www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

С кого ще се цунка Борисов след оттеглянето на Берлускони?

10 Ноември 2011

 

Иво Инджев

Позволих си да прогнозирам преди седмица, че самохвалството на победителя Борисов в нощта на изборите с получените поздравление от Берлускони е на път да повтори ситуацията, когато премиерът ни уважи с личното си присъствие откриването на руския туристически анклав насред резервата Камчия на 9 септември 2009 г. от московския кмет Лужков буквално дни, преди той да бъде унизително отстранен от този пост по искане на президента Медведев.

И ето че Берлускони си отива… Дали пък прословутата „целувка на смъртта”, приписвана на Доган като дамга за онези, до които се е докоснал с добра дума, не важи за Борисов и то в международен план?

Шегувам се. Няма такова нещо и не може да има, защото едрият по българските (политически) стандарти Борисов е твърде дребен по международните, за да има истина в подобно подозрение, колкото и да е изкушаващо то със споменатата фактология по аналогия. По-скоро вярно е обратното: кажи ми кого харесва Борисов като свой аналог в чужбина, за да ти кажа (ако не знаеш) какъв е той! А Борисов харесва(ше) много, много, ама страшно много Берлускони.

Наскоро срещнах основателната забележка, че Борисов е нещо като български Берлускони (на когото подражава в десния популизъм), а еквивалентът на ГЕРБ в Италия е набързо създадената преди 17 години и често печеливша на изборите партия Форца Италия, съюзена тогава с крайните националисти на Умберто Боси. Не е като да няма прилики с местната политическа флора и фауна, нали…

Как се „сдушават” краставите магарета в международната политика? Явно си допадат онези, които се привличат- говоря именно за харесване, а не за самонасилието над личността, задължително за политика, който трябва да се усмихва дори на явния си антипод, който обаче е важна клечка в междудържавните отношения.

Борисов си риташе мачлета с онзи безпардонен тип Лужков, чиято съпруга Елена Батурина забогатя приказно от печелене на строителни поръчки в меката на петродоларите Москва. А Лужков беше толкова омразен напоследък (макар да бе на власт чрез избори, но свален безцеремонно от поста от самодържеца в Кремъл за облекчение на собствените му избиратели), че дори затапените руски медии го обявяваха открито за мафиот.

С Берлускони пък Борисов си имаше приказка за „мъжкарството” - не си мереха приказките пред публиката, а гърбовете в сантиметри, потупваха се по тях и си разменяха солени шегички по този повод.

Дали обаче истината за харесването не е малко по-дълбока? Във всеки случай истинската „любов” на Берлускони в това отношение беше(?) Владимир Путин, за което руският автократ му отвръщаше с всеотдайна взаимност. Особено много го обичаше за това, че му подкрепяше енергийната стратегия и го използваше като инструмент за разбиване на западното единство срещу агресивната ценова политика на руската държава в износа на горива.

Двамата не пропускаха да демонстрират близост, като стана и на 7 октомври тази година на 59-тия рожден ден на Путин. Скъп гост му беше на Берлускони (и бившият германски канцлер на днешна руска служба Герхард Шрьодер). „Мъжкарят” Путин защити на пресконференция италианския си приятел, нагазил в сексскандали, като го нарече несправедливо очернян от завист „истински мъж”, явно възхитен от реномето му на женкар, който с много власт и пари може да си позволи всичко.

Въпросният 7 октомври обаче е свързан и с друго: с убийството на тази дата в Москва през 2006 г. на най-яростната критичка на путинизма, журналистката Анна Политковская. Ето какво пише тя за близостта между двамата още през 2004 г. в книгата си „Русия на Путин”:

„Завръщането на съветската система с укрепването на Путин на власт е очевидно. Трябва да отбележа, че това стана не само поради нашето недоглеждане, апатия и умора след всички революционни промени. Това стана сред хор от одобрение на Запад, най-вече от Силвио Берлускони, който изглежда направо се е влюбил в Путин” (с. 296, 297).

Политковская нарича Берлускони още „основен европейски покровител” на Путин и не спестява критики в това отношение към британския премиер Блеър (междувременно него пък го наеха на скъпа служба в Казахстан в наше време), към германския канцлер Шрьодер (когото отдавна си напазаруваха от Газпром) и към френския президент Жак Ширак, разследван сега от френската прокуратура за стари злоупотреби. Чудна компания, която наблюдателната Политковская е събрала заедно под общия знаменател: почитатели на Путин!

И все пак: ще следим с интерес, кого още ще „цунка” (по собствения му израз) Борисов. Че се „цункат” задкулисно с Първанов, това вече стана ясно, макар и двамата срамежливо да не си признават, когато такива, като вашия автор, ги призовават.

Впрочем, в нощта на изборите Борисов съобщи още, че и от американските тайни служби („Сикрет сървис”) го били поздравили за изборната победа, което, ако беше вярно, щеше да е явен политически гаф за подобна институция в демократична страна.

