www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Крахът на Берлускони - с малко помощ от злополучните му министри

15 Ноември 2011

 

Европа като Титаник, с Папандреу и Берлускони на носа
Чешки колаж по филма “Титаник” на Берлускони и Папандреу, минисър председателите в оставка на двете фалирали държави, които дърпат еврото към дъното.

Въпреки че се оттегли от премиерския пост, Берлускони обяви, че не се отказва от борбата и че ще продължи с усилията за модернизиране на Италия. Видеопосланието, в което отправи тези обещания, обаче страшно приличаше на видеопосланието, което Берлускони отправи към италианците през 1994 г., когато за първи път влезе във властта.

Тази прилика и фактът, че 17 години по-късно Берлускони обещава все едно и също, стана повод за появата в интернет на пародийна версия на последното му обръщение - доказателство, че мнозина изобщо не му вярват, пише в. “Кориере дела сера”.

През последните три години Берлускони показа как от положението на победител може да падне до позицията на победен и как се пропилява капитала от доверие. Третото правителство на Берлускони имаше рекордно голямо мнозинство в парламента, но накрая го изгуби. Берлускони започна третия си мандат с успехи, задейства механизъм за справяне с кризата с боклука в Неапол, реагира бързо на земетресението в Акуила, но после започна крахът.

Занизаха се скандалите с красиви имена - Ноеми Летиция, Патриция и Руби. Боклукът отново започна да се трупа по улиците на Неапол, а хората в Акуила взеха да се жалват, че все още не могат да се върнат в домовете си и че в центъра на града все още има тонове руини.

Министрите на Берлускони също допринесоха за краха. Реформата в образованието на Мариястела Джелмини изобщо не се хареса. Министърът на иновациите Ренато Брунета се изпокара публично с колегата си, министъра на икономиката и финансите Джулио Тремонти. Самият Берлускони започна да критикува Тремонти открито.

Правосъдният министър Анджелино Алфано започна да планира закони и реформи на съдебната система “по поръчка”. Гафове допуснаха министърката на равенството Мара Карфаня и на министъра на културата Сандро Бонди. Единствено вътрешният министър Роберто Марони направи изключение с масовите арести на мафиоти.

Накрая списъкът на гафовете се допълни от Франко Фратини, който в разгара на Арабската пролет и началото на бунта в Либия направи неуместно и ненавременно изказване в подкрепа на Муамар Кадафи. А през това време така обещаваните данъчни реформи изчезнаха в небитието, пише “Кориере дела сера”.

Берлускони може и да казва, че не се предава, но има опасност делата срещу него за корупция, финансови измами, секс с непълнолетна проститутка и злоупотреба със служебно положение да усложнят ситуацията, предупреждава в. “Стампа”. В статия, озаглавена: “Една пропусната революция” вестникът прави и оценка на работа и на пропуските на последния кабинет на Берлускони през 42-те му месеца на власт.

Сега в Италия се ражда ново правителство, което обещава растеж и равенство за всички. То беше подкрепено от основните политически сили, които обаче продължават да имат разногласия и да следват различни стратегии, отбелязва в. “Република”.

Демократическата партия, поставена на първо място в допитванията на общественото мнение в случай на предсрочни избори, реши да подкрепи кабинета на националното съгласие със съзнанието, че ако не го беше направила, това щеше да е знак, че не може да реагира правилно в условията на криза и че отхвърля единствения план за спасяване на Италия.

Берлускони подкрепя кабинета, но не се предава и повтаря стари обещания, за чието неизпълнение го упрекват италианците. Не бива да се забравя, че партията на Берлускони, дала гласа си за Монти, е обхваната от дълбоко разделение - радикалното крило в нея продължава да иска избори, а умереното крило иска да загърби периода на крайности, демонстрирани от Берлускони. Така че колко качествена ще е подкрепата на тази партия за новото правителство, си остава въпрос с много неизвестни, пише в. “Република”.

БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com