателите да не видят някаква злонамереност или лоши чувства в следващите редове. Написаното просто отразява онова, което сме видели, чули и усетили. Ако сме пропуснали нещо, или сме “пресолили”, то е неволно.

Преди 1989 и след това

На едно място във великолепната си автобиографична книга “Преди да се родя и след това”, покойният български писател Ивайло Петров иронизира българите, че делят всичко в историята си на “Преди Девети (септември ‘44) и след Девети”. Естествено, той ни подсказва, че това деление е наложено отгоре, не е чисто хрумване на Бай Дончо от Бояна, който за известно време беше наш съсед. Както и съсед на прочутия ловец Пенчо Кубадински.

Този идеологизиран водораздел в българската история не е нещо ново. Ние сме свикнали с другия, “Преди Христа и след него…” Даже така се разграничава “старата ера” от “новата ера”. Затова не се учудихме никак, когато по-късно историята на българите започна да се дели на “преди ГЕРБ” и след него.

По-интересното е какво се случи със селцата между София и Витоша, известни във фолклора на общината като “Южната дъга”.

И най-новите архитектурни творения в Драгалевци се настаняват на разбити улици. Снимка: АА Комерс

От място за излети на софиянци през последните два века, Бояна, Драгалевци и Симеоново, населени със скромни хора, повечето наричани “шопи”, постепенно измениха демографския и социалния си статут.

По време на първия ни мандат (преди 1989) тези три селца се превърнаха в странна смесица от шопи, партийни величия, културтрегери, военни и милиционерски началници, и ако перифразираме Хайнрих Хайне, на първите семейства от бездомни кучета.

Най-достолепна тогава, а в някакъв смисъл и досега, беше Бояна. Там квартируваше от време на време президентът Тодор Живков (и неговото семейство в добре построени за времето си вили), там беше Петър Младенов, Цола Драгойчева, Мария Захариева, генерал Кашев и други народни избраници. За разнообразие тук-там имаше по някой български дипломат или личност като Никола Гюзелев, много от чиито съседи бяха местни учители, чиновници в общината, пенсионери или студенти.

По улиците, повечето асфалтирани (в Бояна), профучаваха черни мерцедеси, отиващи към, или идващи от улица “Секвоя”, където имаше определена гъстота на квартируващи там величия. Понякога мерцедесите се допълваха от по-скромните мазди, които децата на Политбюро или на ЦК на БКП имаха честта да управляват.

На кръстовището, срещу което сега са Догановите сараи в Бояна, имаше стъклена милиционерска будка, издигната на 3-4 метра над земята, с дежурещ милиционер в нея. Той осигуряваше предимството на летящите нагоре-надолу мерцедеси, придружавани от патрулни коли. Поради честта да имат за съселяни тези височайши особи, боянчани още тогава се радваха на малка магистрала, наречена “Булевард България”, на която драгалевчани и симеоновчани гледаха с нескрита завист.

Останалата част от автомобилния парк бяха очукани лади и москвичи, тук-там по някоя шкода или вартбург, между които тържествено се промушваха малки стада кози, овце или крави, отвеждани на паша по околните поляни от боянчани или драгалевчани. Ние често си купувахме прясно мляко от тях или яйца от кудкудякащите кокошки в дворовете им.

Типична улица в Бояна, в най-престижния район. По правило тротоари липсват въобще или са символични. Тук поне улицата не е изровена. Снимка: Жан Пиер Русо

Такъв беше тогава пасторалният живот под Южната дъга. Нямаше го само Петер Брьогел да го нарисува.

После дойде демократичната революция през 1989. За Бояна, Драгалевци и Симеоново настъпи нова ера.
А също за строители, инженери, архитекти, дизайнери, озеленители, застрахователи, брокери, кметове, общински съветници, охранители, полицаи и нови групи от незнайно откъде пристигнали бездомни кучета. Броят на последните беше най-голям, както би казал Хайне.

