www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 20 април 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Арабска пролет пред портите на Путин

8 Декември 2011

 

Призив за “решително сражение за изборите” се разпространява активно в руските социални мрежи като “Вконтакте”, във “Фейсбук”, “Туитър” и платформата за блогове “Живой журнал”. Опозиционното движение “Солидарност” свиква голям митинг на 10 декември на Площада на Революцията в Москва. Митинги се свикват и в други големи градове.

При първия подобен протест срещу победата на управляващата партия “Единна Русия” на парламентарните избори организаторите съобщиха за 7 хиляди участници, репортер на “Московский комсомолец” пресметна, че са поне 5 хиляди, а според органите на реда протестиращите, понесли плакати срещу “Единна Русия” и ЦИК, са били 2 хиляди души.

Според блогъри, цитирани от “РБК дейли”, през целия ден вчера в Москва са пристигали нови сили на реда и “на всеки 5 до 7 протестиращи се падал по един човек с полицейска униформа”. Служители от президентската администрация не отрекоха, че са били мъмрени, за това, че са допуснали митинга, при все че работели до късно след полунощ след подобни протести в понеделник в Москва и Санкт Петербург.

Кремъл не очакваше интелигенцията тъй остро да реагира на изборния резултат и съвсем не бе готов тази винаги пасивна част от обществото да излезе на улицата, пише изданието, но допълва: “Кремъл не спи”.

Още около 600 души, протестиращи срещу нарушенията на изборите, бяха арестувани от руската полиция в центъра на Москва във вторник вечер за втори пореден ден. Официалната руска агенция ИТАР ТАСС, цитирайки източник от правоохранителните органи, сочи като причина за арестите провеждането на т. н. от властите “несанкционирани акции”.

На Триумфалния площад протичала разрешена акция в подкрепа на властите, в която участвали около 2 хиляди души от близки до Кремъл организации като “Нашите” и “Младата гвардия на Единна Русия”.

Няколко групи от представители на опозицията се опитали обаче да проведат свои неразрешени акции. Участниците в тях били задържани. Сериозни нарушения на реда не е имало, казва източникът на руската агенция.

Сред задържаните е опозиционният лидер Борис Немцов, който бил отведен от 10 полицаи от силите за борба с безредиците.

Близо 300 симпатизанти на опозицията демонстрираха и на главната артерия в центъра на Санкт-Петербург “Невский проспект” и също както в Москва скандираха “Срам” и “Позор”. Близо 200 от тях бяха задържани.

Същевременно руски съд осъди известния блогър срещу корупцията Алексей Навални на 15 дни затвор за ролята му в многохилядния понеделнишки протест срещу управлението на Владимир Путин. Навални бе обвинен във възпрепятстване на правосъдието. Един от организаторите на протеста, Иля Яшин, също бе осъден на 15 дни затвор, което по неговите думи е политически мотивиран акт за сплашването му.

Иля Яшин заяви, че по най-скромни оценки “фалшификатори” осигурили на властовата партия “15 милиона гласове отгоре” и тя “естествено нямала никакви 50 на сто”, както сочат предварителните данни, съобщени от ЦИК. Популярният блогър Алексей Навални увери, че “ще прегризе гърлото на фалшификаторите”, а опозиционерът Владимир Рижков прогнозира, че премиерът Владимир Путин - лидер на “Единна Русия”, “ще се провали с гръм и трясък на президентските избори през март”.

Правозащитници твърдят, че полицията е допуснала груби нарушения - мнозина задържани били оставени над 15 часа без храна в участъците, предлагали им също да подпишат предварително изготвени протоколи, съобщава руският вестник “Комерсант”.

Международната правозащитна организация “Амнести Интернешънъл” заяви, че смята Яшин и Навални за “затворници на съвестта”. Шефът на московския й клон Сергей Никитин обясни за всекидневника, че “към тази категория спадат мирните демонстранти, задържани за опит да осъществят конституционното си право на свобода на словото и събранията”.

Според блогъри, цитирани от “РБК дейли”, през целия ден вчера в Москва пристигали нови сили на реда и “на всеки 5 до 7 протестиращи се падал по един човек с полицейска униформа”.

Пресцентърът на полицията съобщи, че засиленият режим ще действа, докато приключи окончателно броенето на гласовете. Вътрешните войски информираха, че по молба на полицията са пратили свои части, но “само за да гарантират сигурността на гражданите”.

Хиляди служители на силите за сигурност продължават да патрулират по московските улици и в сряда. По данни на руските власти в Москва от неделя насам са били разположени повече от 53 000 служители на специалните сили.

