www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
неделя, 18 март 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Първата реч на Плевнелиев - по първановски. Защо институцията президент е недоразумение

 

20 Януари 2012

 

Новият президент Плевнелиев се закле и произнесе реч, за която всички казаха, че е дълга и са се загубили акцентите, но в нея имало хубави моменти.

В протяжното си изказване Плевнелиев начерта някаква програма като за министър-председател и запълни липсата на такава у Бойко Борисов, който, откакто е на власт представя политиката на страната с някакви кратки изрази като „гьол в Белене”, „първо магистралите”, „строим метро, спортни зали”, „отличници сме по дефицит”, „садете картофи”, „ставайте овчари” и др.

По подобен на Плевнелиев начин се изказва 10 години поред бившият президент Първанов. Дори т. нар. Гоце, също и мнозина наблюдатели, отбелязаха, че в речта на новия президент има приемственост.

Най-изненадващото беше оценката, която даде Плевнелиев, че финансовата стабилност е резултат от работата на няколко правителства. Това рязко се разминава с приказките на Борисов, според когото летоброенето на финансовата стабилност започва от него и Дянков. Впрочем, сегашното правителство изпапа фискалния резерв, оставен от предишните две, и сега търси заем от чужбина, за да не остане без гаранция валутният борд (виж тук - разбира се, Дянков отрече).

Речта на Плевнелиев е заявка за президент по първановски. Може да се очаква, че постоянно ще се изказва все хубаво и напътствено, ще дава акъл на правителството и неминуемо ще влезе в конфликт с него. Сегашният премиер критика не търпи, дори най-малка забележка.

Плевнелиев все пак пусна една стреличка към Първанов (основателно), като каза нещо в смисъл, че няма да има задкулисни интриги. Досегашният президент беше задкулисен и непрекъснато се правеше на политически конструктор, непрекъснато произвеждаше интриги и се мъчеше да създава нови субекти в политиката. Така се роди неговото недоносче АБВ, което на майтап политици дори от собствената му партия наричат АБъВъГъЗъ.

Целият проблем и на новия, и на стария президент е, че те се взимат прекалено насериозно. Длъжността по конституция има само представителни функции. По нищо не се различава от тази в Германия, Италия и др., където президентите се избират от парламента. У нас обаче се избират в преки избори, има дори вицепрезидент - длъжност, каквато няма никъде в Европа.

И медиите, и политиците създават излишно напрежение и натоварват президентската институция с необосновани очаквания. Тя няма такава власт. България е парламентарна, а не президентска република. Да има пък и вицепрезидент е пълно недоразумение. С един финт премиерът Борисов се отърва от двама силни министри, които май му бяха неудобни, като ги прати в президентството.

Президентът на България има само отлагателно вето. Той дори не може да спре един закон. Ако не го подпише, а го върне в парламента, там го гласуват втори път и той вече не може да не подпише. Дори разправията с назначението на шефа на военното разузнаване показа, че като се запъне президентът да не подпише предложението на правителството, може да бъде назначен изпълняващ длъжността и …голям праз, че Първанов проявил инат.

Но Първанов все пак ще се запомни с претенциите да чертае политики. Новият президент няма много пространство за лавиране. Или ще остане безличен, или - по първановски.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Холмс
  За всички е ясно,че президентът ни е с представителни функции.Конституционно недуразумение е президент с такива правомощия да се избира пряко.Но не за това ми е приказката.Много грозно е да се подлага на тотално оплюване един човек още не влязъл в бъдещия си кабинет.Снощи във втръсналото ни шоу на Слави Трифонов откровено се гавреха с президентската институция.И сега дори е-вестник едва ли не ни казва,че президентът ни вече е в цунг-цванг.Как искаме другите да ни уважават когато самите ние не можем да се понасяме!
 2. 2) Фюрера
  Всички си чешат езиците с новия сламен човек на "Дондуков" 2. И всички пропуснаха най - важната новина за света - вчера в Египет от недостроена атомна електоцентрала е откраднат радиоактивен материал. Кой се нуждае от този откраднат радиоактивен материал? Централата е недостроена,откраднатият материал нито е много, нито е силно радиоактивен. От него бомба не става. Но тази кражба легитимира наличието на радиоактивни материали в терористични групи. Сега някой, който има интерес и възможности, скрито ще додаде още малко и далеч по качествена "суровина" и "МРЪСНАТА" БОМБА Е ГОТОВА! Тя ще гръмне съвсем скоро някъде в западна Европа, където ...още

