Редосеялката на цензурата не пуска нито ред по забранените теми

Иво Инджев

„Леко ни изненадахте”, с това започна интервюто с премиера Борисов, който явно се е самопоканил тази сутрин в Би Ти Ви за едно „тигърско“ интервю, в което образът на тигъра непрекъснато изскачаше от устата му като дресирано животно през горящ цирков обръч .

Написах в петък прогнозата, че българските медии ще премълчат сензационните обвинения на един свидетел по делото „Килърите” и тя се сбъдна (извинявам се това). Свидетелят изрече сензационни твърдения срещу Борисов за миналото му като подземен бос в трафика на наркотици, чиито пост в МВР, по думите му, е бил буквално купен от бандити след обсъждане на въпроса в присъствието на самия Борисов. Доказани или не, това са направените пред съдия, т.е. валидни юридически показания на свидетел по най-шумното дело на тази власт.

От свидетеля от месеци се очакваха разкрития, но в момента на тяхното появяване медиите се скриха до второ нареждане. За агенция „Фокус” например, която разгласи предварителната информация за предстоящото изслушване в съда в Шумен, се оказа „ненужно” да проследи развитието на собствения си анонс – и това е само един от примерите докъде стига ръката на цензурата.

Заповедта да не се говори и пише по темата беше желязно спазена – това е темата на този текст. Това е акцентът. Защото от начина, по който така единодушно беше цензурирана сензацията, личи повече от всякога през последните 22 години до каква степен е смазана (журналистиката от) машината за пресяване на новините и коментарите у нас. Това е редосеялка, която не пуска нито ред без да й се нареди, за да не пос(м)ее да покълне семето на съмнението в браздата на властовото величие.

Очевидната идея, за която намекнах (отново се извинявам за позоваването на себе си, но не открих някакъв авторитет, на който да се позова) , е че на медиите е наредено да мълчат докато пропагандата опакова и поднесе по нейния си начин трактовката на неудобната тема. И по-точно – докато се появи говорителят на Бойко Борисов по собствено желание. Той се казва Бойко Борисов. Решил е да говори в понеделник, а не в петък (примерно в „Панорама” на БНТ) при положение, че за събитието с проговарянето на свидетел не само се знаеше,но и се състоя в петък в 9 часа сутринта, т.е. имало е предостатъчно време за организиране на медийна защита на обвинения Борисов.

Само че властелинът не е пожелал и всички му угодиха. А дали ще благоволи да си поиска от водещите да му зададат неудобния въпрос по темата, скрита вече три денонощия от широката българска публика извън аудиторията на интернет, това ще разберете, ако прочетете докрай тези редове от редосеялката ivo.bg, отказваща дистанционно управление от „силната ръка” на властта.

Манипулаторът Борисов влетя в студиото и в движение хвана юздите на раздумката по желаните от него теми за разговор, обезоръжавайки водещите с комплимент към БТВ как се справя с работата си с много по-малко хора, отколкото БНТ, обяснявайки, че това е същата ситуация като в другите браншове, където се налагат съкращения поради неефективност. Което не попречи на Борисов да се скара театрално на втрещените водещите, че го били „пресирали” с въпроси по подобни въпроси.

„Тема номер едно на България е лекарската грешка”, депресирано му подсказаха уж пресиращите го в студиото и Борисов направи бърз анализ на това как трябва да работят лекарите. „Естествено, аз не ги пожалих”,похвали се гостуващият началник по повод интервенцията си по случая в една софийска болница, чийто директор напусна поста си след посещение в кабинета му – нещо, което явно е било важно да се разбере от народа и за онези, които са пропуснали да научат, Борисов натърти отново личната си намеса.

От което зрителите разбраха, че Борисов разбира и от медицина: не „пожалва” грешните гинеколози, както и никого по пътя си към възмездието за грешките (дали и доколко въпросните грешки са доказани – това е друга тема, важното е гневът на публиката спрямо обвинените лекари да бъде нахранен като гладен тигър, язден от Борисов).

„Добрият” Борисов смени тоягата и продължи с моркова. Разказа как нарежда на министрите си да бъдат сговорчиви и да си приказват със синдикатите- пак на него се дължи. Не само уволнява лекари, но и кара влака в диалога с железничарите, когато прецени, че така трябва.

С тигърски скок по темата за финансовата стабилност Борисов обясни, че горещо подкрепя Германия (честито на Берлин!), но на „баба Пена”, която не разбира фискалната политика, каза да има много здраве от него, защото се е прегръщала с предишните управляващи. Изобщо, пътуващият цирк с имитацията на просветителска дейност в името на зрителя, „мина” по много въпроси – включително и за „онези грами” на американското посолство, но само в частта за „Атака” – а тъкмо в този момент водещите получиха възможност да разширят лексикона с питане за някои уточнения около докладите от Уикилийкс, уличаващи самия Борисов по забранената тема, но явно омертата беше договорена категорично.

Накрая Борисов изрази увереност, че през 2015, 2016 г. същите водещи пак ще са на екран и ще имат възможност да говорят със следващия премиер, който ще каже „благодаря” на Борисов.

„Аз мразя, когато едни хора говорят едно, а утре – друго”, заяви обобщаващо Борисов и за да не си помисли някой, че има себе си предвид (мога да дам дълъг списък от случаи, когато си и сменял рязко мнението), той уточни, че има предвид Волен Сидеров, а не американските дипломати, които са писали нещо, появило се в публичното пространство. Тях, американските дипломати, той обича много, натърти го с усмивка няколко пъти доволният Борисов, от което публиката със сигурност ще си направи извода, че от екрана им говори човек на Америка (честито и на Вашингтон!).

„Единствено за футболист на годината няма да проявя скромност”, прояви чувството си за хумор известният с уникалното си скромничене Борисов, обяснявайки как ще си вземе наградата за „Футболист на годината”, ако му я присъдят. Обаче нямало да посъветвал Стоичков да става доктор хонорис кауза, ако го беше питал предварително, приписа си той прозорливост със задна дата за свършения факт, който по-скоро навреди на приятеля му. За илюстрация на своята непреклонност пред ласкателствата той разкри, че Пернишкият университет му се е умилквал (изразът е мой – бел. авт.), но това било глупост (изразът е негов).

Борисов сколаса да ни зарадва и за милостта си да не уволни министъра на труда и социалните грижи Тотю Младенов, който се покая след премиерската забележка и публичното му (?) предупреждение за уволнение, защото „сега се бори като тигър” , явно спасявайки застрашената си кожа.

Да продължавам ли с преразказа, ставайки неволно част от сценария за популяризиране мислите и делата на владетеля на медийното Царство Кооперативна (в смисъл, че сътрудничи, кооперира послушно) България (ЦКБ)?

За всичко си поговориха, но не и за забранената новина от петък. Припомням за желаещите да знаят какво се забранява да се говори в България днес. Ето как го е написала в блога си Невена Гюрова, цитирана в рубриката „В десетката“ на e-vestnik: В десетката: Амфетаминист № 1 на България

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.