Кремълски източник заяви пред “РБК дейли”, че “ще има организационни изводи за “Единна Русия”. Засега “я използват като инструмент”, но след пет години - колкото е мандатът на новия парламент, партията най-малкото ще бъде преформатирана, добави той. Според него, вече било сигурно, че президентът Дмитрий Медведев, оглавил изборната й листа, няма да стане и лидер на “Единна Русия”.

Вчера прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков е намекнал според вестника, че безпартийният официално премиер също няма да залага на “Единна Русия”. По думите му Путин никога не е бил свързан директно с тази партия, допълва “РБК дейли”.

“Експерти пророкуват египетски сценарий за Русия и наричат нелегитимна избраната Дума”, пише “Независимая газета”. “Арабската пролет” е край вратите на Путин, пише в заглавие “Утро”.

След изборите опозицията в Русия повярва в силите си; парламентарни сили готвят нови жалби и съдебни искове. Мощно подкрепени от протестния електорат, комунистите вече предлагат своя лидер Генадий Зюганов за основен опозиционен кандидат.

Всъщност днешните лидери на системната опозиция едва ли ще могат да оглавят нарастващия протест. Но ако (или по-скоро щом) улицата наистина започне да диктува политически решения, със сигурност ще се появят нови лица, прогнозира “Утро”.

БТА
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) peregrinator
  Време е да се помете цялата тази измет и нова класа окупирала страната вече 20 години. Обаче,няма как да стане засега.Силата на капитала е прекалено голяма и всеподкупваща.
 2. 2) ГОШО
  Нещо тоя пролетен вятър все по осезателно полъхва на запад
 3. 3) Hector
  wishfull thinking - в щатите вече не бият негрите, а белите младежи. ХКлито. пардон Клинтън като се прибере у дома да провери костюма на Бил да не се е окапал пак.
 4. 4) Вова
  Арабската пролет е движение на недоволните и незадоволени сексуално, младежи мюсюлмани . Чекиджии които не могат да имат съпруги, защото са бедни ,.... мургавелковци, които само се облизват гледайки западни филми с блондинки , коли, красив живот..което няма нищо общо с крайните квартали и гетата в които живеят . Липсата на перспектива и невъзможността да се включат към западния начин на живот ги тласкат към ислямските норми, към забрани и отричане.... Нищо общо нямат с руските нладежи, с начина им на живот , с традициите , с възможностите които им се предлагат в огромната страна от Финския ...още

 5. 5) чичата
  само за рускоезични: БОЛГАРИЯ ГЛАЗАМИ РОССИЯННИНА 1. Болгары очень толерантны и доброжелательны к иностранцам. К русским, в том числе. Практически все люди среднего и старшего поколения (кто закончил школу как минимум до 1985–90 гг.) понимают русский и могут сказать 2–3 фразы. 2. Толерантны и к англоязычным. Более молодое поколение нормально или отлично владеет английским. 3. Общее среднее образование — 7 классов. После этого общенациональный экзамен, типа российского ЕГЭ: математика и язык. Потом профилированная гимназия. В 8-мклассе гимназийного образования во всех образовательных заведениях учат в основном английский язык и на 2-мместе остальные предметы. Смотря по профилю гимназии. 4. Поступление в гимназию, равно как и ...още

 6. 6) basmach
  До Чичата. Свалям Ви шапка! Така откровено и с удоволствие не се бях смял отдавна. Направо е чудо понякога да видим какво представляваме в очите на чужденците. Ако не е тайна, откъде ги намираш тези публикации?
 7. 7) svako
  Не само шапка. И друго му свали. Пук после той на тебе.
 8. 8) basmach
  ПЕРСОНАЛНО за Свако: Явно от време навреме се нуждаеш от облагородяване. Също като децата (Децата нямат спирачка!!!). Има едни персони в Нета, на които им казват ХЕЙТЪРИ. Те мразят и се подиграват на всичко. Черпят енергия от отрицателните емоции, които предизвикват в другите хора. Не ме оставяй с такова впечатление за себе си. Опитай се да убедиш останалите в правотата на гледната си точка с аргументи, които те няма да могат да отхвърлят или да подложат на съмнение. Или се опитай да вникнеш в онова което четеш и да го анализираш и интерпретираш така, че да съответства на случващото се. ...още