 3. 3) animar
  http://www.snews.bg/bg/statiya/neobhodim-li-mu-e-prezident-na-izlishniya-chovek:14579 още малко по темата
 4. 4) bobr
  Длъжноста да се закрие. Сградата да стане Дом на Референдумите и почетната стража да се сменя пред Н.В. Народа, а не пред някво мафиотско чучело! Обаче става с БУНТЧЕ - мирно, кротко и всенародно. Да покрием България с граждански събрания и групи за връзка преди всякакви партии и др. "шапки" и вземем съдбата си в свои ръце - с нова конституция и права на пряко гржданско участие във всички власти - ЗАКОНОДАТЕЛНА /да свикваме референдуми със 100 х. подписа без ограничения в предмета по наши законопроекти/, ИЗПЪЛНИТЕЛНА (пряк избор н възлови министри - финанси, образование, МВР, граждански групи за наблюдение, ...още

 5. 5) georgiev577
  За закриването май ще трябват велики депутати , но ако е човек Росенчо може да разпореди за всички неплатен отпуск до края на мандата и готово!Дали , ама надали!
 6. 6) MacAllister
  bobr, то хубаво ама кой ще удържа групичките да не се превърнат в партии? Аз все туй разправям - не е важно кой е на власт, това все са хора с голям апетит и малки и малко достойства, важно е ние да не позволяваме те да бъдат на власт, а на служба. Само, че все тъй става, че ако не се намери поредния тарикат да поведе няколко такива към свещената шведска маса и един митинг не можем да направим ... Тъпа работа, но тъй е прав си, референдуми или не, важното е като заприказват няколко шефа на МВР като осрани ...още

 7. 7) kinsev
  @Фюрера "Кой дърпа конците на ядрените терористи?" "Изключваме Русия" - Най заинтересования да изключим,а кой са включим ,ако не е тайна?
 8. 8) Chavo
  Трудно се коментира толкова глупава статия. Автора се прави на баба Ванга и критикува бъдещите действия на президента, които само той е видял в кристалното кълбо. Цялата изборна кампания беше събрана в едно изречение: Ние нямаме читан кандидат ама този не става." А имаше и един Бат Серго!!!!
 9. 9) Фюрера
  VESNIK, прочети "Моята борба" и ще намериш отговора. Според някои военни анализатори, войната срещу Иран ще започне около 30 януари. Имаш една седмица да четеш.
 10. 10) Hector
  Не институцията , а конституцията ни е едно недоразумение.Изборите за президент са една безмислица, само партиите да си измерят електората и да вкарат протежетата си в президентският "кабинет". По-добре конституционна монархия с цар без мандат и само с представителни функции- да открива парламента,раздава ордени и грамоти за заслуги и като екстра да отпечатват образа му на банкнотите и пощенските марки. Време е да направим избори за цар!кандидатите да са етнически българи без двойно гражданство,православни ,на възраст м/у 21 е 50г.,родени и живели първите 7 години в БГ- по-нататъка с критериите оставям за предложения от пишещите тук......
 11. 11) MacAllister
  Абе безсмислена институция, не се обиждайте, но не съм съгласен. В страна, в която спазването на закона от държавните органи е рядкост да гледаш на формална институция като на формалност е прибързано. В "нормални" (знаете защо в кавички) времена като сегашните президента е голяма и напълно безгласна буква, но представете си, че вместо сегашния ни зимен сън се събудим и настане непоправима правителствена криза - непоправима, защото след 20 години ваене на политическата структура в нея не остана и една партия или политик с т.нар. "реални шансове" за избор, който да си струва гласа ни. Имаше някои, които поне според ...още

 12. 12) Chavo
  Всъщност чак сега успях да прочета речта на президента Плевенлиев. Убедих се, че статиятя е глупава, чисто заяждане без доводи. Вярно, че има обещания, но поне са дадени след а не преди изборите.
 13. 13) БОФОРТ
  Каквото ида се говори за новия президент, то трябва да се обоснове на сравнения с изказвания и речи по подобни поводи на предишните ни президенти. За да се оцени нашата президентска институция, тя трябва да се сравни с другите президентски институции по света. И ако бяхме направили такова сравнение преди да се напише най-новата ни конституция, нямаше да имаме сега най-смешната президентска институция в света.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com