Сбогом и на Фео Мустакова – легендарната балерина си отиде на 102 години

Макар и на 100 години прочутата балерина все още пуши. Снимка: e-vestnik

Макар и на 100 години прочутата балерина все още пуши. Снимка: e-vestnikФео Мустакова на сцената, отрупана с цветя. Снимка: e-vestnikСнимка: e-vestnikСнимка: e-vestnikСнимка: e-vestnikСнимка: e-vestnikСнимка: e-vestnikСнимка: e-vestnik

Само преди две години балерината Фео Мустакова посрещна своята 100-годишнина на специално тържество, организирано в Музикалния театър. Беше все така жизнена и с неизменната цигара в уста. Децата на поколения софиянци са преминали през нейната балетна школа във фамилната къща на бул. „Дондуков“. Там имаше истински малък свят на балета – стена с огледала и станок, задължителни пачки и и палци. И ако не ставаха балетисти и балерини, децата поне излизаха оттам с променена стойка, маниери и поглед към света.

В младостта си дъщерята на ген. Мустаков е българската звезда на парижките сцени – в знаменитите вариетета „Фоли Бержер“ и „Лидо“, работи с Фернандел и Жозефина Бекер. Става основателка и художествен ръководител на балетната трупа на Оперетатата. През последните десетилетия е позабравена от медиите, но не и от хилядите деца, овладявали първите па на балета под напътствията на строгата балетмайсторка. Затова след спектакъла „Котките“, изигран в нейна чест през 2009 г., отново бе обсипана с аплодисменти и букети. Както някога.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.