 9. 9) svako
  basmach, когато някой блядофил реши да ме запознае с това какво мисли Рассия за моя етнос и това не ми харесва, аз му казвам ай сектир. На блядофила. Няма да крия, че съм особено чуствителен когато чуя нещо негативно от руснаци, при това услужливо поднесено от блядофили. Те не са с нищо по-добри от нас. Руснаците. Напротив. И това не съм го научил от Интернет, а от собствено наблюдение. Недопустимо е по-прости и по некадърни народи да ни оценяват и съветват как да жижеем. Нека първо подредят нещата в собствените си държави. Приемам критика от немци, англичани, французи ...още

 10. 10) basmach
  Съгласен съм с това че е "..недопустимо по-прости и по некадърни народи да ни оценяват и съветват как да жижеем. Нека първо подредят нещата в собствените си държави". Идеята на поста ми беше друга обаче. Хареса ми, че имах възможност да прочета за опита на някой през собствения си поглед да предаде на своите сънародници как възприема някои неща от нашия живот. Част от тях са доста забавни като интерпретация на нашия бит в техните очите. Това за англичаните, французите и немците. Извинявай ама от англичани сто пъти съм чувал "Столицата ви беше Букурещ, нали?". На германците пък принадлежи култовото ...още

 11. 11) svako
  Чичата не е чича а е дядя. Той е пристрастен към матушка по нкакъв необясним и нелогичен начин. Ляга и става като славянин без да си дава сметка, че най-славяни са поляците и украинците, а не руснаците. Тупа куйрук пред Сталин, Ленин и савецкия соц., но когато му се отваря възможност да направи пачка хваща самолета за Източното крайбрежие, а не за Масква.
 12. 12) Холмс
  И аз с интерес прочетох находката на Чичата за това как ни отразяват руснаците и видах,че повечето изказани впечатления са обективни.Разбира се,доловили са повече видимите,натрапващите се неща,но не са се оказали способни да хванат истинската същност на българина,тази която го е съхранила през вековете.Добродетелите ни не са се оказали интересни за руснака-той не би ги разбрал.За съжаление на руснаците,ние по-скоро се родеем със западняците,отколкото с тях.
 13. 13) Холмс
  Но по-сериозна загриженост предизвиква твърдостта,с която руските власти искат да задушат още в зародиш протестите,независимо от средствата.Ген.м-р Алексей Моршков от руското МВР например заяви,че в наши дни социалните мрежи,наред с всички преимущества,нерядко крият в себе си и потенциална опасност за основите на обществото.Иска да се въведе онлайн фейсконтрол.Нещо като демокрация по руски,или може би по ирански!
 14. 14) чичата
  басмач, има един руски сайт "фишки" там под рубриката ...ГЛАЗАМИ РОССИЯННИНА са описани много народи, до които днешните деполитизирани руси имат контакт днес, верни на болшевишката си религия, вкоренена като домашно възпитание и култура в шест поколения, не само в техния а и на всички екс-соц народи, независимо от аллахът пред се дупят днес/ това което качих по-горе, за нашенците е ехо, реакция на руснака от българското разочарование от политиката на гробачев, заменила съюзниците на ссср със слугинаж пред маргарет тачър и кавалерите и кол, митеран и рейгън/ това няма нищо общо с външната политика на москва/ то е своеобразна ...още

 15. 15) basmach
  Чича, Благодаря! Ще вляза в сайта да поразгледам. И аз забелязах, че коментарът в голямата си част представлява опит за инструктаж на руските туристи, посещаващи България. Това обаче не прави някои неща в него по-малко смешни, погледнато от наша страна.
 16. 16) Вова
  Чичата, смяхме се от сърце . Повечето неща са си точно такива . В общи линии българинът е добронамерен,спокоен, миролюбив, сравнително добре възпитан човек . Руснаците са с доста трезви оценки за много неща ,държави, народи . Публикацията е просто комплимент за българина. Вероятно авторът не е чел форумните тъпизми на Сваковците, иначе щеше да напише други неща.
 17. 17) svako
  Разбира се, че ще се смееш от сърце. На вас блядофилите най ви е добре когато с типичната си надменост основаваща се на неграмотност и пълно неведение за това какво място ви се полага в цивилизования свят, давате оценка на народи, които са далеч пред вас. Смешни сте. При това без чужда помощ.
 18. 18) Вова
  Свако, блядофил е баща ти. А ти си рожба на тази -филия.
 19. 19) svako
  Вова бл., никога не съм разговарял с баща си на тема блядове и блядки. Няма и как да запълня тази празнина, защото той вече не е между нас.
 20. 20) Вова
  Съжалявам. Това не ти отменя задължението да си мериш думите и вонята , хорёк испанский .


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com