www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Инфарктно ехо от един пиано бар

4 Януари 2012

 

Иво Инджев

Днес, почти година след като се чу как премиерът Борисов нарежда по телефона на свой подчинен да не закача бизнеса на Михаил Михов-Бирата, министър-председателят спомена за любимите на президента Първанов енергийни проекти. Борисов се възмути, че са подписвани „на коляно” в „пиано бар”.

А пиано барът, да припомня, се казва „Синатра”. В него на 18-и срещу 19-и януари 2008 г. гуляха заедно Първанов, Станишев и гостуващата руска делегация, начело с президента Владимир Путин. Първанов е избрал за място на съдбоносната среднощна среща именно бара, собственост на съпругата на Мишо Бирата, който се е ползвал с протекцията и на самия Първанов, както оповести премиерът Борисов по време на скандала с подслушания телефонен разговор.

Щом има индикация от толкова високо място да си припомняме, да върнем тогава малко „лентата”. Ето кратка визитка на един от участниците в сюжета, представен меродавно от винаги близкия до всяка власт в. „Стандарт”:

„Генералска щерка е взел Михаил Михов за съпруга преди повече от 20 години. Бирата и Ева се запознават по време на следването, въпреки че тя е 5 години по-голяма от него. Преди да срещне съпругата си, Михов живее в Силистра, където е завършил и средното си образование. Съученик му е бил бизнесменът Младен Михалев-Маджо.

След сватбата си с Ева Михов започва да живее във Варна. Там семейството притежава истинско архитектурно бижу – бившия дом на видния текстилен индустриалец Асен Николов. След 9 септември сградата става руско консулство, а след това средношколска библиотека. Съседите му разказват, че Михов е почитател на скъпите коли, като последната е „Мазерати грантуризмо“. Михаил Михов е почетен консул на Бразилия и организатор на ежегодните фестивали на бразилската култура. Съпругата му Ева е сред най-големите дарители във Варненско. Тя е съдружник в прочутия пиано бар „Синатра“ в София, където гостува руският премиер Владимир Путин.”

Интересното е, че Мишо Бирата практически потвърждава на пресконференция думите на Борисов, че е търсил покровителството на Първанов, но както обикновено не се намира никой в държавата да зададе въпроси по темата: нито в медиите, нито в прокуратурата, нито дори сред политиците, афиширащи се като големи противници на Първанов.

Макар да е справедливо да се отбележи, че депутатът от „Синята коалиция” Йордан Бакалов, член на вътрешната комисия, съобщава, че разрешението за подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов е дадено от прокурор във ВКП, който впоследствие става „шеф на голям съд“, визирайки Георги Колев, назначен през ноември начело ВАС. Но това не „амбицира” Колев да отрече или да разследва, с което също косвено потвърждава обвинението.

Само два месеца и половина по-късно след януарския скандал с подслушването на премиера 47-годишният активен „спортен деятел” Михаил Михов умира внезапно от инфаркт в хотела на клана Златеви „RIU Правец Ризорт”, в който през същия този март 2011 три вечери на трапезата на руския олигарх Валентин Златев тайно са пирували заедно „заговорниците” Георги Първанов и Бойко Борисов.

За смъртта на Мишо Бирата бившият главен секретар на МВР Цвятко Цветков заявява публично, че е много вероятно да е насилствена. Самият Цветков междувременно се спомина от разрив на сърцето.

Друг ляв волнодумец, напусналият БСП бивш висш функционер на БСП Илия Божинов, посочи Първанов като „кръстник” на Алексей Петров, чийто бизнес е покровителствал. Божинов също млъкна завинаги, умирайки ненадейно след стомашни болки по време на лятната си ваканция половин година преди скандала с Мишо Бирата.

От далечната Америка в интервю за в. „Торнадо” с обвинения срещу Първанов като ползвател на информация, събирана неправомерно от подчинената му Национална служба за охрана (НСО), се обади Мирослав Дърмов. Като бивш съветник на премиера Жан Виденов и близък до най-големите тайни на тогавашното управление по линия на сигурността, Дърмов заяви, че дори шефът на МВР и кадровик на БСП Николай Добрев се е страхувал от компроматите, събирани от НСО.

Добрев, както се знае, почина от инфаркт и посмъртно беше превърнат от Първанов в нещо като икона, присламчвайки се към неговата митологизирана слава на „спасител” на България от гражданска война, постигнато чрез отстъплението на БСП от мандата за управление през февруари 1997 г.

Такива спомени и взаимни обвързаности отприщва репликата на Борисов за енергийните проекти, писани на коляно в един пиано бар. Поставените на колене прокурори и журналисти имат думата - може би вече е позволено да се изправят. А и нов началник на НСО се задава на хоризонта - въпрос на дни е Росен Плевнелиев официално да поеме поста.

Виж още текстове в блога на Иво Инджев
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) чичата
  поне от това на което аз съм попадал, не се е случвало да го пъхна в ..инджа със зъби
 2. 2) Chavo
  А бе Чиче, голям хейтър си, както се изразява щерка ми. Що толкова се зъбиш на Инджев?!
 3. 3) чичата
  щото е предателят от нашия взвод
 4. 4) jordani
  Чичата, какъв взвод, какви пет лева ?
 5. 5) svako
  Чичата е голям фен на блядофила Гоцэ и всеки, който не се отнася с нужното уважение към това недоразумение си навлича гневът му. Най-смешното е, че въпросният чичу и неговата партия нямат никакво право да определят кой е предател и кой не, тъй като в 1300 и отгоре годишна българска история по-големи предатели от тях няма. Тези на които предадоха отечеството си ги нарекоха галено Троянският кон на Рассия, но всеки който ги познава по-отблизо знае, че не са нищо повече от едни дръгливи магарета. Да ме извиняват магаретата.
 6. 6) чичата
  лелинчо, изпи ли марковото уиски, пич/ казвал съм ти, че седефчо не ми е от партията/ дори когато гласувахме да махнем недоразумението с конската глава, бях за бонев(понеже в биографията му пишеше, че е болшевик отказал на бсп по идеологически различия)/ вярно на балотажа бях за днешния президент, който показа завидна устойчивост, независимо от спорната си квалификация
 7. 7) kinsev
  "бонев" Б.Бонев беше от поддържащият отбор на агент Гоце.
 8. 8) Керенски
  Абе, тоя уважаем г-н Инджев да вземе вече да преживее, че заради собствената му тъпотия и разбира се Първанов го изгониха от сладката служба в Би Ти Ви. Сега е развил баси теорията на конспирацията, след която просо няма живи. Гришъм и разни други конфекционни писатели от САЩ ряпа да ядат
 9. 9) Фюрера
  Господинът Инджев както винаги се пъне да тича покрай тъча и рови като кокошка, ту тук, ту там в гюбрето. Вместо да хаби мастилото, да каже, че в човешкото общество няма случайни процеси и ставащото в нашия бантустан е напълно закономерно.
 10. 10) Chavo
  Айде малко по-кротко, добре пише човека и има доста точни попадения - щом вбесява толкова хора. Вярно малко костовист си пада, но какво пък никой човек не е безгрешен.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com