Под и около Южната дъга започна гигантска битка за покупко-продажба на земи, ниви, поляни, съборетини, пущинаци, общински пасища и т.н. Изграждаше се новият Вавилон, по-точно три Вавилона на мястото на старите шопски селца под Витоша.

Мнозина драгалевчани с реституирани ниви забогатяха за една нощ: новият елит на България бързаше да се измъкне от прахоляка на провинциална София. Този елит искаше нов архитектурен статут. Цените на квадратен метър земя в тези три селца достигнаха главозамайващи висоти, изравнявайки се, според брокерите, с тези на “Банхоф щрасе” в Цюрих или около Триумфалната арка в Париж. Елитът триумфираше! Бездомните кучета - също. Козите и овцете на местните хора тъжно оклюмаха глави. За тях оставаше все по-малко място.

Новият барок

Архитектурата на трите скромни селца започна бясно да се променя. Ако преди преобладаваше пост-османския стил с елементи на сивеещ драгалевски реализъм, покрит с турски керемиди и зеленясали цигли, сега нов стил, наречен мутробарок замени късния сталински барок по някогашните поляни и криви улички с разнебитен асфалт или останки от паважа на цар Фердинанд, чийто полк квартирувал наоколо.

Мутробарок в Бояна, с колони в стил близък до коринтския. Снимка: Справочник за хотели

Може да се говори за Боянски сецесион, Драгалевско рококо и Симеоновски “ар-нуво” с рогца на охлюв, увековечаващ славата на селото в единия му край. Към този елитен вкус се добавиха йонийски и дорийски колони, балдуинови кули за кръгова отбрана с тесни бойници и претенциозни външни басейни, напомнящи за величието на новия елит.

Всичко това се огради с високи 2-3-метрови дувари, накичени с камери, сензори, електронни подслушвателни устройства, самозадействащи се автоматични оръжия, способни да свалят всеки нисколетящ самолет или хеликоптер, както и да надупчат неслучайно минаващи наоколо цигани с конски каручки, оглеждащи  за старо желязо и ново злато.

Охранителни будки стил “asorty” изникнаха като гъби край новите Гулденбургови дворци, а до тях кротко се мъдреха подвижите им тоалетни. Станаха селца за чудо и приказ. Както пише Хайне през 1824 г. за Гьотинген: “Самият град е хубав, но ти харесва най-много, когато го гледаш с гърба си.”

Комплекс от затворен тип в подножието на Витоша. Те се превръщат в шарени, неконтролируеми поселища тип Филиповци. Снимка: WhAT Association whata.org

Тази нова архитектурна изящност се допълни хармонично от съответната инфраструктура: стари и разбити улици, преливащи от кал и мътна вода пролет и есен, и покрити със сняг или лед през лютите витошки зими. Лятото пък уличният прахоляк се вдига на облаци от бясно профучаващите джипове и поршета на новия елит.

Тротоарите, особено в Драгалевци, бяха в далечните планове на бъдещите кметове. Когато наш колега, американски дипломат, се върна от Сан Франциско след ваканция, ни каза:”Знаете ли кое ме зарадва най-много там? Има тротоари… По 4 метра широки. Бях забравил за това удоволствие - да се разхождаш по тротоара и минаващите коли да не те пръскат с кал до ушите.”

Върхът на тази урбанизационна поезия е масовото строителство на “прогимназии”, както тук се наричат новите многоетажни жилищни блокове в полите на Витоша. Всички знаят, че това е лудост, престъпление. По улица “Боянска”, която свързва Драгалевци и Бояна, недалеч от филмовия център, до някогашна фабрика са построени няколко нови блока почти направо на улицата.

Ако един ден се наложи разширение на улицата, няма да има място… Както няма място и на бул. “Черни връх” до “Хладилника”, където новият мол е стъпил направо на булеварда. А там са само две платна на шосето. Това е една от евентуалните евакуационни артерии на София в случай на природно бедствие. Кой дава разрешителни за строеж на тези сгради? Що за главен архитект има София? Не забелязва ли кметицата Фандъкова? Бог да пази София и софиянци от природни бедствия. И дано Бог е българин….

