www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Умберто Еко говори за Италия, но подсеща как е в България

 

30 Ноември 2011

 

В интервю за в. “Гардиън” италианският писател и семиотик Умберто Еко хвърля светлина върху книгите си и съвременното общество. Той е известен критик на падналия вече премиер Силвио Берлускони, към когото интелектуалните среди в Италия не хранят особени симпатии.

Съвсем същото е положението в България - на власт е подобен на Берлускони популист. Разликата е, че Борисов има елементарно образование на пожарникар и опит на бодигард, а Берлускони е капиталист, медиен магнат, с опит в управлението.

Приликите обаче са, че двамата се обръщат с лъжите си към сходни аудитории - хората пред телевизора. В Италия и България тази аудитория не съвпада напълно, но ситуацията е аналогична.

Ето какво казва Умберто Еко. Въпреки че Берлускони, към когото той има дългогодишна неприязън, вече не е на власт, писателят смята, че той отново може да е на политическа сцена след изборите през 2013 г. Същата вероятност съществува и пред Борисов, който няма как да спечели следващите избори, дори да предизвика извънредни.

“Берлускони е гений в използването на комуникациите между хората. Още в началото той се ориентира към много ясна аудитория – хората между 50-60, пенсионери, които гледат телевизия. Младите не попадат в сметките, тъй като те не са пред телевизора, а в интернет. Машинациите му може да са очевидни за много хора, но не и за пенсионерите по селата”, казва 79-годишният писател.

Според него не е изненада, че човек като Берлускони толкова време е печелил подкрепа в страната. “Той е антиинтелектуалец, а в момента има страх от интелигентните хора. А Италия не е страна, в които има много такива. В метрото в Токио всички четат, а в Италия никой. Не оценявайте Италия толкова високо, просто защото от нея е излязъл Микеланджело.”

Тук остава всеки сам да си направи сравненията с България. В Италия Еко продава книгите си в стотици хиляди тираж, а в България за бестселър се смята книга с тираж от 3-5 хиляди броя.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) хамалин
  този е ферари,нашите самозвани интелектуалци са пешеходци
 2. 2) БОФОРТ
  Хубаво е да сравняваме сегашния премиер Б. Борисов с Берлускони, а защо не и с други чужди премиери. Но преди всичко трябва да го сравним с предишните наши премиери: Ф. Димитров, Ж. Виденов, И. Костов, Л. Беров, Софиянски, Инджова. И след това да правим заключения.
 3. 3) Кумчо Вълчо
  Ако се вземе в предвид финансовият колапс на Италия,Борисов няма нищо общо с Берлускони.Държавният дълг на Италия е 146% ОТ БВП,а на България само 14% от БВП. България е стабилна финансово - засега най-стабилната в ЕС. Разбира се тази стабилност си има своята цена - замразяване на доходите в общественият сектор и некомпенсирана,макар и малка инфлация,която спира фактическото нарастване на доходите. Но и на това трябва да сме доволни. Най-важната задача на Борисов е да построи магистралите и метрото като използва европейско финансиране по оперативните програми,както и да не допусне повишаването на данъците и намаляване на пенсии и заплати заради ...още

 4. 4) хамалин
  добре ли сме:стил,говорене,поведение,киснене по тивита,тенис в работно време,обща култура,възпитание,кръгозор(селяните му викат визия),внушения отправени към публиката,глупости изречени с апломб,никакъв език(и чужд).никакви идеи за промяна(викате му риформи)в здраве,унита,образование,селското,дори туризъм:само критенски кръчмарски лафове.италия:да оставим доказани световни постижения:там всеки ден се раждат хора,които могат да съчиняват нови идеи и да ги осъществяват(вие селяните му викате реализирам)толкова сме глупави,че не си даваме сметка колко
 5. 5) Холмс
  Кумчо,като прочета колко сме стабилни в България,правя асоциация с болният,който е стабилизиран на легло,толкова стабилизиран,че не може да помръдне.Просто това е термин от медицинската практика /да ме извини Хамалина,ако бъркам/.Та и нашата стабилност-горе долу като тази на магарето на Настрадин Ходжа.Бойко и Берлускони- хм -ценителят на девичата красота мереше с педи гарба на фаворита за футболист на годината.Единият с парите си владее медиите,другият с влиянието си.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com