Журналисти – топ подлеци. Замисля ли се някой от тях какви мръсотии върши?

Броят на „Телеграф“, който изкарва милионери Тома Белев и еколозите – те „печелели“ по 150 млн. евро на година.

Пресата в България се превърна в долнопробна жълта пропаганда, построена върху лъжа и манипулации. Тази своеобразна машина за клевети е настроена директно да обслужва собствениците издатели в техните бизнес интереси, които са извън медиите.

Сега ситуацията в България е такава, че най-големите издатели, за да си развиват бизнеса, а в много случаи – направо да крадат от държавата – обслужват правителството.

Няма и грам идея за обществен интерес, за принципи на свободния печат. Всичко това е фарс. Машината за каляне плюе всеки ден върху неудобните за властта хора.

Своеобразен връх беше публикацията отпреди два дни на притежавания от Делян Пеевски вестник „Телеграф” срещу екологичните организации и сдружения и конкретно срещу директора на Народен парк „Витоша” Тома Белев. Те и той са изкарани милионери, които „пълнят гушата” от европейски фондове.

Премиерът Борисов пропагандира като висша ценност за общини и институции да изготвят проекти и да усвояват европейски фондове, а неговият пропаганден рупор „Телеграф”, обяснява, че да те финансират европейски програми е едва ли не далавера и тези организации и техните шефове са милионери.

Простият читател се връзва на такива елементарни шашми – еди коя си организация, с еди кой си шеф, взела еди колко си милиона от Европа. Ерго – той е милионер. Грозна манипулация. Парите по такива програми се отпускат и отчитат строго по дейности и по график. Няма как, като някой европейски фонд отпусне пари, някой да си ги прибере. Едни опитаха при Тройната коалиция с пътищата, и се видя какво последва. В случая еколозите са приравнени с корумпираните и крадците.

Въпросът е, че тези организации и Тома Белев са последна спирачка пред законовите промени, които застрашават горите на България и против експанзията на строителството в природни паркове. И поради това обслужващият „Телеграф” трябва да оплюе тия, дето пречат. (В същия брой има и друга възхитителна лъжа – „Перки надуват тока с 5 на сто“. Демек цената на тока ще се увеличи не заради ТЕЦ „Брикел“, който трябваше да бъде затворен, а вместо това изкупуват тока му по-скъпо (виж тук), а заради вятърните генератори. Всеки брой на този вестник почиства старателно задника на правителството или му лъска обувките).

Сайтът „Блиц” преписа почти изцяло текста за еколозите милионери от „Телеграф”, за да не остане съмнение, че и той си заработва около властта.

Публикацията на „Телеграф” не е нова, тя повтаря почти същото, което публикува друг жалък вестник – „Република” на Петьо Блъсков през юли миналата година. Под етикета „разследване” блъсковата журналистика окаля по същия начин Тома Белев и екоорганизации, за да обслужи тогава властта по актуален повод – една измислена неправителствена организация на инвеститори, която се бори да застроява природните паркове и т. н., написа писмо срещу Белев и еко-организациите.

В него, като висш аргумент за вредителство, беше написано, че тези еко-организации са най-големия вносител на възражения и жалби в съда срещу планове за строителство тук и там. Вместо правителството да ги подпомага, че пазят природата, то и свързаният с него бизнес дават интифа на такива създания като Блъсков да бълват. Тогава пък още един сайт, който заработва от подобни подлости – „Фрогнюз” – преписа блъсковото разследване и го доразви със свой текст за „Октопода на екологичната мафия” (виж тук).

Сега „Телеграф”, за да изпълни повелята отгоре, е извадил старото позасъхнало л. от лятото, наквасил го е с вода и го е размазал на първата си страница.

То не е така само с еколозите. Всеки по реда си.

По подобен начин Бойко Борисов изкара протестиращите зърнопроизводители милионери, като обслужващите го вестници пак раздуха клеветата. (Любопитното е, че като реже субсидиите на земеделието, правителството обрича населението на по-скъпи храни, а вестниците не се опитват да обяснят това и заблуждават целенасочено).

Сега публикацията на „Телеграф” е директна подкрепа за, меко казано, спорните поправки в Закона за горите, приети от правителството. Според тях занапред се разрешава строителство на ски лифтове и писти без да се променя статутът на земята – тя се води гора, ама всъщност е писта. Това спестява десетки милиони само на фирмите „Витоша ски” и „Юлен” (Банско), зад които седи Първа инвестиционна банка. Спестява и парите за такси при промяна предназначението на горската територия на всеки инвеститор, тръгнал да сече гора за писти и хотели.

В поправките има и други опасни текстове, които либерализират сечта, отпадат регулациите за износ на необработена дървесина. Това е един от примерите за пряко законодателно обслужване на притежателите на писти, лифтове и дърводобивни предприятия. Една от фирмите монополисти дори си позволи да рекетира софиянци, като не пусна съоръженията на Витоша тази зима с директно искане да се поправи законът. Но изредените храбри медии не забелязват това, те припкат да излеят мръсотия, за да проправят пътя на закона.

Пропагандните вестници на Пеевски и няколко други, които подкрепят активно или по-дискретно Борисов, всъщност не запознават обществото със същността на проблема. Не съобщават въобще за протестите или предават изопачено исканията на еколозите, окарикатуряват ги.

Принципът е – бой по актуалния враг на Борисов и правителството. В момента пречат еколозите. В друг момента са пречели лекарите или учените от БАН – веднага са обявени за крадци, тунеядци и т. н. Преди избори целенасочено и персонално се калят съперниците на ГЕРБ и т. н. Тази схема няма нищо общо с демократичния печат. Това е нагла, противна пропаганда и черен пиар.

И, доколкото тези статии не ги пишат сами издателите като Пеевски, вестникарите от неговите и някои други вестници се превърнаха в топ подлеците на България. Всекидневно, старателно съчиняват мръсотии. И живеят с претенции на изразители на обществения интерес и свободата на словото.

Ситуацията с медиите сега силно напомня времето на комунизма. Тогава журналистите не можеха да си позволят да пишат срещу Живков, срещу БКП и др. Но имаше почтени хора, които пишеха по неудобни теми. Или внушаваха между редовете, някак се опитваха да кажат истината на хората. Същевременно имаше други, които се скъсваха да пишат обслужващи статии, да хвалят Живков, партията и правителството, и да изпълняват заръките отгоре.

Сега елементарната почтеност изисква, ако си журналист, работиш в такива кални издания, и нямаш друг избор, поне не се престаравай в обслужването, опитвай се да спазваш някакъв морал и принципи. Но, види се, слагачите и подлеците у нас няма да свършат, и изглежда във вестниците се развъждат все повече.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.