В Русия – свобода на словото само в интернет

Франс прес

Плакати, представящи Путин като Джеймс Бонд в Москва. Те се оказаха реклама за онлайн игра

Тъй като главните телевизии са контролирани, а оскъдните независими вестници са с ограничен тираж, интернет е основната територия за свобода на словото в Русия, където сайтове и блогове остро критикуват властта в навечерието на парламентарните избори.

Съобщение в Туитър на блогъра Алексей Навални, известен с призивите си срещу корупцията, осмива президента Дмитрий Медведев. Руският интернет отразява мнения, съвсем различни от тона на официалните медии.

Сайтове като Газета.ру, онлайн вестникът свързан с в. „Комерсант“, са единственият източник на получаване на независима информация, включително в най-отдалечените райони.

На 20 ноември в руската мрежа бе публикувано аматьорско видео, което показва как премиерът Владимир Путин е освиркан на стадион от очевидно враждебни зрители.

Този неудобен епизод за силовия държавник, случил се по-малко от четири месеца преди президентските избори, с които той се готви да се върне в Кремъл, бе предаван на живо по телевизията, но каналите след това изрязаха освиркванията в новините. Клип на песента „Нашата лудница гласува за Путин“ стана хит през октомври и бе гледан от стотици хиляди души.

По някои въпроси като безнаказаността на официалните автомобили по улиците или произвола на силите на реда, мрежата успя да обедини хиляди хора и принуди властите да реагират.

След като моторист пусна в интернет видео с шофьора на министъра на извънредните ситуации Сергей Шойгу, който заплашва автомобилист, че ще го „застреля в главата“, новината бе разпространена от официалните агенции и шофьорът бе уволнен.

Многозначителен е случаят на Алексей Навални, харизматичен блогър срещу корупцията, който нарече партията на Владимир Путин „партия на мошеници и крадци“ – формула, която улучи точно в целта.

Интернет е и средство за разпространение на националистки и ксенофобски изказвания, отразяващо популярността им в руското общество.

През декември 2010 г., по призиви в мрежата за мобилизиране след смъртта на млад футболен фен при сбиване с кавказци, хиляди души се събраха в Москва на протест, който прерасна в размирици на две крачки от Кремъл.

Властите имат основание да се безпокоят от тази тенденция, след като Русия, която навлезе късно в интернет ерата, наваксва закъснението си с гигантски крачки.

Според проучване на агенция комСкор (comScore) от септември, Русия се е превърнала в първенец в Европа в тази област с близо 51 милиона интернет потребители от 143 милиона население.

Въпреки, че обществената телевизия остава главният източник на информация за 70 процента от руснаците според проучване на института ФОМ, една четвърт от населението се позовава на интернет.

Комуникационните стратези на проправителствените медии също преминаха в настъпление на същия терен в най-различни посоки. Клип, качен в мрежата през юли и илюстриран с кадри на разголени момичета, прикани младите жени да разкъсат своя дреха заради Владимир Путин.

През април 2010 г. опозиционни лидери попаднаха в капана на мистериозната „Катя“ – сексуалните им подвизи с младата жена, заснети без тяхно знание, бяха качени в интернет. Интернет потребители се оплакаха неотдавна от проправителствени съобщения, качени на опозиционни сайтове без електронен подпис.

Федералната служба за сигурност (ФСС) доказа вниманието, което отдава на тази сфера, като заяви през април, че електронните пощи Gmail и Hotmail и онлайн системата за телефонни разговори Скайп са заплаха за сигурността на Русия, защото са криптирани.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.