Ухание в мрака

Най-очарователната черта на трите Вавилона е тяхното ухание. Миризмите на Бояна, Симеоново и особено на Драгалевци са по-силни от тези на Калкута след мусонния период и на Бейрут по време на Гражданската война през 1981-83 г. Липсата на канализация, непочистените канавки и дерета правят тези села най-скъпите миризливи блата в Европа.

Когато предстои да се разваля времето и налягането падне, тук мирише на фекалии. Септичните ями преливат като Везувий, бълвайки тежки миризми на мизерия, кметска незаинтересованост и собственическа немарливост. Чучулиги, скорци и лястовици падат мъртви от небето от отровната миризма, като в разказ на Елин Пелин… Кучетата започват да вият като гладни карпатски вълци.

Драгалевци след дъжд - плуват битови отпадъци по улиците. Снимка: София нюз ейджънси

Зиме обаче Южната дъга мирише още по-загадъчно: на приятната миризма от изгорели дърва, на мазут и нафта, на кюмюр (както пише Вазов) и на бог знае какво. А после казват, че страната нямала “диверсификация на горивата” и зависела предимно от Русия. Какви глупости!

Естествено, всичко това винаги гарнирано с миризмата на фекалии. А една от причините елитът да се засели тук беше страстта му към чистия въздух. Интересно на какво основание общинарите вдигат данък “сгради” и данък “смет” при тази отчайваща картина.

Апропо, за сметта. В малките улички сметта не се събира, хората дисциплинирано си носят торбите със смет на по-големите улици. Някои даже правят “разделно” изхвърляне на смет, съблюдавайки правилата. Но често край контейнерите има планини от боклуци, което е огромна радост за циганите и за бездомните кучета, които ровят в тях като иманяри в тракийски могили. Когато веднъж подхвърлих на един колега от Външно министерство, че това е срам за страна от Европейския съюз, той мъдро отвърна: “Ето по това си приличат София и Неапол.”

Кучето, най-добрият приятел на мутрата

Перифразирайки описанието на Хайне за Гьотинген, жителите на Южната дъга могат условно да се разделят на шопи, овце, мутри и кучета. Тези 4 съсловия са строго разграничени, като най-значително е съсловието на кучетата.
За бездомните е ясно. Те са част от пейзажа и от народонаселението.

Умилителният клон на Първа инвестиционна банка в Драгалевци. Снимка: сайта на банката

Другите са по-интересни. В повечето случаи те са зад оградите и дуварите. Преобладават баскервилските кучета, намазани с фосфор, както е по Артър Конан Дойл, за да плашат повече. Допълват ги гигантски мастифи, озъбени питбули, свирепи ротвайлери, яростни кавказки и немски овчарки, люти каракачанки, булдози от всякакъв род, аржентинско дого, двуметрова московска стражевая и все такива чудовища. Няма пинчъри, няма миролюбиви хъски или благородни колита. Единственият дакел в радиус от 10 км е на един кротък драгалевчанин, който го води на каишка и бди над него да не бъде разкъсан от овчарката на съседа му.

Когато тези ангели-хранители на застрахователните босове лаят, районът се тресе като по времето на бомбардировките над Сараево и сигурно се чува чак в Солун.

Улица в Бояна, заградена от полиция след убийство. Кварталът се очертава с една от най-високите концентрации на престъпност в София. На снимката се вижда също, че тук улиците нямат тротоари. Снимка: Пресцентър на МВР

Понякога благородните собственици на озъбените ангели ги пускат на улиците “да се разходят”, защото се измъчвали в 5-декаровите им дворчета. Тогава улиците съвсем опустяват, защото никой не смее да излезе.

Десетки са уплашените и нахапаните, но никой не му стиска да се оплаче. Видях как един застраховател се нахвърли върху случаен минувач, защото огромното му куче искаше да го разкъса, но човекът извади някаква ултразвукова машинка да се защити от песа. Не знаех в този момент мастифът ли беше по-яростен, или собственикът му. Той беше готов да разстреля на място минувача, защото последният не харесал перспективата мастифът да го наръфа.

