Освирканият Путин

Путин на ринга. Снимка: от тв екрана

Руският министър-председател Владимир Путин за първи път в своята политическа кариера бе освиркан. Това стана по време на спортно състезание, репортажите от което по държавните телевизионни канали бяха излъчени без оригиналния звук. Привържениците на премиера твърдят, че освиркването било приветствено, а недоволството на присъстващите запалянковци било насочено към загубилия състезанието американски участник, разказва Газета.ру.

Премиерът и потенциален президент от следващата година попада в необичайната за себе си ситуация в неделя вечер. След края на мача по свободен бой между руснака Фьодор Емеляненко и американеца Джеф Монсън Путин се качва на ринга, за да поздрави победителя и свой сънародник. В този момент обаче започва силно и неодобрително освиркване. От телевизионното предаване се вижда как Путин в един момент се опитва да говори по-високо, но гласът трепва. В залата на московския спортен комплекс „Олимпийский“ присъстват над 20 хиляди души.

Шумът в залата бе толкова силен, че думите на премиера почти не се чуваха, кореспондентът на Газета.ру успя единствено да чуе, че Путин нарече Емеляненко „руски богатир“. Практически веднага видеото с освирквания от публиката Путин беше разпространено от руски блогъри. Сред първите беше създателят на антикорупционен сайт Алексей Навалний. „Край на една епоха“, беше неговият коментар под видеото.

По-късно в интернет се появи и видеозапис, направен от трибуните на залата. В него отчетливо се чуват викове „У-у“ и „Позор“, а накрая някой извиква „Махай се“. Държавните телевизионни канали подмениха звуковия фон, така че репортажите за поднесеното от Путин поздравление бяха озвучени с приветствени възгласи от публиката – без освиркване.

Представител на руската федерация на професионалния бокс, присъствал на мястото на събитието, заявил пред радио „Ехото на Москва“, че поведението на публиката било шокиращо. От реакцията й изглежда бил удивен и премиерът, тембърът му се променил, но все пак успял да се справи с емоциите.

Версията на цитиран от изданието официален представител на партията на Путин „Единна Русия“ обаче е различна: „Тези, които бяха там, както и нормалните хора пред телевизорите прекрасно разбират, че зрителите викаха „ура“ и ръкопляскаха на Путин, а дюдюкането бе за загубилия боя“. Прессекретарят на близкото до Кремъл младежко движение „Наши“ Кристина Потупчик пък смята, че освиркването е било приветствено, а виковете „У-у“ били отправени към организаторите на мача, които не пускали публиката в тоалетната.

Социологическите данни сочат, че рейтингът на Путин продължава да пада. На Запад също отбелязват, че „никога по-рано Путин не е бил публично осъждан“. „След Арабската пролет, падането и ликвидирането на Кадафи, оставките на Папандреу и на Берлускони, може би и в Русия трябва да станат поне минимални промени?“, пише италианският вестник „Република“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.