САЩ – Турция: разведряване след кризата

Франс прес

Отношенията между ислямо-консервативното управление в Турция и САЩ не спират да се подобряват след криза през 2010 г. по въпроса за Иран и двустранното сътрудничество напредва, специално по темата за Сирия, отбелязват анализатори. „Двустранните отношения много отчетливо се подобриха в сравнение с миналата година“, посочва Синан Юлген от Център за икономически проучвания и външна политика в Истанбул.

„В рамките на една година отношенията между САЩ и Турция преминаха от напрежение към сътрудничество“, отбелязва Джеймс Зогби, председател на Арабско-американския институт, цитиран от електронния вестник „Хъфингтън пост“. Отмина времето, когато американците изпитваха безпокойство да виждат турското правителство, което е с ислямистки корени, че се отвръща от Запада и от Израел, сближава се с Иран или защитава палестинското движение Хамас.

Напрежението между Вашингтон и неговия мюсюлмански съюзник в НАТО достигна връхна точка през юни 2010 г., когато Турция гласува против въвеждането от ООН на санкции срещу Иран, заподозрян, че иска да се сдобие с ядрено оръжие. „Президентът Барак Обама и премиерът Реджеп Тайип Ердоган си говорят често, също както и техните помощници, и изглежда има известна степен на сътрудничество за обсъждане на решаващи регионални въпроси, от конфликта в Сирия до непосредствено предстоящото изтегляне на американските сили от Ирак“, добавя Джеймс Зогби.

Анкара и Вашингтон са „на една позиция“ във връзка със Сирия и настояват за оттеглянето на президента Башар Асад, заяви в събота в Истанбул американският вицепрезидент Джо Байдън. „Арабската пролет“ и трудностите на САЩ в Близкия изток обясняват в голяма степен това невероятно сближаване между Вашингтон и Анкара, отбелязват анализатори.

„Специално заради провала им в мирния процес в Близкия изток рейтингът на американците сред арабите падна и те изгубиха всички точки, натрупани при идването на власт на Обама“, пише Илхан Танър в англоезичния вестник „Хюриет дейли нюз“.

Турция, която само допреди една година бе съюзник на сирийския режим, прекъсна връзките си с Дамаск, насърчена от САЩ, с които тя сътрудничи тясно по този въпрос. Турция приема представители на сирийската опозиция, политическа и военна, и се превърна в „неизбежен, надежден и ефикасен“ съюзник в района, отбелязва Синан Юлген.

Байдън, който посети Турция, се постара освен това да отдалечи Анкара от иранския й съсед, като увери, че „иранското влияние в района намалява“ и изолацията на Иран се увеличава. Отношенията между Анкара и Техеран, които миналата година бяха все още отлични, явно се влошиха, когато Турция реши да приеме на своя територия радарна система за ранно предупреждение на НАТО, за да противостои на евентуална иранска заплаха. Ярко доказателство, че Турция „е застанала на по-западни позици“, според Синан Юлген.

Какви са ползите от турска страна от това добро разбирателство, постигнато с Вашингтон и Запада? Най-очевидното е важната помощ, предоставена от Вашингтон, специално в разузнаването, за борбата срещу кюрдските бунтовници – болезнен проблем за всички турски правителства от 1984 г. насам. Байдън увери Турция в „пълния ангажимент“ на САЩ спрямо Анкара в борбата срещу „тероризма на ПКК“.

Другата полза е доброжелателният поглед на САЩ върху поведението на турското управление въпреки спорните и критикувани от неправителствените организации арести, посочва Синан Юлген. Най-малко 70 журналисти и редица университетски преподаватели са в затвора по различни обвинения. „Американците са реалисти. Те протестират срещу някои пропуски в свободата на словото, но това не засяга двустранните отношения“, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.