Ето че в следизборното посещение в САЩ на началника на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е и вътрешен министър на България, нашенската правителствената пропаганда прави възможното да замаже гафа с набеждаването на американските тайни служби като страна в българската вътрешна политика.

В резултат на това агитационно старание прочетох заглавие, че Цветанов бил „засипан с похвали” от ФБР. Горкият - дано се изрине бързо от преспите с похвали (сигурно е вярно за тях, нали в сайта Уикилийкс изтече дипломатическата препоръка от посолството на САЩ в София към Вашингтон Борисов да бъде побутван в правилната посока), че ни чака тежка зима.

А където е тежко, Цецо е там. Не можем да мръднем напред без този влекач на демокрацията, който като един Херкулес беше обещал да разчисти Авгиевите обори на престъпността и започна да добива доказателства направо с багер!?

Виж още текстове в блога на Иво Инджев
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) colonel K
  Берлускони е епоха,г-н Инджев.Какъвто и да го изкарват от тук нататък, той ще си остане величина и вие нямат аршин да го мерите.По-добре не оставяйте темата "Първанов".А за Путин други и в друго време ще направят оценка.
 2. 2) чичата
  струва ми се че специалността на цветанов е 100м/ в никакъв случай не е щангист
 3. 3) cobalt
  Берлускони е пътник. По-лошото е, че и нашичкият бабаитко е тръгнал по тоя път. Така че, Инджев пак не е далеч от истината. А епохата "берлускони" ще остане в исторята основно с недалновидна политика, секс с непълнолетни, ниския морал и най-големия клоун на европейската политическа сцена.
 4. 4) хамалин
  той и тж беше и си остава епоха.вчера волгин разговаря с ит проф ,който изприказва страшни приказки за сб и каза,че човекът си е за затвора.за мен герб като му гледам груповият портрет няма как да е партия.колкото познавам,всичките бяха в бкп навремето,по-важното е,че тези хора ги имах още тогава за долнопробни личности(не деля хората на кому и други).от гледна точка на една що-годе прилична характеристика(да не говорим за европейска)бб няма никакво покритие(погледнато само от тази страна,че за днешно време не назнайва дори елементарно чужд език вече е срамно за народ,който се спира на него за управник,разбира се аз съм ...още

 5. 5) ГОШО
  Падането на Берлускони хич не вещае стабилност в ЕС От новата политическа бъркотия в Италия ще се завърти финансова и то далеч по сериозна от Гръцкия трус
 6. 6) Hector
  Абе много рано ставате бе господа-другари, пак сте ме изпреварили! Берлускони е най-великият италианец на 20в. на равно с Мацини и Гарибалди, след него идват Бенито Мусолини, Ал Капоне и Франк Синатра. Само да реши американската мафия и итал.диаспора в САЩ може да плати и и зкупи итал.дефицит. Защо имам чувството,че моя набор Инджев е искал да емигрира в Русия, но са му отказали достъп освен ако не си признае че иска политическо убежище. Снощи си мислех дали пак няма заговор срещу българите - най-голям брой - около половин милион- нискоквалифицирани българи са гастарбайтери и емигранти в трите най-закъсали страни в ЕС - ...още

 7. 7) Вова
  Оказа се , че освен Берлускони, предатели на западните ценности са и г-н Шрьодер, г-н Блеър, а навярно и г-жа Меркел/ след изтичането на мандата и/ . Руската следа остава, гадният Путин е на линия, а иконата Политковская,както винаги, е предсказала всичко за всички.
 8. 8) svako
  Hektor-ов, гастарбайтери са тези които работят и живееят в Рассия. Ние "нискоквалифицираните" дето живеем и работим в "закъсалите страни" сме си в Съюза, нашият Европейският. Не савецкия . Аз не се чуствам емигрант. А колкото до това колко съм кфалифициран, теб с теслата ще те направя. Барабар с петолъчката на каскета ти.
 9. 9) Вова
  ДА, в Русия има гастарбайтери . 10-12 милиона средноазиатци и китайци . Икономиката се развива интензивно, местната работна ръка не стига .А да си емигрант, не е важно ти какво чувстваш, важно е какво мислят местните за теб. Радвам се, свако че си добре, на мястото си което харесваш за живот и старини .
 10. 10) US
  Да, но фова, точно мислите в теб и това как се чувстваш до много голяма степен ще повлияе на мислите на околните за теб. Да много е важно и връзката е двупосочна, ако си възпитан, положителен и вежлив не вярвам да имаш проблеми и със себе си и с околните. Е ако не искаш да се разделиш със странния червен балкански субект в себе си, нямаш професия и не знаеш местния език! Е тогава не очаквай никъде по света да се чувстваш добре приет. Много примери около мен - не ние ще се променяме в Америка, тя трябва да се ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com