Хич и да не мислите, че пуснати на свободна разходка, на тези зверове някой им събира фекалиите като в Европа. Или пък общината им налага глоба. Напротив, видях един ден как една стара дама внимателно взе с ръкавица изпражненията на лабрадора си и ги постави точно на входа на съседа си.  Вероятно това е форма на българско отмъщение.

“По кучетата им ще ги познаете”, както би се изразил авторът на Библията. Собствениците на тези замъци, поршета и огромни кучета тук са наричани “мутри”. Не случайно  районът носи сборното име Мутралевци. Опитахме се да го обясним на приятели от Ротердам, но е непреводимо.

Повечето си приличат по автомобилите, вратовете и масивните златни синджири. И са винаги намръщени като мастифите си. За да не си трошат колите, сами си уреждат асфалт и багери да им оправят улиците. Прекарват си и газ. Не чакат нито избори, нито кметове, нито премиерът и кандидат-президентът да им ги асфалтират. И законът, и асфалтът са в ръцете им. И оръжието.

Преди два дни една съседна мутра имаше рожден ден. За целта докараха шампанско и трюфели от Франция, мезета от Испания, танцъорки от “Crazy Horse”, разказа съсед, поканен на пиршеството. Две батареи от незнайна войскова част бяха докарани да стрелят във въздуха, та да чуят и глухите кой се е родил на този ден. Мутрите си устроиха бал с маски и Южната дъга почервеня от огъня на оръдията като при превземането на Багдад. Представителите на новия елит ликуваха и сърцата им се къпеха в демокрация. Нищо, че душите им бяха “пусти като Люнебургското поле”, както би се изразил Хайнрих Хайне.

Довиждане, България, довиждане Мутралевци. Интересно какво ще заварим, ако дойдем пак за нов мандат.
—————————-

* Бележка на редакцията: Жан-Пиер Русо е псевдоним на западноевропейски дипломат, работил два мандата в София - 4 години в края на комунизма и началото на демокрацията и 4 в последните години. Преди отпътуването си той предостави на редакцията своите впечатления от София и нейните очарователни покрайнини, където е живял със семейството си общо 8 години.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) US
  Е, ми те това е ... На това научи комунизма българина! И анследниците му там и по правило си се и прибраха, настаниха, ... а, бе те не са мърдали от там бе! Боже какви ги говоря! Такова беше след 9-ти, такова си е и сега след 10-ти ... даже и последователност в датите има не туко така го правят червените, а народа спи ... А ние избягахме! Добре, че е интернет, та от време на време да си сферим часовниците, че промяна няма, няма и да има ... и поредните фалшви избори минаха и пак народа за ...още

 2. 2) Много от далече
  Не оспорвам нито ред от написаното.Само ме смущава тази анонимност на автора...От какво го е страх,че те мутрите не четат такива материали.
 3. 3) colonel K
  Автора според мен е българин.Маниера му на писане ми е убийствено познат.Той,маниера/стила/, не може да се скрие.
 4. 4) чичата
  от градоустройствена гледна точка, бакаловото съчинение е жалба срещу нерегламентираното гето, над южната дъга на околовръстния път/ там преди години се взе решение да се изнесат централните софийски гробища(независимо от високото ниво на подпочвените води), после правителството си спретна резиденция бояна и изведнъж тамошните шопи се намериха в пари и съвсем престанаха да работят/ когато желю желев заби жезъла на правомощията си в ламята на софийското жителство, всеки волномислещ цървул с престъпни наклонности употреби творческите си заложби с едничката цел да се добере до парвенюшкото ливаде/ хак им е/ ако бяхме по-богата страна, която можеше да си разреши социо-проучване на ...още

