www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 24 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Ако иска да спаси Италия, Берлускони трябва да си иде

9 Ноември 2011

 

Силвио Берлускони и Муамар Кадафи. Снимка: ЕПА/БТА

С неминуемото приключване на политическата кариера на гръцкия премиер нараства и натискът върху италианския му колега да се оттегли*. У дома Силвио Берлускони е изправен пред вот на доверие в парламента утре. Той може пак да се отърве - все пак е спечелил най-малко 20 такива вота досега - но оспорваното гласуване ще подчертае в какъв разединяващ и предизвикващ недоверие лидер се е превърнал той.

На срещата на върха на Г-20 в Кан, той изглеждаше самотен и изолиран, видимо пренебрегван от мнозина свои колеги. В очите на германската канцлерка Ангела Меркел и на мнозина от чуждите лидери, които присъстваха, Берлускони е не просто безвкусна личност, чието име е опетнено от асоциации с безброй секс скандали. Той по някакъв начин носи по-голяма вина като политически лидер отколкото Георгиос Папандреу, който пое властта в Атина през есента на 2009 г. и наследи, както се твърди, една невъзможна ситуация.

Берлускони не може да заяви подобно, смекчаващо вината обстоятелство. Той управлява Италия през повечето от последните 20 години. Икономическата стагнация на Италия от 90-те години на миналия век и стабилното нарастване на вече плашещия с размерите си дълг в същия период са негова отговорност. Именно размерът на дълга, който сега е 1,9 трилиона евро, както и опасенията, че Италия може да не успее да изплаща растящите лихви, създават кошмарната вероятност третата в еврозоната икономика да изпадне в неплатежоспособност.

Тази вероятност може да звучи пресилено. Проблемът е, че тя вече не е напълно изключена, и ако се случи, проблемите на Гърция ще изглеждат незначителни в сравнение с тези на Италия. Ето защо Берлин и Париж отчаяно искат Италия да въведе ред в собствения си дом. И най-вече Париж, защото Франция е основен купувач на италиански държавни облигации и обявяване на Италия в неплатежоспособност ще нанесе очевидно катастрофален удар на френската банкова система.

Берлускони, изглежда, странно не осъзнава буреносните облаци, които се скупчват над главата му. Познатата усмивка продължава да е налице, забавните маниери са непроменени. Той не изглежда готов да се признае за победен. Под натиск в Кан Берлускони се съгласи да извика експерти на МВФ, които да наблюдават плановете на правителството за намаляване на дълга. Това бе злепоставяща отстъпка, тъй като предполага, че премиерът е признал, че не може да му се има доверие да ръководи програмата, без някой да наднича иззад рамото му. Но, ако изключим това, той изглежда иска да приключи мандата си, което означава да е на власт до 2013 г.

В своя полза Берлускони може да заяви, че дългогодишното му управление е дало на Италия безпрецедентна степен на политическа стабилност - добре дошла промяна в сравнение с положението при редуващите се правителства от 80-те години на миналия век. Той може да каже също, че ръководенето на сложни коалиционни правителства в разединена страна като Италия никога не е лесно. И накрая може да каже също, че Италия винаги е успявала в миналото да плаща лихвите по дълга си, така че последните спекулации за нейната кредитоспособност са неоснователни. С други думи, за разлика от Гърция, Италия е все още платежоспособна.

Всичко това е истина. Икономическата позиция на Италия, за разлика от тази на Гърция, не е безнадеждна. Берлускони обаче трябва да си иде по простата причина, че продължаващото му присъствие като председател на правителство носи повече вреда, отколкото полза. Почти никой в Италия или извън нея не смята, че той има уменията, волята или доверието да прокара тежките и непопулярни мерки, от които Италия се нуждае, за да не спадне допълнително доверието в нейната платежоспособност. С един нов лидер Италия може да избегне същия капан, в който попадна Гърция. Под ръководството на Берлускони обаче поличбите не са толкова добри.

БТА

*Във вторник вечерта италианският премиер Силвио Берлускони обяви, че е решил да подаде оставка, след като италианският парламент приеме икономическите мерки, които бяха поискани от ЕС и които ще бъдат гласувани най-рано следващия петък. „Трябва да се справим с положението в Италия, с това, което се случва на пазарите, с факта, че пазарите не вярват, че Италия е способна или че има намерение да одобри тези мерки, които Европа поиска от нас”, заяви Берлускони в телефонно изявление пред телевизионните канали - б.р.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com