Цеко Минев и ГЕРБ върнаха София 50 години назад – Витоша е недостъпна

Уродливото лице на българския капитализъм – насила пълнят курорта Банско

Спортният министър Свилен Нейков (вляво) и босът на Първа инвестиционна банка Цеко Минев, който е и председател на българската федерация по ски. Снимка: Булфото

Витоша е затворена за скиори. За пръв път от повече от половин век в планината не могат да се карат ски, няма работещи лифтове и влекове. Скиорите трябва да се качват пеш и да се пускат по девствен сняг, както това са правили през 50-те години.
Същевременно общината е закрила и автобусната линия до Златните мостове и ред почивни станции, хижи и влекове там също са недостъпни, дори за ходещи туристи, не само за скиори. Спирането на рейсовете до Златните мостове е в угода пак на „Витоша ски”, което насочва скиорите към техните скъпи писти „Витошко лале” и др. А сега никакви лифтове не работят, за да се насочат софиянци към закъсалото Банско. Сега и обикновен турист трябва да се изкачва пеш от последните спирки в София през снеговете.

Нагъл рекет. Цекоминевци искат да издоят туристите, да напълнят Банско с повече хора. Там се печели от хотели, освен от писти като в София. И хотелите са го закъсали, не могат да си платят кредитите на Първа инвестиционна банка, която на практика е собственик на повечето от тях.
Нека всеки пресметне – колко деца в най-големия български град няма да отидат нито веднъж на ски тази година. На колко хора здравето ще бъде ощетено. Колко хора ще останат без работа.
И колцина ще се бръкнат да идат на скъп курорт като Банско?

До това положение докара София Цеко Минев – шеф на Първа инвестиционна банка, председател на българската федерация по ски и неофициален собственик на фирмите-монополисти на ски пистите на Витоша и в Банско („Витоша ски” и „Юлен”). В ръководствата и на двете дружества се мяркат едни и същи хора, те са регистрирани като офшорни, което прикрива собствениците, но зад всичките им проекти седи банката на Цеко Минев, който неслучайно е избран за председател на федерацията по ски.
И като такъв сега иска от държавата и ще получи 4 млн. лева за 4 старта за Световната купа по ски в Банско. Това е курортът, който е почти изцяло собственост на неговата Първа инвестиционна банка, чийто рейтинг неотдавна беше поставен под наблюдение от кредитната агенция „Фич“. Тоест – държавата ще дава пари, за да напълни неговия курорт и писти.

Цеко Минев е уродливото лице на българския капитализъм. Той не прави продукт, който да продава и да печели от него, а завзема и рекетира. Като част от рекета са спрените лифтове на Витоша тази зима.

Защо спряха лифтовете?

„Витоша ски” обяви, че не може да пусне лифтовете, заради недостатъци в Закона за горите, поправен от ГЕРБ. Той не позволявал да се разпореждат с територията под лифтовете и пистите, не можел да почисти просеките под лифтовете и т. н.
На специална среща с представители на фирмата зам.-председателят на Изпълнителната агенция по горите Красимир Каменов, шефът на парламентарната комисия по земеделието Десислава Танева и шефът на комисията по местно самоуправление Любен Татарски (бивш кмет на Разлог, подкрепящ ски-туризма), обявиха, че няма законови пречки „Витоша ски” да пусне лифтовете. Но нейните представители казаха, че според „изискването на новия закон за горите всеки лифт и влек да се експлоатира само след учреден сервитут”, а те не могат да кандидатстват за сервитут, „заради липсата на одобрен подробен устройствен план”.
Това е техният неодобрен план, който беше върнат от екоминистерството заради множество нарушения. „Витоша ски” всъщност пробутва план, с който иска да заграби като в Банско колкото може повече. Там правителството на ГЕРБ узакони вече заграбени от същите цекоминевци територии извън концесията.
Изпълнителната агенция по горите предложи веднага да отдаде под наем за една година всички писти и терените под лифтовете на фирмата, за да може тя да ги почисти и пусне. Но фирмата не ще и настоява, че законът не позволявал. Цекоминевци искат да накарат държавата да клекне.
Каквито и обяснения да има, който и както да си прехвърля топката, фактът си е факт – Витоша е затворена за скиори.

Фандъкова се крие като мишка

Столичната агенция за приватизацията крие условията на приватизационния договор, с който лифтовете на Витоша са продадени на „Витоша ски”. Фирмата не искала да се огласява. Дали иска или не иска, общината веднага трябва да предприеме стъпки за разваляне на този договор. Ако тази община служи на софиянци, а не на цекоминевци. Но усмихнатата марионетка Фандъкова се крие като мишка и не обелва дума по въпроса.
И концесиите на двете фирми за Банско и Витоша трябва да бъдат развалени. Има достатъчно формални поводи за това. Няма капиталист, който да е победил държавата, дори в могъщи капиталистически страни като САЩ. И особено там. Освен ако държавата не е подкупена и сега не разиграва циркове, заедно с рушветчията, за да променят в негова изгода закони и договори.

„Това е изключително нахален рекет от страна на фирмата, който не съм очаквала, и не знам какво се цели. Ако случайно разчетите на „Витоша ски“ са показали, че фирмата няма да е на печалба за предстоящия сезон, това не е основание да се оправдава с държавата и законите“, каза след срещата с представители на фирмата шефката на парламентарната комисия по земеделието Десислава Танева.
А хората от „Витоша ски” нагло обясниха, че в приватизационните им договори за лифтовете нямало задължение собственикът да ги поддържа в експлоатация, а само да не ги разрушава – освен ако не ги подменя.

Рекетът на „Витоша ски” е по всички линии. Неотдавна Върховният административен съд реши, че „Витоша ски“ трябва занапред да изравни цените на лифт-картите за редови туристи и за ски-учители. Преди 2 години фирмата направи сезонните карти за учителите в пъти по скъпи – над 2000 лв., с мотив, че печелят на нейн гръб. Отново наглост. Съдът обаче реши, че мярката е дискриминация. На въпрос ще се съобрази ли фирмата с решението, Петър Петров, който е управляващ на фирма „Юлен” (Банско) и едновременно е в ръководството на „Витоша ски”, казва: „Ски училищата имат едно съдебно решение, което могат да си сложат в рамка и да му се радват.“

Има поговорка –

„Гладна въшка като се наяде, излиза на челото”

Така е с цекоминевци и домораслите ни капиталисти като Васил Божков, Ковачки, тимаджиите и т. н.
Един заграбва територии и рекетира със ски курортите си, друг е заграбил античното наследство и строи магистрали, трети набързо и неясно е станал собственик на 6-7 топлофикации, 10-ина тецове, вецове, мини, трети завзема крайбрежието, летищата и т. н.
Цеко Минев например е на практика собственик и на „Кремиковци” – то е купено пак с парите на Първа инвестиционна банка, от фирма, фалирала заради дългове към същата банка. И има много общи интереси с общината като такъв собственик.

Правителството всъщност им обслужва интересите и си сътрудничи с тях. Отпуска концесии, обществени поръчки, дотации, продава им имоти и т. н. И текат пари от него към тях. И обратно…
Няма кой да спре рекетьорите. Държавата може да ги смачка като въшки, но не иска.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.