 5. 5) Кирцата
  А бе комунистите са виновни. Също и Руснаците са виновни. Де да имахме хора като мастара жигулкин или пък US. Те ще ни оправят, но те зеха че бегаха завалиите.
 6. 6) ГОШО
  Нещо и мен ме смущава анонимността и така тоя автор като защо и той се завирал по Бояна да живее ,а не да речем в Световрачане или Кремиковци И ако пък наистина е французин много бих искал да го питам на какво му мирише в парижкото метро
 7. 7) GB
  За манталитета и развитието на един народ или цижилизация (в случая "цивилизация") се съди по архитектурата и благоустройството му (в случая пак са необходими кавички). Това и историци и археолози ще потвърдят в един глас. Може и да се усещат влияния на други народи и култури, това е обяснимо и неизбежно, но контекстът и индивиодуалното звучене си се определя от този именно народ. И никакви други народи не могат да бъдат хвалени или упреквани за конкретните достижения ("достижения") на тази култура ("култура").
 8. 8) мацка
  Много хубаво написан текст, майсторски, както се казва. И до дума верен. Изобщо не ме смущава анонимността на автора, според мен е германец или англичанин, те са прецизни и добри писатели. Живял е в Южната дъга, защото там живееха под наем много дипломати, какво чудно има.
 9. 9) US
  Точно така GB! А културата в БГ се определяше и все още се определя от червените комуняги и руските олигарси това е ... Някой да го оспорва това? Или пак червените фенове тук ще видят невидимото ръката на запада, ЦРУ, КГБ и т.н. ??? Бил анонимен е, и???? Да не лъже а?
 10. 10) Улдин
  Разказът на автора за сетен път напомня за старата българска мъдрост : "Кашлица, сиромашия и простотия не може да се скрият!" Кой разбрал, разбрал, за останалите е без значение!
 11. 11) Улдин
  Разказът на автора на спомена за Мутралевци и сие навежда на старта българска мъдрост : "Кашлица, сиромашия и простотия не може да се скрият!" Кой разбрал, разбрал за останалите е без значение!
 12. 12) US
  11.Улдин Те това много добре го разбират и виждат, но е по-лесно да се правиш на не разбрал или неадекватен. Самочувствието им е накърнено от истината! С това си поведение и реакция някои хора така си изкараха живота, взеха властта и повлякоха цялата държава с тях в дупката и обучиха българина да живее и иска да живее на социялки и да защитава червената идея и социализма .... жалко и тъжно ...
 13. 13) colonel K
  Независимо от това,че автора си е направил псевдоним-алиби материала е добър и справедлив.Колко много такива живелища има из страната!Гнусотия.
 14. 14) ГОШО
  Ние често си купувахме прясно мляко от тях или яйца от кудкудякащите кокошки в дворовете им. Такъв беше тогава пасторалният живот под Южната дъга Сега това за по времето на Фердинат ли става въпрос или за края на соца
 15. 15) хамалин
  г-н гошо,веднага си имате контра:мирише в парижкото метро на всичко друго,но не и на цървули(знам за една позната лекарка,бг,която всеки ден го пътува по 2 пъти,двете й момчета и те,вече са повече от 15 години там)сега съм си за кратко в бг,наистина е смрад и кошмар.онзи ден в техномаркет питам момчето за фотоскенер,то ми говори за принтер(същото в още 2 големи магазина).катастрофата е неизбежна.влязох в карфура в неделя:тарапана.отидох да обменя евро.работи само една.почаках си,смирено,както по западному.платих и 2 лева отгор за услугата,защто е неделно.казах на девойчето,че е редно да работят поне 2, не само заради 2-та лева.милицията се обади:в почивни ...още

 16. 16) ГОШО
  Абе хамал ти найстина бил ли си в тая Германия и кога ако си бил там си влизал в магазин след 18 или в Неделя/ не говоря за разни бакалии / а и да ти обянсна в България официалната парична единица се казва лев ,а не евро та такива ми ти работи И защо така в Германия не пробваш да пазаруваш с долари или лири , не в Неделя, а който и да е друг ден пък да видиш как ще ги сменяш и къде Да ви се не знае и безпочвеното чуждопоклонничество А да не забравя ...още

 17. 17) бате Роби
  Задавам същият въпрос,който зададох в Гласове под една друга статия!Чия е идеята тази статия да бъде поднесена на читателите на Е вестник?Чия? http://www.glasove.com/sinite-durzhim-klyucha-kum-sledvashtoto-upravlenie-17170
 18. 18) хамалин
  гошоландия(с почти добри чувства)опасно е да говорим за германия(германци)полезно ще ни бъде да запазим самообладание,когато се докосваме(българете)до пари(колкото да се мислим за умни кръчмари)(виж бояна,поспри,огледай се,и тогава ги прикзвай,патриот неден) в лайна до шия затънали и бодро песни запели(по бекет)
 19. 19) ГОШО
  Хаме ти сега какво сърдит си на тия че като си показал 10 евро и те не са паднали на колене Трябвало и на немски да им поговориш ,зер туземци са, по за божество си щял да минеш
 20. 20) cobalt
  Гошко, не си виждал хора на ниво, та затова не разбираш какво се опитва да ти обясни хамалина. Самочувствието е хубаво нещо. А когато липсва покритие е също доста забаво (погледнато от страни).
 21. 21) бате Роби
  Някой се опитва да ме манипулира.Чрез вестници,телевизия,интернет.Няма да успеете!Не се поддавам на провокации,манипулации или програмиране.Но ще разбера кой е и ще го направя за смях.Честно.
 22. 22) бате Роби
  Казвам бебешката група,киселата супа,излиза на следващия ден в Телеграф.Казвам пиян-залян,излиза в Уикенд.Казвам къртица в ГДБОП,някакъв в Галерия се скъса да отрича,че не е в ГДБОП,а в ДАНС.А по телевизията само показват коли,чиито номера завършват с 00.Изобщо,страхотни манипулатори.
 23. 23) бате Роби
  Говорим си с баща ми за бъдещи събития,Михаил Константинов ги повтаря в интервю пред Телеграф.Даже с датите,кога,какво ще се случи.Цитирам Слатински,веднага следва интервю с него.И примери още мога да посоча.Какво е това програмиране?
 24. 24) бате Роби
  Но ще разбера! Ще мина покрай точния човек и всичко ще си каже!!!!!!
 25. 25) boby1945
  Така е в Ориента от край време, всяка коза за свой крак.... Опитите на Ферзо и болшевиките да направят цивилизован град от София завършиха със скромни резултати... Вижте сега рестипутите как строят и им се радвайте....
 26. 26) svako
  boby с дата на производство 1945г, а би ли ни дал за пример един град дето болшевиките, тази необразована утайка на обществото са го направили цивилизован и удобен за живеене. Обратни примери има много. И дали неодобрението ти към "рестипутите" не се дължи на това, че си бил наритан и изхвърлен от някой имот подарен на родата ти от ОФ заради особени заслуги в борбата за "народна власт".
 27. 27) Петре
  Върнете имотите на хората от Резиденцията и Киноцентъра,жалки,мазни,очилати комунистчета!Напуснете веднага заграбените места на хората,където си построихте прогимназии. Всички комунисти марш на стадиона-идва Пиночет,ваш'та мама А за архитекта на София талибанско мъчение до смърт В бояна имаше ски писта,а сега има хотел Берлин,който даже се срути,докато се строи! Офисите на простака сашо дончев,накацаха в зелените площи и на трите квартала!?! Примерите са толкова много,че ще свърши мандатът на президента,докато се изброят. Нещастни комунисти,отивайте при сталин всички
 28. 28) Дарето
  Израсла съм в Бояна, при това в близост до една от реките, а поснастоящем живея в чужбина, но се прибирам вкъщи доста по-често от обичайното за българите зад граница, така че имам поглед както върху милата родна картинка, така и върху не чак толкова милата ми чужбинска такава. Истината е, че доста от изброените в статия неща са факт, единствено не мога да се съглася с миризмата - в реките наистна има боклуци, но определено не се носят някакви специални миризми, виж зимата си е друго нещо, когато всеки наиситна гори каквото му попадне под ръка. Иначе, за преливането на ...още

 29. 29) чичата


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com